Şimdi Ara

Yeni İşlemci Soğutucusunun Çipe Tam Teması (Sorun)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
0
Favori
2.211
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Intel LGA 775 orjinal fanın 1 kanadı kırıldığı ve işlemci ısısı arttığı için, ileriyi de düşünerek yeni bir işlemci soğutucusu aldım.
    Xigmatek Gaia SD1283

Montaj oldukça zahmetli oldu.

Normalde kasanın anakart kısmındaki kapağının arkasında, işlemci çipinin arkasına denk gelen kısma arka plaka aparatı takılıyor. Ancak o kısma baktığımda 4 adet vidalama yerinin, anakartın işlemci çipi kısmındaki vida delikleriyle uyuşmadığını farkettim. Yani yerleri farklı.

Sonuçta anakartı tamamen çıkartıp, arka plakanın montajını anakartın arkasına yaptım.
    Birinci sorum burada:
    Anakartın arkasındaki metal plaka ve vidalar, kasaya temas ederse kısadevre vs... gibi sorun çıkartır mı? Soğutucudan zırıltı geliyor, sebebinin bu temas olduğunu düşünüyorum.

Devamında da termal macun ile birlikte işlemci soğutucusunun geri kalan montajını tamamladım. Tekrar kontrol ettiğimde termal macun çok çok ince ve iz şeklinde ısı emici "heatsink" tabanında ve işlemci çipi üzerinde var. Sanırım termal macunla ilgili sorun yoktur. Termal macun miktarıyla ilgili de bir şeyler yazabilirsiniz.

Son olarak bilgisayarı çalıştırdığımda bilgisayar açıldı, sabit disk ışığı yandı, ekrana görüntü ve dışarıya ses gelmedi (açılış "post" sesi olan "bip" sesi). Ayrıca "bip bip" şeklinde uyarı sesleri de gelmedi. Monitör ışığı ise kırmızı olarak yanıp sönüyordu.

Bunun birçok sebebi olmakla birlikte, ben işlemci soğutucusunun işlemci çipine tam olarak temas etmediği fikrindeyim.
    İkinci sorum burada:
    Soğutucu tabanın işlemci çipine tam temasını sağlamak için ne yapmam gerekir? İntel montaj aparatına (soğutucunun tabanına takılan iki tane kanatçık şeklinde aparat) bir müdahale edilir mi? Soğutucu, işlemci çipine çok baskı yaparsa, soruna sebep olur mu?
    http://www.hardwaresecrets.com/article/Xigmatek-Gaia-CPU-Cooler-Review/1410/4 bu bağlantıda aparatı uçlarını yukarı doğru büküp montajı o şekilde yaptıklarını yazmışlar. Ayrıca Xigmatek'in Loki modelinde de aynı sorun (işlemci çipine tam temas sorunu) olduğu ve aparatın yerini değiştirerek çözüme ulaştıklarını bu bağlantıda yazmışlar.http://www.hardwaresecrets.com/article/Xigmatek-Loki-CPU-Cooler-Review/1403/4 (10. fotoğraftan 14. fotoğraftaki haline getirmişler.)

Yardımlarınızı bekliyorum. Ayrıca bilgisayarın başlamamasına sebep olabilecek diğer sebepler konusunda da yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Hayırlı günler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hardcore_Gamer -- 19 Eylül 2012; 15:53:02 >

• Yardımlarınızı bekliyorum. Henüz müdahale etmiş değilim. Bilgisayarım çalışmaz şekilde bekliyor.
  • Sorun hala günceldir.
  • Soğutucu tabanı işlemciye temas etsin/etmesin pcnin çalışması lazım tabii başka bir sorun yoksa.. soğutucuyu bile takmasan 1-2 dakika çalışır intel işlemciler belli bir ısıya gelince daha sonra resetler kendini yanii pc nin açılmamasıyla alakası yok onun...
    soğutucuyu taktığında çok fazla sıkma vidaları.......ayrıca kısa devre yapmaz metal taban.... ''yok ben şüpheliyim ..içim rahat etmez'' diyorsan o kısımlara elektrik bandından ufak kare şeklinde keserek yapıştır temas etmez
    macunu sürerken normalde işlemci üzerine çok ince şekilde sürer soğutucuyu üzerine koyarız ama bu tip direk boru temaslı soğutucularda işlemci üzerine nokta şeklinde değil ince ve düz çizgi halinde koyup soğutucuyu bastır hafif o dağılır tüm yüzeye ..
    ekrana görüntü gelmediyse ekran kartının power kablosunu takmamış olabilirsin, PCI slotunda sorun olabilir yada güç kaynağında sorun olabilir gibi olasılıklarda var :)
    ama asla işlemci ye soğutucu tam temas etmiyor sorunu değil asıl sorun :))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-41A94D448 -- 25 Eylül 2012; 20:40:26 >

• Yardım için teşekkür ederim.

Soğutucunun anakart altındaki sabitleme plakasının vidaları, kasaya temas ediyormuş. Bu yüzden zırıltı çıkarıyormuş ve kısa devre yapıyormuş. Kasa ile anakart arasına, vidaların hizasına dikdörtgen bir kartonu, siyah elektrik bantları ile kasaya yapıştırdım. Zırıltı ve kısa devre sorunu kalmadı.

Bu arada soğutucunun montajını tekrar yapmasamda, anakart üzerindeki diğer bileşenlerin ve kabloların montajını tekrardan yaptım. Bilgisayarın açılmaması sorunu, kısa devreden kaynaklanabileceği gibi, bu bileşenlerin ve kabloların muntazam montajlanmamasından da kaynaklanmış olabilir.

Bilgisayar çalıştı, sıcaklık normal değerlerde. Soğutucu fanı genelde %100 hızda çalışıyor. Bios'tan veya işletim sistemi içinden yazılımla değiştirmedim. Sıcaklıklar boşta-yükte 35-47 derece arasında. Umarım işlemci sıcaklarını Bios ve yazılım yanlış göstermiyordur.

Soğutucunun (ısı dağıtıcı, ısı emici, heatsink) en üstteki yapraklar buz gibi, işlemciye yakın olan alt yapraklar biraz ılık gibi. Sanırım bu bir sorun değil, fan ısıyı dağıtıyor olabilir mi?

Ancak yükte çok fazla test edemedim. En fazla 15-25 dk. arası test edebildim. Test yazılımlarıyla işlemci ve bellekleri test ettim. Test sırasında sistem kilitledi ve yeniden başladı, bazen de Windows başlatma ekranında kilitlendi kaldı.

Sorunun belleklerde (RAM) olduğunu düşünüyorum. Sağlam bir bellek ile deneyeceğim, inşallah.

Bu konuda da olasılıklar hakkında ve çözümleriye beraber sorunları hakkında fikirleriniz varsa paylaşabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hardcore_Gamer -- 29 Eylül 2012; 8:29:55 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.