Şimdi Ara

Zaman Rölesi İle Pompa Kontrolü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
3.255
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

İşyerinde bir adet kontak yardımı ile bir pompaya start verebiliyorum fakat sistemde 2. yedek bir pompa var.
    Bu pompaları eşit yaşlanmalı olarak çalıştırmak istiyorum. Günde mesela 3 saat biri 3 saat biri çalışacak şekilde. saat süresi en az 2 saatte bir olacak daha uzun sürelerde olabilir.
    Devre kurmadan sadece kontaktör ve Zaman rölesi ile bu durumu çözebilirmiyim ? Ne tür bir zaman rölesi kullanmam lazım ?

Bu arada pompalar 220V. start kontağımı 24V veya 220V verebilirim. ve kontak verdiğim sürece pompalar çalışacak kontağı kestiğimde her iki pompada duracak.

Şimdiden teşekkürler.

• helimk28 kullanıcısına yanıt
    İki tane kontaktör ve zaman rölesiyle çözülebilir. Birinci pompayı birinci kontaktörun NO bağlantısına bağlarız. İkinci pompayı da ikinci kontaktorun NO kısmına bağlarız.Birinci zaman rölesinin kontak çıkışını birinci kontaktorun bobinine bağlarız. İkinci zaman rolesinin kontak girişini birinci kontaktorun NC kısmına bağlarız. Ki iki pompa da aynı anda çalışamasın. NO kontağı açıldığında NC kontağı kapanır. Yani birbirinin zıddıdır.
    İkinci zaman rolesini de ikinci kontaktorun bobinine bağlarız. Be zaman rolelerini uygun bir şekilde ayarlarız.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • cevap için çok teşekkürler. çalış dur kontağımı nereye bağlicam peki ?
    Alış dur kontağı için zaman rolelerinin besleme ve kontak girişlerini ve kontaktor aracılığıyla motorlara giden enerji hatlarını bir araya getirin. Ucuna şalter bağlayıp elektriği öyle verin. Şalterle aç kapa yaparsınız. Zaman rölelerini ikiside aynı anda devrede olmayacak şekilde ayar yaparsınız. Orn. Birincisi 00.00 ile 00.30 01.00 ile 01.30 ikincisi 00.30 ile 01.00 01.30 ile 02.00 gibi. Saatler temsilidir, siz ihtiyacınıza göre ayar yapın. Bu şekilde bu şekilde 24 saatlik bir dağılım yaptığınızda sisteme enerji verdiğinizde sıra hangi pompadaysa o çalışacaktır.
    Zaman rölesi olarak analog zaman rölesi, hani şu otoma tik sigorta boyutunda olanlar, onlardan alın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 3 Kasım 2014; 10:12:34 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • En güzeli işlemci ile olur istediğin zamanlarda çalıştırabilirsin,
  • egealtay kullanıcısına yanıt
    Doğrudur PIC ile bu yapılabilir. Ama bu da bilgi gerektiriyor işte. Devreyi çıkaracaksın, pcb hazırlayıp basacaksın, pic için program yazıp yükleyeceksin... Bilmeyen birisi başarabilir mi bunu?

• Cevaplar için çok teşekkürler. Çalış dur kontağını ben vermiyorum sistemi otomasyonu üzerinde klima santrali kumanda edicek ve sadece kontak alabiliyorum.
    İnternette gezinirken gördüm zaman ayarlı sigortalar var bunlarda iş görürmü peki?
    şöyle yapsam olurmu ?
    - kontağımı kontaktöre versem ve kontaktör çektiğinde enerji geçişini 2 adet zaman ayarlı sigortaya versem. sigortalarıda 12 şer saatlik dilime ayarlasam sırayla çalışsalar.
    Fakat sigortada enerji yokken de saat çalışırmı ?
    Normalde bunların içinde düğme şeklinde niMh pil var. Bunların saat kısmını çalıştıran bağlantılarını otomasyon sisteminden ayrı bir şekilde yapabilirsiniz. Zaman rölesinin kontak bağlantıları ile saat kısmını besleyen bağlantıları arasında herhangi bir irtibat yoktur, sorun olmaz.

• Resimdeki gibi bir çizim yaptım bu şekilde kursam olurmu ?
  • Çizimde hatalar var. Bir kere zaman rolesinin kontak çıkışlarını(Bunların 4 tane bağlantı noktası olur. İki tanesinin yanında saat simgesi ya da yuvarlak içinde M harfi olur, bu uçlar rölenin içindeki saati çalıştırır. Bu uçta sürekli enerji olması iyi olur. Bu ucu otomasyon sisteminden ayrı bağlayın. Diğer ikisinin yanında anahtar simgesi olur işte bu zamana göre açılıp kapanan kontaklardır. Kontaktor bağlantısı yanlış. Rölenin kontak çıkışını kablo ile kontaktorun bobinine bağlayın, siz kontaktorun kontağına bağlayarak yanlış yapmışsınız. Kontaktor bobininin diğer ucunu da nötr hattına bağlayın. Motorlar için hem fazı hem nötrü kontaktore bağlayabilirsiniz sorun olmaz.
     Zaman Rölesi İle Pompa Kontrolü diğeri için de bunun aynısı olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 3 Kasım 2014; 13:14:47 >

• çizimdeki zaman rölesi değil. zaman ayarlı sigorta. bağlantı şeklini internetten buldum. Bu şekildede olurmu ?
    Zamanı ayarlayan şey zaman ayarlı sigorta zaman rölesi her ne olursa olsun kontaktorun bobinine bağlanır. Kontaktor bobinine bağlantı yapmadığınız için kontaktor ile açma kapama yapamazsınız. Bilmem anlatabildim mi?Siz orada hata yapmışsınız. Bahsettiğiniz şey bu olabilir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 3 Kasım 2014; 15:34:33 >
  • Bu cihazlar pompanın çektiği akıma dayanmaz yanarlar, biliyorsunuz. O yüzden araya kontaktor koyarız ve motoru kontaktor vasıtasıyla açar kaparız. Bunun için de zaman ayarlama cihazımızı kontaktor bobinine bağlarız ki kontaktor aç kapa yapabilsin.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.