Şimdi Ara

Yıllardır Windows kullanıyorum, Linux'a geçmeli miyim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.102
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar, başlıktan da anlaşılacağı üzere Linux'a geçmek istiyorum. Ama Linux hakkında kayda değer bir bilgim yok.
    Neden geçmek istiyorum, Windows un kasmasından hantallığından bıktım.
    Benim kullandığım özel bir yazılım yok. Pc yi sadece ödev yapmak ve ders videoları mı izlemek , bankacılık işlerimi yapmak , sosyal ağ da dolaşmak ve arada bir film izlemek için kullanıyorum.

Başka bir şey için kullanmıyorum.

Kullandığım tarayıcılar Chrome ve firefox. Ancak Chrome de last pass, adblck ve Flash blok gibi eklentiler kullanıyorum.

Başkada bir işim yok.

İnternetten Windows a göre dez avantaj ve avantajlarını okudum. Ama herkes çocuk gibi sanki babasının firması gibi savunmaya geçiyor. Kimse tarafgirlik yapmadan olgunca bir açıklama yapmıyor.

Ben sırf stabilite, hantallıktan kurtulmak işlerimi daha KOLAY halletmek için Linux'a geçmek istiyorum.
    Bilemem gerekenler nelerdir, geçmeli miyim yoksa hiç bulaşmamalı mıyım?

Bu arada çok önemli mi bilmiyorum ama ekran kartım 8600 gt
    Amd x2 550 işlemci
    Asus modeli hatırlamıyorum anakart

Hani yazılım desteği açısından sıkıntı olur mu bilmiyorum ama.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasakbölge -- 27 Nisan 2015; 3:52:18 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bence Linux mint denemelisin bende senin durumunda sayılırım. Windows artik neredeyse hic kullanmıyorum.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: yasakbölge

Arkadaşlar, başlıktan da anlaşılacağı üzere Linux'a geçmek istiyorum. Ama Linux hakkında kayda değer bir bilgim yok.
    Neden geçmek istiyorum, Windows un kasmasından hantallığından bıktım.
    Benim kullandığım özel bir yazılım yok. Pc yi sadece ödev yapmak ve ders videoları mı izlemek , bankacılık işlerimi yapmak , sosyal ağ da dolaşmak ve arada bir film izlemek için kullanıyorum.

Başka bir şey için kullanmıyorum.

Kullandığım tarayıcılar Chrome ve firefox. Ancak Chrome de last pass, adblck ve Flash blok gibi eklentiler kullanıyorum.

Başkada bir işim yok.

İnternetten Windows a göre dez avantaj ve avantajlarını okudum. Ama herkes çocuk gibi sanki babasının firması gibi savunmaya geçiyor. Kimse tarafgirlik yapmadan olgunca bir açıklama yapmıyor.

Ben sırf stabilite, hantallıktan kurtulmak işlerimi daha KOLAY halletmek için Linux'a geçmek istiyorum.
    Bilemem gerekenler nelerdir, geçmeli miyim yoksa hiç bulaşmamalı mıyım?

Bu arada çok önemli mi bilmiyorum ama ekran kartım 8600 gt
    Amd x2 550 işlemci
    Asus modeli hatırlamıyorum anakart

Hani yazılım desteği açısından sıkıntı olur mu bilmiyorum ama.

İki işletim sistemini de kullanıyorum. İki işletim sisteminin avantajları da var, dezavantajları da var.
    Linux'un dezavantajları bazı kamu kurumları internet explorer dışında tarayıcı da sorun çıkarabiliyor. Bir de ofis programı olarak lire office var. power point hazırlarken biraz sorun çıkarabilir. Bir de word'de yazarken pdf olarak kaydedin ms office'le açınca kaymalar olabiliyor. Bunun dışında herhangi bir sorunu yok. Güncelleme desteği var. Güncelledikçe hantallaşma durumu linux'ta yok. Pdf oluşturucu,vlc player gibi yazılımları yükleyebiliyorsunuz. video sıkıntısı yaşamazsınız. her türlü videoyu açabilirsiniz. Aantajlarına gelince sosyal ağlarda gezince virüs problemi yaşamazsınız. film izlerken bu site güvenli mi sıkıntısı yaşamazsınız. Chrome eklentilerini linux'ta da kurabilirsiniz. Bankacılık konusunda da daha güvenli olduğu için rahat edersiniz. Oyun dışında windowsta bulunan çoğu yazılımın alternatifi bulunuyor.

• geçecekseniz linux yazılımı olarak ubuntu da mint de kullanabilirsiniz. iki yazılımın da desteği var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serdar_ayberk -- 27 Nisan 2015; 16:12:45 >
  • seni windowsa bağlayan hayati birşey yoksa bence linux'e geçmelisin.
    Performans olarak her zaman bir kaç adım öndesin.
    İşletim sistemi ve çoğu program ücretsiz olduğu için lisans sıkıntısı yaşamassın.
    Linux'ün belli başlı türevleri ubuntu vb. arkalarında destekçiler olduğu için sürekli olarak güncelleme alıp gelişmektedir ve yüklediğin güncellemeler windowsta windowsu bozup yavaşlattığı gibi bir etki yaratmaz.
    Office programları olarak WPS office ve Libre office mevcut.
    Eğer ki kodlarla uğraşmayı seviyorsan birde linux kullanmak çok güzel bir şey.
    ve belkide en ama en önemli nedenlerinden bir tanesi sistem açıkları windowsa kıyasla yok denecek kadar az ve virüs derdin yok.Bu sayede pc ni hantallaştıran virüs programlarından kurtuluyorsun.

Linux a geçmek için dikkat etmen gereken en önemli şeylerden bir tanesi kernel yani çekirdek sürümü.
    Bunun nedeni en çok driverlarda karşına çıkar.driverlar eğerki yeni kernele adapte edilmemiş ise kernel sürümün 3.8'den 3.10'a yükselirse o aygıt çalışmaz.Genel anlamda da Windows nasıl XP,Vista,7 diye yeni sistemler çıkartıyorsa Linux sürümleride kernelin yeni sürümünün çıkmasıyla onun üzerine inşa edilip düzenleniyor ve Ubuntu 11,12 gibi sürümlerle piyasaya sürülüyor.

Windowsun bana göre en önemli avantajı herşeyin bir Grafik arayüzüne sahip olması.Bana kalırsa normal bir kullanıcı olarak linux kullanmayacak olsam Windows yerine Mac OSX kullanırım ama Apple bilgisayarlar oldukça pahalı ve Mac OS'lar Apple olmayan bilgisayara uyumlu değil(hackintosh çalışmaları nı saymıyorum)

Bence bir işletim sisteminin nasıl olmaması gerektiğini gösteren bir çok kusura sahip windows.Annem den dolayı windowsu yine kullanıyorum kendi laptobum linux ancak şunu söyleyebilirim.Windowsta sorunlar asla bitmiyor.

• Hepnize çok çok teşekkür edeyorum gayet açıklayıcı ve ferahlatıcı oldu.

FRUEHAUF@ mint değilde ubuntu düşünüyorum. İLlk kullanıcı olduğum için biraz zorlanabilirim. Yazılım konusunda uuntu daha iyi sanırım.

@esbejk hocam, bu kernel hususunu pek anlayamadım.Atıyorum ben sistemime ubuntu 14.04 kuracağım. Yeni gelen güncellemeler ile sıkıntı mı oluşur demek istiyorsunuz ?
  • yasakbölge kullanıcısına yanıt
    ubuntu sade ve iyidir. ubuntu yazılım merkezinden uygulamaları indirebilirsiniz. gereksiz gördüğünüz uygulamaları da kaldırın. sistem ayarlarından da çevrimiçi arama seçeneğini kaldırın. ayarlarla bilgi güvenliğinizi de sağlayabilirsiniz.

kernel hocam linuxun çekirdek ana yazılımıdır. tüm sistem onun üzerine kurulur. sürekli güncellenir. sıkıntı yaşayacağınızı zannetmem. sıkıntı da şans işi uyumsuzluk olursa,ama eskisi gibi ubuntu da uyumsuzluk durumu yaşanmıyor. tabi alışması zaman alıyor. yıllar önce ilk ubuntulara alışması zordu. ben de alışamamıştım. ama şimdi linux arayüzü gelişti. eskisi gibi kod yazma gereği bile duymadan kullanabilirsiniz.

bir de dizayn farklı gelebilir diyeceğim de telefonunuzdan farklı işletim sistemlerine alışıksınızdır. en güzel yanı virüsün olmaması güvenli olması.

güncellemenin kasmamasının nedeni ios mac gibi. güncellenen program yeni sürümüyle yükleniyor. sistem dosyası da aynı şekilde a dosyasında açık varsa a dosyası açığı kapatılmış şekilde yeniden yükleniyor güncellemelerde. windowsta ayı kapatmak için b yükleniyor. üstüne c geliyor. zamanla hantallaşıyor. bir de uyumsuzluk olursa hata vermeler sizi bekliyor. windowsta antivirüs uyumsuzluğu yaşadım. yaklaşık 3 saat uğraştırdı. hala da kullanıyorum windowsu da. ama ubuntu daha rahat. bir sorunda stres yapıyor windows çözmesi de zor. ubuntu da formatta daha kolay. bir sonrakine güncelleme ile geçebiliyorsunuz. uzun dönemli 14.04 var. yeni çıkan da 15.04 sürümü var ubuntunun. 14.04'le 15.04 arasında çok büyük farklılık yok. kısa dönemliler daha kararsız olabiliyor,ama 15.04'te şimdilik sorun yok.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • serdar_ayberk S kullanıcısına yanıt
    Çok şey öğrendim yanınızdan ayrıca teşekkür ederim.
    Yüklerken an operating system sorunu ile karşılaştım. Tekrar deneyeceğim

önemli değil yüklebildiniz mi sorunla karşılarsanız yazabilirsiniz. aklınıza takılan bir şey olursa da.
  • serdar_ayberk S kullanıcısına yanıt
    O hata mesajını aldıktan sonra tekrar denemeyi bıraktım geç olmuştu. Bu akşam eve gelince yapacağım. Sanırım flasha yazarken sorun çıktı yada eksik indirdim.
    Tamam , size eğer bir sorum olursa tekrar yazarım. Sağolun varolun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasakbölge -- 28 Nisan 2015; 13:41:39 >
  • Linux Mint KDE denemelisin ama oyun falan oynuyosan Linux'a geçip de kendini zorlama oyunların Steam üzerindeyse çoğu oyunun Linux desteği var steam de
  • Yok ben oyun falan oynamıyorum. Bugün biraz daha detaylıca araştırdım. Mint daha iyi diyorlar. Peki neden daha iyi kısaca özetleyebilir misiniz ?
    Mint te olupta ubuntu da olmayan ne olabilir ?

Benim oyunla , özel bir program ile işim yok. Sadece medya işlerimi halledeceğim. Yani haberler, sosyal ağlar, ders videları vs... Başka bir şey ile işim yok. Ancak donanım ve diğer sürücülerin uyumlu olması benim için önemli. Program desteğide önemli. Hangisi daha iyi bu konuda ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasakbölge -- 28 Nisan 2015; 22:07:21 >
    Linux Mint Ubuntu'nun üzerine bir şeyler eklenmiş hali. Mesela Linux Mint'de terminali çok az kullanırsınız ama Ubuntu da bazen dosya yüklemek için bile terminali kullandığınız olabilir. Ama oyunlar da Ubuntu daha çok performans veriyor Linux Mint'e göre.

Tavsiyem Linux Mint KDE veya Kubuntu kullanmanız. VirtualBox'a 2 işletim sistemini de kurun hangisi size daha uygunsa onu kurun.
  • Teşekkür ederim sizlere.
  • ubuntuyu kaldırdım linux mint kurdum ve hoşuma gitti. Son sürüm rebecca kurdum.
    Bunda chrome tarayıcı yok mu ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasakbölge -- 29 Nisan 2015; 3:02:36 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: yasakbölge

ubuntuyu kaldırdım linux mint kurdum ve hoşuma gitti. Son sürüm rebecca kurdum.
    Bunda chrome tarayıcı yok mu ?

chrome u sitesinden indirip kurabilirsiniz. chromium yazılım merkezinde vardır. ubuntu kullanıyorum. chrome yoktur ama indirip kurabilirsiniz. chromium chrome'a göre özgür yazılım ama bende chrome kullanıyorum. bir de firefox.

ubuntu ya da mint hoşunuza gitmesine bağlı olan şeyler. aynı yazılımları ikisinde de kullanabiliyorsunuz. ben ubuntuya alıştım biraz da ondan mint kurmadım.

chrome da opera da kurabilirsiniz.
  • Anladım hocam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasakbölge -- 29 Nisan 2015; 4:28:19 >
  • Temel farklılıklardan biri de linux un iş ortamlarında ve virüslere karşı sunduğu güvenlik dir. Linux bir makinede sisteme Windows'da olduğu gibi yönetici olarak baglanmazsın bu da senin internette surf yaparken yada maille gelen bir crypto locker(telekom faturası gibi görünüp tüm sistemi şifreleyerek verilere ulaşamamanı sağlayan ve açtırmak için para isteyen ekte gelen yada linke tıklandığında ftp'den inen dosyalar) dosyası yada benzeri birşey bilgisayarına indiğinde sen sistem yöneticisi olarak bağlanmamış olduğun için dosya kendiliğinden çalışamaz veya şifreleme gibi şeyler yapamaz. Lisanslama konusunda libre office gibi uygulamalar dışında zimbra gibi çok sağlam mail serverlar sayesinde exchange lisansına para vermeden bir şirket mail hesabı ve yönetimi yapabilirsin tabii network güvenliğini daha da arttırmak için pf sense gibi ücretsiz firewall yazılımları kurar firewall için lisans ücreti ödemezsin ve bu yazılımlar ücretsiz ve dandik değil gayet başarılı yazyazılımlardır. Şirket domaini için kullanımı sayesinde her clientın kurumsal lisans alma cal alma sıkıntıları ortadan kalkar. Ofis programları tam olarak microsoft ile birebir görünümde değildir kullanıma alışmak gerekir birkaç ay sabrederek kullanım alışkanlığı kakazanılabilir. Sistem exeleri otomatik çalıştırmadığı ve yönetim izinleri farklı olduğu ve zaten farklı bir dille yazıldığı için Windows için yazılan virüsler linux'da işe yaramaz linux virüsleri ise çoook nadir buluşacak virüslerdir çünkü linux için virüs yazmak için çaba gerekir ve Linux kullanıcı sayısı zaten azdır değmez diye bakılır.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• virtualbox programı ile pardus kurumsal ı da denemenizi tavsiye ederim, eskisi gibi değil çok harika olmuş.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.