Şimdi Ara

12 volt 8.5 amperlik trafonun sadece amperini sınırlamak mümkün mü (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
55
Cevap
0
Favori
2.209
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Yok hocam soğutucu bağladım, daha doğrusu direkt fan bağlayıp fanla soğuttum. Ölçümleri hem yük altında denedim hem de yüksüz multimetre ile yaptım. Multimetre ile ölçüğümde direkt 0.20 (+-3) amper çekiyor. Akü boşken de 0,20 amper çekip sonra yavaş yavaş düşüyor. Farklı direnç değerleriyle de denedim dirençsiz de ölçüm yaptım 0.20 amperin üstüne çıkmıyor.

trafom 8.5 amper, aküm ise 9 ah'lı bir akü. Devre olmadan şarj mümkün değil, daha doğrusu bu amper değeriyle sağlıklı ve zararsız bir şarj yapamam, mutlaka aküye zarar verir.

Şuan ampül yöntemini kullanıyorum onda sıkıntı yok, o stabil çalışıyor.

Bir de forumda da daha önce buna benzer bir konu açılmış, regülatörlerin bozuk olma ihtimalinden bahsetmişler, farklı markaların ürünlerini denemeyi önermişler.
  • fatihba F kullanıcısına yanıt
    Akü bozuk olup hemen gerilimi yükseliyor olabilir mi? Pek tabi regülatör de ozuk olabilir. Ama regülatörde elektronik bir sistem olduğundan aküdeki gerilim yükseliyorsa belki sorun oluyordur, entegre hassas cevap veriyordur. Yani akü bozuksa erken gerilim verebilir ya da gerilim artıp azalıyor olabilir.

Soğutucuyu söküp de fan olayını anlamadık. Alüminyum sooğutucu fan olsa da olma zorunda.

Yalnız gerilim regülatörleri akım sınırlayıcı değildir. Modifiye ile akım sınırlamaya alışıyorsanız, devreniz eksik olabilir. Yani örnek aldığınız devrenin zaten tasarım eksiğiolabilir. Şemayı koymanızı resimlendirmenizi tavsiye ederim.
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Hocam yüksüz de deniyorum, farklı yükler altında da denedim bu amper değerini aşmıyor. Trafomda potansiyometre var oradan gerilimi düşürüp yükseltiyorum durum yine aynı.

Soğutma işini de fanla yapıyorum, direkt fanın önünde. Zaten 0.20 amperden fazla geçirmediği için hiç ısınmıyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: fatihba

Hocam yüksüz de deniyorum, farklı yükler altında da denedim bu amper değerini aşmıyor. Trafomda potansiyometre var oradan gerilimi düşürüp yükseltiyorum durum yine aynı.

Soğutma işini de fanla yapıyorum, direkt fanın önünde. Zaten 0.20 amperden fazla geçirmediği için hiç ısınmıyor.
    Hocam ortada bir sorun var belli ki , ya direnç arızalı , ya regülatör arızalı. Yada siz adaptörü 8.5 amper sanıyorsuniz 0.2 amper verebiliyor. Bunu artık siz bulacaksınız.

Çünkü bu devre içimizden birinin bulduğu bir devre değil. Onlarca yıldır herkesin kullandığı klasik lm317 devresi. Zamanında bence çok kullandım LED sürücüsü olarak. Power ledler sabit akım ile beslenir çünkü. Aklıma başka bişey gelmiyor. Kablolarınızdan kaynaklı diyeceğim ama onlar da gayet yeterli çapta duruyor

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Yanlış mı biliyorum bilmiyorum ama, devrede R1 direnc AKIM SINIRLAYICI rolü üstleniyor. Ben tüm iletlerinizi detaylı okumadım. Bu direnci küçültmeyi denediniz mi?

Bir de daha fazla stabilizasyon amacıyla entegrenin sağında ve solunda birer tane kapasistör kullanılıyor. Eksik yaparsanız entegre kendini kilitliyormuş dediler...
  • quote:

Orijinalden alıntı: KendiİsteğiyleAyrıldı

Yanlış mı biliyorum bilmiyorum ama, devrede R1 direnc AKIM SINIRLAYICI rolü üstleniyor. Ben tüm iletlerinizi detaylı okumadım. Bu direnci küçültmeyi denediniz mi?

Bir de daha fazla stabilizasyon amacıyla entegrenin sağında ve solunda birer tane kapasistör kullanılıyor. Eksik yaparsanız entegre kendini kilitliyormuş dediler...

Alıntıları Göster
    Nerede yazıyor hocam bu kilitlenme olayı ? Merak ettim

• quote:

Orijinalden alıntı: dfk24

Nerede yazıyor hocam bu kilitlenme olayı ? Merak ettim

Alıntıları Göster
    Bir youtube videosunda izledim de hangi kanaldı... USTA TV diye biyerdi galiba. Böyle 7812 gibi bir entegre üzerinde çalışırken mutlaka giriş çıkık filtrelerni takın yoksa aha böyle oluyor diye göstererek anlattı. Voltajda ufak bir dalgalanma beya kısadevrede entegre dumura uğrayıp aşırı ısınmaya başlıyor. Bu defa hem girişe hem çıkışa kondansatör taktı bakın olmuyor diye gösterdi. O kilitlenme lafını ben uydurdum entegre baya sapıtıyor.

• Hah bak buldum anlatım biraz uzun ama baya baya denemiş herif:

• İlk müsaitliğimde izleyeceğim

• dfk24 kullanıcısına yanıt
    Yok hocam trafom led trafosu, 8.5 amper. Hatta daha yeni 60w lık otomobil farı yaktım. Sanırım bu regülatör devreleri sıkıntılı, dediğin gibi internette yerli yabancı onlarca kaynak var hepsinde bağlantı aynı gözüküyor.

Aklıma da başka bir şey gelmiyor açıkçası, bozuk olduğunu düşünüyorum.
  • quote:

Yok hocam trafom led trafosu, 8.5 amper. Hatta daha yeni 60w lık otomobil farı yaktım. Sanırım bu regülatör devreleri sıkıntılı, dediğin gibi internette yerli yabancı onlarca kaynak var hepsinde bağlantı aynı gözüküyor.

Aklıma da başka bir şey gelmiyor açıkçası, bozuk olduğunu düşünüyorum.
    O yüzden demiştim birkaç tane alın diye

aldım aslında, iki tane aldım ama ikisinde de aynı durum :) en son şunu denedim: giriş ucunu ayar ucu olarak, ayar ucunu da giriş ucu olarak kullandım amper değeri 0,40 a çıktı işin ilginci voltajı yükselttikçe amper düşüyor, voltajı düşürdükçe amper çıkıyor. :)

neyse yolum düştüğünde bir tane daha alıp deneyeceğim, ya da daha kaliteli bir şeyler varsa onu alıp deneyeceğim.
  • quote:

aldım aslında, iki tane aldım ama ikisinde de aynı durum :) en son şunu denedim: giriş ucunu ayar ucu olarak, ayar ucunu da giriş ucu olarak kullandım amper değeri 0,40 a çıktı işin ilginci voltajı yükselttikçe amper düşüyor, voltajı düşürdükçe amper çıkıyor. :)

neyse yolum düştüğünde bir tane daha alıp deneyeceğim, ya da daha kaliteli bir şeyler varsa onu alıp deneyeceğim.
    Allah Allah... Nasıl olur ya ,,, şaştım kaldım

Valla ben de anlamadım, diğer arkadaşın dediği gibi ampulle sınırladım artık. :)
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.