Şimdi Ara

1 damacana suyla araba yıkanırmı taktikleri bekliyorum (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
49
Cevap
0
Favori
9.918
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Bu yazıwww.forumboyakoruma.com sitesinden alıntıdır. Çok kıymetli bilgiler içerir.

quote:

Merhaba arkadaşlar. Bildiğiniz üzere boya korumanın en önemli aşaması aracı çizmeden yıkamaktır. Aracın boyasını yanlış yıkama teknikleri ile çizen,yıpratan biz olduğumuz için yine koruyacak olan da bizleriz.
    Araç güneşe çıktığında veya güçlü bir ışık altında baktığınızda gözüken harelerin tamamı yıkama işlemi esnasında oluşmuş çiziklerdir. Otomatik yıkama makinaları,fırça ile sünger ile çamurlu aracın ön yıkama yapılmadan yıkanması,uygunsuz bezler aracın boyasının katilleridir.

Bu çiziklerin hepsi yanlış yıkama sonucu oluşmuştur:

1 damacana suyla araba yıkanırmı taktikleri bekliyorum

Peki doğru yıkama nasıl olmalıdır? İlk önce söylemeli ki fırça,sünger bu iş için uygun değildir. Fırça her ne kadar yumuşak uçlu olursa olsun aracı çizer. Sünger ise yüzeydeki kirleri içerisine hapsetmeyip yüzeye yaydığı için sünger ile boya arasına sıkışan taş toprak vs de boyayı çizmektedir. Bu iş için mikrofiber yıkama eldivenleri kullanılabilir. Kiri içerisine hapseden ve yüzeye vermeyen "Wash Mitt" dediğimiz yıkama eldivenleri en güvenli olanlardır.

Burada dikkat edilmesi aşağıdaki gibi peluş tipi bir eldiven kullanmamak gerektiğidir. Ürün yumuşak olabilir ancak kirleri içine hapsetmeyeceği için yine boyayı çizmektedir.

/>

Doğru yıkama adına dünya genelinde bu iş için çeşitli yöntemler gelişmiştir:

Snow Foam:

Bu yıkama tekniği artık yaygınlaşan ve görmeye alıştığınız nam-ı değer "Fırçasız,süngersiz köpüklü araç yıkama" dır. Tabi araya cilalı kelimesini de sıkıştıranları var :)
    Snow Foam da denilen bu yöntem,özel bir köpük tankı veya yıkama makinelerinin ucuna takılan foam lance aracılığı ile yapılan köpüğü aracın üzerine sıkıp köpüğün işlemesini bekledikten sonra aracı tekrardan basınçlı su ile yıkamaya dayanıyor.

Burada bilinmesi gereken en önemli konu [B]snow foam bir ön yıkamadır. [/B] Eğer ki aracınız kirli iken köpüklü yıkama aracınızı temizliyorsa o deterjanı bırakmanızı öneririm. Mutlaka içerisinde kimyasal çözücüler vardır.
    Peki köpüğün sırrı nedir? Bu işlem aslında tamamen mekanik bir işlemdir. Araca sıktığınız andan itibaren patlayan minik minik milyonlarca baloncuk her patlamada kirleri gevşetir ve akıtır. Bu köpüğe kulağınızı yaklaştırdığınızda patlamaların sesini duyacaksınız :)
    Bu işlemden sonra aracı yıkama eldiveni ile tekrardan yıkamak gereklidir. Snow foamın amacı yüzeydeki kirlerin çoğunu akıtmak,çıkmayanları ise gevşetmektir. Bu kirleri basınçlı yıkama tek başına çıkarmaz çünkü. Bu sayede yüzeyden akan çamurlar yıkama eldiveni ve boya arasında sıkışmaz,aracı güvenli bir şekilde yıkarsınız.
    Kaliteli snow foam şampuanlarının amacı da sadece köpük yapmaktır. İçlerinde boyaya ve korumaya zarar veren maddeler içermezler. Ardından mutlaka mf yıkama eldiveni ile yıkama yapmak şarttır. Aksi halde siz kurulama yaparken çıkmayan çamur filmi aracın her yerine yayılır ve araçta kurulama izleri kalır;beziniz de kirlenir.

Boyayı çizen katiller köpükle birlikte akıp gidiyor:

Şampuan seçiminden sonra da dikkat etmeniz gereken araç kirli iken değil de basınçlı su ile bir ön yıkama yapıp su filminin çekilmesini bekledikten sonra köpüğü sıkmak.
    Köpüğü de sıkarken ilk önce etek kısımlarından başlanmalıdır. Alt kısımlardan çözünüp akan kirler üstten gelen çamurlu köpüğün akmasını kolaylaştırır. Durulama esnasında da tam tersi aracı yukarıdan yani tavandan başlayarak durulamak gerekir.

Bu işlemlerden sonra kalan zararsız çamur filmini mikrofiber yıkama eldiveni ile tekrardan araca köpük sıktıktan sonra etrafında hızlıca dolandıktan sonra durulayıp temizleyebilirsiniz.
    En güzeli snow foam sonrası aracı bir sonraki başlıkta anlattığım TBM yöntemi ile yıkamaktır. Tabi zaman istiyor.

(TBM=Two Bucket Method)Çift Kova Tekniği:

Bu yöntemi basınçlı yıkama makinası olmayanlar uygulamalılar. Tabi önce bir benzinlik veya yıkamacıda basınçlı su ile aracın kaba çamurunu,tozunu akıttıktan sonra :)

Bu yöntemde biri şampuanlı bir de duru su bulunan iki kova ile yıkama yapılıyor.
    İlk önce şampuanlı suya yıkama eldiveninizi batırıp yarım panele sürüp temizledikten sonra üzerindeki kirleri akıtmak için içerisinde duru su bulunan kovaya batırıyorsunuz. Burada kirlerini akıttıktan sonra tekrardan şampuanlı suya batırıp aracı yıkamaya devam ediyorsunuz. Duru su bulunan kovada özellikle çok kirlenen etek bölgesini yıkadıktan sonra eldiveni iyice temizlemelisiniz ki arasında taş,toprak vs kalmasın. Bu sayede her seferinde çamursuz,temiz eldivenle yıkanmış oluyor aracınız. En son duru su ile durularsınız aracınızı ve nispeten güvenli bir şekilde yıkamış olursunuz.

Çizilmiyor mu derseniz,snow foama göre çiziliyor elbette ancak yıkama makinesi olmayanlar,bu tip teçhizatı kullanacak yer bulamayanlar için bu yöntem yine de en güvenlisidir. Emin olun yıkamacıların aracınızın taş toprak dolu yerlerde yıkanan çamurlu bezlerinden çok daha güvenlidir bu yöntem.
    Yalnız hiçbir zaman eldiveninizi kovanın dibine kadar batırmayın,yıkama esnasında kovalardaki suları çalkalamayın. Nedeni kovanın dibinde biriken taş parçaları eldiveninize tekrardan girer ve yüzeye sürdüğünüz anda çizersiniz boyayı.
    Bu yöntemde bir ipucu vermek gerekirse her iki kovanız da bire bir aynı olmasın arkadaşlar. Mümkünse farklı renkte kovalar kullanın. Çünkü bir süre sonra duru olan su da şampuana bulaşıyor ve temiz su-şampuanlı su kovaları karışıyor:) İlk mesajdaki gibi üzerine yazmak da iyi bir çözüm. (Rinse:durulama suyu;wash:şampuanlı su)

Grit Guard:

Bu aparat biraz pahalı olmakla birlikte kova ile araç yıkamaları güvenli bir hale getirmektedir. Bahsettiğim gibi kovanın dibinde biriken tortular tekrardan eldiveninize bulaşıp aracı çizmenize neden olmaktadır.

Eldivenin kovanın dibine ulaşmaması,ayrıca yıkama esnasında ordaki tortuların havalanıp yukarıya ulaşmaması için "Grit Guard" isminde bir ürün geliştirmişler.

Ürün yurtdışında bulunmakta ve biraz da tuzlu. Kova ile araç yıkayanlar için yıkamayı bir miktar daha güvenli kılacak bir ürün.

Kurulama Bezleri:

Kurulama esnasında da boya yine çizilmekte ve uygunsuz bezler kullanılmamalıdır. Kurulama işleminde bol tüylü mikrofiber bezler tercih edilebilir. Bu iş için üretilen bezler yumuşak,bol tüylü ve içerisine litrelerce suyu hapsedebilecek yapıdadır.
    Kurulama esnasında bezi bastırmadan nazikçe yüzeydeki suyu kurulamalısınız.
    Not: Yıkama bezlerinin kullanıma hazır olması için bir defa çamaşır makinasında çok az bir deterjanla kesinlikle yumuşatıcı vs kullanmadan yıkayınız.

Bu konu eğitimde anlattığımız bilgilerden derlenmiştir. Umarım katılamayanlara,doğru yıkama yöntemlerini öğrenmek isteyenlere yardımcı olur.
    Teşekkürler...

• quote:

Orijinalden alıntı: Utku

quote:

Orijinalden alıntı: KNTLG
    Valla arabada yıkamadan kaynaklı o dediğiniz çiziklerden yok...

Şimdi hiç yok falan demeyin boşuna.

Olmaması imkansız.

Ben arabayı nasıl yıkadığımı anlatayım.

-Önce basınçlı su ile üzerindeki kalın kirler akıtılıyor.

-Ardından kaliteli bir oto şampuanı ve mikrofiber eldivenle beraber çift kova kullanılarak ince kirler de temizleniyor.

-Ardından tekrar basınçlı su ile durulanıyor.

-Son olarak da kurulama havlusu ile kurulanıyor.

Ben bu kadar özen göstermeme rağmen az da olsa çizik oluyor da, sizin basit yıkama şeklinizde mi çizik olmuyor?

O araba harita olmuştur resmen.

Basınçlı suyun fitilleri ve plastik aksaamı "yaktığı" konusuna ne diyeceksiniz?

• quote:

Orijinalden alıntı: Ogün®

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: KNTLG
    Valla arabada yıkamadan kaynaklı o dediğiniz çiziklerden yok...

Şimdi hiç yok falan demeyin boşuna.

Olmaması imkansız.

Ben arabayı nasıl yıkadığımı anlatayım.

-Önce basınçlı su ile üzerindeki kalın kirler akıtılıyor.

-Ardından kaliteli bir oto şampuanı ve mikrofiber eldivenle beraber çift kova kullanılarak ince kirler de temizleniyor.

-Ardından tekrar basınçlı su ile durulanıyor.

-Son olarak da kurulama havlusu ile kurulanıyor.

Ben bu kadar özen göstermeme rağmen az da olsa çizik oluyor da, sizin basit yıkama şeklinizde mi çizik olmuyor?

O araba harita olmuştur resmen.

Basınçlı suyun fitilleri ve plastik aksaamı "yaktığı" konusuna ne diyeceksiniz?

Yıllardır hiç görmedim, duymadım. Nasıl yakıyormuş?

• yazık vallahi araçlarınıza sonra yolda giderken görüyoruz 1-2 senelik arabalar mat renkte dolaşıyor. 10-15 litre suyla araba mı yıkanırmış ?

iki kova kullandığınızı varsayıyorum

ilk önce süngeri ıslattınız arabanın tozlu kirli yerlerine sürtmeye başladınız --- çizilmeye başladı

sonra süngeri kovaya daldırıp kiri akıttınız kum parçaları hala süngerde bu sırada

sonra temiz suya daldırıp ıslatıp gene arabaya sürtmeye başladınız - iyice çizilmeye başladı

devamını anlatmaya gerek yok sanırım.

arabanız sizin tabi istediğinizi yapın ama 1-2 senede farlar sararmaya boya matlaşmaya ve araba yorgun gözükmeye başlar.

----

sadece benzinliklerde basınçlı suyla yıkatıyorum (iyice yıkanması lazım bu yüzden üstünkörü yıkayan yerlere gitmeyin) kurulama işlemini de mikrofiber bez ile yapıyorum. sonra çakmaklığa takılan süpürge ile içindeki tozu kiri alıyorum. ayrı bir bezle ise ön göğüs ve kapıları siliyorum. son olarakta kapı girişlerini silip işlemi bitiriyorum. arabam 1 yaşında ama sıfır kondisyonda gözüküyor bu sayede.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.Kahriman -- 10 Kasım 2011; 18:53:18 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Ozn.Onl

iş kullandığınız malzemelerde değil .iş arabada kullanılan boyanın yüzey mukavvemetinde. bu konuda ppg nin boyaları cidden çok başarılılar.

Metalik renkli araçlarda direk vernik sertliğiyle alakalı.

vernik sertliği değil fırınlanma derecesi ile alakalıdır :) birinci etken fırınlanma derecesi ve fırınlanma yöntemi. 2si ise verniğin verebileceği maksimum sertlik katsayısı.
  • askerdeyken 1 teneke su ile(bildiğiniz zeytinyağı tenekesi) mercedes unimog yıkardık..taktik çok basit.kovanın dibine fırça kıllarının uzunluğu kadar(10 cm falan) su koyuyorsunuz.önce etek altındaki ve tekerleklerdeki çamurları yıkıyorsunuz ama fırçayı yere değilde kovaya doğru sallıyorsunuz ki su tekrar kovanın içine girsin.(her ne kadar pis olsa da su sudur)sürekli bu şekilde arabanın çamurunu akıtıyorduk tabii kova resmen çamur deryası oluyordu.sonra o kovayı boşaltıp yarım kova su doldurup bi kere daha yıkıyorduk.kabasını alıyorduk yani.en son tekrar yarım kova suyla durulama.çok kolay oluyordu sürekli su taşıma derdi olmuyordu.burada püf noktası fırçadaki suyu yere doğru değilde kovaya doğru sallamak gerekiyor..böylece su hiç azalmıyor sadece kirleniyor..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Salih -- 10 Kasım 2011; 19:24:38 >
  • Arabadan arabaya değişir tabi, porche, ferrariyi saç kurutma makinası ile kurutmak gibi.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Phantoka
    quote:

1 damacana su ile ancak arabanın tekerlekleri yıkanır.

Pril konusuna ise hiç girmek istemiyorum.

Ben 15 litre ile cok rahat yikiyorum...

Ben de yıkarım. Yıkamak problem değil ki. Yıkadığın zaman ortaya çıkan sonuç problem.

Arabanın halinden belli zaten.

Hayir insanlara yanlis lanse etme beni...

Her yaz basi polisaj yaptigim ve nano yaptigim icin vernigim cizilmiyor.

Senin gordugun hali baya oncedendi. :)

• merhaba,

Arabanıza ne kadar çok değer verirseniz o kadar iyi bakarsınız. arabayı kendiniz yıkıyor olmanız sadece maliyeti düşürmek içinse bence boşuna uğraşmayın. bir hesaplayın microfiber bez kaliteli diye söylediğiniz oto şampuanları cam bezinin ayrı olması lazım kaporta bezi ayrı kapı arası ve jantlar için ayrı bez kullanmanız lazım jantlardaki yanık izlerini nasıl temizleyeceksiniz? paspaslarınızı nasıl temizleyeceksiniz.

maliyeti düşüreyim diye daha çok masraf çıkaracaksınız kendinize bir sürü zaman harcayacak ve emek edeceksiniz. ilerleyen zamanda pasta cila boya koruma vs.

araba çizilmez diyenlere de sadece gülerim çizmeyen fırça kesinlikle yoktur. sünger demişsiniz arabanın üzerindeki çamuru arıtmadan o süngeri bi vurun bakalım arabayı bakın ne oluyor. çamuru temizlemek isterseniz de sadece bunun için bir damacana su yetmez basınç şart......... ve benzinlikler için de aynı şey geçerli o fırçalar çizmiyor mu sanıyosunuz yanılmayın hepsi çiziyor.

ayrıca millet bırakın işini yapsın ekmek kazansın...

saygılarımla...

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.