Şimdi Ara

2024'ün ilk yarısında Karadeniz'de üretilen doğal gaz miktarı açıklandı (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
0
Favori
1.250
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Diğer yanıtlarımda açıklamaya çalıştım aslında. Eğer yatırım ve işletme maliyeti çıkardığımız gaza değmiyorsa, daha doğrusu alternatiflerine göre verimsiz kalıyorsa, belki onun yerine farklı enerji kaynaklarına yatırım ve teşvik de mantıklı olabilir diye düşünüyorum. Örneğinizdeki gibi süresiz üretim söz konusu değil zaten, rezerv elbet bitecek. Verdiğiniz silah örneğinde yerli A silahımız yerine aynı amaca hizmet eden yerli B silahı ve gerekliyse yanına ithal C silahı da kullanabiliriz belki diyorum.

Tabi bu durumda yine doğalgaz çıkarılır ama önceliği değişir. Önce daha karlı olan alternatifler değerlendirilmeli diye düşünüyorum. Günün sonunda amacın dışa bağlılığı azaltmak olduğunu düşünürsek, aynı kapıya çıkacak daha karlı bir yatırım varsa hedefe ulaşmayı hızlandırır.

Tam da bu nedenle son durumdaki projeksiyonla bu yatırımın maliyetlerini kaç senede kurtaracağı, rezervin planlanan tükenme süresini ve toplamda tahmini ne kadar kar bırakacağını öğrenmek istedim. Tabi kaynak seçiminin iç ve dış politikalara etkisini gözardı ediyorum. Belki de bu nedenlerle mümkün de olmayabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 26 Ağustos 2024; 13:26:6 >

• gun kullanıcısına yanıt

Her şeyin ucunun dönüp dolaşıp ekonomiye geldiğini, tutulmayan sözlerin ekonomiye bağlandığını ve bunun müsebbibini de söylemeye gerek yok sanırım.  

• Türkiye'nin günlük doğalgaz ihtiyacı ortalama 250 milyon metreküp. Kış aylarında bu rakap doğal olarak artıyor.

Karadenizde 6 aylık 900 milyon metreküp doğalgaz elde edilmesi çok az olsada ilerisi için daha fazla kuyudan çıkarılacak gaz miktarları ile günlük ihtiyaçlar karşılanabilir.

Asıl gaz sahası Akdeniz'de ve oradada sondajların yapılması lazım. Unutulmamalıdırki Türkiye'nin yıllık petrol ve doğalgaz italatı 100 milyar dolar civarında ve bu çok korkunç bir rakam. Sadece günlük petrol ihtiyacımız 1 milyon varil petrol ve biz yeni açılan petrol kuyularından bu yıl itibariyle 120 bin varil petrol çıkarabileceğiz.

Yani Türkiye enerji kaynakları yönünden ne yazıkki nüfusuna göre şuan yetersiz kaynaklara sahip. Zaten üretim maliyetlerinin artmasının en önemli bir sebebide enerji giderleri kalemleri oluyor. Konuya bu açılardan bakarsak Türkiye'nin günlük ihtiyacı ve çıkarılan kaynak miktarı totali ile daha realist bir tablo ortaya çıkacaktır. Zaten her halükarda yıl sonu 100 milyar dolar gider kalemi bütçeye giriyor kafadan. Dolarla aldığın enerjide dolarla vatandaşa yansıtıyorlar. Yani benzin 50 tl değilde 30 tl olsun, bu bile pahalı..

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.