Şimdi Ara

1×8gb Single + 2x4gb Dual DDR3 nasıl takılır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    1 Adet GSkill 8gb single
    1 Adet Kingston 4gb (Dual)
    1 Adet Kingston 4gb (Dual yukardakinin eşi)

var. Anakartım m5a97 r2.0 ve üzerinde 4 tane ram yuvası var. Ben ramleri şu şekilde takmışım (bios'dan bakıyorum)

Dimm0: size=4096 MB, Speed=1600 Mhz
    Dimm1: size=4096 MB, Speed=1600 Mhz
    Dimm2: Not Present
    Dimm3: size=8192 MB, Speed=1600 Mhz

Ben ilk slota 8gb taktım sanıyordum. Şimdi tam düzelticektim ama nette bir araştırdım, google diyor ki Dual ramler daha performanslı çalışırmış. Ben sanıyordum single'lar daha iyi.

Bunları nasıl takıyım, en doğrusu nasıl olmalı?

Bir de anakarta bakıyorum ram slotlarının tabanları 0 ile 1 aynı renk değil. 0 ile 2 aynı renk ve 1 ile 3 aynı renk.. dualler arasında 1 boşluk bırakarak mı takılıyor?

Bu lanet olası ramler nasıl takılıyor, şaşırdım kaldım arkadaş ;)

• Biraz daha okuyunca bazı şeylerde bilgi sahibi oldum. Öncelikle dual kanallar anakart üzerinde aynı renk olacaklar.

https://history-computer.com/single-vs-dual-channel-ram/

Yani Dimm0 ile Dimm2 ye 2x4gb leri takmak lazım. Bunlar dual.

Tek kalan 8gb'lik rami ise Dimm1 ya da Dimm3'e takmam lazım. Anakart pdf'sinde A1 A2 B1 B2 diye geçiyor Dimm0-4 (Aynı sıra ile)

Ramleri mümkün olduğunca işlemciye yakın tarafa takın diyor yazıda. ve dual ramler singledan %15 daha hızlı diyor. O zaman dualleri A1 ve B1 e takmam lazım. Yani Dimm0 ve Dimm2 ye. Tekli 8gb'yi ise A2ye yani Dimm1e.

Kısaca soldan sağa
    A1 Dimm0: 4gb dual part 1
    A2 Dimm1: 8gb single
    B1 Dimm2: 4gb dual part 2
    B2 Dimm3: Boş

Olmalı. Tek aklıma takılan "eğer single ve dualler karışık takılırsa ramler single channel çalışır" ibaresi.. şimdi burda dual kanala bir single bir dual ram takılırsa mı böyle olur sadece? çünkü ben dual kanalda single+dual mixlemiyorum.

Ya off iyice karıştı.. Yok mu bir ram üstadı forumda.. Çıkıp şöyle yap desin :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gdzen -- 12 Ocak 2023; 23:22:51 >

• 4lükleri aynı renkli slotlara takınız. 8liği de boş olan bir yere takarsınız. Şu dizilimde dimm0 ile dimm3 yerlerini değiştiriniz.
  • a-f-h A kullanıcısına yanıt
    ah evet şimdi ben de o noktaya geliyordum. dediğiniz doğru dualler aynı renkli yuvalarda olmalı. bu sayede dual modda kullanılıcaklar.

sizin dediğiniz şekilde yer değiştirirsem dual ve single modlar doğru oluyor ancak ilk önce single olan 8gb kullanılıcak. Dualleri öne alıyım diyorum, daha performanslı oluyormuş.

Sizin dediğiniz;
    A1 Dimm0: 8gb single
    A2 Dimm1: 4gb Dual - 1
    B1 Dimm2: Boş
    B2 Dimm3: 4gb Dual - 2

Burda dizilim doğru ama en önde 8gb single var, ilk olarak o kullanılacak, dualler daha performanslı ise şöyle olsa daha iyi değil mi?

A1 Dimm0: 4gb Dual - 1
    A2 Dimm1: 8gb Single
    B1 Dimm2: 4gb Dual - 2
    B2 Dimm3: Boş

Bir de anakarttan "flex mode" ayarlaması varmış. flexible mod yani daha esnek mod.

Bunu açınca (ya da doğru dizilim yapılırsa açmaya gerek olmadan da) single ile dualler kullanıldığında otomatik olarak single channel hızına düşmesini engelleyebilir miyiz sizce?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gdzen -- 12 Ocak 2023; 23:43:47 >

• İki şekilde de çalışıyor, denedim. AIDA64 diye bir programla hızları test ettim, aynı görünüyorlar. Bu kadar büyütmeye gerek yokmuş :D

Sizin önerdiğiniz: 8+4+0+4

Benim fikrim: 4+8+4+0

Sizin dediğiniz şekilde yapıcam (8'liği araya sokmak görsel olarak hoşuma gitmedi :P).

Neyse temiz bir windows kurayım da işime bakayım :D

Sağolun donanım haber.. Çok yardımcı oldunuz, canınız sağolsun. teşekkürler @a-f-h

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.