Şimdi Ara

12v 7ah'lık solar enerjiyi modemde kullanmak.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
813
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    evimde basit bir solar sistem kullanıyorum ve 12v 7ah lık bir aküm var, regülatörden çıkan enerjiyi 12v 1ah adöptör ile beslenen modemime doğrudan bağlarsam modemi yakmaktan korkuyorum. sanırım cihazım 1ah ile çalıştığı için 7ah veya daha üzeri akımlarda sadece ihtiyacı olan enerji çekecektir ama danışmadan adım atmak istemedim. bir iki ay içerisnde 28ah jel akü almayı düşünüyorum. o zaman dc-ac inverter da almayı düşünüyorum ama dc yi doğrudan kullanmak yerine inverterden üzerinden adaptör ile kullanmak ciddi enerji kaybına neden olacak sanırım. lütfen yanlış bilgim varsa düzeltin. yardımı dokunan herkese çok teşekkür ederim.

• Hiç birşey olmaz devam et
  • quote:

Orijinalden alıntı: symbolcu

Hiç birşey olmaz devam et
    teşekkür ederim symbolcu,
  • quote:

Orijinalden alıntı: sinemaci34

teşekkür ederim symbolcu,

Alıntıları Göster
    arkadaşlar sorun 1n4001 diyot (12v 1a) ile çözüldü,
  • quote:

Orijinalden alıntı: sinemaci34

arkadaşlar sorun 1n4001 diyot (12v 1a) ile çözüldü,

Alıntıları Göster
    @sinemaci34

Hem adaptör'den besle, hemde elektrik kesintisinde röle devreye girip akü üzerinden çalışmaya devam etsin..
    Geçen yaz böyle kullandım, elektrik nakil kabloları yer altına alınıyordu, malum çalışmalar yüzünden elektrik vermiyorlardı.

• Bozar modemi aku azalinca ben denedim modem baglanmiyor daha
  • sinemaci34 kullanıcısına yanıt
    aküyü neyle şarj ediyosun solar panel ile mi ? benimle paylaşırmısın bütün malzemeleri ?
  • sessizlerin_umudu kullanıcısına yanıt
    Hocam ben doğrudan güneş enerjisiyle çalıştırıyorum ve çok şükür bir sorun olmadı, modem de bozulmadı, sapasağlam nazar değmesin. tek sorunum aküm 7ah tı bunu regülatörümün izin verdiği 30ah'a çıkarmam gerekiyor.
  • gskysk kullanıcısına yanıt
    evet güneş pili ile şarj ediyorum. elimde 1 adet 18v 300mah ve 1 adet 20v 1,36ah lık güneş pili ve 1 adet 30ah lık regülatör ve 7ah lık aküm var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ch4ylak

@sinemaci34

Hem adaptör'den besle, hemde elektrik kesintisinde röle devreye girip akü üzerinden çalışmaya devam etsin..
    Geçen yaz böyle kullandım, elektrik nakil kabloları yer altına alınıyordu, malum çalışmalar yüzünden elektrik vermiyorlardı.

hocam, benim için çok değerli bir bilgi paylaşmışsın. teşekkür ederim. fakat ben devre elemanlarını tam olarak bilemiyorum. rica etsem sendeki devrenin bir fotoğrafını gönderebilir misin? yada hangi devre elemanları var onları yazabilir misin?

12 volt aküyü 18 volt ile mi şarj ediyosun ?
  • gskysk kullanıcısına yanıt
    Kısmen evet, sanırım eksik yazdım daha önce, 18 volt veya daha üstü gelen elektiriği regülatöre bağlıyorum. regülatör elektiriği düzenliyor. sanırım 12volttan daha fazla elektirik gönderiyor ki şarj etsin.
  • Regülatör konusunu yanlış anlamışsınız sanırım 30amperlik regülatörünüz varsa akünüz 30ah olmak zorunda değil regülatör kaoasitesi panelden gelen akım ile alakalı
    akü hariç maliyeti nedir hocam bunun. banada lazım yardımcı olur musun ? birde 7ah lık aküyü 30ah ile doldurmak aküye zarar vermezmi,benim bildiğim 500mah ile 15 16 saatte doldurmak sağlıklı.12 volt akü cihazlarıda 600mah falan zaten

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gskysk -- 24 Mayıs 2016; 20:08:38 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gktupc

Regülatör konusunu yanlış anlamışsınız sanırım 30amperlik regülatörünüz varsa akünüz 30ah olmak zorunda değil regülatör kaoasitesi panelden gelen akım ile alakalı

o kadar detayını bilmiyordum. evet dediğinize göre epey yanlış anlamışım. bende kasıyordum kendimi 30 amperlik akü alayım diye. O halde daha yüksek amperli akü kullanabilirim. çünkü 7 amper çok hızlı bir şekilde bitiyor. ayrıca gücüm yeterse jel akü almayı düşünüyorum.
    Bir kaç site vardı bunları düzgünce açıklayan bulursam atayım size onları. Daha büyük panele ihtiyacınız olacak daha büyük akü de
  • Gktupc G kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim Gktupc. çok sevinirim. ben de evdeki sistemi geliştirdikçe fotoğraf vs. atarak nacizane tecrubelerimi aktarmaya çalışacağım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: gskysk

akü hariç maliyeti nedir hocam bunun. banada lazım yardımcı olur musun ? birde 7ah lık aküyü 30ah ile doldurmak aküye zarar vermezmi,benim bildiğim 500mah ile 15 16 saatte doldurmak sağlıklı.12 volt akü cihazlarıda 600mah falan zaten

kusura bakma hocam, biraz geç yazdım cevabı ama, regülatörü yurtdışından 35tl aldım, güneş pilini pazarlıkla 80tl ye selanik pasajından aldım, akü de 25tl civarı. ayrıca aküyü regülatör üzerinden şarj edeceğin için bir sorun olmuyor. ama şahsi tecrubem 7amper akü alacaksan en az 1.36 amperlik bir güneş pili alman.
    12volt 600 700mahlık bi güneş pili bulsak direk aküye bağlasak olmaz mı ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: gskysk

12volt 600 700mahlık bi güneş pili bulsak direk aküye bağlasak olmaz mı ?
    4-5 aydır bende böyle bir sistem üzeride çalışmaktayım, konuyu görünce ve bazı sorulara tek tek cevap vermek yerine kendi sistemimden yola çıkarak bilgilerimi paylaşmak istedim.

- araba aküsü bulsam onu şarj etsem kullansam sorusuna cevap "olmaz" (hiç değil ama bir yere kadar olmaz) araba aküsü kısa ve anlık büyük güç için üretlmiştir, yani motoru çalıştırmak için kısa süreliğine yüksek akım verebilir örnek farlarınız açık kalınca 1-2 saat içinde akünüz biter bunu defalarca tekrarlarsanız bir süre sonra akünüzü kullanılamayacak hale getirirsiniz neyse fazla detaya girmeyelim. Bu tür sistemlerde jel akü kullanmak gerekir (deep yada Marine akü diye aratıp detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz)
    Ben farklı bir yol izledim, bit pazarından 4-5 liraya topladığım eski laptop bataryalarını sökerek içinde kullanılan 18650 li-ion pillerin sağlam olanlarını ayırdım. Gerçekten yüksek teknoloji ile üretilmişler bazı pillerin kapasitesi 4000mah en güzel yanı hızlı şarj olabiliyorlar uzun süre güç verebiliyorlar fakat bu pilleri kullanmak O kadar da kolay değil, 3v altına düşmemeli 4.2v üstüne çıkmamalı yani bir kontrolcü eşliğinde doldurulup boşaltılmalı (böyle bir kontrolcü aliexpress te 2$ civarı) eğer çok fazla bilgi ve tecrübeniz yoksa hiç bulaşmayın jel akü kullanın derim.

- Gelelim güneş hücrelerine resimde de gördüğünüz gibi henüz test aşamasında her bir hücre 18volt 250miliamper gücünde (demiş çinli kardeşim) dördü paralel bağlandığında 1amper yapması gerekiyor teorik olarak, tabiiki 1amp büyük bir güç inanasım gelmiyor tam güneşte ölçü aletimle ölçtüğümde 1.4amper gösteriyor ama yine inanasım gelmiyor fakat yarım günde şarj ettiğim batarya 2metrelik 5050şerit ledi 5saat gibi bir süre yakmaya yetiyor, keşke kalibrasyonu olan profesyonel bir cihazım olsaydı da sizlere kesin sonuçlar verebilseydim.

Hazır güneş paneli almayı tercih etmedim sebebi ise bu sistemi zaten verimli bir şekilde kullanamayacak olmam, gönül isterdi ki sistemi çatıya yerleştirip tam gün enerji üretebilmek fakat çatı ile aramdaki mesafe çok uzun ve evin konumu sebebi ile ancak öğleden sonra 2-3 gibi güneşin balkonuma hoş gelmesi... Hal böyle olunca fazla maliyete kaçmadan ama optimum düzeyde faydalanmak. Her kredi kartı döneminde 4tane güneş pili alıp camcıya 34x34 resim çerçevesi yaptırıp balkon duvarına asmayı planlıyorum, toplamda 100w tamamlayacağım.

- Bu tür çalışma yapacak arkadaşlara ilk tavsiyem güneşin konumu hakkında veri toplamaları, diğeri ise sorulan sorulara benim yanıtım aliexpress te araştırma yapmaları çok uygun fiyatlara çok kullanışlı kontrol üniteleri bulabilirler, modem-roter yada 12v ile çalışan cihazları nasıl kullanırım sorusuna cevap; step-up booster kullanabilirler yada 12v yerine 9v ile çalışan modem-router kullanıp aküden gelen 12v.u 9v.a regüle edip daha verimli kullanabilirler. örnek Lm2596 regülatör devresi 0.58$ yapmaya değmez, zaten entegreyi alsanız yine O parayı isteyecekler, çinden 18-34 günde geliyor tez canlı olanlar için can sıkıcı bir durum ama ben katlanıyorum.

- Konuyu toparlayalım; 1odanın aydınlatması, modem-router, tablet-telefon şarjı ve laptop bu sistem sayesinde kullanmak, hepinize kolay gelsin.

http://tr.aliexpress.com/item/1pc-Small-LM2596-power-supply-module-DC-DC-BUCK-3A-adjustable-buck-module-regulator-ultra-LM2596S/32582253900.html

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.