Şimdi Ara

12voltu, 3s yada 5s sonra, istenen bir voltaja düşürebilme (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
5.674
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Elimde uygun röle olmadığı için pratiğe döküp devreyi deneyemedim, bugün röle alıp arın akşam yada cumartesi günü deneyeceğim, sonuçları buraya yazarım.
  • Merhaba;

Role çalışıyor, kontrol ettim.
    Devreler hakkındaki tüm önerilerinizi denedim (ilk verilen şemayı).Ancak olmadı.

Amfilerde kullandığınız devre bu devre ise, ben montaj şeklimi fotoğraflayıp gönderdim, neden çalışmadı?

Bir yerde hata var, ama çözecek teknik bilgim yok.

7 tane elemandan oluşan devreyi, o kadar farklı şemaya rağmen çalıştıramadım, kafama bu takıldı.

ilginize teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gry79 -- 30 Nisan 2010; 9:43:57 >
  • Devre simülasyonda olduğu gibi pratikte de çalışmadı. Devrede 39k lık direnç yerine 33k lık direnç kullandım ve devre çalıştı. Aşağıda devrenin çalışmasına dair vidyo mevcut.

Kullandığım röle NT78,

Vidyo:http://tinypic.com/player.php?v=25unq5k&s=5

Transistörün yanmış olma ihtimaline karşılık yazının sonuna bc337 yi nasıl kontrol edebileceğinize dair kısa bir anlatım yapmaya çalıştım.

Siz muhtemelen elinizdeki röleyi 33k lık direnç kullanarak çalıştıramassınız.

---------------------------
    Rölelerin datasheetlerini inceledim ve rölemin bobini üzerindeki gerilimi ölçtüm.

Benim kullandığım rölenin çekme gerilimi 7V
    Röle üzerinde gördüğüm maksimum gerilim 7.36V

Sizin kullandığınız rölenin çekme gerilimi 9V

Devre bu halindeyken; belki biraz bekleseniz röle çekebilir, belki hiç o gerilime ulaşamaz ve çekemez. Benim devremde yaptığım gözlemler, devrenin bu haliyle rölenizi çekemeyeceği gösteriyor.

----------------------------

Devreye size tavsiye ettiğim gibi 2. bir bc337yi darlingston bağladığımızda ise -devrede 33klık direnç bağlı- devre maksimum 9.6V gerilimine ulaştı.

---------------

Elimdeki rölenin bibini 150ohm, sendeki rölenin bobini 400ohm. Bende o değerde röle olmadığından bende onun yerine 380ohmluk dirençle bu deneyi yapmayı denedim.

Bendeki bobin yerine 100ohm luk bir direnç bağladım, 39k lık direnç yerine 10k ve 2. bir bc337 bağladım. 100 ohmluk direnç üzerindekie maksimum gerilim değeri 9.8V oldu.
    Yukarıdakinden farklı olarak sadece 100ohm yerine 380ohm değerinde direnç bağladım. Bu durumda da en yüksek gerilim değeri 10V oldu. 10k lık direnci söktüm onun yerine tekrardan 39k lık direnç bağladım. Bu sefer okuduğum değer ise 9.95V.....

Benim çıkarımlarımda herhangi bir hata yoksa, devrene 2. transistör darlingston bağlandığında -39k lık direnç bağlıyken- devrenin çalışması gerekiyor.

---------------

Transistörün sağlamlık kontrolünü şu şekilde yapabilirsiniz,

Öncelikle ölçü aletini diyot kademesine getir.
     12voltu, 3s yada 5s sonra, istenen bir voltaja düşürebilme

Daha sonra ölçü aletinin kırmızı probunu transistörün orta ayağına siyah probuda sırasıyla diğer 2 ayağa sırasızla değdir.
    Her değdirme işleminde ölçü aletimizin ekranında bir değer görmen gerekiyor. Bu değerin 0'a yakın olmamalı. Eğer herhangi bir ayakta, herhangi bir değer göremiyorsak veya 0'a çok yakın bir değerse, o transistör bozuk demektir.

Mesela BC337 için görmemiz gereken değer sıcaklığa göre değişsede 650-750 arası olmalıdır. Benim okuduğum değer her 2 ayak içinde 691, yani bu transistör sağlam.

Bu diyot kademesinde okuduğumuz değerin birimi volt'tur ve benim size yukarıda verdiğim 691 değeri, 691 mV dir. Benim kullandığım ölçü aleti diyot kademesinde 0-2000mV arasını gösteriyor.

Eğer diyot kademesinde okuduğumuz bu volt'ta neyin nesi, transistör pil gibimi davranıyor diye soruyorsanız bunu şöyle açıklayayım. Diyot kademesinde ölçtüğümüz değer o an diyodun üzerine düşen gerilim değeri. Ölçü aleti diyot kademesindeyken problara çok düşük amperli düşük gerilim (2-9V) gönderiyor ve diyotların üzerine düşen gerilimi içerisindeki voltmetre ile ölçüyor ve ekrana yansıtıyor. Bizde bu değerden farklı durumlarda farklı çıkarımlarda bulunuyoruz

-----------

Anlatımı fotoğraflarla canlandırmak isterdim ama fotoğraf mainesinin şarjı bitti fotoları sabah ekleyeceğim

***Yazıda önemli düzeltmeler yaptım, okumuş olanların dikkatine.....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tsz -- 1 Mayıs 2010; 1:33:03 >

• Yukarıdaki mesajımda epeyce değişiklikler yaptım, okumuş olan arkadaşlar var ise onlar için söyliyorum. İlk defa okuyorsanız sorun yok zaten
  • Hocam ne yapmışsın ya, Allah ne muradın varsa versin.

sağol.
  • BC337 lerden biri bozulmuş :)

Sabah ekleyeceğin fotoğrafları sabırsızlıkla bekliyorum.

Son bir şema koyabilirsen, daha kolay bir şekilde devreyi toparlamış olurum.

Senden gelecek resim ve şemadan sonra eksik bileşenleri alıp, cumartesi akşam devreyi deneyeceğim.

Tekrar teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gry79 -- 1 Mayıs 2010; 1:55:20 >
  • Devrenin tam hâli

12voltu, 3s yada 5s sonra, istenen bir voltaja düşürebilme

http://rapid share.com/files/382113618/5sn_Geciktirici_-_12V_-_R__le_-_BC337.rar
  • Samed hocam, sağolasın.

Akşam kısmet olursa kuruyorum devreyi..
  • hocam ne oldu çalıştı mı?
  • Haftasonu bakamadım, ama yapar yapmaz yazacağım.

Senin gösterdiğin ilgiden sonra, hemen deneyememekten utanıyorum, ama yapar yapmaz yazacağım.

sağol.
  • Merhaba;

Devreyi toparladım, ancak +12V verir vermez röle çekiyor ve +12V kesildiğinde biraz bekleyip sonra bırakıyor.

Nerede yanlış yapıyorum, anlamıyorum. Şaşırıyorum halime ama durum böyle.

bir yerde küçük bir hatam var ama çözecek bilgim yok..

teşekkürler.
  • selamin aleykum
    bu devreyi ben yaptim ve calisiyor hemde sorunsuz yanliz bc337 lerin yerine ben tek BDX53C kullandim bir gece sabaha kadar biraktim ne isinma nede baska birsey
    super calisiyor 7805 kismini kullanmadim sadece geciktirici devreyi kullandim.
    semayi veren arkadasa tesekkurler yani sistem calisiyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: savsat2000

selamin aleykum
    bu devreyi ben yaptim ve calisiyor hemde sorunsuz yanliz bc337 lerin yerine ben tek BDX53C kullandim bir gece sabaha kadar biraktim ne isinma nede baska birsey
    super calisiyor 7805 kismini kullanmadim sadece geciktirici devreyi kullandim.
    semayi veren arkadasa tesekkurler yani sistem calisiyor.

Birde 10K yerine 20K trimpot taktim rolenin cekme zamanini degistirebiliyorum.
  • Aleyküm selam,

Devrenin doğru toparlandığında çalıştığını Samed'in hazırladığı videoda gördük.Tekrar denemem gerekiyor, bu akşam birkez daha deneyeyim, pertinakstan söküp dışarda bir toparlayayım bakalım ne olacak..

teşekkürler.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.