Arkadaşlar Ubuntunun 9.10 sürümü hayata geçmiş durumda. Beta testi bugün sonlanan yeni sürüm gerçekten hızlandırılmış bir boot ile karşımıza geliyor. Şu an notebook'umda kurulu bir şekilde size bu yazıyı yazarken gerçekten bir önceki sürüme oranla daha da başarılı bir işletim sistemi ile karşı karşıya olduğumu belirtmek isterim. Hayatında hiç linux kullanmayan arkadaşlar merak ederse çekinmeden indirip windows üzerinden direkt olarak indirdikleri ISO dosyasını CD ye kaydettikten sonra çalıştırmaları yeterli olacaktır. Ubuntu kullanıcılarına zaten tarif etmeme gerek yok, gerçekten linux dağıtımları içinde en rahat kullanımı olan bu işletim sistemini denemeyen arkadaşlara şiddetle tavsiye ederim.
Ayrıca driver sıkıntısından dolayı çekinen arkadaşlara da çekinmelerine gerek yok diyebilirim. En azından imzamdaki Acer modelinin tüm sürücülerini otomatik buldu ve kurdu ayrıca Vodafone 3G modemimi otomatik tanıyıp internete girmemi sağladı. Daha ne denir ki, gerçekten başarılı bir işletim sistemi.
performansı nasıl şu anda? compiz'in bütün özelliklerinden yararlanabiliyormusunuz?
grafik olarak aydınlatırsanız sevinirim :) çünki bendede 8600gt var ve linux'un nvidia'nın 8XXX'leriyle ilgili bi problemi var gibi hangi driver'ı kurarsanız kurun randımanlı çalışmıyor sistemin staiblitesi bozuluyor
eğerki problem yok diyorsanız indirip kuracağim :)
performansı nasıl şu anda? compiz'in bütün özelliklerinden yararlanabiliyormusunuz?
grafik olarak aydınlatırsanız sevinirim :) çünki bendede 8600gt var ve linux'un nvidia'nın 8XXX'leriyle ilgili bi problemi var gibi hangi driver'ı kurarsanız kurun randımanlı çalışmıyor sistemin staiblitesi bozuluyor
teşekkür ederim hayırlı olsun
Öncelikle ekran kartı driverini Nvidia'dan kurayım dedim. Sitede 190.xx versiyonunu indirip kurdum fakat ekranda arasıra titremeler yaşadım. Sonra Ubuntu'da Donanım Sürücüleri kısmından yükleme yapayım istedim ordada zaten iki sürücü buluyor, bunlardan 173.xx olanın kurdum titreme olayı kesildi. Ubuntu zaten otomatik olarak söylüyor sistemde donanımsal bir ekran kartı olduğunu ve yüklemek için driver listesini getiriyor ekrana. AKTİF et deyince zaten, kendisi download edip kuruyor. Ekstra birşey yapmanıza gerek kalmıyor.
Stabilite olarak şu an bir sıkıntı sadece World Of Warcraft oyununu wine ile çalıştırdığımda FPS daha önceki ubuntu versiyonu olan 8.10 a oranla düşük çıktı, bunun da Wine ya da Ubuntu ile bir sıkıntı olabileceğini düşünüyorum ama zamanla bu eksikliği de gidereceklerini düşünüyorum.
Çekinmeden ubuntuyu indirip kurmanızı tavsiye ederim. Sorun yaşamayacağınıza eminim. En azından imzamdaki Acer modelinde kullanıyorum bu işletim sistemini. Şu an için ciddi bir sorun yok.
Merhabalar ben ilk defa ubuntu kullanacağım. Yeni sürümü indirdim. Dvd veya cd sürücüm olmadığı için flash diskten boot ederek kuracağım. Herneyse asıl merak ettiğim nokta şudur : Windows'umun bulunduğu c: ye kurabilirmiyim yoksa ayrı bir bölüme mi kurmam gerekiyor ? Ayrıca bilgisayarımda windows ve ubuntu olduktan sonra hangi işletim sistemi ile açılacağı (windows 7 ve xp de olduğu gibi ) başlarken mi soruluyor ? Teşekkür ederim
Öncelikle ekran kartı driverini Nvidia'dan kurayım dedim. Sitede 190.xx versiyonunu indirip kurdum fakat ekranda arasıra titremeler yaşadım. Sonra Ubuntu'da Donanım Sürücüleri kısmından yükleme yapayım istedim ordada zaten iki sürücü buluyor, bunlardan 173.xx olanın kurdum titreme olayı kesildi. Ubuntu zaten otomatik olarak söylüyor sistemde donanımsal bir ekran kartı olduğunu ve yüklemek için driver listesini getiriyor ekrana. AKTİF et deyince zaten, kendisi download edip kuruyor. Ekstra birşey yapmanıza gerek kalmıyor.
Stabilite olarak şu an bir sıkıntı sadece World Of Warcraft oyununu wine ile çalıştırdığımda FPS daha önceki ubuntu versiyonu olan 8.10 a oranla düşük çıktı, bunun da Wine ya da Ubuntu ile bir sıkıntı olabileceğini düşünüyorum ama zamanla bu eksikliği de gidereceklerini düşünüyorum.
Çekinmeden ubuntuyu indirip kurmanızı tavsiye ederim. Sorun yaşamayacağınıza eminim. En azından imzamdaki Acer modelinde kullanıyorum bu işletim sistemini. Şu an için ciddi bir sorun yok.
yorumladığınız için teşekkür ederim :)
8600 ile demek istediğim şu titreme bendede olmuyor ancak
compiz'i açtığım zaman INTELGMA950 Ekran kartı bile benimkinden daha performanslı oluyor :S
bütün özelliklerini tam olarak kullanamıyorum ve randıman alamıyorum bi türlü :S
quote:
Orijinalden alıntı: bynekm
Merhabalar ben ilk defa ubuntu kullanacağım. Yeni sürümü indirdim. Dvd veya cd sürücüm olmadığı için flash diskten boot ederek kuracağım. Herneyse asıl merak ettiğim nokta şudur : Windows'umun bulunduğu c: ye kurabilirmiyim yoksa ayrı bir bölüme mi kurmam gerekiyor ? Ayrıca bilgisayarımda windows ve ubuntu olduktan sonra hangi işletim sistemi ile açılacağı (windows 7 ve xp de olduğu gibi ) başlarken mi soruluyor ? Teşekkür ederim
Şimdi kurulum sırasında bölümlendirme ekranı geliyor ve orada C ya da varsa eğer D sürücünüz üzerinde grafiksel olarak boyut ayarlaması geliyor. Mouse ile Ubuntu için ne kadar alan ayırmak istiyorsanız ona göre mousu hareket ettirerek boyutu belirliyorsunuz. Mesela C sürücüsü üzerinde 50 GB alan var diyelim. aynı şekilde C sürücüsünde bu 50 gb lik alanın 30GB boş olsun. İşte bu 30 GB üzerinde ubuntuya ne kadar ayırmak istiyorsanız mouse u kullanarak belirleyip kurulumu yapabilirsiniz. Eğer ki elle partition ayarlayacağım derseniz boş bulduğunuz alan için 2 tane partition oluşturmanız gerekmektedir. Bunlardan biri Swap (Takas) alanı. Diğeri de Boot alanı yani File Systemin olacağı alan. File Systemin bağlama noktasını da / şeklinde seçmeniz yeterli.
Diğer sorunuza gelince Windows 7 deki gibi Boot menüsü kurulumdan sonra ekrana gelecektir. İster windows, isterseniz ubuntu ya da başka varsa işletim sistemlerini seçmenize yardımcı olacak bir menü gelecektir.
yorumladığınız için teşekkür ederim :)
8600 ile demek istediğim şu titreme bendede olmuyor ancak
compiz'i açtığım zaman INTELGMA950 Ekran kartı bile benimkinden daha performanslı oluyor :S
bütün özelliklerini tam olarak kullanamıyorum ve randıman alamıyorum bi türlü :S
Sizin pc de 2 ekran kartı mevcut sanırım. Eğer onbord ise bu INTELGMA950 diye bahsettiğiniz kart, bunu setuptan disable edip , ubuntuda diğer ekran kartınız ile boot etmeyi deneyim. Ayrıca 8600 ekran kartınızı düzgün kurduğunuza eminseniz 3D masaüstü özelliğini tam anlamıyla etkinleştirdiğinizi tekrar kontrol edin derim.
anakartım'da onboard kart mevcut değil :)
INTEL GMA950'li kartlı başka bir makinaya kurulum yapmıştım ondaki performans ağzımı açık bırakmıştı :)
bu gece indirmeye bırakıcam kurulum yapıcam bakalım nasıl bir performans verecek :)
teşekkür ederim ilginiz için
Ben asıl Mint 8'i bekliyorum. Gerçektende bende bi anormallik var Ubuntu'yu beğenmiyorum ama Ubuntu'nun %99 oranda aynısı olan Mint'in hastasıyım
32bit windows üzerinden wubi ile bölümlenmiş alana ubuntu 9,10 64 bit kurmak istiyorum.32 bit windows ile 64 bit ubuntuyu birlikte sorunsuz kullanabilirmiyim
quote:
Orijinalden alıntı: whamx
32bit windows üzerinden wubi ile bölümlenmiş alana ubuntu 9,10 64 bit kurmak istiyorum.32 bit windows ile 64 bit ubuntuyu birlikte sorunsuz kullanabilirmiyim
Tabiki kullanabilirsiniz fakat tavsiyem 32 bit sürümü kullanmanız. Çünkü 64 bitte yazılım desteği konusunda sıkıntı çekebilirsiniz.
quote:
Orijinalden alıntı: ziya13
quote:
Orijinalden alıntı: bynekm
Şimdi kurulum sırasında bölümlendirme ekranı geliyor ve orada C ya da varsa eğer D sürücünüz üzerinde grafiksel olarak boyut ayarlaması geliyor. Mouse ile Ubuntu için ne kadar alan ayırmak istiyorsanız ona göre mousu hareket ettirerek boyutu belirliyorsunuz. Mesela C sürücüsü üzerinde 50 GB alan var diyelim. aynı şekilde C sürücüsünde bu 50 gb lik alanın 30GB boş olsun. İşte bu 30 GB üzerinde ubuntuya ne kadar ayırmak istiyorsanız mouse u kullanarak belirleyip kurulumu yapabilirsiniz. Eğer ki elle partition ayarlayacağım derseniz boş bulduğunuz alan için 2 tane partition oluşturmanız gerekmektedir. Bunlardan biri Swap (Takas) alanı. Diğeri de Boot alanı yani File Systemin olacağı alan. File Systemin bağlama noktasını da / şeklinde seçmeniz yeterli.
Diğer sorunuza gelince Windows 7 deki gibi Boot menüsü kurulumdan sonra ekrana gelecektir. İster windows, isterseniz ubuntu ya da başka varsa işletim sistemlerini seçmenize yardımcı olacak bir menü gelecektir.
Teşekkür ederim dostum birazdan yükleyeceğim
quote:
Orijinalden alıntı: ziya13
quote:
Orijinalden alıntı: whamx
Tabiki kullanabilirsiniz fakat tavsiyem 32 bit sürümü kullanmanız. Çünkü 64 bitte yazılım desteği konusunda sıkıntı çekebilirsiniz.
cevabınız için tşkler.bende 32 bit kullanıyordum.bir sorun nedeniyle kaldırdım bu fırsattan istifade 64 bit sürümünü görmek istedim.
Rica ederim arkadaşlar, amacımız bu forumda bilgilerimizi tecrübelerimizi paylaşmak. Benim de ortaya koyacağım bir sorum olacak. Cevaplayabilen arkadaşlar varsa çok memnun olurum.
İşim gereği Microsoft Visual Studio hayatımın bir parçası ve sürekli olarak kullanmam gerekiyor ve ubuntu üzerinde nasıl kullanabilirim diye araştırma içine girmiş bulunmaktayım. Bilgisi olan arkadaşlar varsa yardımlarını bekliyorum.
Ben Önceki gün kurdum ama o günden beri windows XP açılmıyor. Dual boot olarak kuracaklar dikkatli olsunlar. Bende şöyle bir hata çıkmıştı: <Windows root>\system32\hal.dll bulunamadı vs. Biraz araştırdım bootcfg /rebuild filan denedim olmuyor. Şimdi bu hatayıda vermiyor. Boş siyah bir ekran ve restart. chkdsk /r yaptım bi işe yaramadı.
arkadaş 64 pitte program sıkıntısı yaşarsınız demiş de zaten 32 bitte mevcut tüm programları download edip yükleyebiliyosunuz hangi anlamda sorun yaşar demiş arkadaş anlatırsa seviniriz
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme