Şimdi Ara

12 volt 8.5 amperlik trafonun sadece amperini sınırlamak mümkün mü (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
55
Cevap
0
Favori
2.209
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Led trafom 8.5 amper, 14 volta ayarlayıp ampulü bağladım multimetreyle amperi ölçtüm 0,45 amper çekiyorum en fazla. Regülatör devresine gerek yok halde, bu şekilde şarj etsek olur değil mi?

Bir de şunu merak ediyorum. regülatör ile akımı sınırladığımızra ve bu şekilde ampülle sınırladığımızda ampul ikisi de benzer bir elektrik sarfiyatı mı yapar, yoksa ampul daha mı çok elektrik harcar?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatihba -- 9 Mart 2020; 3:32:3 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: fatihba

Led trafom 8.5 amper, 14 volta ayarlayıp ampulü bağladım multimetreyle amperi ölçtüm 0,45 amper çekiyorum en fazla. Regülatör devresine gerek yok halde, bu şekilde şarj etsek olur değil mi?

Bir de şunu merak ediyorum. regülatör ile akımı sınırladığımızra ve bu şekilde ampülle sınırladığımızda ampul ikisi de benzer bir elektrik sarfiyatı mı yapar, yoksa ampul daha mı çok elektrik harcar?
    Fatih bey her iki sorunuza da yanıt veriyorum:

Sıkıntı yok devam

Akü voltajı 14Volta eriştiğinde şarjı kesin. Biraz bekledikten sonra en az 13,5Volt okuyorsanız kullanıma geçebilirsiniz.
  • linyit43 kullanıcısına yanıt
    Doğrudur sayın Hocam. Ama akım sınırlama da aslında gerilim sınırlamadır. Yani gerilim istenilen akım geçirecek kadar arttırılır. Hassas olarak. u yüzden dayanıklı akülerde, özellikle de araç aküsü gibi, şarz gerilimi belirlenir. Zaten araçta devamlı şarz altında kim araçlarda.
  • fatihba F kullanıcısına yanıt
    regülatör sadece çektiğiniz akımın üstünü harcar. Mesela 13Volttan 5Amper 12Volt çekmişseniz regülatörle, 5Amper*1Volt harcanmış demektir. Tabii genel datasheete göre konuşuyorum yoksa farklı regülatörler devrelerine göre incelenmeli.

İlk mesajda daha basitçe çözüm önerdiğimden yazmadığım seri direnç yani bağlayabileceğiniz lamba akımı sınırlandırır ve tüm elektriği harcamış olur. Regülatör yerine bu tip seri direnç bağladığınızda daha fazla elektrik harcarsınız. Ama eldeki imkanlar her neye müsade ederse onu kullanacaksınız malum... Şu an bahsettiğimiz elektiksel fark çok düşüktür.
  • dfk24 kullanıcısına yanıt
    Merhaba, devre elemanlarını alıp bugün devreyi tamamladım ve denedim ve tam istediğim gibi oldu, çok teşekkür ederim.
  • quote:

Merhaba, devre elemanlarını alıp bugün devreyi tamamladım ve denedim ve tam istediğim gibi oldu, çok teşekkür ederim.
    Ooo süper , güle güle kullanın

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam, bugün sizin yöntemi de deneme fırsatım oldu. Bu yöntemle yapınca akü bağlıyken lamba gitgide daha az yanmaya ve lambanın çıkışı ile akü arasını ölçtüğüm zaman çekilen amper de düşüyor. Mesela regülatör devresinde böyle bir şey olmuyor.
  • quote:

Hocam, bugün sizin yöntemi de deneme fırsatım oldu. Bu yöntemle yapınca akü bağlıyken lamba gitgide daha az yanmaya ve lambanın çıkışı ile akü arasını ölçtüğüm zaman çekilen amper de düşüyor. Mesela regülatör devresinde böyle bir şey olmuyor.
    Verdiğim yöntemde, akü doldukça çekeceği akım düşeceği için, bahsettiğiniz durumun olması normal.

LM entegreli akım regülatöründe ise regülatör entegresinin özelliği gereği, çıkış akımı daima kontrol altındadır. Kaynak akımı düştükçe o dengelemeye çalışır. Gördüğünüz o entegre basit birşey değil. İçerisine dünyanın devresini sığdırmışlar. Dolayısıyla resimde gördüğünüz o sağdaki direnç entegrenin referans direnci.

Yani sonuç olarak entegreli olan daha sağlıklı.

Benim lambalı devreyi önermemin nedeni, akü şarj etmeye çalışıyordunuz, en zahmetsiz halini önerdim. Devre kurabilme beceriniz varsa zaten sıkıntı yok.

• Evet dediğiniz gibi akım gitgide düşüyor ama lambada aküye bağlar bağlamaz direkt yarı yarıya düştü. Yalnız benim aküde de muhtemelen sıkıntı var, sağlam aküde denemek lazım. Yine de ilgine çok teşekkür ederim, çok sağol.
  • quote:

Evet dediğiniz gibi akım gitgide düşüyor ama lambada aküye bağlar bağlamaz direkt yarı yarıya düştü. Yalnız benim aküde de muhtemelen sıkıntı var, sağlam aküde denemek lazım. Yine de ilgine çok teşekkür ederim, çok sağol.
    Araştırma yapmanız çok güzel. O yaptığınız testleri bile ben uzun uzadıya yapmadım, sadece teorik olarak biliyorum. Burada bilene bile yardımınız dokunuyor farkında olmadan.

Aküde sıkıntı varsa çözmenin yolları var o sorun değil. Lambanın direncinin fazla olması nedeniyle akımın düşük olması normal. Bir aküyü ise düşük akımda şarj etmek daha güzel, sağlıklı olur. 9Ah bir aküyü zaten 900mA ile doldurmak normal şarj prosedürüne uygun iken 500mA'larda doldurmanın bir zararı yoktur. Hatta akünün ömrüne faydası bile dokunabilir.

• Hâlâ araştırmaya devam ediyorum ve regülatörde sıkıntı var, artık hiç akım geçirmiyor. ampul yöntemi çok daha stabil çalışıyor. Başlarda dediğin gibi kısa bir süre 0,40 amper verdi ama sonraları yavaş yavaş düştü ama dolum olayı güzel gerçekleşti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatihba -- 11 Mart 2020; 0:56:21 >
    Hocam merhaba :) regülatör devresinde bir şey dikkatimi çekti. Başlarda 0.20 amper çekerken aküye bağlayınca çekilen amper değeri düştü ve hiç akım geçirmemeye başladı.

Şimdi ben bugün 3 tane, farklı ohm değerlerine sahip direnç daha aldım, kafamdaki 0,20 0,40 ve 0,60 amperlik 3 ayrı çıkış yapmaktı. direnç ohm hesabını sizin verdiğiniz siteden yaptım ve hepsini tek tek denedim. hepsinde 0.20 amper akım geçiriyor, sonra da direnç bağlamadan direk regülatörün giriş ve çıkışlarına enerji verip ölçtüğümde yine 0.20 amper akım geçiriyor. Bir yerlerde yanlış mı yapıyorum acaba?
  • quote:

Hocam merhaba :) regülatör devresinde bir şey dikkatimi çekti. Başlarda 0.20 amper çekerken aküye bağlayınca çekilen amper değeri düştü ve hiç akım geçirmemeye başladı.

Şimdi ben bugün 3 tane, farklı ohm değerlerine sahip direnç daha aldım, kafamdaki 0,20 0,40 ve 0,60 amperlik 3 ayrı çıkış yapmaktı. direnç ohm hesabını sizin verdiğiniz siteden yaptım ve hepsini tek tek denedim. hepsinde 0.20 amper akım geçiriyor, sonra da direnç bağlamadan direk regülatörün giriş ve çıkışlarına enerji verip ölçtüğümde yine 0.20 amper akım geçiriyor. Bir yerlerde yanlış mı yapıyorum acaba?
    Resim atabilir misiniz devreden ?

Yaptığım devreden atamadım ama aynı bağlantıları yapıp fotoğrafını çektim.

12 volt 8.5 amperlik trafonun sadece amperini sınırlamak mümkün mü
    Pardon yanlış çizmişim.12 volt 8.5 amperlik trafonun sadece amperini sınırlamak mümkün mü

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatihba -- 11 Mart 2020; 0:59:14 >
    Devrede problem yok. direnç değeri doğru ve lm317 sağlam ise 1 amper geçirmesi lazım hocam.

Akü değilde başka bir yük ile deneyin , rezistans teli vs

Direk multimetre ile ölçüyorum 0,20 amperden fazla akım geçirmiyor.
  • quote:

Direk multimetre ile ölçüyorum 0,20 amperden fazla akım geçirmiyor.
    Direnç değeri nedir

18 ohm, 3.6 ohm, 2.5 ohm civarlarında. Şuan tam hatırlamıyorum, ben bunları istemiştim bunlara yakın olanları aldım.
    Soğutucu bağlamamışsınız. Yanmış olabilir ve ya ısındığı için kesip duruyor ve ya kapasiteyi azaltıyor olabilir. Pek tabi direnç yerine pot bağlayıp ayar yaparak da sorunu inceleyeilirisiniz.

Ayrıca lamba vb ile şarza kalktığınızda düşük akım çekmesi çok normal,akü direncine ek direnç ekliyorsunuz. Belki de güç kaynağınız hi eklemesiz akünüzü şarz edecek özellikte. Akünüz nedir? Oto akümüdür?

komple resim atarsanız takipçilere faydalı olur.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.