Şimdi Ara

110 voltlu mutfak aletini kullanmak? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
84
Cevap
1
Favori
25.471
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    merhabalar Amerika'dan KitchenAid KL26M1XER Professional 6-Qt. mutfak mixeri aldım. 575 watt gücünde 60 h 120 v.
    Ama bunları cihazın fişini prize taktıktan ve prizle beraber cihazı yaktıktan sonra öğrendim. inşaallah motor yanmamıştır. eğer arıza sorununu çözebilirsem aleti nasıl kullanabilir? tamir için hangi yolu önerirsiniz?
    teşekkürler.
  • motorun 220v olanı yada 110v yükselteç alacan.
  • Merhabalar. Duruma çözüm bulabildiniz mi? Son durum nedir? Cihazı mutfağımızda nasıl kullanır hale getirebiliriz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba. Konuyu bir daha hortlatalım, ben de Amerika'dan KitchenAid stand mikser getirttim. Allah'tan elimdeki uyduruk üniversal priz çevirici başımıza bir dert açmasın diye düzgün bir şey bakmak için google'a sormuşum! Öğrendim ki basit bir çevirici yeterli değil, aleti yakmamak için 220-110V dönüştürücü gerekiyor. Biraz araştırıp Perpa'ya gittim, benim cihaz max 525watt:

110 voltlu mutfak aletini kullanmak?

Emniyetli tarafta kalmak için 1000'lik bir trafo alayım dedim ama muhterem, 1000'lik trafo aletin kendisi kadar neredeyse. Tezgahta onu nereye koyacaksın, hoş yer olsa da zaten konulmaz çarpılma riski var, bildiğin ayrı dolap yaptırmak lazım buna. Tereddütte kalarak da olsa daha daha insani boyutlara sahip, tezgahın üstündeki dolabın altına çok göze batmayacak sekilde ilistirebilecegim 600 VA'lık şu kutuyu aldım:

Burada sorular;
    1) Trafo kapasitesi açısından sıkıntı yaşanır mı, aletin max güç tüketimi 525W, 600/525 --> 1,14 eder, PC'ye PSU seçiyor olsak sorun olmazdı ama trafo için sıkıntı yaratır mı bilgim yok. 525W maks değer ve alet çoğu durumda bu kadar güce ihtiyaç duymayacak. Ama diyelim ilk hareket sırasında ya da alet yük altında iken trafo kapasitesi aşıldı, bu durumda trafo mu zarar görür yoksa alet mi? (Bu arada alette elektronik soft start özelliği var ama ilk harekette maks ne kadar akım çektiğine dair bir bilgi bulamadım, ayrıca auto reset özelliği de var motor herhangi bir nedenle fazla zorlanırsa alet gücü kesip otomatik olarak duruyor)

2) USA şebeke geriliminin 110V olduğu varsayılıyor ama cihazın etiketinde çalışma gerilimi 120V olarak belirtilmiş. Bunu anlayamadım. 110-120V değil 120V diyor, açıkçası bu da tedirgin etti beni, kavram karmaşası mı, yoksa motor tasarlandığından düşük gerilimle çalışırsa ne olur?

Konunun uzmanlarından yardım ricası ile.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• FRaNZ FeRDiNaND F kullanıcısına yanıt

Merhaba hocam,

1-) Cihazın power factor oranı önemli. O yüzden 600 VA güç sağlayan trafo ile bu aleti beslemek biraz riskli gibi. Aşağıdaki linkte 0.3 gibi bir değer belirtilmiş bu mutfak aletleri için.

600 * 0,3 = 180w gibi bir değer ediyor. Bu da trafonun yanmasına neden olur çünkü mikserde 525 watt çekebileceği yazıyor. Trafo kısa devre olursa 220V ile mikseri besleyecektir. Mikserde yanabilir.

https://www.geekzone.co.nz/forums.asp?forumid=73&topicid=143784

2-) Motor tasarlandığından düşük gerilimle çalışabilir. Matematiksel olarak torkunda azalma olacaktır. Edit: Bu cevap tam olarak doğru değil. Küçük oynamalarda problem olmayabilir fakat çok fazla azalırsa ac motorlar mevcut torkunu korumaya çalışacaktır. O yüzden çektiği akım artar. Eğer çekilen çok akım artarsa yine motor yanacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goygoy06 -- 9 Ocak 2021; 15:13:13 >

• selamlar.

ABD'den kahve öğütücü aldım. Altında "Voltage 120V ~ 60 Hz, Power 160W" yazıyor. 

şu ürünü satın aldım:

https://www.3faz.com/mervesan-250-va-220110-v-acac-donusturucu-oto-transformator-ms-250 

Satıcı bunun yeterli olacağını söyledi, ancak bugün denedim makineye hiç elektrik gelmedi. Yani çalışmasını geçtim, açma kapama tuşundaki ışık hiç yanmadı bile.

Nerede hata yapıyorum?

• inayyildiz kullanıcısına yanıt

sorunu çözebildin mi

• exlem E kullanıcısına yanıt
    Arkadaşın sorunu muhtemelen frekanstan kaynaklı. bizim şebekemiz 50hz, fakat getirttiği makina 60hz. içerisinde demir nüveli trafo varsa frekans farkından dolayı trafonun üretimi düşüp cihazı çalıştırmamış olabilir. bazı hassas cihazlarda böyle olabilir. çözümü maalesef ya cihazın içerisindeki beslemeyi kendi şebekemize uyarlamak ya da inverter kullanmak. içerisinde özel voltaj isteyen güç kaynağı yoksa iş daha kolay çözülür. ama garanti kapsamına girmez cihaz.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • IItwentysixII kullanıcısına yanıt

Hocam selamlar. Amerikadan getirilmiş 500 watt mutfak aleti uygun trafo kullanıldığı halde çalışmıyor (elektrik geliyor, cihaz 2-3 saniye çalışıp kapanıyor). Ben de bahsettiğiniz gibi problemin 50-60 Hz farkından kaynaklandığını düşünüyorum.

500 watt'lık cihaza uygun inverter araştırdım ancak bulamadım, bolca voltaj dönüştürücü var ancak frekanstan bahsetmiyorlar. Elektrik işlerinden anlamadığım için cihazı şebekeye uyarlayamayacağımı zannediyorum, inverter konusunda yol gösterebilir misiniz? Hem trafo hem de inverter mi almam gerekiyor? Teşekkürler.

• toastbuster T kullanıcısına yanıt

50 ve 60 HZ farklı sayılmaz birçok alet bu aralığın dışında da çalışır.

Sizdeki cihaz çalışırken tam güçte mi çalışıyor ? Elektronik devresi nasıldır ? Detaylı bilgi, sökülmüşse resimler...

• 50/60Hz farkından dolayı trafo yada motor çalıştıran cihazlarda örneğin trafoda 110V yerine 100V vermek eşdeğerliği sağlar ama 220V dediğimiz gerilim standardı ülkemizde 230V olmakla birlikte 250V lara kadar çıkabilir tüketimin az olduğu zamanlarda. Yine 110V cihazlar da 120-125V gibi voltajlara dayanabildiğinden çok sorun olmaz.

Motor olan cihazlarda da devir düşüklüğü meydana gelebilir.

SMPS li cihazlarda frekans etki yaratmaz.

Saatli cihazlarda eğer şebeke frekansı ayarı otomatik yada manuel ise sorun olmaz ama yoksa saat geri kalacaktır.

İnverter alınca trafo alınmasına gerek olmaz ama sizin sorununuz bence başka bir sorundan dolayı oluşuyor. Eğer cihaz normalde etiketinde 500W yazıyorsa gerçekte belli durumlarda daha fazla güç çekmeye çalışıyor olabilir. Etikette nominal gücü yazarlar dolayısıyla o güçte trafo/voltaj düşürücü kullanıyorsanız yetersiz gelip voltaj aşırı düşüyor olabilir. Cihazınızın etiketini ve kullandığınız dönüştürücüyü paylaşabilirseniz daha iyi olabilir.

Geçenlerde bir cihaz 100W dan fazla güce ihtiyaç duyduğu halde arkadaş 20W gücünde triyaklı elektronik kıyıcı ile kullanmaya çalışıyordu. Sizin düşürücü de trafo değil de elektronik priz tipi bir dönüştürücü ise sorun yaşıyor olmanız bundan kaynaklı olabilir.

• IItwentysixII kullanıcısına yanıt

10Hz trafolu cihazlarda çok sorun yaratmıyor. Motorlar şebeke frekansının katları ile orantılı döndüğünden devri 3600 ise 3000 e düşer mesela. Saatli radyolarda da eğer içinde kendi frekans üreticisi yoksa şebekeden referans alır onda da saat geri kalır.

Piyasada minik triyaklı gerilim kıyıcılı dönüştürücüler var. Bunlar dalga şeklini bozduğundan trafo ve motorlu cihazlar çalışmıyor yada aşırı ısınıp koruma devrelerini tetikleyebiliyorlar.

• karafetva K kullanıcısına yanıt

Cihaz Kitchenaid marka hamur yoğurma makinesi.

Cihazın hız kontrolü var. Cihazı düşük güçte de çalıştırmayı denedim, yüksek kapasiteli (1000W) trafoyla da denedim, yine de 2-3 saniye çalıştıktan sonra kapandı.

Motorunu ve elektronik devresinin fotoğraflarını aşağıya ekledim:

Motorun özellikleri: 120VAC, 60 Hz, 500 W

Elektronik devrenin fotoğrafları: (devreden çıkan metal çubuk hız kontrolü sağlıyor)

• Sozuak S kullanıcısına yanıt

Aldığım trafonun kapasitesi 500 W cihaza uygun denmişti.

Problem trafo kaynaklı mı öğrenmek adına cihazı trafoyu aldığım yere götürdüm, yüksek kapasiteli bir trafo ile deneme yaptık ancak durum değişmedi.

Dediğiniz gibi, cihaz hamur yoğurma makinesi olduğu için, frekans farkının devir düşüklüğüne sebep olacağını düşünmüştüm.

Benim aklıma gelen acaba cihazın farklı devirde çalışıp ısınması vb. problemleri aşmak adına 60 Hz'den farklı bir frekans olduğunda sigorta gibi bir sistem cihazı durduruyor olabilir mi? Elektronik devreyi önceki mesajda paylaştım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi toastbuster -- 9 Ocak 2024; 21:18:0 >

Kapanmadan öcneki 2-3 saniyelik çalışmasında herşey yolunda mı?? Öyleyse; cihaz bir sensöründen bilgi alamadığı için kapanıyor olabilir. Kapandıktan sonra yeniden başlatmak için fişi mi çekiyorsunuz yoksa her düğmesine basıldığında başlayıp duruyor mu ?

Devir sensörü dediniz. Detayları almalı. Manyetik optik ?

Motora uygun gerilim direk verilerek çalışması kontrol edilebilir. Sorun elektronikte ya da sensör iletişiminde olduğu kesinleştirilebilir.

• karafetva K kullanıcısına yanıt

Kapanmadan önceki çalışması normal gözüküyor. Fişi çekmeden çalıştırınca da tekrar 2-3 saniye çalışabiliyor, ancak çalışmadığı ve fişi çekmem gerektiği de oluyor. Önemli mi bilmiyorum ama 2-3 saniyelik çalışmasında bazen motorun ayarlanandan daha hızlı dönüp kapandığı da olmuştu.

Devir sensörü demedim? :) Kastettiğiniz hız ayarı yapılan kol ise çalışma mantığı reosta gibi sanırım. Görselini aşağıya ekledim. Metal kısmın içindeki beyaz plastik kolun girdiği yuva, kolu sola doğru çektikçe hız artıyor.

Bu arada cihazın bozuk bir aksamı olmadığını belirtmeliyim. Bu cihazı amerikada 110V-60Hz şebekede kullandım çalışıyordu.

Aslında bu cihazın önceki modelleri trafo kullanılarak Türkiye'de kullanılabiliyormuş ancak yeni modellerde bir değişiklik yapılmış, ben de bu değişikliği saptamaya çalışıyorum.

Konuyla ilgilenen bir elektrikçiden öğrendiğim kadarıyla bahsettiğim hız ayarını iptal ederek cihazı çalıştıranlar olmuş, ancak cihaz bu durumda sadece tam güçte çalışacağından kullanım açısından anlamsız olacaktır.

GÜNCELLEME: Önceki mesajlarda bahsettiğim trafo kullanıldığı halde cihazın kapanma durumu bazı Kitchenaid hamur makinelerinde Amerika elektriği frekans farkı kaynaklı kontrol kartı yüzünden gerçekleşiyormuş. Ankara'daki özel Kitchenaid servisi ve Ulus'taki elektrikçiler üstte görseli bulunan kontrol kartını komple değiştirerek çözüm ürettiler, bu durumda trafo ihtiyacı da kalmıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi toastbuster -- 4 Kasım 2024; 23:53:4 >

• Devir değeri olması gereken değerin altında çalıştığından kontrol devresi bir sorun var sanıp kendisini kapatıyor anladığım kadarıyla. Frekans ayarı olan bir inverter bulursanız onunla kullanabilirsiniz büyük ihtimal ama ek donanım ve maliyeti değer mi bilemeyeceğim.

Motora giren üçlü ince kablo (bir tanesi kırmızı şeritli olan) hız sensörü büyük ihtimalle. Onun aldığı sinyali modifiye etmek gerekebilir. Basit bir çözümü de olabilir ama pratik birşey aklıma gelmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 9 Ocak 2024; 23:43:47 >

nasıl bir trafo kullanıyorsunuz sorun besleme ile alakalı da olabilir

işlemci olması muhtemel olan dört köşe Entegre tarafından sistemin durdurulduğunu düşündürmektedir Ama tabii ki sebepleri incelenmelidir

• Arkadaşlar selamlar aynı sorun bende vardı ben sorunu farklı bir yöntem ile çözdüm

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Selamlar

Elimde ABD den gelme bir sıcak hava üfleyici var, 650 dereceye kadar sıcak hava üflüyor. Bunu Türkiye'de kullanmak için hangi dönüştürücüyü almam lazım?

Bilgiler :

120V

60 Hz

1500W

Tek bir cihazda kullanacağım için mümkün olan en küçük dönüştürücüyü tercih ederim. Ya da bu sevdadan vazgeçebilirim.. Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nerwo -- 2 Şubat 2024; 14:1:16 >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.