Şimdi Ara

16.1 MP, Baskı İçin Yeterli Mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
3.507
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 16.1 mp ile ne kadar büyük bir baskı yapılabilir görüntü kalitesi bozulmadan?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• "Görüntü kalitesi bozulmadan" sözünü açmak lazım. 16mp ile rahatlıkla billboard boyutunda baskı da yaparsınız ve kalitesi "yeterli" olur çünkü billboardlara oldukça uzaktan bakılır ve yazılar gayet büyük olduğu için kimse yakınlaşmaya gerek duymaz. Akıllı telefonlarda ekran çözünürlükleri sürekli artıyor. 720p, 1080p ve hatta 2K çözünürlüklü modeller de var. Bu telefonların ekranlarının ne kadar keskin olduğunu belirtmek için ppi denen bir ölçü kullanılmaya başlandı. Bu değer ne kadar yüksekse görüntü de o kadar keskin oluyor. Baskı yapmak da aynı mantığa bakıyor. İnsan gözünün 30-40cm mesafeden 300-350ppi üzerini ayırt etmesi çok zor. Dolayısıyla bu mesafeden görüntülenecek bir baskıda 300dpi bir baskı kalitesi gerekli. Bize çok kaliteli gelen dergiler genelde 300dpi ile basılır. Dpi ve ppi birbirine yakın ama aslında farklı kavramlar. İkisinde de sayı arttıkça kalitenin arttığını düşünebilirsiniz. Çoğu zaman dpi ve ppi gerek bilgi eksikliği gerekse de karşılıklıkların önüne geçmek için birbirlerinin yerine kullanılıyor zaten.

Billboard'lar genelde 72dpi ile basılıyor çünkü dediğim gibi uzaktan (en azından 1 metre) bakılıyor. 16.1mp kamera ile 72dpi kalitede 160*120cm baskı yapabilirsiniz. Eğer 50cm mesafeden de çok kaliteli gözüksün derseniz 200dpi gerekli ve o da 55-45cm veya 250dpi ile 45*35cm baskı yapılabilir. 300dpi olsun ve kalite maksimuma çıksın denirse 40*30cm olur. Dolayısıyla bakılacak mesafeye bağlı. 2-3 metreden bakacaksanız 100dpi bile yeterli. Yani 120*90cm.

Ayrıca çözünürlüğün dışında kameranın kalitesi de önemli. Cep telefonu veya kompakt kamera ile çekilen fotoğraf piksel bazında daha kalitesiz olacağı için daha yüksek dpi ile baskı yapmanız gerekebilir. Benim yukarıda anlattıklarım dslr veya onun gibi büyük sensörlü aynasızlar için geçerli.

Bir diğer unsur ise fotoğrafın kalitesi. Yapılan ayarların doğruluğu, pazometrenin sıfır olmasa bile -1 ve +1 arasında olması, düzenleme yapılacaksa abartılmaması, fotoğrafın netliği (uzun pozlama veya yüksek odak uzaklıklarında çekim yapılırken gerçekleşebilecek kamera titremesi) ve bunların fotoğrafa etkisi. Yüksek iso değeri ile çekilmiş bir fotoğrafın çok büyük kalite vermesi zordur. Bu yüzden iso 100-200 gibi değerler maksimum kalite için gerekli.

Tüm bunlardan sonra yapılabilecek baskı boyutunu artırmanın bir diğer yolu ise çözünürlük artırıcı uygulamalar kullanmak olabilir. Görüntüyü bozmadan büyütebilen yazılımlar var. Dolayısıyla daha büyük baskılar alınabilir. Veya önce büyütüp ardından photoshop ile küçültme yapılması da keskinliği artırıp, baskı boyutunu artırmasanız bile daha keskin görüntü almanızı sağlayabilir.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: VYC Majoris

"Görüntü kalitesi bozulmadan" sözünü açmak lazım. 16mp ile rahatlıkla billboard boyutunda baskı da yaparsınız ve kalitesi "yeterli" olur çünkü billboardlara oldukça uzaktan bakılır ve yazılar gayet büyük olduğu için kimse yakınlaşmaya gerek duymaz. Akıllı telefonlarda ekran çözünürlükleri sürekli artıyor. 720p, 1080p ve hatta 2K çözünürlüklü modeller de var. Bu telefonların ekranlarının ne kadar keskin olduğunu belirtmek için ppi denen bir ölçü kullanılmaya başlandı. Bu değer ne kadar yüksekse görüntü de o kadar keskin oluyor. Baskı yapmak da aynı mantığa bakıyor. İnsan gözünün 30-40cm mesafeden 300-350ppi üzerini ayırt etmesi çok zor. Dolayısıyla bu mesafeden görüntülenecek bir baskıda 300dpi bir baskı kalitesi gerekli. Bize çok kaliteli gelen dergiler genelde 300dpi ile basılır. Dpi ve ppi birbirine yakın ama aslında farklı kavramlar. İkisinde de sayı arttıkça kalitenin arttığını düşünebilirsiniz. Çoğu zaman dpi ve ppi gerek bilgi eksikliği gerekse de karşılıklıkların önüne geçmek için birbirlerinin yerine kullanılıyor zaten.

Billboard'lar genelde 72dpi ile basılıyor çünkü dediğim gibi uzaktan (en azından 1 metre) bakılıyor. 16.1mp kamera ile 72dpi kalitede 160*120cm baskı yapabilirsiniz. Eğer 50cm mesafeden de çok kaliteli gözüksün derseniz 200dpi gerekli ve o da 55-45cm veya 250dpi ile 45*35cm baskı yapılabilir. 300dpi olsun ve kalite maksimuma çıksın denirse 40*30cm olur. Dolayısıyla bakılacak mesafeye bağlı. 2-3 metreden bakacaksanız 100dpi bile yeterli. Yani 120*90cm.

Ayrıca çözünürlüğün dışında kameranın kalitesi de önemli. Cep telefonu veya kompakt kamera ile çekilen fotoğraf piksel bazında daha kalitesiz olacağı için daha yüksek dpi ile baskı yapmanız gerekebilir. Benim yukarıda anlattıklarım dslr veya onun gibi büyük sensörlü aynasızlar için geçerli.

Bir diğer unsur ise fotoğrafın kalitesi. Yapılan ayarların doğruluğu, pazometrenin sıfır olmasa bile -1 ve +1 arasında olması, düzenleme yapılacaksa abartılmaması, fotoğrafın netliği (uzun pozlama veya yüksek odak uzaklıklarında çekim yapılırken gerçekleşebilecek kamera titremesi) ve bunların fotoğrafa etkisi. Yüksek iso değeri ile çekilmiş bir fotoğrafın çok büyük kalite vermesi zordur. Bu yüzden iso 100-200 gibi değerler maksimum kalite için gerekli.

Tüm bunlardan sonra yapılabilecek baskı boyutunu artırmanın bir diğer yolu ise çözünürlük artırıcı uygulamalar kullanmak olabilir. Görüntüyü bozmadan büyütebilen yazılımlar var. Dolayısıyla daha büyük baskılar alınabilir. Veya önce büyütüp ardından photoshop ile küçültme yapılması da keskinliği artırıp, baskı boyutunu artırmasanız bile daha keskin görüntü almanızı sağlayabilir.

Hocam çok açıklayıcı olmuş teşekkür ederim. Şimdi ben DSLR almayı düşünüyorum ve çektiğim fotoğrafların bazılarını yaklaşık 50x70 cm civarı boyutlarında baskı yapmak istiyorum. Satmayı falan düşünüyorum orası ayrı bir konu. Bunun için en azından 300 dpi falan olması lazım sanırım? 16.1 mp yeterli olur mu bunu düşünüyorum. Yoksa en az 20 mp mi olmalı?

• quote:

Orijinalden alıntı: Felis Catus

quote:

Orijinalden alıntı: VYC Majoris

"Görüntü kalitesi bozulmadan" sözünü açmak lazım. 16mp ile rahatlıkla billboard boyutunda baskı da yaparsınız ve kalitesi "yeterli" olur çünkü billboardlara oldukça uzaktan bakılır ve yazılar gayet büyük olduğu için kimse yakınlaşmaya gerek duymaz. Akıllı telefonlarda ekran çözünürlükleri sürekli artıyor. 720p, 1080p ve hatta 2K çözünürlüklü modeller de var. Bu telefonların ekranlarının ne kadar keskin olduğunu belirtmek için ppi denen bir ölçü kullanılmaya başlandı. Bu değer ne kadar yüksekse görüntü de o kadar keskin oluyor. Baskı yapmak da aynı mantığa bakıyor. İnsan gözünün 30-40cm mesafeden 300-350ppi üzerini ayırt etmesi çok zor. Dolayısıyla bu mesafeden görüntülenecek bir baskıda 300dpi bir baskı kalitesi gerekli. Bize çok kaliteli gelen dergiler genelde 300dpi ile basılır. Dpi ve ppi birbirine yakın ama aslında farklı kavramlar. İkisinde de sayı arttıkça kalitenin arttığını düşünebilirsiniz. Çoğu zaman dpi ve ppi gerek bilgi eksikliği gerekse de karşılıklıkların önüne geçmek için birbirlerinin yerine kullanılıyor zaten.

Hocam çok açıklayıcı olmuş teşekkür ederim. Şimdi ben DSLR almayı düşünüyorum ve çektiğim fotoğrafların bazılarını yaklaşık 50x70 cm civarı boyutlarında baskı yapmak istiyorum. Satmayı falan düşünüyorum orası ayrı bir konu. Bunun için en azından 300 dpi falan olması lazım sanırım? 16.1 mp yeterli olur mu bunu düşünüyorum. Yoksa en az 20 mp mi olmalı?

Konu hakkında çok fazla bilgim olduğunu söyleyemeyeceğim fakat @VYC Majoris 'in yazdığı bilgileri baz alarak size 16.1 megapikselin yeterli geleceğini düşünüyorum, tabi @VYC Majoris bizi aydınlatacaktır

• 300dpi kalitede 50*70cm baskı yapılacaksa 16 veya 20mp yetmez. D810 veya 5DS gibi modellere bakmak lazım. 300dpi olması gerekiyor mu kararı siz vereceksiniz. Yakınlarınızda bu tür baskılar yapan bir yer varsa gidip farklı kalitedeki baskılara bakabilirsiniz. 200dpi yetecekse 20-24mp de yeter.
  • VYC Majoris kullanıcısına yanıt
    Abboov, beynim koşarak uzaklaşır...

30mp üstü bir şey şart sanırım

• quote:

Orijinalden alıntı: doctor_bey

Abboov, beynim koşarak uzaklaşır...

30mp üstü bir şey şart sanırım

Hocam bu boyutlar için neden o kadar büyük megapikseller gereksin ki? Yani 20 mp bir fotoğrafı, 50x70 gibi boyutlarda basamaz mıyız?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Nokia 8.3 çok iyi değil mi
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Felis Catus F kullanıcısına yanıt
    Basarsınız da 300dpi istiyorsunuz, fazla piksel lazım size, kendi henüz çok geliştirmeye fırsat bulamadığım fotoğraf bilgimle konuşacak olursam 20 megapiksellik bir sensörle 200dpi baskı alabileceğiniz bir fotoğraf çekebilirsiniz sanıyorum. Tabi makinenin diğer özellikleri de işin içine girecektir, ona bakarsanız şu an bir çok telefon da 20 megapiksel fotoğraf çekebiliyor fakat alacağınız baskı aynı olmayacaktır, sensörün özellikleri de önemli

• quote:

Orijinalden alıntı: doctor_bey

Basarsınız da 300dpi istiyorsunuz, fazla piksel lazım size, kendi henüz çok geliştirmeye fırsat bulamadığım fotoğraf bilgimle konuşacak olursam 20 megapiksellik bir sensörle 200dpi baskı alabileceğiniz bir fotoğraf çekebilirsiniz sanıyorum. Tabi makinenin diğer özellikleri de işin içine girecektir, ona bakarsanız şu an bir çok telefon da 20 megapiksel fotoğraf çekebiliyor fakat alacağınız baskı aynı olmayacaktır, sensörün özellikleri de önemli

Anlıyorum teşekkürler.

• 300dpi baskı alan makine var mı? Yada her yerde var mı? Onu da bi araştırmak lazım. Bana kalırsa sensör iyi olduktan sonra 10mp bile yeter.

• Mimarlık bölümünden okudum , 300 dpi a0 boyutlarında poster lazım oluyordu sık sık projelerde . 300 dpi photoshop ortamında hazırlanmış poster çıktı alabilen makineler mevcut . Ama küçük hp marka olanlar pek tatmin edici kalitede yazamıyor bana göre . Brandaya reklam basan baya büyük modelleri var , bulabilirsen onlara bastır ama baya tuzlu oluyor . Hele de fotoblok falan yapacaksan çok cüzi kârla satmak zorunda kalabilirsin . Fiyat konusunda fikir oluşturması için boyutlara göre bir fiyatlandırma söyleyeyim konya ilindeki genelde öğrencilerin kullandığı çıktı merkezleri için ;

70x100 renkli parlak fotoğraf kağıdı : 17.5 - 30 TL arası
    70x100 mat fotoğraf kağıdı : 12 - 25 TL arası
    a0 ( 84x119 ) parlak f.k : 20 - 35 TL arası
    a0 ( 84x119 ) mat f.k : 17.5 - 30 TL arası

50x70 en son aldığımda mat kağıda 10 lira idi pek çok yerde . Eğer fotoblok yapacaksan yapışkanlı kağıda çıktı alırsın düzgün de yapıştırırsan güzel işler çıkabilir . Denemek istersen sana 16 mp bir fotoğraf yollayabilirim çıktı alman için ama oran 3:2 ( 4912 x 3264 ) . Geniş kenarlarda az bir miktar boşluk kalabilir .

• çekomastik kullanıcısına yanıt
    Bana kalırsayla falan olacak bir şey değil. Bazı şeylerde kesin kurallar vardır, kişinin zevkine göre farklılık göstermez. O zaman dergileri hiç 300dpi basmasınlar. Ne gerek var ki? Zaten dergi boyutu küçük. Kamera kaliteli olsun da "bana kalırsa" 3mp bile yeter diyelim. Keskin olmasın, piksel piksel gözüksün ne olacak ki?

İşte 50×70cm boyutunda baskıyı 10mp ve 50mp ile basınca görülecek kalite farkı. Burada keskinlik farkı gözüküyor daha çok. Renkli bir fotoğraf olunca piksel bazındaki fark daha da belirgin olacak. 10mp ile basılacak posterin her yerindeki bu düşük keskinliği düşünün. Göze oldukça kalitesiz gelecek. "Bana kalırsa" 10mp yeterli değil.

• VYC Majoris kullanıcısına yanıt
    Bana kalırsa yeterli, sana kalırsa yetersiz.
    Uzatmanın anlamı yok. Daha önce çok defa büyük boyutta çıktı aldım, gayet yeterliydi.

Beklentiyle alakalı. Konu sahibi çok iyi kalite istediği için 10mp yeter demek yanlış yönlendirme oluyor. O zaman da "bana kalırsa" ile iş yürümüyor. Birine tavsiye verirken onun beklentisine fitre konuşmak lazım. İnsan gözüne yarın metre mesafeden keskin gelecek görüntü en azından 250dpi olmalı. Gidip de 10mp ile çekilmiş 100-120dpi kalite yeterli denirse ben de bunları söylerim.

• Hayatında ilk defa (ben böyle anladım) dslr alacak ve muhtemelen fotografcılıkta tecrübesi olmayan birine 10bin liralık makine ve buna yakın lens ve ekipman tavsiyesi de vermemek te bana çok mantıklı gelmiyor. Neyse, dediğiniz gibi tercih meselesi tabiki.

O makineleri tavsiye etmedim. 50×70 gibi boyutta ve 300dpi kalitede bir baskı için 50mp gibi cozunurlukler gerektiğini belirttim. Bu tamamen doğru birşey çünkü dpi hesaplama yöntemi ile konuşuyorum. Siz de o yönteme bakarak konuşursanız anlarsınız. Yani o boyutta baskıyı 20-24mp çözünürlük ile basmak imkansız. Dolayısıyla 50×70 ve 300dpi isteyen birbirine 20mp yeter demek tamamen yanlış. Bunun 10 bin lirayla değil çözünürlükte alakası var çünkü.

Mesela 5D M3 ve Nokia 1020'yi ele alalım. Dpi olarak çok daha üstün olan taraf 1020. 1020 hiçbir durumda 5D M3 ile yarışamaz fakat düşük isoda yapılacak çekimlerde ve dolayısıyla baskılarda daha keskin sonuç verir. Kaliteden bahsetmiyorum.

• Felis Catus F kullanıcısına yanıt
    Rahat yer.

Daha doğrusu DSLR dan çıkan rawa bile gerek yok 300 dpi da çekilmiş bir fotoğrafı crop yapmadığınızı düşünerek 50x70 çok rahat basarsınız.

Arkadaşın baskı konusunda sanırım yeterli tecrübesi yok. O yüzden rakamları abartmış biraz. Raw ile 300 dpi çektiğiniz bir fotoğrafı bir dükkan vitrini birkaç metreye birkaç metre rahat baskı alabilirsiniz. Zaten bastığınız şeylerin kalitesi ön çıktıları ile baskı makinesinden nasıl çıktığına göre değişir.

Ayda 4-5 dergi çıkartan, günlük 2 gazete basılan bir yere fotoğraf ta çekiyorum. Ayrıca katalog vb için ürün fotoğrafları da çekiyorum. Bildiğiniz 600D ile 50*70 düğün posteri basıyorlar 300DPI hemde raw çekmeden. Canını sıkma öyle pahalı makinelere ihtiyaç yok. Yeterki fotoğrafı bulanık çekme yani keskinliği iyi olsun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: X Files

Rahat yer.

Daha doğrusu DSLR dan çıkan rawa bile gerek yok 300 dpi da çekilmiş bir fotoğrafı crop yapmadığınızı düşünerek 50x70 çok rahat basarsınız.

Arkadaşın baskı konusunda sanırım yeterli tecrübesi yok. O yüzden rakamları abartmış biraz. Raw ile 300 dpi çektiğiniz bir fotoğrafı bir dükkan vitrini birkaç metreye birkaç metre rahat baskı alabilirsiniz. Zaten bastığınız şeylerin kalitesi ön çıktıları ile baskı makinesinden nasıl çıktığına göre değişir.

Ayda 4-5 dergi çıkartan, günlük 2 gazete basılan bir yere fotoğraf ta çekiyorum. Ayrıca katalog vb için ürün fotoğrafları da çekiyorum. Bildiğiniz 600D ile 50*70 düğün posteri basıyorlar 300DPI hemde raw çekmeden. Canını sıkma öyle pahalı makinelere ihtiyaç yok. Yeterki fotoğrafı bulanık çekme yani keskinliği iyi olsun.

Anladım hocam teşekkürler.

• Yeterli tecrübem var. Kuzenim fotoğrafçı ve bu tür baskıları çok gördüm. Kaldı ki konuyu açan kişi ne istedigini bilmiyor çünkü hangi dpi hangi mesafeden nasıl bir keskinlik verir bilmiyor. Bu arada siz tecrübeli gözüküyorsunuz. 600d ile nasıl 50×70 300dpi baskı yapıldığını anlatabilir misiniz? Bu arada photoshop ile 300dpi yapmaktan bahsetmiyorsunuzdur umarım. Oradan 1mp fotoğrafı bile çözünürlük değiştirmeden 300dpi yapabilirsiniz ve bu durum 1mp ile 50×70 süper keskin baskı (300dpi) yapılabileceği anlamı taşımaz.
  • 300 dpi da bir fotoğrafı manipüle etmeden bile standart 40 küsür x 30 küsür cm verir. (tam emin değilim küsüratlardan )

Rahatla basıyoruz, Fotoğrafları işlemden geçirip büyütüyoruz evet. Ham hali ile basmıyoruz. Yoksa 15*30 basıp akşamdan basılmış halini suya yatırıp, sabah kalkınca kenarlarından çekerek büyümüyor. Büyütmeden nasıl basacaksın? İstersen 9999MP olsun bunun çözünürlüğe ne etkisi var? Yoksa 9-10k X 6 veya 7k çözünürlük lazım.

MP olayı biraz görece olay. Telefonlarda bile 40MP olanlar var ama bu fotoğrafı o boyutlarda basabileceğiniz anlamına gelmiyor. Ancak MP yetmiyor diye 5D S ve R modelleri çıkartıldı. Bunlarda neyi ne kadar büyütülmek ihtiyacı olduğuna, ne kadar detay ihtiyacı olduğuna göre değişir. Ben çekip veriyorum grafiker arkadaşlar da aslanlar gibi basıyor.

16MP Nikon Canon fark etmez rahatlıkla 50*70 ölçüleri için baskı kalitesi gayet güzel tatminkar sonuçlar alınabiliyor.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.