Şimdi Ara

1924'de Irak'a girecektik, ama Atatürk... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
1.643
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orjinalden alıntı: vese
    kimine göre amaç kimine göre araç, neticede "ümmetçilik" devletle değil, bireylerin şinançları ile alakalı bir kavram. Modern devletler bireylerin kendini nasıl tanımladığına karışmaz.
    türkiyedeki insanlar her zaman kendilerini islam ümmetinin bir parçası olarak gördü.
    Bunun ne gibi bir zararı olur onu da bilemiyorum.

Halife, İslam devletinde dinsel siyasi otoriteyi elinde bulunduran kişidir.
    Osmanlı ailesine Yavuz Sultan Selim zamanında geçmiştir.

Gerileme çağında padişahlar, bu makamı İslam unsurları devlet içinde tutmak için kullanmışlardır.

Milli mücadele döneminde ulusalcılara karşı (fetva olayı) kullanılmıştır.

Din devleti, İslam devleti yapısı bittiği an ümmetçilik de bitmiştir.

• @Ömer

siyasi anlamda "ümmetçilik" , 1. dünya savaşında bitti.
    Ben vatandaşların ümmetiçiliğinden bahsediyorum.

Milli mücadele döneminde "ulusalcılar" diye birşey yoktu,
    milli mücadelenin liderleri şimdiki ulusalcılar gibi konuşsaydı savaşacak pek adam bulamazlardı zaten.

2 taraf da kendi lehine olan fetvaları kullandı.
  • quote:

@Ömer
    siyasi anlamda "ümmetçilik" , 1. dünya savaşında bitti.
    Ben vatandaşların ümmetiçiliğinden bahsediyorum.

Milli mücadele döneminde "ulusalcılar" diye birşey yoktu,
    milli mücadelenin liderleri şimdiki ulusalcılar gibi konuşsaydı savaşacak pek adam bulamazlardı zaten.

2 taraf da kendi lehine olan fetvaları kullandı.

Aslında fetva birçok kurum ya da şahıs tarafından verilmiyordu.
    Halk inanmak istediği ifadelere inandı.

“Milli mücadele döneminde "ulusalcılar" diye birşey yoktu”
    Emin misiniz olmadığına?
  • @Ömer

anadoludaki müftülerin büyük kısmı kurtuluş mücadelesi lehine fetva verdi.
    Halk da tabiki inanmak istediğine inandı.

O dönemde elbette "ulusalcılık" diye bir kavram yoktu,
    siz onları öyle isimlendirebilirsiniz ama şimdiki ulusalcılarla da pek alakaları yoktu.
  • quote:

@Ömer

anadoludaki müftülerin büyük kısmı kurtuluş mücadelesi lehine fetva verdi.
    Halk da tabiki inanmak istediğine inandı.

O dönemde elbette "ulusalcılık" diye bir kavram yoktu,
    siz onları öyle isimlendirebilirsiniz ama şimdiki ulusalcılarla da pek alakaları yoktu.

Evet.
    Bence vardı ve de gerçek ulusalcılar onlardı.

Yararlı olabilir;
    http://www.nihalatsiz.org/ummetcilik-seriat-turkluk.htm

Bunları epeydir forumda bu şekilde seviyeli olarak konuşabilmek mümkün olmuyordu.
    Teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ömer -- 18 Haziran 2007; 2:03:44 >

• mustafa armağan tarihsel bilgiyi direk vermiş gibi,pek yorum katmamış bana göre.
    o bilgiye istinaden değerlendirilebilir gibi bir hava vermiş,başlıktaki "ama Atatürk" ise başka başka gibi,
    yazının içeriği ile beraber olunca Atatürk 'ün bakış açısının daha siyasi olduğu resmedilmiş,komutan Atatürk değilde,
    siyasi lider Atatürk vurgulanmış.

ırak girme mevzusu na gelince oldukça derin değerlendirilmesi gereken bir mesele,akp yada x parti meselesi,erdoğan ın basiretsizliği veya x partinin ben girerim yaparım bitiririm geyiği değil.

evvela zamanlama,dinamikler,değişkenler,iç siyaset,dış siyaset her yönü ile terazinin bir kefesine konulmalı,diğer kefe taktik,teknik ordusal mekanizmalar olmalı.

ben olsam önce seçimi bitirir,yeni hükümeti göreve başlatır,cumhurbaşkanını seçtiririm.genelkurmay başkanını görevden alırım ,içerde istikrarı-bütünlüğü-güveni sağlarım.

bu esnada ince ince barzaniyi kızdırım,sinirlendiririm.yada kızdırttırırım başkalarına yani,türkiye ile alakalı kötü konuşmasını sağlarım,barzani nin bir kaç adamı ile pkk lı ların ortak işlerini senaryolarım.gerekirse fotomontaj barzani pkk kampı ziyareti bile kurgulattırırım.hadi bunları yaptım yine hemen girmem kuzey ırak a.

bunlar olurken iran a bir ziyaret yapmak lazım,orda bir yoklamak lazım onları yada onlardan yardım istemek,üstü kapalı.
    hemen akabinde incirliği abd ye açarım.

askeri ırak sınırından içeri çekerim.barzaniye alttan alırrım.
    kurmaylarıma haşlattırır,onlarla polemiğe girmesini sağlar gerilimi tırmandırırım.bu arada kerkükde pkk okulu kasetleri,şehit askerlerimize hakaret video ları,irtibat büromuza taciz ateşi gibi hareketlenmeleri sırası ile dünya medyasına sızdırırım.
    bir kerede girdimi musul-kerkük komple asayiş berkemal denmesi lazım.o zaman sempatizan kürtlerinde inancı kalmaz bi çok şeye.
    vs.vs.

aslında daha birçok hazırlık yapılmalı ben sadece örnek amaçlı aklıma gelen bişiler yazdım.
    öyle birilerinin dediği gibi girersek, sadece gireriz.eeee gireriz zaten.

önemli olan somut-kalıcı-faydalı verimli olması.

• quote:

Orjinalden alıntı: paramparca

Bu düpedüz sapıtmadır, olayı amacından saptırmaktır. Şu andaki hükümetin Irak'a müdahale edememesini Atatürk'ü örnek göstererek aynı yöne çekmek istiyorlar. Ama bu tür demogojilere gerek yok. Atatürk zamanındaki Türkiye ile bugünkü Türkiye'nin şartları arasında çok büyük farklar var. Gerek yurtiçi dinamikler olarak gerekse de dünya dinamikleri olarak. Şunu unutmayalım ki Kurtuluş Savaşından çıkmış bir millet vardı ve bir Musul savaşını daha belki de kaldıramayabilirdik. Atatürk o zamanki şartları değerlendirerek en akl-i selim kararı vermiştir. Bugün ise böyle bir bağlayıcılığımız olmadığına göre Atatürk zamanından örnek vermek resmen milleti saf yerine koymaktır.

Doğru, o zamandan buyana biz kalkındıkta diğerleri yerinde saydı demi. O zaman ingilizlerle kriz olmasın istemiş ama buzamanda ingiliz artı amerika var. Olsun biz bugün ikisinide orada alt ederiz demi. Atatürküde kendimize benzetmeyelim lütfen. Biz ona benzeyelim. Yurtta sulh cihanda sulh o kadar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mr.respect -- 18 Haziran 2007; 7:15:36 >

• Yurtta sulh, cihanda sulh tamam ama senin askerin her gün şehit edilirken hangi sulhtan bahsedebilirsin. Hani stratejik müttefikliğimiz vardı amerika ile. Bu işler tanımlarla, kuru laflarla olmuyor. Abd büyükelçisi son dört yıldır hep aynı şeyi söylüyor. "pkk ya karşı kararlılığımız devam etmektedir." ama bu sadece lafta kalıyor. Bizim ortak paydamız daha fazla şehit vermenin önlenmesi ise gerisi teferruattır, birbirimizle atışmamız yersizdir.
  • wese demiş ki: "ingiltere'de din ve vicdan özgürlüğü türkiyeden daha ileridir."
    Benim fikrime göre böyle olması mantıksız.Bu çok aldatıcı.oraya giden birisi için ilk başta
    bu böyle görülebilir.Şimdi kendi dinlerinden bakacak olursak,kilisenin hakimiyeti tamamen
    kırılmış.Avrupadaki reform dönemlerinde başlamış bu durum.doğudaki gibi radikal bir durum yok.
    İslam dini açısından bakacak olursak ,binlerce kilometre öteden gelip bölgeye saldıran mezhep ayrılıklarını kullanan bir saldırgan gücün kendi sınırları içinde dine gösterdiği hoşgörünün sınırları bu veya şu şekilde olmuş beni fazla ilgilendirmiyor.İlgilenipte bir karşılaştırma yapmanın hiçbir mantığı yok benim açımdam.
  • Konu içeriği bir yana esas üzerinde durulması gereken şey, içinde M.K.Atatürk'ün olduğu konuların tartışılmaktan neden çekinildiğidir. Tabulaştırmayı bir kenara bırakıp, o zamanlarda, o'nun da çeşitli konularda yanlış kararlar almış olabileceği nedense kabullenilmek istenmiyor hemen tepkide bulunuluyor. Tartışmaya kalkan da hemen Atatürk, cumhuriyet düşmanı gibi yaftalanıyor.
    M.Kemal Atatürk'ün bu ülkeye kazandırdığı şeyleri uzun uzun yazmaya gerek yok ama her canlı gibi o'nun da mükemmel olamayacağını, tartışılması gereken şeylerin de tartışılması gerektiğini düşünüyorum.
  • quote:

Bu düpedüz sapıtmadır, olayı amacından saptırmaktır. Şu andaki hükümetin Irak'a müdahale edememesini Atatürk'ü örnek göstererek aynı yöne çekmek istiyorlar. Ama bu tür demogojilere gerek yok. Atatürk zamanındaki Türkiye ile bugünkü Türkiye'nin şartları arasında çok büyük farklar var. Gerek yurtiçi dinamikler olarak gerekse de dünya dinamikleri olarak. Şunu unutmayalım ki Kurtuluş Savaşından çıkmış bir millet vardı ve bir Musul savaşını daha belki de kaldıramayabilirdik. Atatürk o zamanki şartları değerlendirerek en akl-i selim kararı vermiştir. Bugün ise böyle bir bağlayıcılığımız olmadığına göre Atatürk zamanından örnek vermek resmen milleti saf yerine koymaktır.

hükümetin basiretsizliğini örtmeye çalışan ve bunu atatürk ile desteklemeye çalışan bir yazı
    zaten linki verilen gazetenin ne derece hükümet yandaşı ve ırak operasyonuna da ne derece karşı olduğunu düşünürsek olayın bir saptırma olduğu ortaya çıkıyor.

Bugün için Irak a bir operasyon yapılmalıdır.
    o ülkenin kuzeyindeki terör yuvaları dağıtılmalı,teröristler imha edilmelidir.

karşınıza kim gelirse gelsin , kiminle karşılaşırsak karşılaşalım bunu yapmamız gerekmektedir.

ecevit tüm dünya karşı iken kıbrısa operasyon düzenledi.

yani bu iş kiminle karşı karşı olduğunuzla alakalı değildir, sizi yönetenlerin ne derece basiretli olması ile alakalıdır.

bölgeyi s işgal etmiş bir abd ve bağımsızlıktan bahsedip, abd nin etekleri altına girmiş bir yönetim var.

gençliğe hitabeden bir alıntı olarak

''''Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri, şahsî menfaatlerini, müstevlîlerin siyasi emelleriyle tevhid edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.
    Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi vazifen, Türk istiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!'

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi codexhoo -- 21 Haziran 2007; 13:38:38 >

• Atatürk ölmeden önce ''halifeliği kaldırmakla hata ettik halifeliği tekrar kurun'' demiş diye bi söylenti duymuştum acaba başka duyan var mı yada aslı nedir bilen var mı acaba...bilgi amaçlı soruyorum....Atatürk ü bende severim ama her insanın hataları olabilir...
  • Türkiyeye dil uzatan barzani ve talabani soysuzlarına haddi bildirilmeli neye malolursa olsun

ama içimizdeki soysuzları ne yapacağız.
  • Bu isin gerceği sudur;
    Türkiye İngilter ile anlasmazlık sorunu yasıyınca orduyu Irak yani musul ve kerkük tarafına yollar.Ama Ordu yolda ilerlerken bir isyan cıkar.Bu isyan İngiltere tarfından cıkarılan ŞEYH SAİT İSYANIdır.Bu isyan büyük caplı olur ve yayılma tehlikesi oldugundan ordumuzun geri donmesi gerekmektedir ve öyle olur.Bu isyandan sonra da İngiltere türlü kurnazlıklarala Musul ve Kerkük ün TÜRKİYE ye kalmasını engeller ve o bölgeyi Uluslararası arenaya tasıyarak(bu olaydan sonra 2ulke arasındaki bi mücadeleden cıktıgı icin) Türkiye ile paylasır.Yani paylasmak denirse.Cunki türkiyenin payı azdır.
  • Tarih her zaman yazıldığı gibi olmayabilir...
  • quote:

quote:

O günkü şartlar ile bugünkü şartlar aynı değil, bunu vurgulamak istedim.

bunu da Soros beslemesi liboşlar milletin ağzına doladı,
    ne demek aynı değil kardeşim?
    Atatürkçülük evrenseldir
    sadece 1930 ların değil 21. yüzyılında ideolojisidir.
    Bize düşen Atatürk'ü anlamak ve ona uygun davranmaktır.
    Burası Türkiye Cumhuriyeti beğenmeyen amerikaya mı gider irana mı gider orasını ben bilemem

Vese the Kemalist

madem Ataturkcu sun Turkce yazmaya calissan daha iyi olur, malum Turkce de the diye bir kelime yok

• quote:

Orjinalden alıntı: è£èSSâr
    madem Ataturkcu sun Turkce yazmaya calissan daha iyi olur, malum Turkce de the diye bir kelime yok

Yazdığınız iletilere dikkat ediyorum da sürekli gerginlik yaratmaya çalışıyorsunuz.

Biraz daha sakin olur musunuz?
  • quote:

Atatürkçülük evrenseldir
    sadece 1930 ların değil 21. yüzyılında ideolojisidir.
    Bize düşen Atatürk'ü anlamak ve ona uygun davranmaktır.
    Burası Türkiye Cumhuriyeti beğenmeyen amerikaya mı gider irana mı gider orasını ben bilemem

Vese the Kemalist

Bravo ne de güzel ve doğru yazmışsın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Really -- 9 Temmuz 2007; 18:49:47 >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.