2 ayt mat sorum
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
f'(x)=2(a²x²-1)(2a²x)=0.
a²x²-1=0 veya a²x=0,
ax=1, ax=-1, x=0, yani
x=1/a, x=-1/a ve x=0. Bu apsisli noktalarda f(x)'e teğet olan doğruların eğimi sıfırmış, x eksenine paraleller. Bu apsisli noktaların ordinatları toplamı -2, yani
f(1/a)+f(-1/a)+f(0)=-2.
f(x)'in formülünde x yerine (-x) yazarsak f(-x)=f(x) olduğu görülüyor, yani f bir çift fonksiyon, bu yüzden
f(1/a)=f(-1/a)'dır, o yüzden ayrı ayrı hesaplamadan şöyle diyebiliriz,
f(1/a)+f(-1/a)+f(0) = 2f(1/a)+f(0)=-2. Fonksiyonda yerine yazınca a=-1 geliyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miGma -- 12 Haziran 2021; 19:23:23 > -
sağolun hocam , tek tek açıklamışsınız . ben de o en sondaki çift fonksiyon yorumunu kaçırmışım , ondan çıkmamış cevap . güzel bir soru ama hakkını vermek lazım .
-
öncelikle mavi alanın en küçük olması için beyaz alanların toplamı en büyük olmalı
KL=k ve MN=2k olsun
bu durumda A tipi odanın diğer kenarı 160-2k, B tipi odanın diğer kenarı 90-k olur
A tipi odaların alanları toplamı:
[2k.(160-2k)].2=640k-8k²
B tipi odaların alanları toplamı:
[k.(90-k)].2=180k-2k²
tüm beyaz alanların toplamı:
-10k²+820k
bu toplamın en büyük değerini almasını istiyoruz. bunun için k=820/20=41 olmalıdır(türevle uğraşmadan parabolde simetri ekseninden bulabiliriz)
B tipi dairenin uzun kenarı 90-41=49 metre
A tipi dairenin kısa kenarı 160-82=78 metre
burdan x değeri 240-(49+78)=113 bulunur
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
@aceleetmepapazefendi Doğru, orada dalgınlığım olmuş, mesajı düzenledim. Neyse ki şansıma sonuç yine aynı geldi, fazla uğraştırmadı
@fegelein Rica ederim, ama aslında çift fonksiyon olduğunu farketmeden de cevap çıkar, ben sadece soruyu biraz kısalttığı için ondan bahsettim, çift fonk. olduğunu farketmeyince f(1/a)'yı ve f(-1/a)'yı ayrı ayrı hesaplamak gerekiyor (yine kolay gerçi burada), ama farkedince bunların eşit olduğunu bildiğimiz için direkt
f(1/a)+f(-1/a)=2f(1/a) diyebiliyoruz. Bu soruda çok fazla farketmese de başka sorularda çift fonksiyon olduğunu farkedip bu bilgiyi kullanmak işlem yükünü azaltabilir
-
aynen öyle hocam , aslında son zamanlarda karşıma çok çıkıyor ama uygulayamadım burada
-
-
-
saolun hocam iyi akşamlar size
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Rica ederim. İyi akşamlar
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X