Şimdi Ara

YTÜ İKTİSAT VS MARAMARA İKTİSAT VS İSTANBUL İKTİSAT (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
3
Favori
2.942
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Düzeltme için teşekkür ederim. Baktığım site sıralama olarak Marmara İngilizceyi ama kontenjan olarak Türkçesini koymuş. Yani 65k 140 kontenjan sanmışım. Senin dediğin gibi olur. Konu sahibi de görür buradan.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • hvl00 kullanıcısına yanıt

Önemli değil hocam  

Marmara da ekoldür baya eski bir üniversite işletme ve iktisatta ama yıldız da yadırganmayacak kadar iyidir eco bölümü mat temelli bir bölüm zaten teknik ünide okumanın faydası olacaktır. Belki de bundan dolayı sıralaması diğerlerine nazaran yüksektir

• Aynen mantıklı hocam.

• fato65 F kullanıcısına yanıt
    Hocam hepsi benim icin ulasilabilir.
    Ytü tek metro evden.
    İü dukkanimizin arkasinda hemen.
    Aralarinda en ters kalan marmara.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi huuubaaa v3 -- 20 Temmuz 2022; 22:55:15 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • DoluSuŞişesi kullanıcısına yanıt
    Hocam degerli yorumunuz için cok tesekkur ederim.

Ben tamamen finans-araci kurumlar-bankacilik-portfoy yoneticiligi gibi, iş olarak grafiklerin onumde oldugu ve dunya gelismelerini yakindan takip ederek sınırlı kaynakları en verimli şekilde degerlendirebilecegim bir kariyer planliyorum.

Bu alanlari zaten hobi olarak seve seve takip ediyorum, bir bilgi birikimim var.

Ancak siralamam geregi (15.4k) kafam cok karisik. Ben en basta en azindan bilgi econ-finansa gitmeyi hedefliyordum lse ustun basari programina girmek icin ama olmayacak gibi.

Bilgi ile ytü'nün arasında da khas econ var mesela, 20 bin ile kapatmis burslusu.

Bu ozel universitelerin burslu bolumlerinin siralamalari neden boyle yuksek, bir bilginiz var mi? Farkları nedir?

Ben 22 yasinda idealleri icin 3. sinifin sonunda bir muhendislik olumunu elinin tersiyle itmis, omur boyu pisman olmamak icin istemedigim bir meslekten donmus bir insanim.

Yani anlayacagin, ailemin ne kadar durumu olsa da burada okurken kendi ihtiyaclarimi kendim karsilamam gerekiyor.

İlk 2-3 seneyi idare edip, tabiri caizse essek gibi calisip kendimi gelistirip bir yerde hemen derhal kariyerime baslamam gerekiyor.

Ytü iktisatta 3-4. sinifta uzun donem staj cozup bir yerlerde tutunabilenler var mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi huuubaaa v3 -- 20 Temmuz 2022; 22:53:29 >

• huuubaaa v3 H kullanıcısına yanıt
    Bu durumda sizin için en mantıklısı YTÜ gibi duruyor. Şimdiden hayırlı olsun.

Özellerin yüksek puanlı olmasının temel nedeni kontenjanlarının çok düşük olması, daha derin nedenleri yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fato65 -- 20 Temmuz 2022; 23:17:5 >
    Hocam bence ytü iktisat deneyin ardına bilgi vs khas yazın. ytü iktisatın altındaki diğer devletlerin pek kaliteli eğitimi ve çevresi olduğunu düşünmüyorum.

• YTÜ hocam bölüm olarak da YTÜ, üni seçeceksen de YTÜ

Hocam kendinizi tanıyabildiğiniz için öncelikle tebrik ederim. Sorunuza gelecek olursam, Khas’ın son zamanlarda artan reklamıyla çok fazla öğrenci çektiğini düşünüyorum. Özel üniversitelerin hepsinin kendine göre avantajı oluyor. Ben içlerine girmediğim, giremediğim için bilemiyorum avantajlarını. Ama, yıllar önce bir arkadaşım Türkiye’de derece yapınca direkt burslu özel bi üniversite yazmıştı. Okul ona yüklü bi miktar burs veriyordu. Bu şekilde bu arkadaşlar gibi derece öğrencilerine ek fırsat sunan birçok okul var. Ayrıca, sizin de bahsettiğiniz bilgi’nin programı çok faydalı bir programa benziyor. Belki puanları o yüzden yükseliyor olabilir.

ek olarak, özel üniversitelerde çalışan akademisyenlerin okul dışında ek uğraşı olan insanlar olma ihtimali daha yüksek devlet üniversitelerindekine nazaran. İş hayatına daha yakın gibi duruyorlar. Ama özellikle neden khas diye soracak olursanız, bi araştırmak lazım. Khas’ın ekonomi kulübünden birçok ekonomi öğrencisine ulaşabilirsiniz büyük ihtimalle. Ya da websitesinde sunduğu ek fırsatlar yazıyor olabilir. Ben okulu çok duydum, ama daha çok sanatsal alanlarda. Bilimsel faaliyetlerde de birkaç kez önüme çıktı fakat aklıma kazınacak bir özelliğini inanın bilmiyorum, araştırmak lazım.

diğer özel üniversitelerde de şöyle bi durum var: zaten özel üniversite kuranların yan kolu olarak holding vb. yapıları oluyor ve kendi okulundaki öğrencilerine ve mezunlarına ek fırsatlar sunuyor. Ayrıca, özel üniversitelerin bütçeleri daha fazla, eğitimde daha esnek ve yenilikçi olabiliyorlar. Bilkent’te iktisadın bu alanda iyi olduğunu duymuştum örneğin. Bilgi de bu örneğe girebilir, yenilikleri iyi yakalayan bir okul diye düşünüyorum. Ayrıca bilinen bir okul artık. Bu noktada değişen dünya için tercih kriteri oluyor özel üniversiteler. Mesela ytü’de iibf öğrencileri için seçmeli derslerimiz vardı ama hep klasik, kalıplaşmış derslerdi. Arada birkaç tane ilginç, üniversitelere yakışır dersler oluyordu. Bu yıl yeni seçmeli dersler açıldı (NFT, Metaverse, spor gibi) ama bölümüm İngilizce olduğu için sadece ingilizce seçmelileri seçebiliyorum, bu da epey bi dersi seçememe neden olmuştu çünkü çoğu ders Türkçe açılıyor. İngilizce olanlar ise mesleki derslerimizle çakışıyor.

ileride çalışmak istediğiniz alanlar çok güzel. Oralara ulaşmak ise hiç kolay değil. Genelde deneyimli, kendini kanıtlamış insanların çalıştığı yerler eğer yönetici pozisyonu düşünüyorsanız. Ytü size 3.sınıfta güzel bir iş kapısı açar mı, evet açar. Bu kapıları size diğer özel üniversiteler de açar. Oradan kuracağınız bağlantılara, öğrenciyken sektör ile ilgili yapacağınız atılımlara bakıyor bence. Ytü’de PwC’de olan ama okulunu bitirmemiş, lisans 4.sınıf öğrenciler vardı. Okulu bitirince de devam edeceklerdi oradan. Bankalarda deneyim elde etmiş birileri vardı yine. Şimdi de P&G’ye hazırlanıyorlardı. Sayıları çok değildi tabii, biraz da şanslı olmak lazım oralarda çalışabilmek için. Her öğrencimiz güzel yerlerde çalışmıyor çünkü. Senin istediğin alanın bu saydıklarım olmadığının da farkındayım. Bahsettiğin alanı hedefleyen arkadaşlarım oldu fakat henüz girişimleri olmadı. Lisans 3’te iken uzun süreli bi staj bulmak bi tık daha zor olabilir 4’e göre. Ama dürüst olacağım, ytü bence iibf için gerektiği kadar öğrenciyi zorlamıyor. Bu yüzden, okulun Türkiye’de ismi olmasına rağmen öğrencinin üzerine daha fazla düşmelerini beklemiştim ben. Ama bizde böyle işleniyorsa diğer devlet üniversitelerinde daha yüzeysel işleniyordur diye tahmin ediyorum. Çünkü eğitimin ortalamanın üzerinde olduğu kanaatindeyim. Bir dersimizde, dersi veren akademisyen bizim okuldan çıktıktan sonra bir vakıf üniversitesine ders vermeye gittiğini, orada öğrencilerin daha temel sorularla uğraştığını, ytü’de bu yüzden daha keyifli ders işlediğini söylemişti. Fakat, teknik okul olduğu için okulun genel etkinlikleri mühendislere yönelik oluyor. Okulun ekonomi kolu yine çalışmıyor değil. Geçen dönem Daron Acemoğlu’nun da olduğunu güzel etkinlikler düzenlemişlerdi. Fakat okuldaki etkinliklere oranlandığında, mühendisler için yapılan etkinliklere kıyasla sayısı az kalıyor tabii. Belki özel üniversitelerin bu bağlamda daha doyurucu etkinlikleri olabilir. Khas vs. dönem içinde neler yapmış bi bakılabilir.

Yolun sonunda, okulun yine adı kalıyor. Mezun olduktan sonra elimde tutacağım diploma ülke içinde önemli bir okuldan olacak. Öğrenciyken bile meyvesini yemeye başladım. Belki, ülkede çok bilinmeyen fakat sadece kendi kurumlarında çalışacak eleman yetiştirecek bir özel üniversiteden mezun olan bir öğrenciye kıyasla bu daha önemli olabilir. Diğer yandan, direkt geleceğe eleman yetiştiren bir özel üniversitenin öğrencileri yarının yöneticileri olabilir. Bahsettiğiniz özel üniversitelerin kulüplerinden bazı muhataplar bulabilirseniz belki daha net cevaplar verebilirler bu konu hakkında.

not: zaten önceden de öğrenci olduğunuz için biliyorsunuzdur ama yine de belirtmek isterim, özel üniversitelerde yaşam masrafı devlet üniversitelerine nazaran çok daha fazla oluyor. Burslu dahi olsanız. İleride bu masrafın karşılığını alırsanız ne mutlu, o ayrı bi sevinç konusu ;)

umarım yardımcı olabilmişimdir hocam, yine takıldığın bir yer olursa yazışalım. mesaj kutum da açık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DoluSuŞişesi -- 21 Temmuz 2022; 9:40:21 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Hocam mezunlarınızdan big4 yanı bağımsız denetim şirketlerinde çalışan var mı ? Bu tarz yerler kariyere başlangıç yapabilmek için gayet iyi yerler olduğunu duydum.

Ayrıca iktisat ve işletmeyi de değerlendirir misiniz?

• Evet var. Birkaç mezunumuz PwC’de çalışıyor şu anda. Bir başka mezunumuz da EY’de çalışıyordu. Kariyere başlamak için iyi yerler, evet. Çünkü denetim firmaları sürekli farklı kurumlarla çalışıyorlar. Hal böyle olunca çok fazla şirket, organizasyon vb. görme imkanın oluyor. Mesela bu ay Coca-Cola ile çalışırken sonraki ay bir market zinciriyle çalışabilirsin. Ayrıca çok çalışıyorsun bu yüzden çok şey öğreniyorsun. Tek handikabı, düşük maaşla başlıyorlarmış. Çünkü girenler genelde deneyim kazanmak için girip çıkıyorlar. Kurum da fazla para akıtmak istemiyor.

İşletmeyi gerçekten bilmiyorum. Sadece aldığım seçmeli ve zorunlu işletme derslerinden gördüğüm kadarına hakimim. İşletme iktisat kadar analitik değil. Derslerini çalışması nispeten daha akıcı, kişiye göre kolay olabilir. İktisat okuyup işletme ile çap yapan bir arkadaşımın demesine göre iktisada göre daha kolay bir bölümmüş. Bahsettiğin şirketlerde (demetleme) çalışan olarak iktisat mezunlarını gördüm genelde. Ama iş başvuru kriterlerinde işletme mezunlarının da olduğunu görüyorum departmanına göre. Çalışma alanlarımız benzer ama tam anlamıyla aynı değil. Bu yüzden işletme okuyan biri kendi bölümünü ve kariyer durumunu yazarsa daha objektif olur. Ben sadece aldığım ders kadarını biliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DoluSuŞişesi -- 21 Temmuz 2022; 13:33:42 >

Teşekkürler hocam :)

• bence YTÜ akademik kadro ve eğitim olarak geri kalanlardan çok daha iyi olabilir. En azından mezunlarından tanıdıklarımın içerisinde en iyileri YTÜ mezunu olanlardı. Ayrıca Hacettepe mezunları tanıdıklarım bu listedeki okulların hepsinin mezunlarından daha kaliteliydi ilginç bir şekilde. Bana mı öyle denk geldi yoksa gerçekten eğitimleri mi çok iyi bilmiyorum ama çok sağlam iktisat bilgisiyle çıkmışlardı okullarından. İstanbul öncelik ise YTÜ en mantıklısı gibi duruyor yine de.

Yıldız teknikte karar kıldım. Yardımın için teşekkür ederim.

• Bence Hacettepe ingilizce iktisadi da düşünün derim. Ben Hacettepe ingilzce iktisattan yeni mezun oldum.kısacası akademik anlamda hem teknik hem sözel olarak gerçekten iyi bir eğitim alıyorsunuz ve heterodoks bir okul olduğu için ise iktisadi dinamik olarak iyi kavriyorsunuz. Ayrıca reel sektörde de tanınan bir okul olduğu için iş bulma kayginiz pek olmuyor. Geçen sene mezunlarımızın yaklasik 3 te 1 big fourda çalışıyor diğerleri de kurumsal firmalardalar diyebiliriz. Ben de son sene okurken MT olarak çalışmaya başladım ve hala devam ediyorum. Yakın arkadaşlarımdan ikisi büyük bankalarda müfettiş ve MT olarak diplomayı alır almaz ise başladılar. Yani YTÜ'nün yanında Hacettepe ingilzce iktisadı da dusunmeni tavsiye ederim.

• ben üç okul arasında çok fazla fark olduğunu düşünmüyorum. burda seçiceğin nokta evinin diğer okullara uzaklığına bakman. ama şunu söyliyim bilgiyi yine düşün. okulda ekonomi bölümünde mesela 60 kişi varsa 15-20si hırslı olsun ki senide yukarı çeksinler. bilginin o açıdan baya kötü olduğunu düşünüyorum. kuştepe kampüsünün etrafıda baya kötü.

Rica ederim. Yolunuz açık olsun, başarılar diliyorum.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.