Şimdi Ara

14700K bir anda 100 dereceye ulaşıyor! (Kısmen Çözüldü)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
1
Favori
1.920
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba. Sıfırdan yeni sistem topladım. Hala ayarlamalarla uğraşıyorum. 14700K işlemciyi masterliquid ML240L V2 ile kullanıyorum. Sistem boştayken 35 derece civarlarında dolanıyor. Cpu-Z programı ile stres testi yaptım. Strest testine başlar başlamaz sıcaklık anında 90 ve hemen 100 dereceye ulaşıyor ve aşağısına inmiyor. 1-2 saniyede oluyor bu. Sonra testi sonlandırınca tekrar 2-3sn içinde 35 dereceye iniyor. Bu bana çok anormal geldi. Daha önce çok sistem denedim bu şekilde ama hiç bu şekilde bir anda 100 dereceye çıkıp bi anda 30 dereceye inen bi işlemci görmedim. Anakartım MSI Z790 Tomahawk wifi ddr5. Bu olay normal mi sizce yoksa bi sıkıntı mı var sistemimde. İşlemci yanacak diye korktum biraz.

Güncelleme: Sıvı soğutucuyu değiştirdim. Deepcool LT720 aldım. Artık stres testine soktuğumda sıcaklık direkt 100 dereceye vurmuyor. Yavaş yavaş yükseliyor. 85-90 civarında kalıyor. Uzun süreli stres testinde 91-92 civarını gördü. Sorun benim cahilliğimde biraz. Uzak kalmışım güncel donanımlara. 14700K gibi üst seviye bir işlemciye Coolermaster ML240L V2 almak baştan hataymış. Bu kadar ısınabileceğini tahmin etmemiştim. Mesela ML240L V2'nin pompası 2100rpm civarında dönerken Deepcool LT720 pompası 3100-3200 civarında dönüyor. Su devirdaimi çok daha güçlü. Üstüne 3 fanlı radyatörde eklenince çok daha etkili bir soğutma oldu. Oyunlarda ise işlemci kullanımı %10-15 lerde gezdiği için oyunlarda herhangi bir ısınma sorunu yaşanmıyor zaten. O yüzden 14700K almayı düşününler kesinlikle 3 fanlı güçlü pompalı bir sıvı soğutma almalı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi obscurhomme -- 22 Aralık 2023; 1:4:38 >

• Normal sebebi ise işletim sistemlerinin halen bu mimariye uygun olmaması.

e core, hyperthreading kapatmak lazım. Sonra voltage yükünü low yapın. windows 11 daha iyi 10’a göre.

biraz ince ayar gerektiriyor 700 ve 900’ler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kerros

Normal sebebi ise işletim sistemlerinin halen bu mimariye uygun olmaması.

e core, hyperthreading kapatmak lazım. Sonra voltage yükünü low yapın. windows 11 daha iyi 10’a göre.

biraz ince ayar gerektiriyor 700 ve 900’ler.

Win 11 kullanıyorum zaten. İşlemci 5,6ghz hızda çalışıyor stres testi esnasında. Bi kaç dakka tuttum o şekilde hiç düşürmedi frekansı. Hani 100 derece görünce kesiciye girer diye düşünüyordum ama kesiciyide girmiyor ilginç şekilde.

• Aynı sorunun benzerini ben de yaşıyorum o yüzden çözen olursa Rez.
  • Intelin ince ayae yazılımı var, oradan thermal kısmayı açım, toplam watt değerine işlemcinizle uygun olan değeri girin. Bu işlemciler ince ayar istiyor arkadaşlar eski nesiller gibi değiller. Mobildeyim ancak bu kadar yardımcı olabiliyorum.
  • lokkatto kullanıcısına yanıt
    14700kf 1.27v

P-Core +1

E-Core +2

Ring 46

HT açık

• OverClocKing kullanıcısına yanıt
    Üstat geldi ya
  • Olmadı bios ayarlarının resmini çeker atarım sizler için.

Basit şekilde ayarlarsınız ;)
    Bende ayni sorunu 7800x3d ile yaşiyorum

Valla iyi olur hocam. Şimdi araştırıyorum herkes 100 derecelere normal diyor bu işlemciler için ama benim içim rahat etmiyor. 90 olsun bari. Endişeleniyorum işlemciye bişey olacak diye. BIOS ayarlarının daha detaylı verilerini paylaşırsan çok makbule geçer.

• obscurhomme kullanıcısına yanıt
    Bilgi paylaştıkça güzeldir ;))

14700K modeli içinde uyumlu olur mu bu değerler hocam?

Tabiki uyumludur, en fazla Cpu voltajını 1.320v yaprsın olur biter ;))
  • Bu arada 6000mhz ram o/c 7200mhz değerlerine takılmayın lütfen.

Kendi ram profilinizdeki Xmp açın yeterli sizler için.

Hocam birde şöyle bir sorun yaşadım. Şuan sistemde 16gbx2 6400mhz c32 ram var. Patriot Venom viper modeli. Aynı ramlerden bi takım daha aldım bugün geldi taktım onlarıda akşama doğru. (16x4 oldu yani). Ancak bu yeni ramleri takınca bilgisayarın dengesi bozuldu. Açılırken mavi ekran vermeye başladı. İnternet tarayıcısında gezerken çökmeler olmaya başladı. Sistem açılırken sıvı soğutmanın pompası çalışmamaya başladı. Pc açılıyor bi kaç saniye sonra radyatördeki fanlar son hıza geliyor hemen biosa girip bakıyorum pumpfan1 0 rpm gösteriyor. Pompa açılmamış yani. Defalarca denedim. Aç/kapa, bios ayarları vs bir türlü düzelmedi. 1-2 saat önce bu yeni gelen ramleri çıkarttım sistem düzeldi kendine geldi. Şimdi sıkıntı yok. Sebebi ne olabilir bunun? Ramlerde mi bi sorun var yoksa ekstra bi ayar falan mı yapmam gerekiyor. Bu arada yeni ramleri takınca anakart uyarı verdi tabi yine. Ayar yapman lazım diye. XMP profil 1 ayarını seçtim hepsi 6400mhz c32 ye geldi. Onları falan yaptım yani.

Ram lerde veya Ram slotunda sıkıntı olabilir hocam eskilerin yerine yenileri takıp deneme şansınız var mı ? 16x2 olacak şekilde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lokkatto -- 28 Kasım 2023; 2:1:12 >
  • İntel z790 anakartlarda 2 slot ram takarak kullanın lütfen.

İlla 64gb lazım ise 2x32gb ram takmanız gerekli.

Neden hocam? Ram aldim o kadar para verdim. 4 slot ram takınca pc kendinden geçiyor tabiri caizse. Yukarda anlattığım gibi sıvı soğutmanin pompası açılmıyor, Windows yüklenirken mavi ekran veriyor, Windows açıldığında donmalar oluyor, browser çöküyor sürekli, zaten stres testine soktuğum an kitleniyor pc. Yani 4 slot kullanamayacaksam niye aldık bu kadar pahalı anakart mesela. Anakartta bi arıza olabilir mi bu sorunlara dayanaraktan soruyorum. 4 ramide çift çift denedim hiçbir sorun olmuyor. Ama 4unu birden taktigimda pc nin dengesi bozuluyor tamamen. Ne yapmalıyım? Servise göndereyim mi anakartı. Ramleri tek tek denedim bir sorun olmadı çünkü. Ramlerde sıkıntı yok.

Sebebini intel hazretlerine sormak lazım.

Ddr5 işini daha çözememiş olmaları onların suçu ;)

Başka marka anakartlarda da aynı sorun yaşanıyor mu? Anakartla ilgili bir sorun olmadığına emin miyiz? Ona göre garantiye gondericem anakarti hocam. Senin anakartta aynıydi sanırım. Max modeli ama sanırım. Sen böyle bir sorun yaşadın mi?

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.