Aşağıdaki yazdığım yazı hiçbir sebep gösterilmeden forumdan silinmiştir. Silen bir yönetici ise lütfen fikir özgürlüğüne saygı gösterip silme nedenini pm ile açıklasın.
quote:
Öncelikle bu daha önce başka bir yerde tartışıldı mı bilmiyorum, foruma bir göz attım göremedim.
Mevzu şu : 512u/128d hızlarında iki kişi video konferans yaptığında akıcılığı belirleyen unsur yavaş olan upload(gönderim) hızıdır. Yani iki taraf da maks. 128 kbps'lik hızda görüntü alıp gönderebilirler (tcp headerlar dahil) . Bu akışın 2x hızla birlikte 2ye katlanıp katlanmayacağını merak ettim ve ölçtüm.
Eğer görüntüdeki renk sayısı fazlaysa ve/veya hareketli bir nesne varsa akış %80nin üzerinde bir oranla iki katına çıkıyor. Bu da artık 1 saat video konferans yaptığınızda eskisine oranla %80 daha fazla kota dolduracağınız anlamına geliyor. Bu oran tahminimce %30 - %90 arasında değişecektir. Aksi koşullarda ortalama 160kbps lik bir kullanım söz konusu.
Bu durumdan haberdar etmek istedim. Standart kullanıcıların çoğu durumu ancak fatura gelince fark edecektir. Telekomun hızı ikiye katlayarak kotayı aynı seviyede bırakması ta başından beri iyi niyetli bir tutum değildi bence. Bu ölçümü yaptıktan sonra artık gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki hiç de iyi niyetli değiller...
Herkesi uyandıralım...
Bu duruma çözüm olarak NetLimiter veya benzeri bir program öneriyorum.