Arkadaşalar merhaba. Ben şu anda 28 yaşındayım. Hukuktan 2023 yılında mezun oldum, 1 sene de staj yaptım. Üniden 2023'te mezun olduğum için askerliğim temmuz 2025'e kadar tecilli gözüküyor. Fakat 2026 yılında muhtemelen temmuz ayında yapılacak olan KPSS'ye ve o tarihe kadar yapılacak sınavlara girebilmem için askerliği ertelemem lazım. Tezsiz yüksek lisans yapmayı düşünüyorum ama bazı sorularım var; 1-) Mezun olunan bölüm dışında yüksek lisans yapılabilir mi? Sırf askerliği tecil amacıyla önerebileceğiniz üni ve bölüm var mı bunun için? Ücreti de makul olacak şekilde. (YDS istenmeyecek, sadece ALES ve not ortalaması) 2-) Tezsiz yüksek lisans, kayıt olduğumuz andan itibaren askerliği ne kadar tecil ediyor? Mesela bir dönem sınavı geçemezsek direkt ilişiğimiz kesiliyor ve tecilimiz bozuluyor mu? Tercihim uzaktan tezsiz yüksek lisans almak. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _THANOS_ -- 23 Aralık 2024; 17:33:29 > |
Askerlik tecili amacıyla yüksek lisans
-
-
Tecil amacıyla gelen yüksek lisans öğrenci genelde ilk dönem ders kaydını yapıp ikinci dönemde bırakıyorlar. Böyle bir amaçla yola çıkıyorsanız tezsiz programda yapmanızı tavsiye ederim (tabi bütçeniz el veriyorsa). Tezli program için ise etik açıdan bir problem görmüyorsanız böyle bir yola girişebilirsiniz. Tezsiz programlarda yüksek lisansın azami süresi 1,5 yıl; tezli programlarda 3 yıldır. Bildiğim kadarıyla askerlik tecili tezlide 3 yıl + 4 ay, tezsizde 2 yıl olacak şekilde oluyor. Ancak bu bilgiyi bir şubeden teyit etmeniz daha sağlıklı olur. Herhangi bir olumsuz durumda kayıt dondurma veya ek süre talebinde bulunursanız, azami sürenizin dışında sayılır. Ancak bu durumlar için yine tecil sürenizin bitmesini bekleyip, öğrenci işleriyle görüşmeniz gerekir. Aldığınız ek süre/kayıt dondurma süresi kadar tekrardan askerliğinizin tecili için başvuruda bulunursanız süreniz uzar. Bir hukukçu olarak başvurabileceğiniz yüksek lisans programlarının sayısının çok fazla olduğunu düşünmekteyim. Özellikle siyaset biliminde yer alan kamu hukuku gibi alanlar hem size yakın olur, hem de keyif alacağınız programlar olur. Sadece tecil edip yarıda bırakmakta kararlıysanız, yine sosyal bilimler ve davranış bilimlerinde yer alan multidisipliner bir alanı seçebilirsiniz. Eğitim bilimlerinde eğitim programları, eğitim yönetimi, davranış bilimlerinde nörobilim gibi alanlar genellikle sadece 4 yıllık lisans diploması isterler. Diğer yandan bu alanlardaki tezli programların mülakatlarının zorluğu tamamen jüriye bağlıdır. Hukuktan bu alana neden geçtiğinizi sorgularlar ve başka bir alana ilginiz olduğu varsayımıyla bilimsel açıdan biraz zorlayabilirler.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X