Şimdi Ara

12 V ile 24 adet Led seri bağlama..yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
23.739
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Aracım arka sinyallerini ledlerle değiştirmek istiyorum.Elimde 24 adet 5mm şeffaf led var.bu ledleri 3 sıra 8'er li bağlamak istiyorum.Elektronikçiden ledleri alırken 24 adet led için 11 adet direnç verdi.Direnç renkleri KAHVE-SİYAH-KIRMIZI VE ALTIN. Direnç değeriyanlış bilmyorsam 1 K.

Öncelikle 12 volt besleme gerilimi ve 24 adet led için direnç değeri dogru ve yeterlimidir?
    Elimde bulunan 24 adet 5mm ledleri seri olarak nasıl bağlarım??konu ile ilgili şema v.s bilgilerinize ve yardımlarınızı beklıyorum

• Yapay Zekanın Yanıtı

12 V Kaynağa 24 Adet LED'i Seri Bağlama

LED'leri seri bağlamak, birden fazla LED'i bir güç kaynağına bağlamanın yaygın bir yoludur. Bu yöntem, paralel bağlantıya göre daha az güç tüketir ve daha uzun ömürlüdür.

Seri LED Bağlantısı Şeması

24 adet LED'i seri bağlamak için şu adımları takip etmelisin:

1. LED'lerin anot terminallerini (uzun bacak) birbirine bağla.
    2. İlk LED'in katot terminalini (kısa bacak) güç kaynağının pozitif terminaline bağla.
    3. Son LED'in katot terminalini güç kaynağının negatif terminaline bağla.

Önemli Hususlar

• Seri bağlantıda, LED'lerin voltajları toplanır. Bu nedenle, kullandığın güç kaynağının toplam voltajı, kullandığın LED'lerin toplam voltajından daha büyük olmalıdır.
    • Seri bağlantılı LED'lerden biri bozulursa, tüm devre çalışmayı durdurur. Bu nedenle, güvenilir LED'ler kullanmak önemlidir.
    • Seri bağlantılı LED'lerin parlaklığı, güç kaynağının voltajına bağlıdır. Voltaj ne kadar yüksek olursa, LED'ler o kadar parlak olur.
    • Seri bağlantıda, LED'lerin renkleri farklı olabilir. Ancak, tüm LED'lerin aynı renk olması önerilir.

Paralel LED Bağlantısı

Paralel bağlantı, LED'leri bir güç kaynağına bağlamanın bir başka yoludur. Bu yöntem, seri bağlantıya göre daha fazla güç tüketir, ancak bir LED'in bozulması diğerlerini etkilemez.

Sonuç

Seri bağlantı, çok sayıda LED'i bir güç kaynağına bağlamanın verimli bir yoludur. Bu yöntem, paralel bağlantıya göre daha uzun ömürlüdür ve daha az güç tüketir. LED'leri seri olarak bağlarken yukarıda belirtilen adımları ve hususları dikkatlice takip etmek önemlidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Örnek olarak seri bağlantı şekli resimdeki gibi olacak yanlış hatırlamıyorsam.
    Resimdeki bağlantı şekli doğruysa bunu 24 adet led olacak şekilde ayrıntılı bilgilerinizi rica ediyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suat003 -- 13 Temmuz 2011; 0:25:09 >

• paralel baglayabilirsin hocam direnc koyarak
  • Paralel bağlantı sağlıklı değil diye biliyorum.Sonuçta besleme voltajı arac aküsü oldugu için dalgalanmalara karşı seri ve uygun dirençle bağlantı yapılması daha uygun diye düşünüyorum.

Acaba bu şemayı örnek alsam

• anlıyorum hocam.teşekkürler.Anladığınm doğruysa toplamda 6 adet 33 ohm direnç kullanacagız.24 adet led için. Yani elimdeki dirençleri değiştirmem gerekecek.
  • Kenakord08 rica etsem 24 adet led olarak basit bi şema çizebilirmisiniz lütfen..bu aralar epey kafa karışıklığı var :))
  • Motorlu tasıtlarda 12 değil 14.4 voltu referans alın.Ledler uzun ömürlü olsun. Dolu akü 13.5 volt a kadar çıkar.12 V anma gerilimidir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nipp10

Motorlu tasıtlarda 12 değil 14.4 voltu referans alın.Ledler uzun ömürlü olsun. Dolu akü 13.5 volt a kadar çıkar.12 V anma gerilimidir.

Buna göre 33 ohm direnç değeri makulmüdür yani??? resimdeki direnç 33 ohm

• quote:

Orijinalden alıntı: kenakord08

Yeniden çizmeye hiç gerek yokki
    aynı yukarıdaki gibi olacak ledler 4 er gurup seri olacak her guruba 33 ohm direnç koyacaksın ve bu gurup 6 adet olup hepsini paralel bağlanacak. ve 12 volta uygulanacak . hepsi bu kadar basit...

Anladım sayın hocam bu malzemeleri alırken malzemeci bana resimdeki dirençlerden 11 adet verdi 1 K'lık onların yerine sizin dediğiniz gibi her 4'lü seri ye 1 adet 33 ohm direnç koyayım değilmi?ışık şiddeti ile ilgili bi sorun olurmu acaba? yoksa 1 K'lık dirençlerimi koyayım 4'lü seri ledlere?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suat003 -- 13 Temmuz 2011; 14:31:14 >

• quote:

Hayır 1 K koyarsanız bu ledler çok sönük yanarlar... 33 ohm direnç koyarsanız iyi olur aslında 22 ohm ile 47 ohm arası herhangibir direnç olur
    hangisinden varsa ondan 6 adet alırsınız

Cok cok teşekkür ederim yardımcı olan arkadaşlara.Aşagıda kendim amatör olarak devre şeması çizdim benim uygulamak istediğim proje ile ilgili bu şekilde çalışması lazım galiba.Kusura bakmayın arkadaşlar cok fazla bu konularla ilgili bilgim olmadıgı için vaktinizi alıyorum.

kenakord08 devre şemeyı kontrol ederseniz sevinirim.

• Yardımlarınız için tekrar tekrar teşekkür ederim.Proje bittimi fotoları eklerim Herkese iyi çalışmalar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suat003 -- 13 Temmuz 2011; 16:37:11 >
  • Projeyi yaptım bitirdim fakat küçük bi problem var onunla ilgili fikir ve yardımlarınızı beklıyorum.Herşeyi tekrar tekrar kontrol ettim 24 lü sinyaller için ledler aracın aküsünde eksiksiz ve parlak olarak çalıştırdım.Fakat arka stopları yerlerine yerleştirdikten sonra sinyal kablolarını bağladıktan sonra sağ sol sinyalleri çalıştırdıgımda cok hızlı yanıp söndüler 4'lü parklarda normal çalıştı. Orjinal ampullerin watt değerleri 21 watt tı.Tabi ön sinyallerde aynı şekilde orantısız oldugunu düşünerek arka sinyallerin girişine orjinal ampülleri kamufle ederek ledlere ekledim bu sefer orjinal ampuller normal şekilde yandı ancak stobun içine yerleştirdiğim 24'lü ledler yanmadı.
    Daha sonra orjinal ampulleri arka sinyallerin oldugu yerden cıkartarak ön sinyallere ekledim.SORUNU ÇÖZDÜM....

Ancak bu Seferde aracın motoru stop haldeyken kontak acık vaziyette sağ sol sinya yada 4'lülere bastıgımda ön sinyaller normal yanarken ledli sinyallerim cok cok sönük yanmaya başladı.ARAÇ çalışınca herşey normal ışık şiddeti,yanma hızı dört dörtlük .Biraz kafa karıştırıcı bi durum

• Kenan abi arkadaşın çiziminde sağdaki ledlerin + sı, direncin önüne bağlanması gerekmiyor muydu? Doğru demişsin çizime ama sanki bir problem var orda?
  • Düzeltme yapacağım yeri işaretlermisiniz?Lütfen anlayamadım da
  • quote:

Çarpı ile bağlı olan kısmı keseceksin ve kırmızı çizgi ile birleştirdiğim gibi bağlantı yapacaksın

Anladım.bu hatayı düzeltmek için stopları tekrar sökmem gerekecek.Ayrıca bazı sorunlar yazmıştım önceki mesajımda acaba bu sorunlarda düzelirmi bağlantı şşeklini düzelttikten sonra ??
  • arkadaşlar benim elimde 12 led diyot var (beyaz) mezuniyet balosunda pastadan aldığım plastik mezun öğrenci var bunu yuvarlak bir plastiğe yapıştırdım ve etrafına bu ledleri bağlamak istiyorum nasıl yapabilirim
  • omurcagdas O kullanıcısına yanıt

4 adet beyaz ledi direnc falan kullanmadan direk seri bağladım ve 2 senedir kullanıyorum elektrikli motorsiklet te , Hala sorun yaşamadan

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.