Şimdi Ara

160 GB lık Harddisk (HDD) Niye 132 Görünüyo?? :( (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
46
Cevap
0
Favori
9.785
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ya bu kayıt defteri olayının vista versiyonu yokmu anahtarı buldum ama parametres kısmı yoktu enum diye bir anahtar vardı ne yapacam şimdi ben forumda bi arkadaş bi program vermişti.Onla yapacaktım ama bulamadım kaybettim.
  • evet arkadişler vistada parameters yok nasıl yapacaz biz:((
  • Maalesef şu an için Vista için bir çözüm yok.
  • sistem kurulurken hafıza kaybını atlamısın .
  • ilk başta 132 olmasının sebebi xp nin ilk başta 48bit lba adresleme yapamamasından kaynaklanıyor sp1 den itibaren bu sorun çözüldü.
    büyük boyutta hdd kullanıyorsanız windows kurarken en azından sp1 li xp kullanınız.

daha sonra hdd nin 149 görünmesinin sebebi üreticilerin bayt sayımı ile bilgisayarın bayt sayımının farklı olmasıdır.
    üreticiler için 1KB=1000bayt olurken bilgisayar bunu 1KB=1024bayt olarak tanır gerçek değer windowsun sayımıdır.
    üreticilerin işine böyle geldiği için bu yola başvuruyorlar 1 TERABYTE HDD 930 GB dir aslında 70 GB düşük çıkar az bir değer değil 70 GB.
    örneğin:

160*1000^3 ü 1024^3 e bölerseniz 149 gibi bişey çıkar.

aynı şekilde 80GB HDD 74.5, 250GB HDD 232GB 1TB HDD 930GB çıkar. bu değerler harddiskin gerçek değeridir.
  • olayı anladım ama normalde 160 gb olması gerekirken 149 gb olan harddiskler piyasada niye 149gb deil de 160 gb olarak satılıor onu anlamıyorum (diğer harddiskler için de geçerli tabi)....bu da ayrı bi konu gibi..
  • quote:

Orjinalden alıntı: webkurdu47

olayı anladım ama normalde 160 gb olması gerekirken 149 gb olan harddiskler piyasada niye 149gb deil de 160 gb olarak satılıor onu anlamıyorum (diğer harddiskler için de geçerli tabi)....bu da ayrı bi konu gibi..

olay şundan kaynaklanıyor

üreticiler 160GB diye sattıkları harddiski 160.000.000.000(160 milyar byte) olarak üretiyorlar
    windowsun bu harddiski tam olarak 160GB görmesi için o harddiskin 171.798.691.840(yaklaşık 172 milyar byte) içermesi gerekir.

üreticiler bu 12 milyar byte(160GB için, her boyutta kayıp değişiyor) ile uğraşmak istemezler 2'lik değil 10'luk sayı sistemini baz alırlar ve harddiskin üstne gerçek değerini değil de yuvarlatılmış değerini yazarlar.

bunun yerine gerçek değerini yazsalar bu karmaşa sona erecek yada harddiski gerçek değerde üretseler gene sorun kalmayacak.
    mesela 100 GB HDD yaklaşık 93GB dir aslında ya üstüne 93gb yazsalar ya da gerçekten 100GB üretseler...

kolay gelsin.

• Üreticileri suçlamak bence burda yersiz oluyor. Aradaki o fark sistemle alakalı. Bildiğim kadarıyla ayırma birimlerindeki 8bitlik bir boş alan söz konusu oluyor. Aslında 160gb aldığın disk tam olarak 160 gb depoluyor. Fakat iş verilere gelince ayırma birimlerinde 8bitlik boşluklar bırakılıyor. Bu nedenle tam olarak 160 gb istediğimiz veriyi depolayamıyoruz. Teknik olarak hatırlamıyorum ama buna benzer bir olay.

Mesela şöyle açıklayabilirim:

Elinizde koliler içinde birsürü eşya var. Bunları bir depoya dolduracaksınız. Bir depo satın aldınız ve tam olarak 160,000 metrekare. Bu alana koliler içinde tam olarak 160,000 metrekare olacak şekilde salt eşya yerleştiremezsiniz. Çünkü düzenli tutmak için kullandığınız kolilerinizin de bir hacmi var. Bir kolinin kartonu 4 cm eninde olsa, iki koli yanyana gelince 8cm yapar. yani kolinizin içi 1 metre olsa da koliniz toplamda 1 metre 8cm olacaktır.

Bu yönden düşündüğünüz zaman üreticiler haklılar. Çünkü o harddisk tam olarak 160 gb bilgi depoluyor. Sizin depolama yönteminiz, bıraktığınız boşluklar onları ilgilendirmez.

Düzeltme:

Zamanında bu şekilde bir yazı okumuştum. Şimdi araştırdım ve bulamadım(açıkcası pek de araştıramadım.). Doğruluğu hakkında kesin bilgim yok. Yazıyı yazan şahsiyet sallamış da olabilir. Kesin diyemem bu yüzden ama bana mantıklı gelmişti...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taners9 -- 17 Mart 2008; 19:24:49 >

• quote:

Orjinalden alıntı: taners9

Üreticileri suçlamak bence burda yersiz oluyor. Aradaki o fark sistemle alakalı. Bildiğim kadarıyla ayırma birimlerindeki 8bitlik bir boş alan söz konusu oluyor. Aslında 160gb aldığın disk tam olarak 160 gb depoluyor. Fakat iş verilere gelince ayırma birimlerinde 8bitlik boşluklar bırakılıyor. Bu nedenle tam olarak 160 gb istediğimiz veriyi depolayamıyoruz. Teknik olarak hatırlamıyorum ama buna benzer bir olay.

Mesela şöyle açıklayabilirim:

Elinizde koliler içinde birsürü eşya var. Bunları bir depoya dolduracaksınız. Bir depo satın aldınız ve tam olarak 160,000 metrekare. Bu alana koliler içinde tam olarak 160,000 metrekare olacak şekilde salt eşya yerleştiremezsiniz. Çünkü düzenli tutmak için kullandığınız kolilerinizin de bir hacmi var. Bir kolinin kartonu 4 cm eninde olsa, iki koli yanyana gelince 8cm yapar. yani kolinizin içi 1 metre olsa da koliniz toplamda 1 metre 8cm olacaktır.

Bu yönden düşündüğünüz zaman üreticiler haklılar. Çünkü o harddisk tam olarak 160 gb bilgi depoluyor. Sizin depolama yönteminiz, bıraktığınız boşluklar onları ilgilendirmez.

Düzeltme:

Zamanında bu şekilde bir yazı okumuştum. Şimdi araştırdım ve bulamadım(açıkcası pek de araştıramadım.). Doğruluğu hakkında kesin bilgim yok. Yazıyı yazan şahsiyet sallamış da olabilir. Kesin diyemem bu yüzden ama bana mantıklı gelmişti...

olay tam olarak yukarda yazdığım gibi üreticileri suçlamakta haklıyız onlara kalırsa da windows suçlu ama bilgisayarlar 1024 ün katı daha doğrusu ikinin katı şeklinde depolama yaparlar doğru dürüst üretsinler kimse suçlu olmasın

• merhaba arkadaşlar bende de aynı problem var.7 aydan beri harddiskim 30 gb olarak gösteriyor normalde 80 gb olması gerekiyordu.herşey pc çökmesinden sonra oldu.format attırdım bir arkadışıma ve biçimlendirme bölümüne gelince 30 gb olarak görünce oda şaşırdı ama hiçbirşey yapamadı.şuan 15 gb C ve 15 gb D olarak kullanıyorum.forumdaki açılan konuları okudum ve denenmesi gerekenleri denem
    dim ama sonuca ulaşamadım.
  • 80 gblık harddiskim 74 gözüküyor bunlar milleti kazıklıyolar mI?
  • ya arkadaşlar bnada yardım edebilirmisiniz ben 2.5" 320 gb tasınabilir codegen harddisk aldım ama disk 110 gb görünüyor ne yaptımsa 320 olmadı diskin uzerinde 320 yazıyor ama diski bilgisayara takınca ne biosda nede windowsda 320 gb görunmuyor disk yöneticisinde de 110 gb görünüyor ve baska herhangi bir bölüm görünmüyor harddisk sıfırlama programıda kullandım ama nafile sadece everest programında disk bilgilerine bakınca 320 gb görünüyor. burda yazılanlarıda yaptım ama nafile olmuyor yardımcı olursanız cok sevinirim.
  • arkadaşlar,benim sorunum biraz farklı gibi:C diskim 140 gb.windows vistanın,programların,gizli dosyaların,kısacası C içindeki bütün dosyaların boyutlarını topluyorum.buna boş alanı da ekliyorum:Sonuçta 11 gb kayıp!Haydi bunun 3-4 gb ı "hazırda beklet"e gitsin.Peki geri kalan 7-8 gb nerede gizleniyor?Bu durumu 2 ayrı labtobta denedim.toshiba 120gb ve hp pav. 160 gb da..Sonuç aynı: 10-11 gb kayıp!
    Bunun nedenini izah edebilir misiniz? Teşekkürler.
  • çok güzel bir konu gerçekten bu konuda yararlı bilgiler olmuş teşekkürler harkeze
  • Bu aynı işlemi vista da nasıl gerçekleştirebiliriz?
  • evet vista da nasıl yapıcaz
    benim hdd de 320 olmasına rağmen 298 görünüyor.
    vista 64 bit kullanıyorum ve atapi nin altında parameters klasörü çıkmıyor. nasıl yapıcaz acaba ?
  • senemir
    Fenerbahceli__
    designr
    ve daha aynı tip soruları soran diğer arkadaşlarıma...

Başta yazan 4-5 mesajı okusanız sorunun neden kaynaklandığını (daha doğrusu olmayan sorunun) anlardınız.

HDD üreticileri 1GB ı hesaplamada kolaylık olsun diye 1000000000 bayt olarak kabul ediyorlar.
    Windows ise 1GB ı 1024*1024*1024=1073741824 bayt olarak hesaplıyor.
    Buna göre

320gb olan disk aslında 320000000000/1073741824=298,02 GB
    160gb olan disk aslında 160000000000/1073741824=149,01 GB
    80gb olan disk aslında 80000000000/1073741824=74,5 GB olarak windowsta görülecektir.

Konuyu ilk başlatan arkadaşın sorunu ise farklı birşeydir. Windows'un ayar yapmadan 132 gb dan fazlasını görmemesi sorunudur.
  • quote:

Orjinalden alıntı: dejaay

Baslat - calistir - regedit yazip entera basin. Suraya gidin:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters
    sag tarafta EnableBigLba adinda bir DWORD degeri yaratin ve 1 olarak deger verin. Bilgisayari yeniden baslatip baslat - calistir - diskmgmt.msc yaizp entera basin. Orada bicimlendirilmemis olan alani bicimlendirin.

çok teşekkürler
  • quote:

Orjinalden alıntı: dr.excellent

senemir
    Fenerbahceli__
    designr
    ve daha aynı tip soruları soran diğer arkadaşlarıma...

Başta yazan 4-5 mesajı okusanız sorunun neden kaynaklandığını (daha doğrusu olmayan sorunun) anlardınız.

HDD üreticileri 1GB ı hesaplamada kolaylık olsun diye 1000000000 bayt olarak kabul ediyorlar.
    Windows ise 1GB ı 1024*1024*1024=1073741824 bayt olarak hesaplıyor.
    Buna göre

320gb olan disk aslında 320000000000/1073741824=298,02 GB
    160gb olan disk aslında 160000000000/1073741824=149,01 GB
    80gb olan disk aslında 80000000000/1073741824=74,5 GB olarak windowsta görülecektir.

Konuyu ilk başlatan arkadaşın sorunu ise farklı birşeydir. Windows'un ayar yapmadan 132 gb dan fazlasını görmemesi sorunudur.

hmm teşekkürler

• Arkadaşlar bende de aynı problem var Kıdemli Yarbay 'ın dediklerini aynen yapıcaktım ancak bende Atapi dosyasının içinde Parameters klasörü bulunmuyor . Yardımcı olursanız çok sevinirim ..
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.