Şimdi Ara

2006'da ÖSS'ye girmiş olanlara birkaç sorum var.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: StaticElectric Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 1 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
1
Favori
1.063
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 2006'da da sistem değişikliği olmuştu ve yeni ÖSS sisteminin ilk uygulandığı yıldı. Şimdi yine sistem değişti ve yeni YGS-LYS sistemi 2010'da ilk kez uygulanacak.

Daha önce böyle bir sistem değişikliğinin olduğu yıl giren arkadaşların, merak ettiğim bazı noktalarda yardımcı olabileceğini düşünüyorum.

• ÖSYM resmî Web sitesinde veya başka bir kaynak aracılığıyla yeni ÖSS sisteminin bir örneğini yayınlamış mıydı?

• Yeni katsayılar yıl içinde hiç duyurulmuş muydu? Kılavuzlarda ve/veya ÖSYM'nin resmî Web sitesinde yayınlanmış mıydı?

Öğrenci başarısının 2005'e göre değişmesinden çok, sistemin de yepyeni olması etkili. Sonuçta o yıla kadar Mat-2, Fen-2, Ed-Sos, Sos-2, Mat-1, Fen-1, Türkçe, Sos-1 testleri ve bunların çarpılacağı katsayılar yoktu.

Eğer yeni katsayılar yıl içinde belli olmadıysa veya ÖSYM tarafından açıklanmadıysa dershaneler deneme sınavlarında nasıl puan hesaplıyordu? Şu an da YGS-LYS denemelerinde yeni 575'lik puan sistemine göre puan hesaplamalar başladı. Nasıl yapıyorlar bunları?

• 2005'e dek olan tek bölümlük sistemde sadece Sayısal, Eşit Ağırlıklı, Sözel ve Yabancı Dil puan türleri vardı. 2006'da ilki uygulanan yeni sistemde ise sayısalcılar SAY-1'ci ve SAY-2'ci diye bölündü. Aynı şekilde eşit ağırlıkçılar EA-1'ci ve EA-2'ci diye, sözelciler SÖZ-1'ci ve SÖZ-2'ci diye. Başarı sıralamalarını nasıl kestirebildiniz peki?

Çünkü 2006'dan evvel x tane sayısalcı varken, 2006'tan itibaren y tane SAY-1'ci, z tane SAY-2'ci diye ayrıldı. Hatta herkesin 1. bölüm çözme zorunluluğu olduğu için y+z+(diğerleri) diyebiliriz. Tercih yaparken A üniversitesinin B bölümünün kaçıncıyı alacağını nasıl tahmin edebildiniz?

• < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 23 Ekim 2009; 20:10:05 >

• hoba..işin bide bu tarafı var tabiaralık ayında örnek sınav yayınlancağı falan söyleniyo ama cidden örn lys2 puanında kaçıncı olursak hangi üni vs.cidden düşündükçe içi ürperiyo insanın
  • quote:

Orijinalden alıntı: CCaaNN

hoba..işin bide bu tarafı var tabiaralık ayında örnek sınav yayınlancağı falan söyleniyo ama cidden örn lys2 puanında kaçıncı olursak hangi üni vs.cidden düşündükçe içi ürperiyo insanın

Söylentilerden çok geçmişte böyle bir şey olup olmadığını merak ediyorum.

Kimseden de yanıt gelmedi. 2006'da ÖSS'ye giren olmadı galiba.

• 2006da össye giren var

Katsayıdan kastın her soru çözümünde gelecek olan puan ise ,evet belirtilmişti.Hatta deneme çözdükten sonra say 1 ve 2 puanlarını hesaplarken kullanabiliyorduk bu hesaplama sistemini.

Öss siteminin bir örneğinin yayınlandığını hiç anımsamıyorum ama hocaların tek öylediği şey "bu yıl sistem ilk kez denediği için sorular çok kolay olacak" (halbuki hiçte kolay değildi sınav)

Sıralamayı ve puan durumunu kestirme durumu söz konusu değildi.Bir önceki yıl 305 ile girilen bölüme o yıl 26x.xxx puan ile öğrenci alınmıştı.
  • Ben girmiştim ama hatırlamıyorum
    Hatırladığım bikaç şey bu şekil bir karışıklığa gelmişti :) Ve biz yani meslek liseleri gayet tedirgindi 2. bölüm yüzünden , tabi 2. bölümün çözülmeyeceği açıklanınca baya bi rahatlamıştık...
  • quote:

Orijinalden alıntı: erdenar

2006da össye giren var

Katsayıdan kastın her soru çözümünde gelecek olan puan ise ,evet belirtilmişti.Hatta deneme çözdükten sonra say 1 ve 2 puanlarını hesaplarken kullanabiliyorduk bu hesaplama sistemini.

Öss siteminin bir örneğinin yayınlandığını hiç anımsamıyorum ama hocaların tek öylediği şey "bu yıl sistem ilk kez denediği için sorular çok kolay olacak" (halbuki hiçte kolay değildi sınav)

Sıralamayı ve puan durumunu kestirme durumu söz konusu değildi.Bir önceki yıl 305 ile girilen bölüme o yıl 26x.xxx puan ile öğrenci alınmıştı.

• Katsayıların ne zaman açıklandığını da hatırlayabiliyor musun acaba? ÖSYS başvuru kılavuzunda mı öğrenebildiniz ancak, yoksa daha erken bir vakitte ÖSYM'nin resmî sitesinde de açıklanmıştı?

• Ya yeni sistemin bir örneğinin yayınlanacağına dair söylentiler dolaşıyor da, ondan sormuştum.

• Sıralama ve puanla ilgili şöyle 2 örnek vereyim bari: Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği & Ankara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği.

Bu 2 bölüm yeni sistemden evvel sadece Sayısal puan türüyle alıyordu. x tane sayısalcı olsun. 2006'tan itibaren de YTÜ Makine Mühendisliği SAY-2 puan türüyle, Ankara Üniversitesi BÖTE de SAY-1 puan türüyle öğrenci aldı. a tane SAY-2'ci, b tane SAY-1'ci olsun.

YTÜ Makine Mühendisliği (Atıyorum.) 2005'te Sayısal puan türünden en son 15000.'yi almış ve kapatmış olsun. SAY-2'de kaçıncıyı alacağını nasıl kestirdiniz?

Çünkü Sayısal = SAY-1 + SAY-2. x kişide 20000.'yi alan bir yer, a kişide kaçıncıyı alacak? Bunu nasıl anlayabildiniz?

Puan kısmını söyleme gereği duymuyorum; çünkü başarı sıralamaları bellidir. Tercihler ona göre yapılır. Puan da değişken bir parametre.

Ya da ben mi bu işin çok b.kunu çıkardım?

• Bizim zamanımızda senin düşündüğün kadar ince hesap yapan birisi yoktu.Herkes mümkün olduğunca iyi yapmaya çalşıyor ve öyle yada böyle biryere gideceğini umuyordu.Hedefler çok büyük değildi açıkcası.2006 yılında çıkan kurala göre 2. bölümden herhangi bir testten 1.5 net altında yapanın puanı hesaplanmayacaktı.Mesela adamın feni çok iyi ama matematiği(2.bölüm) boş bıraksa say 2 puanı 0 oluyordu. pek çok kişi sebepten tabiri caizse g.t altına gitti.örneğin ben sınavın ikinci bölümünü çok zor olduğunu görünce çıkmadan evvel say 2 den birkaç soruyu rastgele işaretledim.Düşünceme göre zaten kazanamayacaktım ama , bunun bir sıralama sınavı olduğu ve benim zorlandığım sorularda pekçok kişinin de zorlanacağı o an aklıma gelmemişti.Nihayetinde sonuçta puanlar açıklanınca laf olsun diye tercih yaptık ve 191+70=261 say2 puanı ile 91bininci oldum ve bir önceki yıl 305 alan kişinin yerleştiği yere girdim.Yani kısacası sınav temelinde sıralama sınavı olduğu için belli bir puana hedeflenmek yerine en iyisi olmaya çalışmak lazım.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: erdenar

Bizim zamanımızda senin düşündüğün kadar ince hesap yapan birisi yoktu.Herkes mümkün olduğunca iyi yapmaya çalşıyor ve öyle yada böyle biryere gideceğini umuyordu.Hedefler çok büyük değildi açıkcası.2006 yılında çıkan kurala göre 2. bölümden herhangi bir testten 1.5 net altında yapanın puanı hesaplanmayacaktı.Mesela adamın feni çok iyi ama matematiği(2.bölüm) boş bıraksa say 2 puanı 0 oluyordu. pek çok kişi sebepten tabiri caizse g.t altına gitti.örneğin ben sınavın ikinci bölümünü çok zor olduğunu görünce çıkmadan evvel say 2 den birkaç soruyu rastgele işaretledim.Düşünceme göre zaten kazanamayacaktım ama , bunun bir sıralama sınavı olduğu ve benim zorlandığım sorularda pekçok kişinin de zorlanacağı o an aklıma gelmemişti.Nihayetinde sonuçta puanlar açıklanınca laf olsun diye tercih yaptık ve 191+70=261 say2 puanı ile 91bininci oldum ve bir önceki yıl 305 alan kişinin yerleştiği yere girdim.Yani kısacası sınav temelinde sıralama sınavı olduğu için belli bir puana hedeflenmek yerine en iyisi olmaya çalışmak lazım.

Anladım hocam, sağ ol. Üst sıralar dışında çoğu rastgele girmiş. Taban puanlar çok düşüktü. 2007'de soruların neden çok kolay olduğu belli oldu.

Galiba yeni YGS-LYS'de de böyle bir manzara yaşanacak. Ama bu sefer öğrenciler daha bilinçli gibi gözüküyor.

Son olarak, katsayıların ne zaman açıklandığını hatırlayan var mı? Bu sefer de yine aynı tarihlerde açıklanma olasılığı vardır.

• yani bu yılda sürprizler olabilir bence.Hem puanlar beklentilerden düşük olabilir hemde değişik kesimlerin(meslek ,imam-hatip vb) sınava girmesiyle sıralamalarda değişir.Dediğim gibi bu sınavda en iyi olmaya hedeflenmek lazım.Nasıl olsa devlet ilk 10 bin kişiyi tıbba öğrenci olarak alıyor hiç değişmeyen bir olgu bu.Bu yılda aynısı olur üsttekiler zaten bellidir ve alt sıralarda beklenmeyen bölüme yerleşmeler sözkonusu olabilir.
  • 21 Temmuz 2009 Genel Kurul Kararını yökün sitesinde gördüm ve yorumluyorum.

Örnek olarak tm2 den bir bölüme girecek olan bir kişinin puanı

Türkçe T.Mat. Sosyal Fen Mat. Geom. Türk Ed. Coğ.-1

14 14 7 5 22 8 22 8

Katsayılar ortada işte. Örnek olarak mat ve geometri testlerinin toplam ağırlığı %30 lys1 di sanırım mat-geo sınavı bu sınavda 80 soru varsa 500\80 den bir sorunun kaç puan olduğu hesaplanır. 80 soruyu full yapan 500 puanı alır ve 500*30\100 den mat ve geo bölümünden tm2 puanına eklenecek puan hesaplanır. Aynı şekilde diğer bölümlerden de.

BEN BUNU HİÇBİR DERSHANE HOCASINDAN VS. ÖĞRENMEDİM YÖKÜN YAYINLAMIŞ OLDUĞU MAKALEYE GÖRE YORUMLADIM AMA DOĞRUDUR AMA YANLIŞTIR BİLEMEM KİMSEYİ YANLIŞ YÖNLENDİRMEK İSTEMEM.
  • quote:

Orijinalden alıntı: alisann

21 Temmuz 2009 Genel Kurul Kararını yökün sitesinde gördüm ve yorumluyorum.

14 14 7 5 22 8 22 8

Katsayılar ortada işte. Örnek olarak mat ve geometri testlerinin toplam ağırlığı %30 lys1 di sanırım mat-geo sınavı bu sınavda 80 soru varsa 500\80 den bir sorunun kaç puan olduğu hesaplanır. 80 soruyu full yapan 500 puanı alır ve 500*30\100 den mat ve geo bölümünden tm2 puanına eklenecek puan hesaplanır. Aynı şekilde diğer bölümlerden de.

BEN BUNU HİÇBİR DERSHANE HOCASINDAN VS. ÖĞRENMEDİM YÖKÜN YAYINLAMIŞ OLDUĞU MAKALEYE GÖRE YORUMLADIM AMA DOĞRUDUR AMA YANLIŞTIR BİLEMEM KİMSEYİ YANLIŞ YÖNLENDİRMEK İSTEMEM.

Bu sadece testlerin etkileme yüzdeleri. Ağırlıklar yani. Katsayılar da bununla doğru orantılı olabilir; ama kesin bilgi yok elimizde. Ayrıca bunlar ta yazın, ÖSYM başkanı tarafından açıklanmıştı ve şu an her YGS-LYS rehberlik sitesinde yayınlanıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: :AlacaKaranlık:

quote:

Orijinalden alıntı: alisann

21 Temmuz 2009 Genel Kurul Kararını yökün sitesinde gördüm ve yorumluyorum.

14 14 7 5 22 8 22 8

Bu sadece testlerin etkileme yüzdeleri. Ağırlıklar yani. Katsayılar da bununla doğru orantılı olabilir; ama kesin bilgi yok elimizde. Ayrıca bunlar ta yazın, ÖSYM başkanı tarafından açıklanmıştı ve şu an her YGS-LYS rehberlik sitesinde yayınlanıyor.

Dersanelerin hesaplamaları bu yüzdelere göre doğru orantılarda hesapladığı düşünüyorum.

• Hey gidi günler...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adamlar evlenmistir lan :D

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yuh, nereden buldunuz bu konuyu?

Hey gidi günler... Üniversite bitiyor şimdi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: rapçi doktor

Adamlar evlenmistir lan :D

ölmüştür
  • quote:

Orijinalden alıntı: teoska

Yuh, nereden buldunuz bu konuyu?

Vayy seneler sonra haa.. nerdesin hocam

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: erdem.2

quote:

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği son sınıf. Bu dönem bitecek diye umuyorum.
  • quote:

quote:

quote:

Bravo hocam :) herhangi biyerden is teklifi geldi mi ne dusunuyosun?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

quote:

quote:

Bravo hocam :) herhangi biyerden is teklifi geldi mi ne dusunuyosun?

Yok yahu, ne iş teklifi... :)

İş teklifleri öyle sandığınız gibi her İTÜ'lüye, ODTÜ'lüye, BOÜN'lüye vb. yağmıyor. Bu tür üst sınıf üniversitelerin tanıtımlarında "Filanca bölümünde iş teklifleri alıyorlarmış" diye söylentiler dolaşır hep. Ancak öğretim görevlileri ile iyi ilişkiler içinde olanlara, not ortalaması veya CV ile öne çıkanlara, oldukça iyi yerlerde staj yapıp, bağlantılarını devam ettirenlere, yarışmalarla vb. kendini ispatlamayı başarmış öğrencilere nasip olur bunlar. Yoksa "X Üniversitesine kapağı attım, gelsin iş teklifleri" diye bir şey yok.

Yarı zamanlı çalışıyorum şu an. Haziranda tam zamanlı işe geçeceğim. Öyle devam ederim. 1-2 yıl sonra da yüksek lisansa başvururum. Yüksek lisans Türkiye'de de olabileceği gibi, yurt dışı da araştırmıyor değilim.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.