Şimdi Ara

Yeni Bir Ürün ..:: Elektrikli Kombi ::.. (12. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
334
Cevap
9
Favori
154.983
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    stokerli kazana geçen eski bir Elk Kombi kullanan kişinin gözlemleri devam ediyor:
    Kasım dan Şubat 15 e kadar 80 torba Soma Kısrak dere yaktı. Yaklaşık 15 günlük kullanımdan sonra akıllı bir priz le akşam 17-01 arasında ve sabah 6-8 saat arasında hafta içinde ve hafta sonu yaklaşık tüm gün yandı. Ayda 260 TL yakmış. Evin ortalama sıcaklığı 19-20 C. Soma kömürü konusunda yanıldığımı düşünüyorum. Sibirya yaksaydım daha iyi ısınıp daha az yorulucaktım temizliği daha iyi çünkü. Yıllarca boşuna korkmuşum kömürlü kazandan...Çok güvenilir bence...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sakin35 -- 18 Şubat 2013; 20:59:15 >
  • faydasını ve verimi ni alırsın bakımları da unutma
  • Dün Şubat elektrik faturam gelmiş eve, faturayı bırakan arkadaş kutuya atmayınca benim köpek biraz yemiş faturayı. :)
    Okuyabildiğim kadarıyla Şubat ayı toplam 592 TL ile kapandı.

Yaz ayında normal faturamın 80 - 90 TL olduğu düşünülürse sistem kabul edilebilir sınırlarda bana göre.
    Elektriğe ciddi zam gelirse alternatif aramak gerekebilir ilerleyen yılllarda.
    Mart ayında 400 TL gelir diye düşünüyorum, toplam ısınma maliyeti 2.750 TL, 6 aylık fatura tutarı bu.
    İçerisinde 80 TL evin normal tüketimini düşünce 2.250 TL gibi bir rakamla kışın 6 ay ısınmış oluyoruz bu fiyatlarla.

Ekim 143 TL - Kasım 218 TL - Aralık 554 TL - Ocak 722 TL - Şubat 592 TL - Mart 400 TL (tahmini)

Herkese keyifli bir ilkbahar diliyorum...
  • @menerio

çok faydalı bilgiler, teşekkürler :)

Ben de elektrikli kombi araştırıyorum, trifaze sayaç hakkında bir şey soracağım. Halihazırda Köhler marka trifaze sayacım var, 4 tane de tel girip çıkıyor sayaca. Anladığım kadarıyla evin iç tesisatına 1 faz dağıtılmış çünkü sayacın ekranında T0 (toplam), T1, T2, T3 ve T4 diye ayrı ayrı tüketim değerleri görünüyor ancak bu T'lerden sadece bir tanesi ve toplam değer artıyor. Diğer T'ler sabit (ama sıfır değil, eskiden kullanılmış yani, sonra tüketim durmuş bu fazlarda). Şimdi her fazda elektrik vardır diyebilir miyiz yoksa tek tek tellere bakmak mı lazım? Eğer hepsinde elektrik var ise, kesinlikle 380V elektrik aldığım söylenebilir mi? Yoksa hem trifaze hem 220V almak gibi bir durum var mıdır?

Sayacın görüntüsü de şöyle;
    http://dl.dropbox.com/u/14325644/sayac1.jpg

Bir de ana sigortada 25A yazıyor. Şimdi ben elektrikli kombi taksam, bu sigorta yeterli gelecek mi? Daha büyüğünü takmak riskli midir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi igorparker -- 7 Mart 2013; 11:59:18 >

• @igoparker

Selamlar,
    Trifaze elektrik abonesi olup olmadığınızı çok net çözemem, o kadar bilgim yok sayaçlar konusunda, elektrikçiye danışın bence veya abone merkezine telefon edip öğrenebilirsiniz diye düşünüyorum.
    Görüntü itibariyle sayaç trifazeye uygun, üç fazlı yazıyor üzerinde, belki şebekeden bu yönde bir talep olmadıysa monofaze çalışıyor olabilir, dediğim gibi araştırmanız lazım, yanlış bilgi vermiş olmayayım.

Benim kombi 24kW, panodan bağımsız bir hat geliyor alete diğer kablolardan bağımsız.
    40A sigorta var, sadece kombi için, diğerleri evin normal sigortaları.
    Kablo kesiti önemli, benim cihazda 4 x 6 mm2 bağımsız kablo geliyor, özel olarak yapıldı montaj öncesi.
    Kablo kesiti yeterli değilse ve siz büyük sigorta takarsanız sigorta atmayacağı için kablo aşırı ısınıp yanabilir.
    O yüzden kombiye uygun kablolamayı yaptırmanız ve güce uygun bir sigorta taktırmanız lazım, cihazın gücüne göre kesit kalınlığı değişiyor.
    Alacağınız markanın servisi zaten bu konuda sizleri yönlendiriyor.

Sorularınız olursa yardımcı olurum, ben güzel bir kış geçiriyorum kombi ile mesut bir birlikteliğimiz var.
    Elektrik fiyatları da biraz makul olursa daha mutlu olacağız. :)

• quote:

Orijinalden alıntı: igorparker

@menerio

çok faydalı bilgiler, teşekkürler :)

Ben de elektrikli kombi araştırıyorum, trifaze sayaç hakkında bir şey soracağım. Halihazırda Köhler marka trifaze sayacım var, 4 tane de tel girip çıkıyor sayaca. Anladığım kadarıyla evin iç tesisatına 1 faz dağıtılmış çünkü sayacın ekranında T0 (toplam), T1, T2, T3 ve T4 diye ayrı ayrı tüketim değerleri görünüyor ancak bu T'lerden sadece bir tanesi ve toplam değer artıyor. Diğer T'ler sabit (ama sıfır değil, eskiden kullanılmış yani, sonra tüketim durmuş bu fazlarda). Şimdi her fazda elektrik vardır diyebilir miyiz yoksa tek tek tellere bakmak mı lazım? Eğer hepsinde elektrik var ise, kesinlikle 380V elektrik aldığım söylenebilir mi? Yoksa hem trifaze hem 220V almak gibi bir durum var mıdır?

Sayacın görüntüsü de şöyle;
    http://dl.dropbox.com/u/14325644/Photo%2023.02.2013%2014%2026%2011.jpg

Bir de ana sigortada 25A yazıyor. Şimdi ben elektrikli kombi taksam, bu sigorta yeterli gelecek mi? Daha büyüğünü takmak riskli midir?

Evet siz Trifaze abone gözüküyorsunuz. Eğer trifaze abone iseniz büyük ihtimalle tesisatta 3 fazlı çekilmiştir, tabi bu sayaç sadece sizin evinizin ise. Buradaki T, T1, T2, T3, T4 değerleri faz başına güç değeri değil, günün farklı zamanları için uygulanan tarifelerdir. T toplam değerdir T4 yedek tarifedir bunu dikkate almayın. Sadece bir T değerinin artması tekli tarife kullandığınıza işaret.

3 Fazında geldiğine emin olmak için;

Siyah-Sarı, Sarı-kahve, kahve-siyah fazları arasına multimetrenin AC 750 Volt veya varsa daha büyük bir kademesinde baktığınızda 380-400 Volt arası gerilim okursanız 3 Fazda geliyor demektir. Yalnız burada bahsettiğim sarı kablo kaçak akım rölesi üzerindeki.

Trifaze abone iseniz hem 220 hemde 380 Volt kullanmanız münkündür. Faz-nötr arası 220 faz-faz arası 380 Volt alırsınız.

Saygılar.

• @menerio ve @alpernburga

Teşekkür ederim.

Evim müstakil, bu sayaç da sadece bana ait. Yalnız şöyle bir durum var, sitemizde eskiden "şantiye elektriği" olarak ifade edilen tarifeden elektrik alıyorduk (inşaat sırasında) ve tek bir fatura geliyordu siteye. Şu an ise hala tek fatura geliyor (bireysel abonelik için başvurular yapıldı, bekleniyor) ama tarifemiz "mesken" olarak değiştirildi. Demek ki eskiden 3 zamanlı tarife kullanılıyormuş, T1-2-3'de değerler görünüyor çünkü. Acaba bireysel aboneliğe geçtiğimizde bizi "default" olarak monofaze mi yaparlar? :/

Konu ile biraz alakasız ama merak ettim :) 3 zamanlı tarifeye geçildiğinde, elektrik idaresinden gelip fiziken sayaç üzerinde ayar mı yapıyorlar?

Konuya geri döneyim; biraz eski, 2. el bir Termodinamik 18kw kombi buldum. Acaba bunun tüketimi ile güncel modellerin tüketimi arasında bariz fark var mıdır dersiniz? Teknolojisi eskidir, çok yakar gibi bir durum var mıdır yoksa sadece elektronik kontrol paneli falan mı yenilenmiştir yeni modelde?

• quote:

@menerio ve @alpernburga

Teşekkür ederim.

Evim müstakil, bu sayaç da sadece bana ait. Yalnız şöyle bir durum var, sitemizde eskiden "şantiye elektriği" olarak ifade edilen tarifeden elektrik alıyorduk (inşaat sırasında) ve tek bir fatura geliyordu siteye. Şu an ise hala tek fatura geliyor (bireysel abonelik için başvurular yapıldı, bekleniyor) ama tarifemiz "mesken" olarak değiştirildi. Demek ki eskiden 3 zamanlı tarife kullanılıyormuş, T1-2-3'de değerler görünüyor çünkü. Acaba bireysel aboneliğe geçtiğimizde bizi "default" olarak monofaze mi yaparlar? :/

Konu ile biraz alakasız ama merak ettim :) 3 zamanlı tarifeye geçildiğinde, elektrik idaresinden gelip fiziken sayaç üzerinde ayar mı yapıyorlar?

Konuya geri döneyim; biraz eski, 2. el bir Termodinamik 18kw kombi buldum. Acaba bunun tüketimi ile güncel modellerin tüketimi arasında bariz fark var mıdır dersiniz? Teknolojisi eskidir, çok yakar gibi bir durum var mıdır yoksa sadece elektronik kontrol paneli falan mı yenilenmiştir yeni modelde?

Evinizin tesisatı 3 Fazlı ise projenize göre Tedaş size zaten 3 fazlı elektrik bağlar tek faza geçmeniz gibi bir durum sözkonusu değildir. Ev içindeki sigorta tablosubnun resmini çekip foruma koyarsanız tek fazlı mı 3 fazlı mı abone olduğunuz anlaşılır. Resimdeki sayacın daha önce nerelerde kullanıldığı bilinmediğine göre daha önce hangi tarifelerin kullanıldığını bilemeyiz.

• quote:

Orijinalden alıntı: alpernbugra
    Evinizin tesisatı 3 Fazlı ise projenize göre Tedaş size zaten 3 fazlı elektrik bağlar tek faza geçmeniz gibi bir durum sözkonusu değildir. Ev içindeki sigorta tablosubnun resmini çekip foruma koyarsanız tek fazlı mı 3 fazlı mı abone olduğunuz anlaşılır. Resimdeki sayacın daha önce nerelerde kullanıldığı bilinmediğine göre daha önce hangi tarifelerin kullanıldığını bilemeyiz.

Evdeki sigorta kutusunun fotosunu da koyayım akşama. Bizim sayacın sıfır kilometre olarak takıldığını varsayarak söylemiştim, yani T1-2-3'deki tüketimler bize ait ama şantiye elektriği tarifesinden kalma sanırım.

Peki 3 zamanlı tarifeye geçildiğinde, elektrik sayacına fiziksel müdahale yapılıyor mu ayar vs. yapmak için? Sayacın saat-tarihi yanlış çünkü şu an.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: alpernbugra

Evdeki sigorta kutusunun fotosunu da koyayım akşama. Bizim sayacın sıfır kilometre olarak takıldığını varsayarak söylemiştim, yani T1-2-3'deki tüketimler bize ait ama şantiye elektriği tarifesinden kalma sanırım.

Peki 3 zamanlı tarifeye geçildiğinde, elektrik sayacına fiziksel müdahale yapılıyor mu ayar vs. yapmak için? Sayacın saat-tarihi yanlış çünkü şu an.

Bildiğim kadarıyla yapılıyor. Ana sigortanız şöyle ise trifazedir;

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kerosen -- 6 Mart 2013; 16:04:16 >

• Çok teşekkürler, eve gidince kontrol edeceğim :)
  • Kontrol ettim, evin içindeki sigorta kutusu şu şekilde. Anladığım kadarıyla trifaze değil mi?

http://dl.dropbox.com/u/14325644/sayac2.jpg
    http://dl.dropbox.com/u/14325644/sayac3.jpg
  • quote:

Kontrol ettim, evin içindeki sigorta kutusu şu şekilde. Anladığım kadarıyla trifaze değil mi?

http://dl.dropbox.com/u/14325644/sayac2.jpg
    http://dl.dropbox.com/u/14325644/sayac3.jpg

Evet trifaze ancak bu panodan kazan için güç alamazsınız. Sayaçtan sonra ayrı bir hat alınması lazım.

• Evet direk panodan ayrı bir sigorta ile ayrı bir hat alınacak. Teşekkürler yardım için.
  • quote:

Evet direk panodan ayrı bir sigorta ile ayrı bir hat alınacak. Teşekkürler yardım için.

Kaç metre kablo kullanılacak? Kaç kW gücünde kazan?
  • Henüz cihazı almadım, fizibilite aşamasındayım. Ama eğer alırsam 12 ya da 18kw gücünde almayı düşünüyorum, kablo da sanırım maksimum 20 metre civarında olacak, biraz daha kısa olabilir.
  • quote:

Henüz cihazı almadım, fizibilite aşamasındayım. Ama eğer alırsam 12 ya da 18kw gücünde almayı düşünüyorum, kablo da sanırım maksimum 20 metre civarında olacak, biraz daha kısa olabilir.

27 metre mesafeye kadar 5 x 4mm^2 (3 Faz-1Nötr-1 Toprak) kablo kullanabilirsiniz, eğer firma 40 Amper sigorta istiyorsa 6mm^2lik kablo kullanın.
  • Teşekkürler ilginize, çok faydalı oldu.
  • quote:

Teşekkürler ilginize, çok faydalı oldu.

Önemli değil, iyi günlerde kullanın. Elektrik tesisatı konusunda sorun çıkarsa buraya yazın, yardımcı olurum.
  • Tamamdır teşekkürler
  • 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.