4-5 aydır bende böyle bir sistem üzeride çalışmaktayım, konuyu görünce ve bazı sorulara tek tek cevap vermek yerine kendi sistemimden yola çıkarak bilgilerimi paylaşmak istedim.
- araba aküsü bulsam onu şarj etsem kullansam sorusuna cevap "olmaz" (hiç değil ama bir yere kadar olmaz) araba aküsü kısa ve anlık büyük güç için üretlmiştir, yani motoru çalıştırmak için kısa süreliğine yüksek akım verebilir örnek farlarınız açık kalınca 1-2 saat içinde akünüz biter bunu defalarca tekrarlarsanız bir süre sonra akünüzü kullanılamayacak hale getirirsiniz neyse fazla detaya girmeyelim. Bu tür sistemlerde jel akü kullanmak gerekir (deep yada Marine akü diye aratıp detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz) Ben farklı bir yol izledim, bit pazarından 4-5 liraya topladığım eski laptop bataryalarını sökerek içinde kullanılan 18650 li-ion pillerin sağlam olanlarını ayırdım. Gerçekten yüksek teknoloji ile üretilmişler bazı pillerin kapasitesi 4000mah en güzel yanı hızlı şarj olabiliyorlar uzun süre güç verebiliyorlar fakat bu pilleri kullanmak O kadar da kolay değil, 3v altına düşmemeli 4.2v üstüne çıkmamalı yani bir kontrolcü eşliğinde doldurulup boşaltılmalı (böyle bir kontrolcü aliexpress te 2$ civarı) eğer çok fazla bilgi ve tecrübeniz yoksa hiç bulaşmayın jel akü kullanın derim.
- Gelelim güneş hücrelerine resimde de gördüğünüz gibi henüz test aşamasında her bir hücre 18volt 250miliamper gücünde (demiş çinli kardeşim) dördü paralel bağlandığında 1amper yapması gerekiyor teorik olarak, tabiiki 1amp büyük bir güç inanasım gelmiyor tam güneşte ölçü aletimle ölçtüğümde 1.4amper gösteriyor ama yine inanasım gelmiyor fakat yarım günde şarj ettiğim batarya 2metrelik 5050şerit ledi 5saat gibi bir süre yakmaya yetiyor, keşke kalibrasyonu olan profesyonel bir cihazım olsaydı da sizlere kesin sonuçlar verebilseydim.
Hazır güneş paneli almayı tercih etmedim sebebi ise bu sistemi zaten verimli bir şekilde kullanamayacak olmam, gönül isterdi ki sistemi çatıya yerleştirip tam gün enerji üretebilmek fakat çatı ile aramdaki mesafe çok uzun ve evin konumu sebebi ile ancak öğleden sonra 2-3 gibi güneşin balkonuma hoş gelmesi... Hal böyle olunca fazla maliyete kaçmadan ama optimum düzeyde faydalanmak. Her kredi kartı döneminde 4tane güneş pili alıp camcıya 34x34 resim çerçevesi yaptırıp balkon duvarına asmayı planlıyorum, toplamda 100w tamamlayacağım.
- Bu tür çalışma yapacak arkadaşlara ilk tavsiyem güneşin konumu hakkında veri toplamaları, diğeri ise sorulan sorulara benim yanıtım aliexpress te araştırma yapmaları çok uygun fiyatlara çok kullanışlı kontrol üniteleri bulabilirler, modem-roter yada 12v ile çalışan cihazları nasıl kullanırım sorusuna cevap; step-up booster kullanabilirler yada 12v yerine 9v ile çalışan modem-router kullanıp aküden gelen 12v.u 9v.a regüle edip daha verimli kullanabilirler. örnek Lm2596 regülatör devresi 0.58$ yapmaya değmez, zaten entegreyi alsanız yine O parayı isteyecekler, çinden 18-34 günde geliyor tez canlı olanlar için can sıkıcı bir durum ama ben katlanıyorum.
- Konuyu toparlayalım; 1odanın aydınlatması, modem-router, tablet-telefon şarjı ve laptop bu sistem sayesinde kullanmak, hepinize kolay gelsin.
Akın Hocam değerli bilgilerin için teşekkürler, bu bilgiler birçok kişinin işine yarayacaktır inşallah. ileriye yönelik planlarım var ve bunlar için deneyim kazanmaya çalışıyorum. şimdiye kadar senin ve Ch4ylak gibi arkadaşlardan bir çok şey öğrendim diyebilirim. herkese teşekkürler. en kısa zamanda sistemin fotoğraflarını ekleyeceğim. ama işe yeni başlayacaklar kesinlikle jel akü kullanmalılar, ben o dönemde param olmadığı için kuru akü aldım ve 3 ay sonra akümün verimliliği %50'ye düşmüştü. benim en büyük hatam 18v 300mah lık düşük kapasitede güneş pili almak olmuştu. aküyü yeteri kadar hızlı ve düzenli besleyemdi. mesela ona 45 tl vermiştim. fakat 18v 1.36a güneş piline 80 lira verdim. aküm şuanda yaklaşık 4 saatte doluyor ama ilk zamanlara göre daha hızlı bitiyor. regülatör burada çok önemli. regülatör yada kontrolcü devre olmadan ne akü şarj edilmeli ne de aküye direkt cihaz bağlanmalı. yukarıda gskysk arkadaşımız modemi bağladığını ve bir süre sonra internete girmediğini yazmıştı. eğer regülatör kullanılmazsa akü azaldığında düzensiz bir akım ortaya çıkyor ve cihazlara zarar verebiliyor.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme