Şimdi Ara

16GB'lık ram biosta 8GB görünüyor yardım!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
3.199
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Ramlerim GSkill (2X8)16 Gb 3200 mhz (F4-3200C16D-16GVKB) modeli
    msı'ın sitesine baktığımda uyumlu ramlerin benimkisine en çok benzeyen F4-3200C16D-16GVRB modeli var bu benim ramden farklı olan R harfinin sadece renk kodu olduğunu gördüm

2 ramide takıyorum anakart üzerinde resim olarak 2 side gözüküyor ancak bios ekranında memory size kısmında 8 gb gösteriyor
    16GB'lık ram biosta 8GB görünüyor yardım!16GB'lık ram biosta 8GB görünüyor yardım!
    bios güncellemesi yaptım fakat hala 8 gb gözüküyor ramlerden 1 ini tek taktığım zaman çalışıyor diğerini tek taktığım zaman ekran gelmiyor(aynı slotta)
    anakartım dual channel ı destekliyor ramlerim dual kit yardımlarınızı bekliyorum..

• Dostum yapılması gerekeni yapıp zaten çözümüde birnevi kendin yazmışsın o çalışmayan ramde bir sorun var
  • beratokm kullanıcısına yanıt
    Ram çalışmasa bios'ta görünür mü? orada biosta aslında görüyor. ancak 16 çalıştırmıyor. Windows yükledim 64 bit. yüklü 16 kullanabilir 7.95 diyor.
  • Cpu Power soketi anakarttaa 8 pin. PSU da 4 pin bulunuyor. 4 pin takarak çalıştırdım. ondan olabilir mi?
  • Gerekli gücü almıyor olabilir.
    Kesin sorun bu diyebileceğimiz çözümü nasıl bulabiliriz acaba?
  • Ramleri farklı bir anakartda denemen gerekiyor.
    Evet onu denemeyi düşünüyorum. Farklı bir PSU'yu bu anakartta denemeyi düşünüyorum imkanım olursa tabii.
  • Oda mantıklı bir deneme yanılma yöntemi olarak gözüküyor şuanda eğer imkanınız varsa o şekildede deneyebilirsiniz.
  • Ram'leri tek tek deneyip arızalı olanı kolaylıkla anlayabilirsiniz

İşlemci, anakart - ram uyumluluklarını kontrol ettiğini varsayarak şunu diyebilirim. Psu zor bir ihtimal(çünkü ramler çok az enerji ihtiyacı duyarlar) olsa da denemen gerek. Bunun dışında bir tane soket bozuk da olabilir. Anakart rami algılıyor diye sıfır hata olacak diye bir şey yok sonuçta.

Hadi kolay gelsin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MehmetNY kullanıcısına yanıt
    Tek Tek denedim dual kit olduğu için 2-4 slotlarda çalışıyor. bir rami tak takıyorum 2 ve 4 'e çalışıyor. diğer rami takıyorum 2 ve 4. slota tek olarak. çalışmıyor. görüntü gelmiyor.
  • MehmetNY kullanıcısına yanıt
    F4-3200C16D-16GVRB uyumlu olan ram anakartın sitesinde yazıyor. benim ramlerim F4-3200C16D-16GVKB. değişen bir harf renk ibaresi diye biliyorum. Ki öyle de aratıp görsellere bastığınızda kırmızı versiyonları çıkıyor.
  • Hocam zaten mesajlarınızda ramlerden biri çalışıyor diğerini tek takınca çalışmıyor demişsiniz. Yani sorun o ram sorunlu.

Görünüyor olması sağlam olduğu manasına gelmez. Bozuk hdd veya ekran kartını takın görünür ama çalışmaz. O göründüğü kısıma takılıp kalmayın.

Ramin üzerindeki metal slot girişlerini silgi ile temizleyip deneyin. Sorun devam ederse garanti kapsamında ise değiştirin boşuna diğer donanımlara arıza verebilecek işlemleri yapmayın.

• MexeSs kullanıcısına yanıt
    Peki neden xmp yapamıyorum? powerımın cpu power kablosu 4 pin olduğu için olabilir mi?
  • tayfunjean T kullanıcısına yanıt
    Şimdi hocam kafanızı karıştırmak istemem o yüzden yüzeysel olarak en basit şekliyle anlatmaya çalışacağım.

Xmp özelliği esasen bir İntel teknolojisi. Amd tarafında ise bunun adı DOCP. Ancak xmp kadar verimli ve sağlıklı çalışan ( şu an için ) bir yapı değil. Msı anakartlarda bunu sağlamak daha zor. Çoğunlukla da pek yapılamıyor. Asus B serisi anakartlarda bios güncelleme ile yapanlar var. Buna ek olarak voltaj değerleri ile de ayarlamalar yapmak gerekiyor. Yani intel cephesindeki kadar kolay olmuyor maalesef. Tabi ryzen sisteme hakim arkadaşlar daha da detaylandırıp yardımcı olabilirler.

Diğer bir husus ramleri anakart kitapçığında belirtilen şekilde takmak gerekir. 3200 mhz değerlerine de zaten OC ile çıkabilirsiniz. İşlemci ve anakart destekleri de bu konuda önem arzediyor.

İstediğiniz sistemi kurmak içinse sistem toplama yaparken bazı detaylara bakmak gerekiyor. Örnek verecek olursak; sizin ramlerin QVL destek listesine baktığımızda, sorunsuz ve tam verim ile çalıştığı anakartlar şunlar:

ASRock
    X299 (Kaby Lake-X: Çift Kanal)
    Z170 (DDR4)
    Z270 (DDR4)
    Z370

ASUS
    Z170 (DDR4)
    Z270 (DDR4)
    Z370

EVGA
    Z270 (DDR4)

GIGABYTE
    Z170 (DDR4)
    Z270 (DDR4)

MSI
    Z170 (DDR4)
    Z270 (DDR4)
    Z370

Bu liste sadece serilerin model numaralarını belirtiyor. Siteden bu listedeki herhangi bir serinin detayına girdiğimizde ise tam liste karşımıza çıkıyor. Buna örnek ise aşağıdaki şekilde. Yani istediğiniz özellikteki rami bu listedeki anakartlardan birini alarak tam kapasite ve tam özellikleri ile sorunsuz kullanabilirsiniz demek:

Z270 (DDR4) Serisi

Z270 GAMING M3
    Z270 GAMING M5
    Z270 GAMING M6 AC
    Z270 GAMING M7
    Z270 GAMING PLUS
    Z270 GAMING PRO
    Z270 GAMING PRO CARBON
    Z270 KRAIT GAMING
    Z270 PC MATE
    Z270 SLI
    Z270 SLI PLUS
    Z270 TOMAHAWK
    Z270 TOMAHAWK ARCTIC
    Z270 XPOWER GAMING TITANIUM
    Z270-A PRO
    Z270-S01
    Z270I GAMING PRO CARBON AC
    Z270M MORTAR

Yani sadece anakarta uyuyor ve çalışabiliyor olması, tüm özelliklerini sağlıklı kullanabileceğiniz anlamına gelmez. O yüzden genelde sistem alınmadan önce forumlarda konu açılarak yardım alınması tavsiye ediliyor. Bunlara ek olarak işlemci ve anakart cephesinden de destek listelerinin ayrıntılı öğrenilmesi gerekir. Tabi bunları besleyecek PSU da aynı mantıkla araştırılıp alınmalı.

İşlemci güç kısmına gelirsek; Ryzen sistemlerde cpu güç bağlantısının 8 pin takılması tavsiye edilir. 4 pinde çalışır ancak ( kullanamdığım için sadece mantık yürüterek cevaplıyorum bu kısmı ) üretim 8 pin olduğu için yeterli gücü alamıyor olabilir. O yüzden tavsiyem PSU yu değiştirin ya da 4 pinden 8 pine dönüştürücü kullanın.

Ramler için tavsiyem. Her iki rami de gönderip sisteme belirttiğim şartlarda tam destek sunan bir ram almanız yönünde. Anakart ve işlemci destek listesinden ramlere bakın. Almayı düşündüğünüz ramleri de burdan yazın. Ona göre de burdan elimizden geldiğince en sağlıklı kombinasyonu almanıza yardımcı olmaya çalışırız.

En başta kafa karıştırmak istemediğimi yazmıştım ancak yazdıkça uzadı gitti. Siz yine de çok ayrıntılı kısımları kafanızda büyütmeyin. Temel mantığı kavrarsanız sonuca daha kolay gidebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MexeSs -- 30 Ekim 2017; 5:22:0 >

• Ramlari verdik bakalım geri dönüş yapacağım buraya.

• tayfunjean T kullanıcısına yanıt
    Hocam ne oldu.daha sonrasinda. Ayni sorunu yaşıyorum da

• ipee kullanıcısına yanıt
    Hocam ram sıkıntılarının belli bir sebebi olmadığı için konuyu buraya açmıştım. Ramlarden biri sıkıntılı çıktı. Tahmin ettiğim gibi. Sizin de büyük ihtimalle böyledir.

• quote:

Orijinalden alıntı: tayfunjean

Hocam ram sıkıntılarının belli bir sebebi olmadığı için konuyu buraya açmıştım. Ramlarden biri sıkıntılı çıktı. Tahmin ettiğim gibi. Sizin de büyük ihtimalle böyledir.
    hocam recep baltaş bir yerde bu konuyla alaklı işlemci vidalarını gevetin ram yollarını sıkıştırıp engelliyor yazmış. saçmalamış bu adam dedim ama en son çare onu denedim ve oldu =) inanılmaz saçma hatta sonra bidaha sıktım yine gitti..
  • Ramlerin egzentirik sorunsalları çok oluyor ya.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.