Şimdi Ara

0-24 V GÜÇ KAYNAĞI ( YARDIM ) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
3.192
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: berke2011

quote:

Orijinalden alıntı: GÖKHANSEVAL55

ben bu devrede PBL403 4A 200V köprü diyot kullanacağım.

Piyasada satılan uygun akımda çalışan herhangi bir köprü diyotu kullanabilirsin çok takma tavsiye olarak ortası delik olanlardan alırsan bir vida ile sogutucuya baglama şansın olacak

çok teşekkür ederim. biliyorum çok fazla soru sordum ama aklıma takılan birkaç soru daha var

1-)köprü diyot , lm317 ve transistörlerlere bağlanacak soğutucuların büyüklüğü ne kadar olmalı ya da bir hesap yapılması mı lazım.eğer hesap yapılırsa nasıl hesaplanır , formülü nedir?

2-) ben bir sac kutu yaptıracğım ve soğutucular da bu sac kutu içinde olacak yani dışarıdan görünmeyecek. bu yüzden kutuda delikler olacak ve pc fanı takacağım. bunlardan biri dışarı üfleyecek öteki de içeri üfleyecek. daha iyi hava sirkülasyonu olması için böyle düşünüyorum. bir zararı var mıdır?

3-) devre girişine her ihtimale karşı sigorta koymak istiyorum.bu sigorta 220v girişine bağlanacak değil mi? ve kaç amperlik sigorta olmalı ? devre 4 Amperlik çıkış verebiliyor.

4-)baskı kartını oksitlenmemesi için verniklemeyi düşünüyorum. mobilya verniği ile verniklesem bir sorun olur mu? ya da başka bir şey önerebilirmisin vernik için.

tavsiye etiğin başka bir şey var mı?

ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM

• quote:

devrede en üstteki bd243 transistörünün emiter ve kollektörüne bağlanmış 1n4002 diyotu ne işe yarar ve onun üzerinden çok fazla akım akacak mı?

O diyot berke2011'in dediği gibi kısa devre korumasının yanında , giriş gücü kesildiğinde çıkıştaki voltaj kondansatör yüzünden yüksek kalacağı için gücü boşaltmaya yarar.
    O diyot olmazsa güç yük üzerinden boşalır ancak yük yoksa entegreyi/transistörü bozar.

1)Katalog bilgilerinde yaydıkları ısı ve soğutucu şeklinde bilgiler var.Ama çok profesyonel bir şey yapmayacağın için onlara takılmana gerek yok.To-220 kılıf için normal bir soğutucu alsan yeter.Diyota soğutucu gerekmiyor.

2)Kullandığın devrede o kadar yüksek ısı oluşmayacak , fan kullanmana gerek yok.Fan kullanırsan fanı özel bir şekilde bağlaman gerekecek ve gürültü meydana gelecek.

3)Trafo oranı kadar akım şebeke tarafından geçecek.220:30 sanırım trafo , 0.54A max akım geçer.0.5A , 300-400V'luk sigorta kullanırsan iyi olur bence.4A çıkış almak zor olacak sonuçta.

4)Gerek yok aslında.Oksitlenme genelde kartta bir süre sonra lehim işi gerekince sorun oluyor.İlla yapmak istiyorsan elektronikçilerde özel spreyler var , onları kullanabilirsin.Rosol 3 denen bir ürün var , kalay kaplıyor , onu kullanabilirsin.Vernik yanıcıdır , riske girmeye gerek yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: pea.

quote:

devrede en üstteki bd243 transistörünün emiter ve kollektörüne bağlanmış 1n4002 diyotu ne işe yarar ve onun üzerinden çok fazla akım akacak mı?

O diyot berke2011'in dediği gibi kısa devre korumasının yanında , giriş gücü kesildiğinde çıkıştaki voltaj kondansatör yüzünden yüksek kalacağı için gücü boşaltmaya yarar.
    O diyot olmazsa güç yük üzerinden boşalır ancak yük yoksa entegreyi/transistörü bozar.

1)Katalog bilgilerinde yaydıkları ısı ve soğutucu şeklinde bilgiler var.Ama çok profesyonel bir şey yapmayacağın için onlara takılmana gerek yok.To-220 kılıf için normal bir soğutucu alsan yeter.Diyota soğutucu gerekmiyor.

2)Kullandığın devrede o kadar yüksek ısı oluşmayacak , fan kullanmana gerek yok.Fan kullanırsan fanı özel bir şekilde bağlaman gerekecek ve gürültü meydana gelecek.

3)Trafo oranı kadar akım şebeke tarafından geçecek.220:30 sanırım trafo , 0.54A max akım geçer.0.5A , 300-400V'luk sigorta kullanırsan iyi olur bence.4A çıkış almak zor olacak sonuçta.

4)Gerek yok aslında.Oksitlenme genelde kartta bir süre sonra lehim işi gerekince sorun oluyor.İlla yapmak istiyorsan elektronikçilerde özel spreyler var , onları kullanabilirsin.Rosol 3 denen bir ürün var , kalay kaplıyor , onu kullanabilirsin.Vernik yanıcıdır , riske girmeye gerek yok.

çok teşekkür ederim.ancak benim anlamadığım tek cevabın şu sigorta hakkındaki yazın oldu.
    benim trafom 220:24V ve 100W gücünde. sen bana 0.5A lik sigorta kullan dedin ama mesela çıkışa bağladığım devre yani yük 3A çekerse bu sigorta hemen atacak. ama bu devre zaten 4A çıkış verecek şekilde tasarlanmış.

sen şunu mu demek istiyorsun ? : ben sigortayı 220V girişe bağlayacağım için oradan akım fazla akmayacak.asıl akım trafo çıkışından akacak

• Giren güç çıkan güce eşit olacağı için 220V girişten 24A geçecekse 24V çıkıştan 220A akım geçer.
    Çıkışta 4A varsa , girişten 0.4A'den az akım geçer.
    Girişe koyacağın sigorta kaçak olursa diye kullanılır , çıkışa koyacağın 4A sigorta da transistörleri/entegreyi korur.
    Ben kisadevre yapmam , çıkışı da kisadevre etmem diyorsan sigorta koymayabilirsin de

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: pea.

Giren güç çıkan güce eşit olacağı için 220V girişten 24A geçecekse 24V çıkıştan 220A akım geçer.
    Çıkışta 4A varsa , girişten 0.4A'den az akım geçer.
    Girişe koyacağın sigorta kaçak olursa diye kullanılır , çıkışa koyacağın 4A sigorta da transistörleri/entegreyi korur.
    Ben kisadevre yapmam , çıkışı da kisadevre etmem diyorsan sigorta koymayabilirsin de

böyle olacak yani değil mi?

0-24 V GÜÇ KAYNAĞI ( YARDIM )

• 4Alik sigorta yeterli, diger sigortaya neden ihtiyaç duydun ki
  • Ben çıkış derken entegrenin/transistörlerin çıkışını kastetmiştim.
    Ancak ne derece mantıklı , işe yarar bilmiyorum.Çok da gerekli değil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: untayk

Selamlar.
    1. Şayet soğutucu şaseye temas etmeyecekse izolatör koymayabilirsiniz ( ama silikon pasta yani termal macun sürmeniz çok iyi olacaktır ! ). Çünkü transistörlerin kılıfı kollektördür ve köprü doğrultucunun çıkışı yani 33-35 VDC arası bir voltaj soğutucuya verilmiş olacak !!!
    2. Hiçbirisi taş direnç değil , sadece 2R2 lik direnç yarım Watt lık bir direnç. Benim tavsiyem 1W kullanmanız...
    3. 220VAC ye koyacaksanız 0.5A lik sigorta yeterlidir. Aynı zamanda köprünün çıkışını devreye bağlamadan , araya bir 6A lik sigorta koyarsanız iyi olur.
    4. Her yol kalın olabilir ama her yol ince olamaz. Akım geçecek yolların kesinlikle kalın olması gerekir. Bu yollar : Şase hattı , AC giriş , köprü diyot ve kondansatörünün yolları , köprü diyottan çıkış şase ucuna kadar şase yolu , köprü + çıkışından 3 transistörün kollektörlerine kadar olan yollar , 2R2 dirancin girişinden LM317 nin çıkışına kadar olan yollar , transistörlerin emiterlerinden çıkış + sına kadar olan yollar kesinlikle kalın olmalıdır.

5. BC327 transistöründen akım çekilmeyeke ki. o sadece 2R2 lik direncin üzerindeki voltaj artınca , BD243 leri iletime geçirmek için var.
    Devrenin çalışma prensibine göre , belli bir akıma kadar BD ler iletimde değil. çıkış akımının tümü 317 den geçiyor. Ta ki yaklaşık 300mA e kadar. bu akımdan sonra 2R2 nin üzerinde oluşan voltaj BC yi , o da BD leri devreye sokuyor ve artık , akımın geri kalan kısmı BD lerin üzerinden geçiyor. Bu sebeple LM317 yi de bir soğutucu ya , ya da izole ederek tüm malzemeyi , aynı soğutucuya bağlamanız çok isabetli olacaktır.
    Saygılar.

yardımların için çok teşekkür ederim tekrardan. fakat bir soru daha soracağım. 4. maddede bana yolların kalınlığı hakkında bilgi verdin. bende bu devreyi baskı devre kalemi ile kendim çizeceğim . bu kalemlerin S ve M gibi modelleri oluyor. bu M en kalınları diye biliyorum ben. o senin dediğin yoları bu M modeli kalem ile çizsem onun kalınlığı yeterli olurmu. yoksa onun 2 katı mı olmalı? mesaja kalemin resmini de koydum.

• Elle çizmek zahmetli ve sakat bir iş.
    Proteus , Express PCB , Sprint Layout kısa sürede öğrenebileceğin çizim programlarıdır.

Yollar çok ince olmadığı sürece sorun olmaz.Optimum performans için güç yollarının/akım taşıyan yolların olabildiğince kalın olması gerekir.M boyutlu uçtan daha kalın olması iyi olur.
  • teşekkürler. aslında proteus az çok bilirdim fakat unuttum. hem de bu devre o kadar zahmet vermezki toplamda 20 civarı malzeme var ve devre o kadar da karışık değil aslında
  • bu devreye akım sınırlama devresi yapsam nasıl olur?
  • http://forum.donanimhaber.com/m_53366856/mpage_1//tm.htm#53370757 buradaki arkadaşlar bu devrede bir hata olduğunu söylüyorlar. şimdi benim kafam hepten karıştı.lütfen bi yardım edin.

• KULLANACAĞIM SOĞUTUCU RESİMLERİ

• ben bu soğutuculara 2 tane LM317T ve 2SC5200 transistör monte edeceğim bu soğutucunun onları soğutmaması gibi birşey söz konusu olabilir mi? trasistölerin arkasına sürülen macundan da kullanacağım..

• quote:

ben bu soğutuculara 2 tane LM317T ve 2SC5200 transistör monte edeceğim bu soğutucunun onları soğutmaması gibi birşey söz konusu olabilir mi? trasistölerin arkasına sürülen macundan da kullanacağım..

düşük güçlü devre için gereksiz olur çok yer kaplar

220 V 35 A dimmer devresi için kullanıyorum stok fanı.

• quote:

Orijinalden alıntı: NEŞELİMEŞEODUNU

quote:

ben bu soğutuculara 2 tane LM317T ve 2SC5200 transistör monte edeceğim bu soğutucunun onları soğutmaması gibi birşey söz konusu olabilir mi? trasistölerin arkasına sürülen macundan da kullanacağım..

sadece o kenarlardaki 2 tane soğutucuyu kullansam yaterli olur mu 2 tane transistör bir soğutucuya 2 tane lm317t bir soğutucuya

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: NEŞELİMEŞEODUNU

quote:

sadece o kenarlardaki 2 tane soğutucuyu kullansam yaterli olur mu 2 tane transistör bir soğutucuya 2 tane lm317t bir soğutucuya

fazla fazla yeter

• TEŞEKKÜRLER
  • güzel açıklama teşekkürler.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.