Şimdi Ara

0-24 V GÜÇ KAYNAĞI ( YARDIM )

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
3.192
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • --RESİMDEKİ DEVREDE SOĞUTUCU İLE TRANSİSTÖRLER ARASINA İZOLATÖR KOYMALIMIYIM? VE TRANSİSTÖRLERE TERMAL MACUN SÜRÜP DE SOĞUTUCUYA BAĞLASAM BİR SORUN OLUR MU?

-- BU DEVREDEKİ DİRENÇLERİN HEPSİ TAŞ DİRENÇ İ YOKSA SADECE 2.2 OHM 0.5 W LIK OLAN MI TAŞ DİRENÇ?

-- BEN BU DEVREYE SİGORTA BAĞLAMALIMIYIM? VE DEĞERİ NE KADAR OLMALI?

-- BU DEVREDE HANGİ YOLLAR KALIN OLMALI , HANGİ YOLLAR İNCE OLMALI ?

ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER

0-24 V GÜÇ KAYNAĞI ( YARDIM )

• BC327 transistörünü araştırdım ve değerleri şöyle 50v 0.8 A 0.625 watt

benim sormak istediğim bu devre 4Ampere kadar çıkış verebiliyor. fakat BC327 akım değeri olarak 0.8A diyor. bu transistöre Zarar vermez mi?
  • Bu sorularından daha önce bu işlerde tecrüben olmadıgını anlıyorum, diger mesajına yazdıgım lm338 i araştır
  • Selamlar.
    1. Şayet soğutucu şaseye temas etmeyecekse izolatör koymayabilirsiniz ( ama silikon pasta yani termal macun sürmeniz çok iyi olacaktır ! ). Çünkü transistörlerin kılıfı kollektördür ve köprü doğrultucunun çıkışı yani 33-35 VDC arası bir voltaj soğutucuya verilmiş olacak !!!
    2. Hiçbirisi taş direnç değil , sadece 2R2 lik direnç yarım Watt lık bir direnç. Benim tavsiyem 1W kullanmanız...
    3. 220VAC ye koyacaksanız 0.5A lik sigorta yeterlidir. Aynı zamanda köprünün çıkışını devreye bağlamadan , araya bir 6A lik sigorta koyarsanız iyi olur.
    4. Her yol kalın olabilir ama her yol ince olamaz. Akım geçecek yolların kesinlikle kalın olması gerekir. Bu yollar : Şase hattı , AC giriş , köprü diyot ve kondansatörünün yolları , köprü diyottan çıkış şase ucuna kadar şase yolu , köprü + çıkışından 3 transistörün kollektörlerine kadar olan yollar , 2R2 dirancin girişinden LM317 nin çıkışına kadar olan yollar , transistörlerin emiterlerinden çıkış + sına kadar olan yollar kesinlikle kalın olmalıdır.

5. BC327 transistöründen akım çekilmeyeke ki. o sadece 2R2 lik direncin üzerindeki voltaj artınca , BD243 leri iletime geçirmek için var.
    Devrenin çalışma prensibine göre , belli bir akıma kadar BD ler iletimde değil. çıkış akımının tümü 317 den geçiyor. Ta ki yaklaşık 300mA e kadar. bu akımdan sonra 2R2 nin üzerinde oluşan voltaj BC yi , o da BD leri devreye sokuyor ve artık , akımın geri kalan kısmı BD lerin üzerinden geçiyor. Bu sebeple LM317 yi de bir soğutucu ya , ya da izole ederek tüm malzemeyi , aynı soğutucuya bağlamanız çok isabetli olacaktır.
    Saygılar.

• quote:

Orijinalden alıntı: berke2011

Bu sorularından daha önce bu işlerde tecrüben olmadıgını anlıyorum, diger mesajına yazdıgım lm338 i araştır

o mesajı bulamıyorum sanırım yanlışlıkla sildim linki atabilir misin?

evet dediğin gibi bu işlerde tecrübem yok. ilk defa güç kaynağı yapacağım ve adam gibi sorunsuz çalışmasını istiyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: GÖKHANSEVAL55

evet dediğin gibi bu işlerde tecrübem yok. ilk defa güç kaynağı yapacağım ve adam gibi sorunsuz çalışmasını istiyorum

http://forum.donanimhaber.com/m_53175625/mpage_1//tm.htm#53179332
  • O zaman kesinlikle aşırı akım koruması veya akım sınırlaması olan bir devre yapmanızı öneririm. Bu devreyi kısa devre ettiğinizde hemen yanacaktır ! Koruma yok çünkü. Ve bir elektronikçinin kaderi gibidir güç kaynağını kısadevre etmek !
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: untayk

O zaman kesinlikle aşırı akım koruması veya akım sınırlaması olan bir devre yapmanızı öneririm. Bu devreyi kısa devre ettiğinizde hemen yanacaktır ! Koruma yok çünkü. Ve bir elektronikçinin kaderi gibidir güç kaynağını kısadevre etmek !

yok o devreden 1-1,5 A akım alabilsem yeterli devreyi o şekilde yapacağım. o devre ile ilgili önerebileceğin bir şey var mı? ben o devrede sadece 2 tane pc fanı ve biraz da led çalıştıracağım.
  • 1 1.5 A yeterli ise niçin transistör düşündünüz ?
    LM317 nin TO220 kılıfı zaten 1.5 Amperlik !!! İyi bir soğutucu ile tüm işinizi görecektir !

http://technosains.com/Adjustable%20Power%20Supply.htm
    http://www.electroniq.net/power-supply/adjustable-power-supply-using-lm317-15-30-volt.html
    http://www.tonieletronica.xpg.com.br/en/Fonte_lm317.htm

Saygılar.

• 2 sd 5200 koysak kaç Amper alırız acaba ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: untayk

Selamlar.
    1. Şayet soğutucu şaseye temas etmeyecekse izolatör koymayabilirsiniz ( ama silikon pasta yani termal macun sürmeniz çok iyi olacaktır ! ). Çünkü transistörlerin kılıfı kollektördür ve köprü doğrultucunun çıkışı yani 33-35 VDC arası bir voltaj soğutucuya verilmiş olacak !!!
    2. Hiçbirisi taş direnç değil , sadece 2R2 lik direnç yarım Watt lık bir direnç. Benim tavsiyem 1W kullanmanız...
    3. 220VAC ye koyacaksanız 0.5A lik sigorta yeterlidir. Aynı zamanda köprünün çıkışını devreye bağlamadan , araya bir 6A lik sigorta koyarsanız iyi olur.
    4. Her yol kalın olabilir ama her yol ince olamaz. Akım geçecek yolların kesinlikle kalın olması gerekir. Bu yollar : Şase hattı , AC giriş , köprü diyot ve kondansatörünün yolları , köprü diyottan çıkış şase ucuna kadar şase yolu , köprü + çıkışından 3 transistörün kollektörlerine kadar olan yollar , 2R2 dirancin girişinden LM317 nin çıkışına kadar olan yollar , transistörlerin emiterlerinden çıkış + sına kadar olan yollar kesinlikle kalın olmalıdır.

5. BC327 transistöründen akım çekilmeyeke ki. o sadece 2R2 lik direncin üzerindeki voltaj artınca , BD243 leri iletime geçirmek için var.
    Devrenin çalışma prensibine göre , belli bir akıma kadar BD ler iletimde değil. çıkış akımının tümü 317 den geçiyor. Ta ki yaklaşık 300mA e kadar. bu akımdan sonra 2R2 nin üzerinde oluşan voltaj BC yi , o da BD leri devreye sokuyor ve artık , akımın geri kalan kısmı BD lerin üzerinden geçiyor. Bu sebeple LM317 yi de bir soğutucu ya , ya da izole ederek tüm malzemeyi , aynı soğutucuya bağlamanız çok isabetli olacaktır.
    Saygılar.

Çünkü transistörlerin kılıfı kollektördür ve köprü doğrultucunun çıkışı yani 33-35 VDC arası bir voltaj soğutucuya verilmiş olacak

burada ne demek istediniz.soğutuvuya niçin 33-35 v arası gerilim gelecek anlamadım

• acaba bu devrenin çıkışına ( 1.2 v - 24 v arası çıkışa ) kırmızı LED bağlamak istiyorum. bunu nasıl yapacağım ? , LED kaç ohm değerinde direnç bağlamalıyım? sonuçta orada sabit bir gerilim olmayacak. 1,2 v ve 24 v arası gerilim olacak
  • devrede en üstteki bd243 transistörünün emiter ve kollektörüne bağlanmış 1n4002 diyotu ne işe yarar ve onun üzerinden çok fazla akım akacak mı?
  • quote:

acaba bu devrenin çıkışına ( 1.2 v - 24 v arası çıkışa ) kırmızı LED bağlamak istiyorum. bunu nasıl yapacağım ? , LED kaç ohm değerinde direnç bağlamalıyım? sonuçta orada sabit bir gerilim olmayacak. 1,2 v ve 24 v arası gerilim olacak

Tam olarak ne yapmaya çalışıyorsun?

Amacın devrenin çalıştıgını gösteren bir led ise 1.2k direnç kullanabilirsin
  • quote:

quote:

acaba bu devrenin çıkışına ( 1.2 v - 24 v arası çıkışa ) kırmızı LED bağlamak istiyorum. bunu nasıl yapacağım ? , LED kaç ohm değerinde direnç bağlamalıyım? sonuçta orada sabit bir gerilim olmayacak. 1,2 v ve 24 v arası gerilim olacak

Tam olarak ne yapmaya çalışıyorsun?

Amacın devrenin çalıştıgını gösteren bir led ise 1.2k direnç kullanabilirsin

amacım o çıkışın hem çalıştığını yani gerilim verdiğini görsel olarak görmek hem de gözüme güzel gözüksün dekoratif gibi bir şey
  • quote:

amacım o çıkışın hem çalıştığını yani gerilim verdiğini görsel olarak görmek hem de gözüme güzel gözüksün dekoratif gibi bir şey

Degişken gerilim altında çalışan bir led için görselde çok şık birşekİL beklemek tuhaf olur Çıkışın çalıştıgını anlamak konusunda 1.2k (0.5w) lık direnç işini görür

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VRMS -- 30 Eylül 2011; 14:45:56 >
  • quote:

quote:

Degişken gerilim altında çalışan bir led için görselde çok şık birşekİL beklemek tuhaf olur Çıkışın çalıştıgını anlamak konusunda 1.2k (0.5w) lık direnç işini görür

teşekkürler. acaba bu sorumun cevabınıda biliyor musun?

devrede en üstteki bd243 transistörünün emiter ve kollektörüne bağlanmış 1n4002 diyotu ne işe yarar ve onun üzerinden çok fazla akım akacak mı? çünkü 1n4002 diyotu 1Amper lik bir diyot

• quote:

devrede en üstteki bd243 transistörünün emiter ve kollektörüne bağlanmış 1n4002 diyotu ne işe yarar ve onun üzerinden çok fazla akım akacak mı? çünkü 1n4002 diyotu 1Amper lik bir diyot

özellikle ( kısa devre anında)transistörü koruma amaçlı kullanılmıştır o
  • quote:

ben bu devrede PBL403 4A 200V köprü diyot kullanacağım.

Piyasada satılan uygun akımda çalışan herhangi bir köprü diyotu kullanabilirsin çok takma tavsiye olarak ortası delik olanlardan alırsan bir vida ile sogutucuya baglama şansın olacak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VRMS -- 30 Eylül 2011; 15:18:13 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.