Şimdi Ara

'1959'dan önceki şampiyonluklar nerede?'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
0
Favori
2.375
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Öncelikle bu bir soru konusu değil haber konusudur.Lütfen Gs'li trollere alıntı yapmayınız konu kirlenmesin

Yıllardan bu yana tartışılan, her zaman dile getirilen, kimine göre ‘gerekli olan’ kimine göre de ‘takımların haklarını yiyorsunuz’ söylemleri ile dile getirilen 1959 yılı öncesi şampiyonlukları tekrar gündemde… Bu kez MHP Ankara Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na yazdığı dilekçe ile şu soruyu sordu: “Takımlarımız, 1959 yılından önce ‘gazozuna’ mı mücadele etmiştir?”

İstanbul Futbol Ligi'nin kuruluşu: 1903
    Türkiye Futbol Federasyonu'nun kuruluşu: 1923
    Takımların şampiyonluklarının geçerli sayılmaya başlandığı yıl: 1959

1959 yılından önce alınan şampiyonlukların hiçbiri resmi olarak ortada yok... Sadece Beşiktaş hariç... Beşiktaş, 1956-1957 ve 1957-1958 yıllarında tertip edilen Federasyon Kupası'nı kazanmış ve Türkiye'yi Avrupa'da temsil etmesinden dolayı 1959'dan önce alınan şampiyonluğu kabul edilen tek takımdır... Bu konudaki başvuruyu Türkiye Futbol Federasyonu 2002 yılında kabul etmiş ve siyah beyazlı takımın deplasmanlı lig usulü olarak oynayıp kazandığı Federasyon Kupası şampiyonluklarına emeği geçenlerin emeğini teslim etmiştir.

Peki ya Fenerbahçe ve Galatasaray'ın aldığı şampiyonluklar? (Beşiktaş'ın da o iki şampiyonluğu almasındaki etken rahmetli Cenk Koray'dır... Koray, konuyu gündeme getirmiş ve mahkemeye vermiştir.)

1959 YILINDAN ÖNCEKİ ŞAMPİYONLUKLAR; Fenerbahçe 14, Beşiktaş 10, Galatasaray 7, Harbiye / Harpokulu 3, Altınordu İdman Yurdu 2, Kadıköy 2, Gençlerbirliği 2, İmogene 1, Moda 1, İttihat 1, Muhafızgücü 1, İstanbulspor 1, Güneş 1, Eskişehir Demirspor 1, Ankaragücü 1, Göztepe 1

ALTAN TANRIKULU: "O İKİ ŞAMPİYONLUĞUN BEŞİKTAŞ'A VERİLMESİ SKANDALDIR"

YILLAR SONRA YENİDEN GÜNDEME GELDİ

1959 yılından önceki şampiyonlukların geçerlilik kazanması adına bir başvuru da MHP Ankara Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri'den geldi... Yeniçeri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na yazdığı dilekçede şunları yazdı: Türkiye Futbol Federasyonu resmi internet sitesinde aşağıdaki satırlar yer almaktadır.

- Türk sporunun ilk teşkilatı olan Türk İdman Cemiyeti İttifakı’nın kurulmasının ardından Yusuf Ziya Öniş başkanlığında ilk Türk Futbol Federasyonu 1923 yılında Şehzadebaşı’ndaki Letafet Apartmanı Salonu’nda yapılan toplantıda ‘ Futbol Heyet-i Müttehidesi’ adıyla kurulmuştur. Ardından FIFA’ya başvurulmuş ve Türkiye 21 Mayıs 1923 tarihinde FIFA’nın 26. üyesi olmuştur.

- Ülkemizde futbolun ilk olarak 19.yüz yılın son çeyreğinde oynamaya başladığı bilinmektedir.

- 1903 yılında İstanbul Futbol Ligi kurulmuştur

- 1905’te Mekteb-i Sultani’nin 10. Sınıf öğrencileri, arkadaşları Ali Sami Yen’in önderliğinde Galatasaray’ı kurmuştur. Galatasaray, 1905-1906 sezonunda İstanbul Ligi’ne katılmış, 1907-1908’de ise kazandığı ilk şampiyonlukla Türk futbol tarihi için bam başka bir başlangıcı müjdelemiştir.

- Türkiye’de futbolun tam olarak yeşermeye başladığı periyot 1908-1923 yılları arasıdır.

Bundan hareketle;

Türk futbolu takımlarının 1959’dan önce kazandığı şampiyonluklar hangi gerekçeler ile yok sayılmaktadır? Takımlarımız bu zamandan önce ‘gazozuna’ mı mücadele etmiştir? Bu tarihten önce zor şartlar altında, amatör ruh, forma ve vatan aşkı ile kulüpleri için ter döken, kimi bugün efsane olmuş ölümsüz sporcuların emeklerinin yok sayılması bugün doping batağına saplanmış Türk sporu ve hızla ivme kaybeden Türk futbolumuz adına vefasızlık örneği değil midir?

Şampiyon futbol kulüplerimizin 1959’dan önce kazandıkları şampiyonluklarının sayılması ve kulüp armalarındaki yıldız sayısının buna göre düzenlenmesi adına TFF’ye talep gelmiş midir? Geldiyse bu talepler ile ilgili yapılan işlemler nelerdir? Gelmediyse bu hususta çalışma yapılması için ne beklenmektedir?

ÖZCAN YENİÇERİ KİMDİR?

Özcan Yeniçeri, 1 Ocak 1954'te Gümüşhane Şiran'da doğdu. Babasının adı Enver, annesinin adı Mahi'dir. Öğretim Üyesi Prof. Dr.; Ankara Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulu İşletme Muhasebe Bölümünü bitirdi.

Yüksek lisansını Uludağ Üniversitesinde, doktorasını Erciyes Üniversitesi İşletme Bölümünde tamamladı. Bir süre ilk ve ortaöğretimde öğretmen ve idareci olarak çalıştı. 1990 yılında Selçuk Üniversitesi Niğde İktisadi İdari Bilimler Fakültesinde öğretim görevlisi oldu. Niğde Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğüne getirildi. 1998 yılında doçent oldu.

Ahmet Yesevi Üniversitesinin Uluslararası İlişkiler Bölümünü kurdu ve Başkanlığını yürüttü. Ahmet Yesevi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanlığına getirildi. Aynı yıl yönetim organizasyon dalında profesör oldu. Köşe yazarlığı ve televizyon programları yaptı. Yayınlanmış 14 kitabı bulunmaktadır. Prof. Dr. Osman Turan Kültür Araştırmaları Ödülü sahibidir. Fransızca bilen Yeniçeri, evli ve 4 çocuk babasıdır.

Kaynak:http://www.hurriyet.com.tr/spor/futbol/24554810.asp

• Haberlerin sonundaki

" zottik amante kimdir? " diye başlayan gereksiz bilgiler haberin bütün şevkini kaçırıyor. Kimse kim bana ne arkadaş? Başında söylemişsin işte bilmem ne bakanıymış. Daha niye 4 çocuğu vara kadar indiriyorsun geyiği. Köşede yazı gözüksün diye ıvır zıvır geveleyip duruyorlar zaten. Aynı paragrafı 4-5 kere yazıp iki sayfa haber çıkarıyorlar. Haberin içeriği iyiyse bile insanın okuma şevkini kaçırıyorlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Piêr Dé Sans

Haberlerin sonundaki

" zottik amante kimdir? " diye başlayan gereksiz bilgiler haberin bütün şevkini kaçırıyor. Kimse kim bana ne arkadaş? Başında söylemişsin işte bilmem ne bakanıymış. Daha niye 4 çocuğu vara kadar indiriyorsun geyiği. Köşede yazı gözüksün diye ıvır zıvır geveleyip duruyorlar zaten. Aynı paragrafı 4-5 kere yazıp iki sayfa haber çıkarıyorlar. Haberin içeriği iyiyse bile insanın okuma şevkini kaçırıyorlar.

Kızma hacı hürriyet'de gördüm kopyala-yapıştır yaptım boşver takma sen orayı
  • şampiyonluk sayısında öne geçtik diye telafisinin saha dışı oyunlarla gidermek istiyorsunuz . boş işler bunlar.yonetilri örnek almayiniz lütfen

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 4.yıldız bu kadar korkuttumu sizi yahu...şampiyonluk sayısı beklerken aman dikkat 1 tane daha eksilmesin..
  • Avrupanın çoğu liglerinde bu şampiyonluklar sayılıyor, tr'de olmaması ilginç.
  • okumadım çünkü şampiyonluk sayısında fenerbahçe geri düştüğü için,
    4. yıldızı galatasarayın bu sene takma ihtimalinin ve 2 yıl boyunca galatasarayın şampiyon olma ihtimalinin çok yüksek olduğu için bir arayışa girdiler
    fenerbahçe her zamanki gibi yedirememe planlarını başlatmış durumda.
    dur bakalım daha ne çıkarıcaklar

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • biz yıldız hesaplarımızı şu anki düzene göre yaptık. bunun böyle olduğu da belliydi, nerdeydiniz? 17 takım sayılsın dese bile biz sayılmasın diyeceğiz o yüzden.
  • saha içinde kazanın yıldızları

• quote:

Orijinalden alıntı: Silver Eagle

quote:

Orijinalden alıntı: Piêr Dé Sans

Haberlerin sonundaki

Kızma hacı hürriyet'de gördüm kopyala-yapıştır yaptım boşver takma sen orayı

Yahu okudum okudum güzel bir mesaj yazarım dedim sonra sonunda bir baktım " zottirik kimdir" diye abuk bir bilgi. Kimse kim arkadaş. niye vikipedia bilgisi veriyorsun millete

Lafım sana değil zaten. Haber kanallarının, dergi-gazetelerinin, kanallarının, sitelerinin hepsi aynı. sırf paragraf olsun diye aynı cümleyi tekrarlayıp duruyorlar.

• Troll.avi

• size bu kafayla 5 sampiyonluk verilse bile 5 sene sonra sizi yine geçeriz.Daha transferden bi haber olan kötü ne kadar adam varsa toplayan başkanınıza ve son dakika kaybedilen şampiyonluklara yanın bence
  • Silver Eagle kullanıcısına yanıt
    bizden başka uğraşan yok ama ikimiz alıcaz kupaları eminim
  • quote:

Orijinalden alıntı: Viper_Sensation

bizden başka uğraşan yok ama ikimiz alıcaz kupaları eminim

Aynen senin şu yazının Avrupa ile ilgili olan kısmını buraya yapıştırsana aradım aradım bulamadım
  • Trabzona döndük bizde lae Birakin bu isleri bu kadar sene sanki bilmiyoduk o sampiyonluklarimizida simdi istiyoruz.
  • Yazık la
    konuyu sildiler,yazıyı da bulamadım.ama hazine buldum.tff tarafından düzenlenen ilk ulusal türkiye şampiyonasının 1924 yılında yapıldığı ve şampiyonun harbiye olduğu,hadi bunu da açıklayın

'1959'dan önceki şampiyonluklar nerede?'

• Klubun bu konuda bir calismasi varmi ki acaba?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: pasam2012a

Trabzona döndük bizde lae Birakin bu isleri bu kadar sene sanki bilmiyoduk o sampiyonluklarimizida simdi istiyoruz.

Beşiktaş sanki bilmiyordu.Beşiktaş 1957 ve 1958'deki şampiyonluklarını 2002 yılında aldı.
    tamam şimdi buldum hatta biraz daha detaylı şekilde

Futbol o yıllarda dünyanın başka yerlerinde de amatördü. Ülke futbol federasyonu kurulduktan yıllar sonra aynı bizde olduğu gibi profesyonelliğe geçilen ülkelerin hepsinde ise elbette profesyonelliğe geçiş öncesi amatör yıllarda ÜLKE FUTBOL FEDERASYONU nezdinde oynatılan tüm şampiyonalardaki şampiyonluklar sayılıyor. İşte bunlardan bazıları;

- İtalya Ligi 1898'de oynanmaya başladı, 1929'da profesyonel oldu. GENOA takımının İtalya Federasyonuna göre tam 9 şampiyonluğu var, VE DİKKAT ! tüm bu 9 şampiyonluğu 1929 öncesi amatör döneme ait.

İTALYA FUTBOL FEDERASYONUNA GÖRE GENOA'NIN ŞAMPİYONLUK SAYISI VE İTALYA TARİHİNDEKİ ŞAMPİYONLUKLAR:
    http://www.legaseriea.it/en/serie-a-tim/albo-d-oro

- Alman Ligi 1903 yılında oynanmaya başladı, 1963'de Bundesliga kuruldu. Nürnberg'in Alman Federasyonu nezdinde tam 9 şampiyonluğu var, bu şampiyonluklardan 8'i Bundesliga öncesi. Sadece 1 tanesi Bundesliga kurulduktan sonra..

ALMAN FUTBOL FEDERASYONUNA GÖRE NURNBERG'İN ŞAMPİYONLUK SAYISI VE ALMANYA TARİHİNDEKİ ŞAMPİYONLUKLAR:
    http://www.dfb.de/index.php?id=380602

- Hollanda Ligi' nde futbol federasyonu 1899 yılında kuruldu. Profesyonel futbola geçiş 1954 yılında gerçekleşti !
    Hollanda liginde şampiyonluklar ise 1899 yılından itibaren sayılmakta.

ÇOK ÖNEMLİ NOT: İtalya'da futbolun ilk yıllarında sadece 4 takım bizdeki TSYD usülü maçlar yapıyor ve sadece 1 yarı final 1 final oynayıp şampiyon oluyorlardı. Örneğin; İtalya'da 9 şampiyonluğu bulunan GENOA'nın, ilk 6 şampiyonluğu her sezon toplamda 1-2 maç oynayarak alınmış şekildedir. Evet, yanlış duymadınız 1 ya da 2 maç... Keza Almanya liginde Nurnberg'in, ilk 3 şampiyonluğu da sadece 3 er maç oynayarak kazanılmıştır.

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.