Bildirim
10Bin TL / Akademik Çalışmalar İçin PC (2. sayfa)
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
Giriş
-
Benim mesajimdaki sistemleri inceledinizmi? -
Hocam MATLAB'da parallel computing olayı var. Oradan çok çekirdekli bir sisteminiz varsa işlem yaptırabiliyorsunuz. GPU kullanımı nasıl oluyor bilmiyorum ama, hesaplamalarda GPUnun da kullanılabileceğini duymuştum. Ona bi bakacağım. Eğer öyleyse ekran kartını da iyi bir şey seçebiliriz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
-
Çok paradigmalı sayısal hesaplama programlarında eğer verileri grafiksel ortamda işleme gibi bir durumunuz varsa GPU işlemine ihtiyaç duyulabiliyor. -
matlab büyük ihtimalle tek çekirdek kullanıyor sakın çok çekirdekli i7 veya xeonlara yönelmeyin eğerki gpu compute olayını başarırsanız titan x alıp yolunuza devam edin derim çünkü bu tür programlar çok eski olduğundan mı sıralı hesaplama yaptığından mı bilinmez tek çekirdek kullanıyor.Tabi buradaki arkadaşlar oyun sistemi yada render yapacakmışcasına sistem önerisi veriyor lüften dikkat!
gpu compute için gerekli dosyalar veya scripleri bulup eski bir bilgisayarda küçük bir deneme yapın gpu zden ekran kartı kullanımı %100 oluyorsa yaptığınız yazılım işe yarıyor demektir
edit:Eğer ki gpu compute olayını başaramazsanız g4400e overclock yaparak mümkün olduğunca en yüksek tek çekirdek performansını yakalamaya bakın yada yeni overclock edilebilir kabylakeleri bekleyin(daha yüksek tek çekirdek performansı ve overclock edilebilir özelliğiyle geliyor i3 7000 serisi onların hyperthread olayını kapayıp max verimi alabilirsiniz.)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Overclockmanyağı -- 30 Kasım 2016; 20:54:26 >
-
Hocam dediğim gibi MATLAB multi core hesaplamaları parallel computing toolbox ile destekliyor. O sebeple çok çekirdekli bir işlemci almak mantıklı. Müsait bir zamanımda GPU üzerinden hesaplama olayına bakacağım.
Evet bu çerçevede önerileri bekliyorum. GAMING değil!, lütfen. :)
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Kendi kanımca önerilerimi söyleyeyim sistem alırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bence işlemci gücünü bu kadar kullanacak bir bilgisayara normal intelin fanlı soğutucunuzu koymanız hata haliyle işlemciniz ısınacak.Bu konuda kapalı devre sıvı soğutma öneririm. İkinci olarak neden yeni mimari olan İ7 6800&6850k gibi işlemciler yerine 2 sene önce çıkan İ7 5930K'yı tercih ettiniz.Sakın yanlış anlaşımasın işlemciyi kötülemiyorum gayet güzel bir işlemcidir. Ancak yeni mimari varken neden? Eğer herhangi bir işlemde baskınlık gösteriyorsa ona bir şey diyemem bunu merak ettim.Üçüncü olarak ramlari seçerken CL değerlerinin düşük olmasına özen gösterin bu size işlemlerde vakit kazandıracaktır.Üçüncü olarak X99 sistem alınca görüntüyü sadece ekran kartı üzerinden alacağınızı göz önünde bulundurun yani önemli bir zamanda diyelim ekran kartınız arızalandı ve görüntü vermemeye başladı. Görüntüyü anakart üzerinden almanız mümkün değil yeni bir ekran kartına yada geçici bir ekran kartına ihtiyacınız olacak bunu unutmayın. Ve tabi ki depolama size galiba yüksek seviyeliden çok işleme hızı yüksek bir depolama gerek diye düşünüyorum. Bu doğrultuda 10.000 TL'lik bütçeye ekran kartına da fazla harcamayacağınızı düşünürsek direk Harddisk değilde sadece SSD tabanlı depolama almanızı tavsiye ederim.Tabi ki üstüne tekrar basa basa söylüyorum işlemci soğutucunuza önem verin uzun sürelik kullanımda size çok katkı sağlar.Aklıma yine gelirse yazarım.
-
Anladim hocam, Matlab üzerinde cok iyi degilim, bu yüzden yüzeysel bilgilerle 9000TL lik sistem hakkinda yorum yapmak istemiyorum
ama söyle bir karsilastirma buldum;
http://www.tomshardware.com/reviews/sandy-bridge-e-efficiency-core-i7-3960x,3075-5.html
http://www.tomshardware.com/reviews/ivy-bridge-overclocking-core-i7-3770k,3198-10.html
yukaridaki test sonuclarindan anladigim, cekirdek sayisinin cokta büyük bir oranda performansa katkisi olmadigi... yani 6000 yerine 9000 ödeyip, aradaki 3000TL yi feda edecek kadar bir performans artisi olmadigi, ama testteki islemciler cok eski sayilir simdiki nesiller daha iyi.
zor bir tercih.
GPU bazli hesaplamada islemciye göre 5 kat daha fazla performans elde ediliyormus. Buda 5 günlük bir calisma 1 günde biter demek olur. ve SLI da yapilsa (teoride) bu cok daha hizli olur gibi ama dedigim gibi..
bana kalirsa 64gb ram, i7 6700K (4.5ghz), gtx cuda core sayisi en cok olan bütceye uygun ekran karti.
yada 64gb ram, i7 6900K, gtx görüntü vermeye yarayan en uygun ekrankartlarindan biri gtx 1050ti bile cok.
psu kasa ve islemci sogutucusundan ise hic tasarruf etmemek gerekir, günlerce acik kalabilir bilgisayar.
Thermaltake 700W lik psu lu kasayi da uygun görmüyorum.
ssd olarakta samsung 850 evo olmali en düsük. 850 pro hatta 950 pro bile olabilir.
-
Dostum teşekkürler, gayet değerli yorumlar yapmışsın. Değerlendirmeye alacağım. Açıkçası desktop pc kullanmayalı uzun zaman oldu ve pc toplama için sizler kadar bilgi sahibi değilim.
Bu aralar yoğunum biraz, sonuçta sistemi bir kere toplayacağız, alırken bütçeyi maksimum faydada kullanmakta yarar var. Aklıma takılan birkaç noktayı şöyle yazayım.
1. Kapalı devre sıvı soğutma benim için gerekli mi? Eğer öyleyse maliyeti vs. nedir? Artıları, eksileri nelerdir?
2. Yeni mimari 6800&6850k işlemcilere bakacağım. Fakat fiyatları da önemli tabi. 5930K için 592$ fiyat aldım, bu işlemcilerin fiyatlarını da bir kontrol edeceğim.
3. RAM için CL değerlerine ayrıca bakacağım, anakartın bütün slotlarını kullanıp 128GB yapalım dedik. Buna gerek var mı sizce? 8x16 DDR4 RAM 799$ ediyor.
4. X99 sistemden bahsedilmiş, artıları eksileri?
5. İşletim sistemi ve programları SSD üzerine kurup, normal HDD'yi sadece önemsiz verileri depolama olarak kullanmak farkeder mi? Sadece SSD bazlı depolama kullanmak ile 500GB SSD +1TB HDD kombinasyonu performans olarak farkeder mi?
6. SSD seçerken, örneğin Samsungda 750-850-950 serileri ve EVO, PRO ayrımı var. Okuma/yazma hızları dışında bu seriler ne farkettirir?
Arkadaşlar, bu soruların cevapları nette var biliyorum fakat bu sıralar biraz yoğunum. O sebeple sizin değerli bilgilerinizden yararlanabilirsem ne mutlu bana. :)
-
SSD yi 850 serisine çekin, gerisinde çok sorun görünmüyor ama ekran kartı cudası yüksek eski serilerden olsa daha verimli olur. Gerisinde bir sorun görünmüyor. Fiyatlar ne durumda bilmiyorum
www.teknofiyat.com dan karşılaştırabilirsiniz. -
CUDA destekli ekran kartlarıyla GPU üzerinden hesaplama yapılabiliyor sanırım. Ama böyle bir ekran kartı alırsam bütçemi aşar mı bilemiyorum... -
1. Kapalı devre sıvı soğutma benim için gerekli mi? Eğer öyleyse maliyeti vs. nedir? Artıları, eksileri nelerdir?
evet gereklidir. ->https://forum.donanimhaber.com/m_882800/tm.htm
2. Yeni mimari 6800&6850k işlemcilere bakacağım. Fakat fiyatları da önemli tabi. 5930K için 592$ fiyat aldım, bu işlemcilerin fiyatlarını da bir kontrol edeceğim.
i7 5930k icin 592$ + KDV yani 698,56$ fiyat aldiniz, i7 6850K 631,39$ + KDV yani 745$ aradaki fiyat farkina deger mi, evet deger. ama i7 6900k bence esas düsünülmesi gereken islemci, 8 cekirdek 16 izlek. Ama matlab performansi ???
3. RAM için CL değerlerine ayrıca bakacağım, anakartın bütün slotlarını kullanıp 128GB yapalım dedik. Buna gerek var mı sizce? 8x16 DDR4 RAM 799$ ediyor.
hocam x99 da bütün slotlari 64gb olacak sekilde de doldurabilirsiniz ama bence bu program icin 128gb a ihtiyac oldugunu düsünmüyorum.
4. X99 sistemden bahsedilmiş, artıları eksileri?
https://www.youtube.com/watch?v=NiysiZEjSHo
5. İşletim sistemi ve programları SSD üzerine kurup, normal HDD'yi sadece önemsiz verileri depolama olarak kullanmak farkeder mi? Sadece SSD bazlı depolama kullanmak ile 500GB SSD +1TB HDD kombinasyonu performans olarak farkeder mi?
depolama HDD, isletim sistemi icin 500gb Samsung 850 serisi SSD
Suan bende 840 evo ssd ile 3tb wd green hdd var.
6. SSD seçerken, örneğin Samsungda 750-850-950 serileri ve EVO, PRO ayrımı var. Okuma/yazma hızları dışında bu seriler ne farkettirir?
hocam cok detay soruyorsunuz ama pro larda kullanilan malzemeler ile evo da kullanilan bir degil. 850 Pro ya 10 yil garanti veriyorlar. Evo lara 5 yil. Evolarda TLC Prolarda MLC tipi hücre var:
http://www.ssdlabs.net/ssd-rehberi/nand-flash-bellekler-kaca-ayrilir/
insallah sinavdan gecer not almisimdir
-
Çok teşekkürler, harika bir özet olmuş. :) Önümüzdeki haftaya doğru kesinleştiririm sanırım. Eldeki bütçeyi en iyi şekilde kullanmaya çalışıyoruz. :)
6900 serisi güzel tabi ama 4500tl. :(
128 GB RAM 800$+KDV yapıyor. RAMi yarıya düşürürsek (4x16) 400$ artıda oluyoruz. Bunu da işlemci ve ekran kartına yatırmak daha mı uygun olur?
Yalnız dolar da 3.5 oldu. Paranın değeri eriyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kvnccelik -- 1 Aralık 2016; 23:51:35 > -
Selam,
Mathlab cok cekirdege ihtiyac duymuyorsa o zaman islemciye $350 den fazla para vermeyin bence i7 6700k HT ozelligiyle gerektigin de size fazlasiyla yetecektir. Eger GPU kullanimi varsa calistiginiz program da ona yogunlasmakta fayda var. Belki de PNY Quadro 4000-5000 seri bir ekran karti ya da en azindan GTX 1070/1080 secmenizde fayda olacaktir. SSD yi M-SATA alin 2000mb/s okuma 1500mb/sn yazma gucunu kullanin. Asagi yukari 1000-1200 tl ye 480gb M-SATA var. Bir de deginmek istedigim husus; RAM. Bence 4x16GB yani 64GB ddr4 ram satin alin. Programin turu ne olursa olsun yuksek kapasite rami gordumu hemen windows ya da linux butun calisan seyleri ram uzerinde cacheler Turkcesi kaydeder. Boylelikle cok daha hizli ve verimli calisirsiniz. Sizin grafiksel bir calisma ortaminiz olacakmi bilmiyorum ama ASUS ya da SAMSUNG marka bir 4K monitor secin 1700TL civarlarinda.
Ozetle:
i7 6700K
ASUS Z170 anakart
64GB DDR4
PNY QUADRO 4000-5000 serisi ya da GTX 1070/1080 ekran karti
Samsung 950 Pro 512GB ayarinda bir SSD 2500MB-1500MB/s okuma yazma
en az 700 WATT 80+ Gold PSU'lu kaliteli bir kasa
EVET SU SOGUTMA SART islemci icin
bu setup asagi yukari 8000-9000 TL tutar ve deger emin olun.
Toplanmis hali hazirda 3 adet benzer sistemler icin linkler asagidaki gibidir:
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bilgisayar-masaustu-msi-intel-core-xeon-e5-2683-v3-es-14-core-32-cekirdek-gtx-980x-329832898/detay
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bilgisayar-masaustu-intel-core-xeon-e5-2675-v3-es-36-cekirdek-pny-nvidia-quadro-337484110/detay
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bilgisayar-masaustu-asus-intel-core-i7-6700k-8-gen-nvidia-gtx-1080-x-8-gb-gddr5-341131093/detay
Kolay gelsin.
-
Dostum ayrıntılı bilgiler için teşekkürler. Anlaşılır olması için madde madde gideceğim, şimdiye kadar edindiğim izlenimler ile:
İşlemci: İşlemci durumu karışık. MATLAB hesaplamalarda tek çekirdek kullanıyor ama paralel şekilde diğer çekirdeklerden havuz oluşturup, onları da hesaplamaya katabiliyoruz. Biraz araştıracağım bu konuyu.
Ekran kartı: İlk başta iyi bir ekran kartını gereksiz görüyordum fakat NVIDIA'nın CUDA destekli kartlarında GPU'yu da hesaplama için işin içine katabiliyormuşuz. Bu senaryoda işlemciden kısıp, CUDA destekli bir ekran kartına yönelmek faydalı olabilir.
SSD: M-SATA SSDlere bakacağım, teşekkürler.
RAM: 8x16 gereksiz mi olur? 800$+KDV yapıyor 8x16. 64 sanırım yetecektir, fanteziye girmeye gerek yok gibi. :) Bir de Kingston Hyperx Fury DDR4 RAM serisinde 16GB için iki model var, birisi 2133MHz CL14, diğeri 2400MHz CL15. Hangisi tercih edilmeli? Yüksek MHz mi, düşük CL mi?
Monitör: Monitör için tek 27' veya 2x24' monitör düşünüyorum. Full HD bana yetecektir, grafikle ilgili bir çalışmam yok şimdilik. Eğer illa gerekirse evde 58' 4K Tv var. Ona bağlayabilirim kasayı herhalde?
Kasa: Kasa alırken neye dikkat etmeliyim? Bu konuda pek bir bilgim yok maalesef. PSU iyi olmalı, başka?
Su Soğutma: Bu konuda da bilgim neredeyse hiç yok. Uygulaması kolay bir sistem midir, her bilgisayarcı yapar mı? Her sisteme uyar mı?
Teşekkürler.
-
elinde şuanda pc varsa matlab kurup bakar mısın çekirdekleri %100 kullanıyor mu diye? -
Asus Ultrabookum var, i7 3517U, 6GB DDR3 1600MHz. İki ayrı MATLAB session açık şuan, iki farklı kod koşuyor. Sistemi pek yoran bir hesaplama yok şuan, %10+%10 kullanıyor gözüküyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kvnccelik -- 2 Aralık 2016; 1:6:48 > -
https://www.mathworks.com/products/matlab/choosing_hardware.html böyle bir döküman buldum, inceliyorum. :) -
*Son konfigürasyonu şu şekilde düşünüyorum:*
İşlemci: Intel i7-6850K
Xeon da düşünebilirim.
Anakart: MSI X99A SLI PLUS Intel X99 3333MHz DDR4 ATX
X99 serileri içinde de farklılıklar var, neleri değiştirir bilmiyorum?
RAM: Kingston DDR4 4x16 HyperX Fury Black 2400MHz CL15
CL14 bir seri ile değiştirilmeli mi? Çok önemli mi bilemedim?
Ekran kartı: ASUS GTX 1050 Ti, 4GB, DDR5 128Bit
GPU hesaplama için CUDA desteği var, benim için yeterli.
SSD: 512GB Samsung 950 Pro veya 850 Pro (Arada 350TL fark var.)
HDD: 1TB
Kasa: Belli değil.
PSU: Belli değil.
Kasadaki dahili PSU yeterli olur mu?
Soğutma: Sıvı soğutma
Monitör: 2 monitör, FULL HD seçilecek. Minimum 24'.
Örnek olarak LG 25UM58 beğendim.
Duruma göre güncelleyeceğim, önümüzdeki hafta sipariş geçmeyi düşünüyorum.
Yorumlarınızı bekliyorum. :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kvnccelik -- 2 Aralık 2016; 11:34:36 >
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X