21,17 TL Alfais 4548 HDMI to VGA Dönüştürücü Adaptör Kablosu (Ses Destekli) |
21,17 TL Alfais 4548 HDMI to VGA Dönüştürücü Adaptör Kablosu (Ses Destekli)
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
Yedekte dursun diye bir tane sipariş verdim:
Bunun muhtemelen aynısı olan siyah renkli versiyonu "Alfais 4488" modelini 6 aydır sorunsuz kullanıyorum zaten. Devre tasarımı ve kullanılan DAC yongasına kadar aynıdır herhalde, gelince içini açıp emin olacağım. Normalde ses (Aux) desteği olmayan "Alfais 4487 (Siyah)" ve "Alfais 4547 (Beyaz)" modellerinden bile ucuza satılıyor şu an. Ses desteği olması önemli, bazı durumlarda alternatif olarak çok işe yarıyor, ben sürekli kullanıyorum. "Alfais 4488" modelini de indirimde 20 TLye almıştım zaten, Prime üyelerine ya da 100 TL üzerine kargo ücretsiz amazonda. Üretim arızası çıkmadığı sürece iş gören fason ürünler bunlar, ancak kalite kontrol gibi bir durum olmadığı için riske girmek istemeyenler daha kaliteli ürünlere baksınlar.
Ayrıca önemli bir konu daha:
Sony PS4, Macbook, Monster, Raspberry Pi vs. gibi bazı cihazlar HDMI güç çıkışını sınırlı tuttuğu için bu tip aktif dönüştürücüler ya hiç çalışmaz ya da sıkıntılı çalışır. Bu tipte konsol, notebook, SBC türü cihaz kullananlar direkt harici güç desteği olan çeviricilere yönelsinler, aşağıda bazı örnek modellerden bahsettim.
Benim halihazırda PC ve X96 Air android tv box ile kullandığım Alfais 4488 modeli birçok cihazda harici güç desteği olmadan sorunsuz çalışmıştı ilk aldığımda. Ancak ben tek tuşla bu iki kaynak arasında geçiş yapmak için "Alfais 4494 2 Port Çift Yönlü HDMI Switch Splitter" da ekleyince X96 Air ve Raspberry Pi B gibi düşük güçle çalışan cihazlar sorun çıkarmaya başladı:
https://www.amazon.com.tr/Alfais-4494-Y%C3%B6nl%C3%BC-Switch-Splitter/dp/B0848PY1G7
O yüzden ben de birkaç hafta sonra çeviriciyi açıp HDMI 18. pin kablosunu iptal ederek harici güç giriş kablosu ekledim ve USBden beslemeye başladım. Bu pürüz de çözülmüş oldu, ancak ideal olan bu değil tabii ki. Ölçümlerime göre çözünürlük ve sese bağlı olarak hafif değişmekle beraber çevirici 0.3A civarlarında akım çekiyor, bu da en düşük 1.5 Watt güç gereksinimi demek. Yani USB2.0 ve hatta 10-15 yıllık eski ama kaliteli telefon adaptörleri bile fazlasıyla işimizi görüyor.
Cihaz aktif dönüştürücü olduğu ve ~1.5W güç çektiği için ısınıyor haliyle. Ben cihazın plastik kasasına birçok delik açtım. Aksi takdirde kapalı kutuda fırın etkisi ile olumsuzluklar yaşanması çok olası, özellikle sıcak yaz aylarında. Alacak olanlara da tavsiye ederim; lakin uğraşırken kablosuna dikkat edilmeli, zarar vermek işten değil:
Kullandığım "Alfais 4494 2 Port Çift Yönlü HDMI Switch Splitter" için de bir not düşeyim, kritik bir konu çünkü.
Bu switchde HDMI girişler birbirinden izole edilmemiş, kaynaklar HDMIdan birbirini besliyor. Yani bir kaynak çalışıyor diğeri kapalı iken, açık olan cihaz HDMI üzerinden diğer kapalı olan kaynağı da etkiliyor. Yani örnek vermek gerekirse TV Box açık, PC kapalı iken; Tv Box HDMI üzerinden PC ekran kartı slotuna besleme yapıyor ve sonuç olarak yaklaşık 2.5-3.5 Voltluk bir paralel geri besleme oluyor. Bu besleme bazı zamanlarda PCnin fanlarını döndürmeye de başlayabiliyor, buradan anlaşılabilir. Ya da PC açık TV Box kapalı iken PC HDMI üzerinden TV Box'a besleme yapıyor. Bu da dikkat edilirse TV Boxın fişi çekili olduğu durumda bile USB portlarındaki yaklaşık 3V gerilimden anlaşılabiliyor. (2 kaynak cihaz çalışıyor iken de farklı kaynaklardan birlikte besleme uygun bir durum değildir!)
Bu tabii ki istenen bir durum değil ve arızalara yol açabilir. Örneğin webde bu tip bi-directional switch kullanan nadir de olsa bazı kullanıcılar PC ekran kartlarının bozulduğundan bahsetmişler, çoğu kişi ise durumun farkında değil. Ben de zaten tek yönlü yani 2 kaynak-1 monitör olarak kullandığım için cihazı açıp HDMI 18. pin girşlerini düşük voltaj düşümlü Schottky diyotlar kullanarak birbirlerinden izole etmeyi düşünüyorum. Bu şekilde tek yönlü çalışacak ama benim için sorun olmayacak zaten, sadece zaman ayırıp uğraşmak gerekecek, uygun malzeme de ayarlamam lazım. Bu tipte switch kullananlar veya almayı düşünenler konuyu bilsin ve dikkatli olsunlar.
-----------------------------------------
Bu arada kullandığım Alfais 4488 dönüştürücüde bahsettiğim modifiyeleri yapmadan önce aşağıdaki konuda kendi deneyimlerimi yazmıştım, buraya da kopyalayayım. O zamana kadarki deneyimlerimi ve önerdiğim hdmi to vga çeviricileri detaylıca anlatmaya çalışmıştım, göz atılmasını tavsiye ederim:
https://forum.donanimhaber.com/hdmi-to-vga-donusturucu-ile-xbox-oynamak--152473233
ALINTI:
"
Aldığınız dönüştürücüde üretim arızası yoksa, yani özellikle güç girişi olmak üzere (HDMI 18. pin) kısa devre yoksa muhtemelen ciddi bir sorun yaşamazsınız. Bu tip makul fiyatlı dönüştürücüleri konsollarda da sorunsuz kullandığını belirten birçok kullanıcı var, araştırdığınızda görmüşsünüzdür zaten. (Yine de riski düşürmek isteyenler daha pahalı ve kaliteli ürünlere yönelmeliler tabii.)
Tasarım ya da üretim sorunu olmayan dönüştürücülerde pek sorun çıkmıyor anlaşılan. Sadece Sony PS4, Macbook vs. gibi belli bazı cihazlar HDMI portlarından yeterli güç beslemesi sağlamadığı için harici güç girişi olmayan dönüştürücüler çalışmıyor ya da kesik kesik görüntü-ses veriyor. Normalde HDMI sertifikasyonunda 18. pin için 50mA akım öngörülüyor (zaten asıl amacı da sadece görüntü veren ekranın EDID bilgilerini içeren EEPROMu çalıştırmak, bu tip dönüştürücüleri çalıştırmak değil!) . Ancak bu tip içinde DAC, ADC vs. aktif dönüştürücü yongaları içeren cihazlar daha fazla güç gerektirdiği için, HDMI güç sınırlaması yapan kaynaklar bunları çalıştıramıyor. Çözünürlük arttıkça ve ses de devreye girdikçe dönüştürücünün güç gereksinimi artıyor haliyle. İşin güzel tarafı günümüzde çoğu cihazın HDMI çıkışı yeterli gücü sağlıyor ve zamanla dönüştürücüler de daha az güç harcayacak şekilde revize edilmiş görünüyor.
Kısacası PS4 gibi bazı cihazlar için harici güç girişi olan ve sürekli besleme yapabileceğiniz (5Vda 0.5A fazlasıyla yeterli görünüyor) HDMI-VGA dönüştürücü elzem. Ancak Xbox'lar için bu tip bir sorundan bahsedildiğini görmedim şimdiye dek, max 1080p 60Hz için harici güç gerektirmeyen standart dönüştürücüler iş görüyor gibi görünüyor. Yine de harici güç girişi olan modelleri tercih etmek mantıklı olacaktır kanaatimce, ayrıntıya gireceğim.
Ben konsol kullanmasam da kendi deneyimimi yazayım en iyisi, belki araştıranlar için de fikir verir:
Samsung 1440x900 60/75Hz tek VGA girişli monitörümde deneme amaçlı kullanmak için aşağıdaki harici güç girişi olMayan, ses çıkışlı dönüştürücüyü aldım 2 hafta önce 19.99 TL'ye indirimli olarak:
Alfais 4488 HDMI To VGA Kablo Çevirici Dönüştürücü + Ses Destekli
Bu çeviriciyi aşağıdaki kaynaklarla denedim ve hepsinden de düzgün görüntü ve ses alabildim:
1) PC (Radeon HD4850 ekran kartı)
2) Netbook (Intel 4500MHD dahili ekran kartı)
3) X96 Air S905X3 Android TV Box
4) Raspberry Pi B 512MB Ram (1024x768 üstünde görüntü yok!)
+
5) Notebook (GeForce Go7300 ekran kartı, DVI-D-->HDMI pasif dönüştürücü ile beraber)
Özellikle Android TV Box'tan şüpheliydim çünkü bu tip cihazlar zaten max. 10W gibi düşük güçle çalışıyorlar ve USB gibi çevre birimlerine de sınırlı güç aktarabiliyorlar. Yine de HDMI çıkışından yeterli gücü sağladı ve 720p ile sorunsuz görüntü ve ses çıkışı alabildim. 1080p de denedim ve görüntü aldım ama monitör 900p olduğu için uyarı mesajı çıkıyor haliyle.
Raspberry Pi B 512MB için işletim sisteminin config.txt dosyasını editlemem gerekti ve sadece düşük çözünürlüklerde görüntü alabildim. 800x600 ve 1024x768'de sorunsuzdu ancak daha üst çözünürlüklerde görüntü alamadım. Muhtemelen Raspi HDMI'dan düşük akım verebiliyor. Akım ölçümü zahmetli olduğundan uğraşmadım ama HDMI gerilimi boşta 4.1(V) civarlarındaydı ki bu bile başlıbaşına sorun zaten. 10 yıllık bu ilk Pi'lerde HDMI kanalındaki diyotu yakanlar bile olmuş zamanında. Sonraki sürümlerde bu sorun çözülmüş ama maksimum ne kadar akım verebildiğini bilmiyorum. Genelde son sürümlerde en az 2.5-3A'lik adaptörler önerildiğine göre HDMI güç çıkışı da artırılmıştır herhalde. Kendi Raspberry Pi'lerinde dönüştürücü kullanacak olanlar direkt harici güç girişli olanlara yönelseler daha iyi olur yine de. Ancak görüntü almak için config.txt editlemesi gerekebileceğini de unutmasınlar.
Eğer Tv Box'ta çalışmasaydı ya da Raspberry Pi'de yüksek çözünürlükte sürekli kullanacak olsaydım, cihazı açıp 18. pin kablosunu iptal ederek kendim harici güç girişi modifikasyonu yapardım ama gerek yok benim için. Zaten çoğu kişi de bununla uğraşamaz, en başta harici güç girişli olan bir model almak en mantıklısı olacaktır.
Gerçi ben yine de içini açıp kontrol ettim. Birçok cihazda ses çevirici yonganın ayrı olduğunu görüyordum ama bu modelde hem görüntü hem de ses tek bir yongada dönüştürülüyor, muhtemelen maliyet ve/veya verimlilik için tercih edilmiştir. Chipin üzerindeki ibarelere göre arattım ancak herhangi bir bilgiye ulaşamadım. İçini açmışken bir de havalandırma delikleri ekleyecektim ama erteledim. Bir ara yapacağım, ısınmaya karşı önlem olur böylece, işi sağlama alayım.
Ben PCde direkt normal VGA görüntü ile HDMI-VGA dönüştürücü arasında bir fark olup olmadığından emin olamadım. Bariz bir görüntü bozukluğu, renk farkı, stabil çalışmama vs. farketmedim kullandığım süre boyunca ancak "%100 kayıpsız görüntü alabiliyorum, hiç bir fark yok" diyemem kesinlikle.
Ayrıca bendeki sözkonusu Alfais 4488 gibi harici güç girişi olMayan cihazlarda kullanılan chipler yüksek verimlilik yani düşük güç tüketimi için üretilmiş ve bu yüzden kayıplı dönüşüm sağlayan yongalar olabilir. Harici güç girişi olan modellerde ise daha yüksek güç tüketen ama görüntü kaybı yaşatmayan yongalar kullanılıyor olabilir, bilemiyorum. Çözünürlük ve yenileme hızlarında fark görünmese de renk derinliğinde, sayısında farklar olabilir mi, emin değilim. Çeşitli farklı modeller alıp karşılaştırmak isterdim, internette ayrıntılı bilgi bulmak çok zor. Hele böyle ucuz fason ürünlerde imkansız gibi bir şey.
Benim tavsiyem bütçe ayırabilecek olanlar farklı kaynaklarda ve stabil, sorunsuz, kayıpsız çalışmayı garantilemek adına muhakkak harici güç girişi olan modelleri tercih etsinler. Alfais, Dark, S-Link markalı fason modeller iş görse de (S-link SL-HVS13 çok satılan ve olumlu yorumları olan bir model mesela), yine de Ugreen, Vention gibi nispeten kaliteli Çin markalarını tercih etmek yerinde olur bence.
Örneğin aşağıdaki Ugreen modeli 88 TL iken çok mantıklı bir seçenekti, şimdi 131 TL olmuş:
Ugreen HDMI to VGA AUX Dönüştürücü Beyaz
https://www.amazon.com.tr/Konverterkabel-al%C3%BCminyum-destekler-Chromebook-Raspberry/dp/B00B2HOMA4
Direkt monitöre takılan şu model de dikkatimi çekmişti ama fiyatı yüksek ve yurtdışından geliyor, amazon kendisi satmaya başlarsa tekrar radarıma girecek:
UGREEN HDMI Kadın VGA Erkek Adaptör 1080P HDTV Aktif Ses İletim Dönüştürücü Kablosu TV Çubuğu için
"
ALINTI:
-
Teşekkürler. Lazımdı. Diğerlerine göre çok fazla ucuz. Kalite beklemiyorum o yüzden ama sunumu projektöre yansıtır diye düşünüyorum.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Ben ikinci monitör için ses desteği olmayan 4547 kodlu beyaz modelini kullanıyorum. Fhd çözünürlüğe alınca 2-3 dk sonra sinyal yok diyip monitör kapanıyor ancak 1366*768 çözünürlük de sorunsuz çalışıyor. Başka dönüştürücü alsam fhd çalıştıracağı şüpheli anladığım kadarıyla takılan pcden pcye bile farklılık gösteriyor yorumlarda sorunsuz fhd çalışanlar da var çalışmayanlarda. Yani çok kaliteli bir model almadıktan sonra dönüştürücü işi şans işi.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Projeksiyon cihazına bağlayacağınız notebook, ultrabook, netbook vs. HDMI çıkışından dönüştürücü için gerekli olan yeterli gücü (~1.5W) sağladığı sürece sorunsuz kullanırsınız. Çözünürlük çok yükseğe çıkmayacağı ve arada kullanılacağı için çeviricinin ısınması da çok fazla problem olmayacaktır.
Yani harici güç girişi ekleme ve havalandırma delikleri açma gibi modifikasyonlara da ihtiyacınız kalmaz çok büyük olasılıkla.
Tabii bunlar üretim arızası olmayan bir ürünü üstteki mesajımda bahsettiğim kısıtlı olmayan HDMI çıkışlı kaynak cihazlarla kullanmanız halinde geçerli. Bu fiyata alternatifi olmayan bir ürün en azından, umarım işinize yarar.
-
Aç ayı oynamaz!
Çözünürlük yükseldikçe dönüştürücünün güç gereksinimi artıyor. Örneğin 1280*720'de cihaz 280mA akım çekiyorsa, 1920*1080'de 320mA akım çekiyor. Eğer kaynak, yani sizin durumda PC ekran kartı HDMI çıkışından max. 300mA akım verebiliyorsa FullHD çözünürlükte sorun yaşarsınız haliyle. Zaten HDMI sertifikasyonunda 18. pin beslemesi için sadece 50mA öngörülüyor, bu ihtiyaç duyulan seviyenin çok altında bir değer ve asıl amacı da bu tip çeviricileri çalıştırmak değil normalde.
Bu ve benzer durumlarda çok kaliteli bir dönüştürücü de alsanız harici güç desteği ile yeterli besleme yapmazsanız kararlı ve sorunsuz çalışmayı sağlayamazsınız. Bunun sağlanması için dönüştürücünün çok verimli, yüksek üretim teknolojili elektronik komponentlerle yapılması gerekir. Günümüzde düşük maliyetler için uygulanabilir değil.
Eğer kaynağınızı değiştirmeden yüksek çözünürlük istiyorsanız ya harici güç desteği olan dönüştürücülerden birini alacaksınız ya da elinizdeki modeli modifiye ederek harici güç girişi ekleyeceksiniz, benim yaptığım gibi.
Bunun şansla pek ilgisi yok. Üstteki bir mesajımda benzer konuları ve önerilerimi detaylı açıklamaya çalışmıştım, vakit bulduğunuzda bir göz atmanızı tavsiye ederim.
-
Eyvallah hocam, sağolasın. Pazartesi deneyeceğim. Ultra hızlı kargo teslimatı oldu. Akşam 22 gibi sipariş verdim gece kargo mesajı geldi sabahına teslimatta mesajı geldi ve teslim aldım bugün.
-
Bir adet aldım, teşekkür ederim.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Mesajınızı zaten okumuştum hocam söylediklerinizde haklısınız. Benim şans ile demek istediğim çoğu son kullanıcı bu teknik bilgilere sahip değil, ürünün 1080p desteklediğine bakıp alıyorlar (benim gibi) ancak yorumlarda fhd çözünürlükde kullanamayanlarda var kullananlarda ve bu durum kendi kullandıkları girişten vs kaynaklı. Çoğu fhd çözünürlükde çalışması için 320mA akım gerektiğini veya kendi hdmi girişlerinin ne kadar akım ürettiğini bilmiyor ve fhd çalışıp çalışmayacağını ancak deneyince görüyorlardır. Şansdan kastım buydu.
Benim konuya ilgim olmasına ve hatta acaba yeterli olur mu yoksa harici güç kaynağı olanlardan mı alsam diye düşünüp yok canım 3060ti kartın hdmi çıkışında heralde yeterli akım vardır diyerek almıştım ki kaç akım çıktığını hala bilmiyorum belki uyumlulukla ilgili bir sıkıntısı vardır. Fhd için alacaklar varsa bir araştırmalarını tavsiye ediyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
En Beğenilen Yanıtlar
![](/static/forum/img/enbegenilen_icons/tumyanitlarigenislet.png)
Yedekte dursun diye bir tane sipariş verdim: ![]() Bunun muhtemelen aynısı olan siyah renkli versiyonu "Alfais 4488" modelini 6 aydır sorunsuz kullanıyorum zaten. Devre tasarımı ve kullanılan DAC yongasına kadar aynıdır herhalde, gelince içini açıp emin olacağım. Normalde ses (Aux) desteği olmayan "Alfais 4487 (Siyah)" ve "Alfais 4547 (Beyaz)" modellerinden bile ucuza satılıyor şu an. Ses desteği olması önemli, bazı durumlarda alternatif olarak çok işe yarıyor, ben sürekli kullanıyorum. "Alfais 4488" modelini de indirimde 20 TLye almıştım zaten, Prime üyelerine ya da 100 TL üzerine kargo ücretsiz amazonda. Üretim arızası çıkmadığı sürece iş gören fason ürünler bunlar, ancak kalite kontrol gibi bir durum olmadığı için riske girmek istemeyenler daha kaliteli ürünlere baksınlar. Ayrıca önemli bir konu daha: Sony PS4, Macbook, Monster, Raspberry Pi vs. gibi bazı cihazlar HDMI güç çıkışını sınırlı tuttuğu için bu tip aktif dönüştürücüler ya hiç çalışmaz ya da sıkıntılı çalışır. Bu tipte konsol, notebook, SBC türü cihaz kullananlar direkt harici güç desteği olan çeviricilere yönelsinler, aşağıda bazı örnek modellerden bahsettim. Benim halihazırda PC ve X96 Air android tv box ile kullandığım Alfais 4488 modeli birçok cihazda harici güç desteği olmadan sorunsuz çalışmıştı ilk aldığımda. Ancak ben tek tuşla bu iki kaynak arasında geçiş yapmak için "Alfais 4494 2 Port Çift Yönlü HDMI Switch Splitter" da ekleyince X96 Air ve Raspberry Pi B gibi düşük güçle çalışan cihazlar sorun çıkarmaya başladı: https://www.amazon.com.tr/Alfais-4494-Y%C3%B6nl%C3%BC-Switch-Splitter/dp/B0848PY1G7 ![]() O yüzden ben de birkaç hafta sonra çeviriciyi açıp HDMI 18. pin kablosunu iptal ederek harici güç giriş kablosu ekledim ve USBden beslemeye başladım. Bu pürüz de çözülmüş oldu, ancak ideal olan bu değil tabii ki. Ölçümlerime göre çözünürlük ve sese bağlı olarak hafif değişmekle beraber çevirici 0.3A civarlarında akım çekiyor, bu da en düşük 1.5 Watt güç gereksinimi demek. Yani USB2.0 ve hatta 10-15 yıllık eski ama kaliteli telefon adaptörleri bile fazlasıyla işimizi görüyor. Cihaz aktif dönüştürücü olduğu ve ~1.5W güç çektiği için ısınıyor haliyle. Ben cihazın plastik kasasına birçok delik açtım. Aksi takdirde kapalı kutuda fırın etkisi ile olumsuzluklar yaşanması çok olası, özellikle sıcak yaz aylarında. Alacak olanlara da tavsiye ederim; lakin uğraşırken kablosuna dikkat edilmeli, zarar vermek işten değil: ![]() ![]() ![]() ![]() Kullandığım "Alfais 4494 2 Port Çift Yönlü HDMI Switch Splitter" için de bir not düşeyim, kritik bir konu çünkü. Bu switchde HDMI girişler birbirinden izole edilmemiş, kaynaklar HDMIdan birbirini besliyor. Yani bir kaynak çalışıyor diğeri kapalı iken, açık olan cihaz HDMI üzerinden diğer kapalı olan kaynağı da etkiliyor. Yani örnek vermek gerekirse TV Box açık, PC kapalı iken; Tv Box HDMI üzerinden PC ekran kartı slotuna besleme yapıyor ve sonuç olarak yaklaşık 2.5-3.5 Voltluk bir paralel geri besleme oluyor. Bu besleme bazı zamanlarda PCnin fanlarını döndürmeye de başlayabiliyor, buradan anlaşılabilir. Ya da PC açık TV Box kapalı iken PC HDMI üzerinden TV Box'a besleme yapıyor. Bu da dikkat edilirse TV Boxın fişi çekili olduğu durumda bile USB portlarındaki yaklaşık 3V gerilimden anlaşılabiliyor. (2 kaynak cihaz çalışıyor iken de farklı kaynaklardan birlikte besleme uygun bir durum değildir!) Bu tabii ki istenen bir durum değil ve arızalara yol açabilir. Örneğin webde bu tip bi-directional switch kullanan nadir de olsa bazı kullanıcılar PC ekran kartlarının bozulduğundan bahsetmişler, çoğu kişi ise durumun farkında değil. Ben de zaten tek yönlü yani 2 kaynak-1 monitör olarak kullandığım için cihazı açıp HDMI 18. pin girşlerini düşük voltaj düşümlü Schottky diyotlar kullanarak birbirlerinden izole etmeyi düşünüyorum. Bu şekilde tek yönlü çalışacak ama benim için sorun olmayacak zaten, sadece zaman ayırıp uğraşmak gerekecek, uygun malzeme de ayarlamam lazım. Bu tipte switch kullananlar veya almayı düşünenler konuyu bilsin ve dikkatli olsunlar. ----------------------------------------- Bu arada kullandığım Alfais 4488 dönüştürücüde bahsettiğim modifiyeleri yapmadan önce aşağıdaki konuda kendi deneyimlerimi yazmıştım, buraya da kopyalayayım. O zamana kadarki deneyimlerimi ve önerdiğim hdmi to vga çeviricileri detaylıca anlatmaya çalışmıştım, göz atılmasını tavsiye ederim: https://forum.donanimhaber.com/hdmi-to-vga-donusturucu-ile-xbox-oynamak--152473233 ALINTI: " Aldığınız dönüştürücüde üretim arızası yoksa, yani özellikle güç girişi olmak üzere (HDMI 18. pin) kısa devre yoksa muhtemelen ciddi bir sorun yaşamazsınız. Bu tip makul fiyatlı dönüştürücüleri konsollarda da sorunsuz kullandığını belirten birçok kullanıcı var, araştırdığınızda görmüşsünüzdür zaten. (Yine de riski düşürmek isteyenler daha pahalı ve kaliteli ürünlere yönelmeliler tabii.) Tasarım ya da üretim sorunu olmayan dönüştürücülerde pek sorun çıkmıyor anlaşılan. Sadece Sony PS4, Macbook vs. gibi belli bazı cihazlar HDMI portlarından yeterli güç beslemesi sağlamadığı için harici güç girişi olmayan dönüştürücüler çalışmıyor ya da kesik kesik görüntü-ses veriyor. Normalde HDMI sertifikasyonunda 18. pin için 50mA akım öngörülüyor (zaten asıl amacı da sadece görüntü veren ekranın EDID bilgilerini içeren EEPROMu çalıştırmak, bu tip dönüştürücüleri çalıştırmak değil!) . Ancak bu tip içinde DAC, ADC vs. aktif dönüştürücü yongaları içeren cihazlar daha fazla güç gerektirdiği için, HDMI güç sınırlaması yapan kaynaklar bunları çalıştıramıyor. Çözünürlük arttıkça ve ses de devreye girdikçe dönüştürücünün güç gereksinimi artıyor haliyle. İşin güzel tarafı günümüzde çoğu cihazın HDMI çıkışı yeterli gücü sağlıyor ve zamanla dönüştürücüler de daha az güç harcayacak şekilde revize edilmiş görünüyor. Kısacası PS4 gibi bazı cihazlar için harici güç girişi olan ve sürekli besleme yapabileceğiniz (5Vda 0.5A fazlasıyla yeterli görünüyor) HDMI-VGA dönüştürücü elzem. Ancak Xbox'lar için bu tip bir sorundan bahsedildiğini görmedim şimdiye dek, max 1080p 60Hz için harici güç gerektirmeyen standart dönüştürücüler iş görüyor gibi görünüyor. Yine de harici güç girişi olan modelleri tercih etmek mantıklı olacaktır kanaatimce, ayrıntıya gireceğim. Ben konsol kullanmasam da kendi deneyimimi yazayım en iyisi, belki araştıranlar için de fikir verir: Samsung 1440x900 60/75Hz tek VGA girişli monitörümde deneme amaçlı kullanmak için aşağıdaki harici güç girişi olMayan, ses çıkışlı dönüştürücüyü aldım 2 hafta önce 19.99 TL'ye indirimli olarak: Alfais 4488 HDMI To VGA Kablo Çevirici Dönüştürücü + Ses Destekli ![]() Bu çeviriciyi aşağıdaki kaynaklarla denedim ve hepsinden de düzgün görüntü ve ses alabildim: 1) PC (Radeon HD4850 ekran kartı) 2) Netbook (Intel 4500MHD dahili ekran kartı) 3) X96 Air S905X3 Android TV Box 4) Raspberry Pi B 512MB Ram (1024x768 üstünde görüntü yok!) + 5) Notebook (GeForce Go7300 ekran kartı, DVI-D-->HDMI pasif dönüştürücü ile beraber) Özellikle Android TV Box'tan şüpheliydim çünkü bu tip cihazlar zaten max. 10W gibi düşük güçle çalışıyorlar ve USB gibi çevre birimlerine de sınırlı güç aktarabiliyorlar. Yine de HDMI çıkışından yeterli gücü sağladı ve 720p ile sorunsuz görüntü ve ses çıkışı alabildim. 1080p de denedim ve görüntü aldım ama monitör 900p olduğu için uyarı mesajı çıkıyor haliyle. Raspberry Pi B 512MB için işletim sisteminin config.txt dosyasını editlemem gerekti ve sadece düşük çözünürlüklerde görüntü alabildim. 800x600 ve 1024x768'de sorunsuzdu ancak daha üst çözünürlüklerde görüntü alamadım. Muhtemelen Raspi HDMI'dan düşük akım verebiliyor. Akım ölçümü zahmetli olduğundan uğraşmadım ama HDMI gerilimi boşta 4.1(V) civarlarındaydı ki bu bile başlıbaşına sorun zaten. 10 yıllık bu ilk Pi'lerde HDMI kanalındaki diyotu yakanlar bile olmuş zamanında. Sonraki sürümlerde bu sorun çözülmüş ama maksimum ne kadar akım verebildiğini bilmiyorum. Genelde son sürümlerde en az 2.5-3A'lik adaptörler önerildiğine göre HDMI güç çıkışı da artırılmıştır herhalde. Kendi Raspberry Pi'lerinde dönüştürücü kullanacak olanlar direkt harici güç girişli olanlara yönelseler daha iyi olur yine de. Ancak görüntü almak için config.txt editlemesi gerekebileceğini de unutmasınlar. Eğer Tv Box'ta çalışmasaydı ya da Raspberry Pi'de yüksek çözünürlükte sürekli kullanacak olsaydım, cihazı açıp 18. pin kablosunu iptal ederek kendim harici güç girişi modifikasyonu yapardım ama gerek yok benim için. Zaten çoğu kişi de bununla uğraşamaz, en başta harici güç girişli olan bir model almak en mantıklısı olacaktır. Gerçi ben yine de içini açıp kontrol ettim. Birçok cihazda ses çevirici yonganın ayrı olduğunu görüyordum ama bu modelde hem görüntü hem de ses tek bir yongada dönüştürülüyor, muhtemelen maliyet ve/veya verimlilik için tercih edilmiştir. Chipin üzerindeki ibarelere göre arattım ancak herhangi bir bilgiye ulaşamadım. İçini açmışken bir de havalandırma delikleri ekleyecektim ama erteledim. Bir ara yapacağım, ısınmaya karşı önlem olur böylece, işi sağlama alayım. Ben PCde direkt normal VGA görüntü ile HDMI-VGA dönüştürücü arasında bir fark olup olmadığından emin olamadım. Bariz bir görüntü bozukluğu, renk farkı, stabil çalışmama vs. farketmedim kullandığım süre boyunca ancak "%100 kayıpsız görüntü alabiliyorum, hiç bir fark yok" diyemem kesinlikle. Ayrıca bendeki sözkonusu Alfais 4488 gibi harici güç girişi olMayan cihazlarda kullanılan chipler yüksek verimlilik yani düşük güç tüketimi için üretilmiş ve bu yüzden kayıplı dönüşüm sağlayan yongalar olabilir. Harici güç girişi olan modellerde ise daha yüksek güç tüketen ama görüntü kaybı yaşatmayan yongalar kullanılıyor olabilir, bilemiyorum. Çözünürlük ve yenileme hızlarında fark görünmese de renk derinliğinde, sayısında farklar olabilir mi, emin değilim. Çeşitli farklı modeller alıp karşılaştırmak isterdim, internette ayrıntılı bilgi bulmak çok zor. Hele böyle ucuz fason ürünlerde imkansız gibi bir şey. Benim tavsiyem bütçe ayırabilecek olanlar farklı kaynaklarda ve stabil, sorunsuz, kayıpsız çalışmayı garantilemek adına muhakkak harici güç girişi olan modelleri tercih etsinler. Alfais, Dark, S-Link markalı fason modeller iş görse de (S-link SL-HVS13 çok satılan ve olumlu yorumları olan bir model mesela), yine de Ugreen, Vention gibi nispeten kaliteli Çin markalarını tercih etmek yerinde olur bence. Örneğin aşağıdaki Ugreen modeli 88 TL iken çok mantıklı bir seçenekti, şimdi 131 TL olmuş: Ugreen HDMI to VGA AUX Dönüştürücü Beyaz https://www.amazon.com.tr/Konverterkabel-al%C3%BCminyum-destekler-Chromebook-Raspberry/dp/B00B2HOMA4 ![]() Direkt monitöre takılan şu model de dikkatimi çekmişti ama fiyatı yüksek ve yurtdışından geliyor, amazon kendisi satmaya başlarsa tekrar radarıma girecek: UGREEN HDMI Kadın VGA Erkek Adaptör 1080P HDTV Aktif Ses İletim Dönüştürücü Kablosu TV Çubuğu için ![]() " ALINTI: |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X