Hocam DDR5 ile 5600 den 6000 e çıktım. Timingler oynayınca stabilite bozuluyor. SA voltajını ise XMP nin 5600 için verdiğinde default değere manuel olarak çektim. SA voltajı tam olarak nedir? Auto da tutarsam 1.251 e çıkıyor bu değer. (xmp default a göre ise 1.154) Bu değeri arttırırsa usb, ssd gibi bileşenler sapıtır mı? PCH ile alakalı diye yükseltmek istemedim. |
Alder & Raptor Lake Ram Overclock Başlığı (4. sayfa)
-
-
Bence SA voltajı 1.3-1.35v aralığını geçmemeli hocam. Default 1.15v doğrudur
-
Benim değerler de böyle. başka sıkılacak zamanlama varmı acaba?
-
tRRD 4 4 16
tREFI 65535
tRDWR 11
tWRRD 28 24 veya 26 22 veya 28 22
Bu timingleri tek tek deneyip düşürmeyi/artırmayı deneyin. Ayrıca bir tık daha tRFC'yi düşürebilirsiniz
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fulukk -- 20 Kasım 2022; 4:46:42 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Ayrıca tRCDWR değerini 8'e sabitleyebilirsiniz hiçbir Stabilite sorununa neden olmadan
Bu haftasonu da böyle bir iyileştirme yapalım
-
Hocam Ram voltajı nedir?
biosta kaç ayarlı hwinfo kaç gösteriyor.
birde rica etsem tam timinglerin tüm bios ekran görüntüsünü atarmısınız?
aynısını yapayım
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
bütün timingler asrock timing configuratorde gözüküyor hocam. voltaj 1.5v, sa 1.3v. hwinfoda dram voltajı 1.518v civarında gözüküyor.
-
Teşekkürler.
loadline calibration ve digivrm+ de tavsiyeniz nedir?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
LLC işlemci overclockunu etkileyen bir şey hocam, digivrm+ ile ilgili bir fikrim yok. Benim ayarladığım voltajla raporlanan voltaj arasındaki fark neden oluyor onu da bilmiyorum
-
sizin ayarların aynısını aynı voltajla yaptım CR1 yemedi. sanırım benim ramlerin CR1 ve tRCD ye alerjisi var. hiç bir şekilde düşmüyor.
ram frekansını yükselteyim dedimm. 4600 boot etmiyor. 4400 de stabil değerler ekte. ram 1.51v
kafamda deli sorular.
- benimkinden daha kötü zamanlamalarla millet nasıl 30-40 arası gecikme alıyor? e-core kapatarakmı?
- aida da 47.3ns gecikme varken intel mlc de nasıl 38.88 çıkıyor? intel mlc de okumamız gereken gerçek gecikme hangisi yada tablonun anlamı ne?
- fsb:dram 100:100 mü daha iyi 100:133 mü?
- tCL, tRCD, Trp tRFC sınıra zorladım. daha düşmüyor. diğerlerinden hangisi performansa en fazla etkili olur?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheRecruit -- 24 Kasım 2022; 23:23:15 >
-
teşekkürler. ancak o değeri nerden değiştirebilirim. öyle bi ayar yok.
-
Z690 anakartlara daha eklenmemiş olabilir. Yeni BIOS ile eklenince degistirebilirsiniz tRCDW adı altında
Değerler gayet iyi hocam. Intel mlc bende de 13. nesile geçtikten sonra buglı çalışmaya başladı, aynı anakartta 12100f varken doğru çalışıyordu. O latencyi imkanı yok alamazsınız. Aida'da gözüken değeri kaale alın.
-
sanırım sınıra dayandım. bios güncellemeleri ile belki daha ileri gideriz.
-
Gskill 6400 mhz 32 cl incelemelerde stok hızda gecikme süresi 60 ns görünüyor. Aida64 ile test yaptığımda 70 altında değer göremiyorum. Atladığım bir şey mi var.
12600k
Msi z690 carbon wifi
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kendorf -- 27 Kasım 2022; 14:23:12 >
4400 olmuş ya hocam daha ne istiyorsunuz Dandik Raptor Lake IMC'sinden
4000 cl 14 ü 1.57v de ancak sabitleyebildim.
bide 4200 deneyim dedim aynı subtiming ile. oldu.. üstelik 1.5v de
4400 çekeyim dedim yedi.
4600 yemedi
ilginçtir ki daha düşük voltajda daha yüksek mhz ye çıktı.
Garip ama gerçek
-
Hocam Z690 ve Z790 Anakartlar 1.55v üstünü train etmekte sıkıntı yaşıyor. Sorun muhtemelen bu yüzden
hmm. mantıklı olabilir. demek ondan dolayı bu kadar zorlandım.
anakartlar da henüz yeni. biosları oturmamış. ilerde dahada iyi olur diye düşünüyorum
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X