Şimdi Ara

16.1 MP, Baskı İçin Yeterli Mi? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
3.507
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Işte dedigime geldiniz. 18mp fotoğrafta 300dpi 50×70cm baskı yapacak kadar piksel yok zaten. Ben bunu diyorum. Fotoğrafı büyümekten ilk mesajımda bahsettim. Yalnız her fotoğraf aynı kalite oranı korunarak buyutulemiyor. 100% boyutta incelendiğinde bile göze carpmayacak bazı sorunlar 2x büyütmede ortaya çıkabiliyor. O yüzden 18mp çıktı veren sensörün fotoğrafını 36mp yaparsanız 36mp sensörün verdiği kaliteyi her seferinde vermez. Siz dpi ile oynamış ve onu 300'e çekmiş olursunuz ama pikselleri manipüle edince alacağınız kalite hep aynı olmuyor.

Ayrıca 300dpi yerine 600pi, 1200dpi baskı makineleri de kullanilabilir fakat bu durum kaliteye etki etmez çünkü elinizdeki piksel hala aynı. Pikseli bölemiyoruz yani.

Konunun başından beri söylediğim gibi beklentinin ne olduğuna karar vermek lazım. Ben 50×70 baskıya 3 metreden bakarim deniyorsa 18mp bile fazla. Fakat "ben gerekirse satacağım" denince keskinlik büyük önem kazanıyor. Alacak kişiler yakından da inceler ve 120dpi ile çoğu kişi satın almaz. 120dpi yetecek mesafeden fotoğrafı inceleme amacı olanlar ise zaten 120dpi'ın yettiğini bilip sorun yapmazlar.

Beklentiyi bu kadar yükselten arkadaşa alabileceği en iyi kalite için dünyada kabul edilmiş standartlari belirterek yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu konuda herkesin kabul ettiği kriterler var ve gerçekten iyi kalite isteniyorsa yüksek megapiksel her zaman daha iyidir. Dediğim gibi temel mesele izleme mesafesi. Ayrıca mukavva üzerine yapıştırılıp 10 liraya satılan posterlerden isteniyorsa konudaki herkes haklı. Bir de şunu diyeyim. Çok sayida büyük boyutlu baskı gördüm ve alan kisilerin büyük çoğunluğu alırken veya duvarlarına asarken yakından da inceliyorlar. O yüzden 100dpi kimseyi tatmin etmiyor. En azından 200dpi ile basmak müşteri memnuniyeti açısından iyi oluyor. Son olarak ise 12mp ile basıp duvarima astığım ve çok memnun olduğum 2 tane tablom var. Hatta biri kompakt bir makine ile çekildi. Bunları satmak isteseydim 12mp ile basmazdım yalnız. Demek istediğim bu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VYC Majoris -- 11 Eylül 2015; 1:32:21 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Ben de 10 mp'in yetmeyeceğini düşünüyorum 50x70 300 dpi'lık bir baskı için . Çok fazla çıktı ile uğraştım , poster içerisinde bazen 15x10 , 24x18 lik bir alanda ancak tatmin ediyor 6-8 mp'lik bir fotoğraf . İsteyen var ise yarın 16 mp'lik bir fotoğraf bastırayım 50x70 boyutta
  • 900x500 civarı çözünürlükteki bir fotoğraf ile kalite kaybı olmadan en fazla ne kadar boyutta baskı alınabilir?
  • quote:

Orijinalden alıntı: CavaLieR-G

Ben de 10 mp'in yetmeyeceğini düşünüyorum 50x70 300 dpi'lık bir baskı için . Çok fazla çıktı ile uğraştım , poster içerisinde bazen 15x10 , 24x18 lik bir alanda ancak tatmin ediyor 6-8 mp'lik bir fotoğraf . İsteyen var ise yarın 16 mp'lik bir fotoğraf bastırayım 50x70 boyutta

Çok iyi olur hocam lütfen baskı yaptırıp paylaşın.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ben birçok defa 18mp ve 20mp lik fotoğrafları 50x70 boyutta bastırmıştım beni tatmin etmişti ama yazıcı ve kağıtta önemli birer etken sen parayla satmayı düşünüyorsun bence bunun için önce kendine bir baskı yaptır değerlendir ben Samsung NX20 ve Canon 100D den baskı almıştım
  • Tüm bu açıklamaların ışığında sormak istediğim;

Tarım Bakanlığı'nın fotoğraf yarışması var ve katılım şartlarına baktığımda herhalde kimse katılamayacak

300dpi lik 50x70 baskıya uygun fotoğraf istiyorlar. Bunun için nasıl bir makine gerekiyor? 12 mp lik makinemle baştan elendim demek.

"Fotoğraflar jpeg formatta, 300 dpi çözünürlükte ve kendi orijinal
    boyutlarında gönderilmelidir. Dereceye giren eserler sergileneceğinden,
    kaliteli ve büyük boyutlarda baskıya olanak tanı-
    ması için fotoğrafların; en az 50x70 cm’lik baskıya uygun şekilde
    gönderilmesi gerekmektedir. Eser Sahibi bu konuyu test ederek
    fotoğrafını göndermelidir. "

http://www.tariminsan.com/content/brosur.pdf

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Traxxas -- 26 Ekim 2015; 15:23:01 >

• MP monitördeki nokta sayısını, DPI baskıdaki nokta sayısını ifade eder.

Ha şu da var; doğru dürüst bir baskı için 300 DPI'ye ihtiyaç duyarsınız. Diyelimki elinizde 8MP'lik (3266*2450) bir fotoğraf var:

3266/300=10.89
    2450/300=8.17

Yani 8MP fotoğrafı 300DPI'da basmak için 10.89"*8.17" boyutlarında fotoğraf kağıdı gerekir, bu da santimetre cinsinden 27.6*20.7'ye tekabül ediyormuş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozbey08 -- 26 Ekim 2015; 17:02:30 >
  • Traxxas T kullanıcısına yanıt
    300dpi için 50mp gerekli fakat onların istediği muhtemelen bu değil çünkü kimsede 50mp fotoğraf makinesi yok. Ben bir çok sergi için fotoğraf yolladım ve hepsi 300dpi ister çünkü baskı standardı 300dpi'dır. O yüzden Photoshop'ta resample yapmadan 300dpi çözünürlüğe ayarlamanız yeterli olacaktır. Tabii ki fotoğrafınız 300dpi kalitesinde olmayacak fakat onların istediği 300dpi ayarlamasını yapmış olacaksınız.

Çektiğiniz fotoğrafı Stoik Resizer gibi bir programla biraz büyüttükten sonra 300dpi yaparsanız kaliteyi (gerçek dpi değerini) artırmış olursunuz. Aşırı büyütmemeye dikkat etmek lazım tabii ki. Fotoğrafınız 4000*3000 boyutunda ise 6000*4500 gibi bir boyuta büyüttüğünüzde çok büyük kayıp yaşanmaz ve 27mp'ye yükseltmiş olursunuz. Dpi değerini ise 145'ten 220'ye çıkarmış olursunuz ve bu da 50*70cm boyutundaki bir baskının 1 metre civarı mesafeden inceleneceği düşünüldüğünde gayet yeterli bir değerdir.

Bu arada yarışmanın katılım tarihi geçmiş. Siz katıldınız mı?

• Bilgi için tşk. Hayır bu yarışmaya katılmadım.

Pek çok yarışma var ama hepsini toptan gösteren bir site de yok, hep yarım yamalak, oradan buradan buluyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Traxxas -- 29 Ekim 2015; 1:01:15 >
    Rica ederim. Ben de tam size o tarz bir site olup olmadığını soracaktım. Bu çok güzel bir temaymış mesela. Kazanmak çok zor ama insanın aklında bir konu olup da o yönde fotoğraf çekmesi hem eğlenceli hem de çok geliştirici bir şey.
    Bugün Bursa'da Fotofest sergisini gezdim. Birde Patrick Zachmann'ın söyleşisine katıldım. Fotoğrafçılık anlamında güzel şeyler atlattı. Bundan ziyade nasıl fotoğraf çektiğini olayın daha çok sosyal tarafından bahsetti.

Sergide 50x70 den daha büyük fotoğraflar da vardı. Dolayısı ile sıkıntı edecek bir durum yok. Bastıkları materyaller gayet iyi ve kaliteli olduğu için gayet güzel baskılar elde edilmiş.

Aslında bu baskı konusu fotoğrafçıdan daha ziyade grafikerlerin bildiği ve uzmanlık alanları diyebiliriz.

Geçtiğimiz hafta Suriyelilerin izinsiz işlettiği 3 katlı bir sağlık merkezine baskın yaptık. Çektiğim fotoğrafları gazetede 2 gün boyunca manşetten kullandık. Jpeg, 5184x3456 @72 dpi da çektim. Gazetenin baskısı hali ile bakınca çamur gibi. Ama baskı için hazırlanan PDF ler 300dpi.

Yine kuşe kağıda basılan dergi için yine 72dpi da çektiğim fotoğrafları kullandılar yine sorun olmuyor. Yani makinenin el verdiği en yüksek çözünürlükte raw olarak çekerseniz 50x70 i rahat buluyor. Burada dikkat edilmesi gereken şey şu.

Çektiğiniz fotoğrafı altın kurala uyarlamak için veya kadraj ayarı yapmak için croplarsanız yani keserseniz, onu büyütmek belki sıkıntı olur. Nispeten yine çektiğiniz lensler ve iso değeri ile diyafram da önemli. Yüksek ışık altında keskin çekilen fotoğraflar da büyütme yaptığınız da pek sorun olmuyor. Iso yükseldikçe denoise işlemi yapmak gerekebiliyor. Ben 60D ile çektiğimde 3bin civarı iso ya çıkmam gerekirse tedirgin oluyorum. Oysa 6D veya 5D mark3 gibi cihaz kullanınca 5-10bin isolara kadar korkmadan çıkabiliyorum. İşlemek gerekirse pek sorun da olmuyor.

• Teşekkürler
  • quote:

Orijinalden alıntı: Traxxas

Bilgi için tşk. Hayır bu yarışmaya katılmadım.

Pek çok yarışma var ama hepsini toptan gösteren bir site de yok, hep yarım yamalak, oradan buradan buluyorum.

Hocam bunun gibi başka yarışmalar varsa paylaşır mısınız?

• Felis Catus F kullanıcısına yanıt
    Tfsf'nin sayfasından yarışmaları takip edebilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: çekomastik

Tfsf'nin sayfasından yarışmaları takip edebilirsiniz.

Teşekkürler.

TFSF onaylı yarışmaları TFSF sayfasından takip edebiliyorsunuz. Ancak bir de TFSF dışında düzenlenen pek çok yarışma var. Mesela TFSF onaylı Ankara yarışmasını TFSF'de görebilirken ATO'nun düzenlediği Ankara yarışmasını sadece ATO sayfasında görebiliyorsunuz. İşte, yarışmaların tamamını bir yerde bulabileceğiniz bir site yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Traxxas -- 30 Ekim 2015; 10:51:00 >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.