Şimdi Ara

2 FAN cikisli anakarta 3. FAN? (RESIMLI ANLATIM)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
909
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 2 FAN cikisli anakartima (ASRock K7VT2) 3. bir FAN eklemem mümkün mü?
    aklmia tek cözüm USBli bir vantilatör alip kasanin AGP slotunun seviyesindeki izgarasindan iceri basmak geldi.
    baska fikri / önerisi olan var mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskoye -- 30 Haziran 2007; 23:04:21 >

• Varsayalım mevcut 2 fanın; 1. CPU için 3 yollu konn, 2. si egzos için yine 3 yollu konn ile anakartına bağlanıyor olsun.

3. fanıda kasanın önüne temiz havayı içeri almak için koymak gerekiyor diyelim. CPU fanını ellemeden, egzos fanın ve 3. (yeni takacağın) fanın konnektörleri keski yardımı ile kesersin ve aynı renkli kabloları birbirine bağlarsın.

Elinde kalan 2 konn uçlarından bir tanesinin kablolarının uçlarını sıyırıp, yine aynı renklere gelecek şekilde 2 fanın bağladığın yerden uzatırsın, al sana basit bir paralel bağlanmış 2 konn.

3 yollu konn ü anakart yuvasına takarsan 2 fanda çalışır, dikkat etmen gereken tek şey, fan ların mesafelerini ayarlayıp, kabloları keserken gözönünde bulundurman.

Sağlam bir bağlantı istiyorsan, tavan lambalarının montajında kullanılan, klips denen kabloları vida yardımı ile birbirne bağlamaya yarayan ucuz parçalardan alıp, bağlantıyı bununlada yapabilirsin.

• @bariscat

anlattigin durumda her iki fan da ayni gücten beslendikleri icin hizlari (cektikleri akim) yarilanmaz mi?

bir de simdi aklima bisey daha geldi: USB girisleri normalde 9V la beslenir. USBlere giden kablolardan yararlanamaz miyim?
  • USB +5V ile beslenir ve Kablo birleştirme yönteminde anakarttan yüksek güç çekip anakarta zarar verebilir.. en iyi yöntem bütün fanları cd-rom elektrik kablosu konnektöründen almaktır..
  • dediğini pek anlamadım fakat 4-5 tane bile eklersin psu kablosuna bagli olarak
    molexli fanlar war direk takisoun power kablosuna calisio böyle bisi mi istedin
    eger psu kablosundan boşta fazla warsa istediğin kadar takabilirsin benim kasaya 3 tane daha fan takcam misal
  • Fazla güç çekişi olmaz, anakart çıkışındaki Voltaj sabit olduğu için, paralel bağlantıda her devreye giden akım yarıya iner, fanın normalde 5000rpm dönecekse 2500 rpm döner.

Diğer arkadaşın söylediği de uygulanabilir, molex konnektör bağlantılı fanlarda mevcut. Fanlara işçilik yapacağına direk molex konnektörlü fan kullanmak daha mantıklı.
  • ilgilendiginiz icin sagolun ark.lar,
    nette biraz daha arastirma yaptim ve el isciligine karar verdim. biraz evvel de montaji bitirdim.

ilgilenenler icin montaji anlatayim:

- PSU dan cikan kablolarin 4lü gruplarindan bir tanesinin plastik kafasini cikarttim. (bu dörtlü grup sari-siyah-siyah-kirmizi renklerde)

- elimdeki 2 kablolu (kirmizi-siyah) fanin (12V, 1,6W) kablolaridan:
    kirmizi olani PSUdan cikan sariya,siyah olani PSUdan cikan (sarinin hemen yanindaki) siyaha bagladim. bu 12V eder. (7V, 5V kombinasyonlari icin: bknz)

- fani yan kapaga monte ettikten sonra farkettim ki bu meret hic de sessiz calismiyor. hazir elim degmisken bir de oturup karton ve süngerden suspansiyon yaptim. ise de yaradi! citi bile cikmiyo simdi!

edit: fotograflarin altindaki büyük boslugu cikarttim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskoye -- 30 Haziran 2007; 23:15:11 >

• haftasonu o kadar ugrasip yukardaki 80mm lik fan icin suspansyon yapmistim ama istedigim havalandirmayi yapmiyordu. (1.6W)
    bugün gidip 120mm lik fan aldim (3W), gitmisken bir de molex arakablosu aldim.

yaptigimi söküp yerine bu yeni fani takarken icim acidi resmen ya, o kadar zahmet bosa gitti..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.