romalı sudan kaçarak lanetten kurtulacağını sandı ama çölde bile bir karış suda boğulma tehlikesi yaşadı ve kendi kanında boğuldu. elektrikten kaçmak için kırsala taşınıp, düşük gerilimli sistemlerle basit yaşayabilirsin ama yağmurdan kaçmak için sığındığın ağaca yıldırım düşebilir. dediğim gibi aramızda görüş farklılığı var. sen elektriğin kendisini tehlikeli görüyorsun, ben ihmal, dikkatsizlik, kötü işçilik ve kalitesiz malzeme kullanımının tehlikeyi doğurduğunu düşünüyorum. |
3 Fazlı sistemler nasıl çalışıyor? Nötr nasıl elde edilir? (3. sayfa)
-
-
Hikayenin bizi ilgilendiren tarafı, nasılsa ölecek hiçbir önlem almasın mı ? Adı üstünde hikaye, olmuş mudur diye düşünmüyoruz, mantıksal olarak cevaplıyoruz.
Alıntı
metni:ihmal, dikkatsizlik, kötü işçilik ve kalitesiz malzeme kullanımının tehlikeyi doğurduğunu düşünüyorum. Hayır. Biz her halükarda tehlike vardır diye defalarca söylediğimizde karşı çıkıyordun. Öncesinde detaylı açıkladım.
Keskin bıçak gibi hatta daha tehlikeli. Öyle görüp devamlı önlemli olmak lazım. ALLAH c.c. muhafaza elinde çiviyle ne olduğunu bilmeyen birisi prizle oynamaya kalksa ? KaçakAKımRölesi atmasa ya da öldürücü olduğu halde geçen akım attıramasa ?
Tedbir değil tedbirin kralı lazım.
Diğer taraftan tamamen doğala dönelim, teknoloji defolsun gitsin. Bi işe yaradığı da yok zaten. Ama düşük gerilim için bi yerlere gitmeye de gerek yok. Prizlerin hepsine düşük gerilim de verebilir ev sahibi. Elektronik uyarlanır, çamaşır-bulaşık mak ve buzdolabında motor modifiyesi gerekir.
-
motor modifiyesi zor iş değil. biz eğitim için 50 volta geçtiğimizde, motor sargıların spirlerini düşürerek, bu gerilime uyarladık ama onları boşta çalıştırıyoruz. bizim düşük gerilime geçme sebebimiz, artık eskisi gibi öğrenciler el becerileriyle gelmemesi ve artık daha dikkatsiz olmalarıdır.. güvenli şekilde eğitin görüp, tecrübe kazanmaları için bunları yapmak zorundayız ama eğitim amacıyla kullandığımız güç miktarı da düşüktür.
bir evin ihtiyaç duyduğu güç miktarı ise daha fazladır. aynı güçteki cihaza daha düşük gerilim uygulanırsa, daha fazla akım çeker. daha fazla akım daha kalın iletken demektir. bu da artan maliyet demektir. 10 m 3x1,5 ,le 3x2,5 kablolar arasında200 tl fark var. yüksek akım da yangın riskini arttıran başka bir etkendir. insanlar keyiflerinde 65 volt üstü gerilimleri kullanmıyorlar.
teknolojiyi bırakıp, tamamen doğala dönelim demek kolay ama 2-3 saatlik elektrik kesintilerinin bile suç oranlarının arttırdığı gözlemlenmiştir. ne yazık ki şehirler teknoloji olmadan insanları yaşatamayacakları kadar büyüdü. yaşadığın yerdeki en doğal su kaynağı nerede. tabi buna yiyecekleri de ekleriz ama onlar için bile suya ihtiyacımız var.
-
Alıntı
metni:eğitim için 50 volta geçtiğimizde,... bizim düşük gerilime geçme sebebimiz, artık eskisi gibi öğrenciler el becerileriyle gelmemesi ve artık daha dikkatsiz olmalarıdır.. güvenli şekilde eğitin görüp...bunları yapmak zorundayız Yani Dergul !!! Madem böyleydi de 2 sayfadır ne anlattın o zaman ??? Birileri çarpılmasın diye düşük gerilime geçmişsiniz hem de bu işin içinden birileri ve hocalarının yanında... Daha nasıl alelade vatandaşlara ve çoluk çocuğa tehlikesi olduğunu savunabildin ???
Alıntı
metni:aynı güçteki cihaza daha düşük gerilim uygulanırsa, daha fazla akım çeker. daha fazla akım daha kalın iletken demektir. bu da artan maliyet demektir. 10 m 3x1,5 ,le 3x2,5 kablolar arasında200 tl fark var. 200lirayı havaya atıp karada tutacak milyonlar var... Zaten bir kere veriliyor satın alma ücreti eşyada, 2000 olsa ne yazar ?
Alıntı
metni:yüksek akım da yangın riskini arttıran başka bir etkendir. insanlar keyiflerinde 65 volt üstü gerilimleri kullanmıyorlar. Hani risk dikkatsizlikten oluyordu ? Uygun malzemeyi kullandıktan sonra risk neden değişsin ? Malzeme yönünden risk değişmez. Ama kısadevre başka olay. Kısadevreyi önleyecek olan sigortadır ve her halükarda var. VAr ama kısadevre akımı 220Volt yani yüksek gerilimde mi fazla yoksa düşük gerilimde mi ??? Yani gerilimin artması kısadevreyi durduracak mı sanki ??? Akım kaynağının akımı sınırsız sayılabilir. Mahalle trafosu kısadevre anında güç sağlayacak ve sigorta haricinde konuşursak yüksek gerilim çok daha dehşet demek olur kısadevre için.
Alıntı
metni:şehirler teknoloji olmadan insanları yaşatamayacakları kadar büyüdü. İnsan yaşayamıyorsa teknoloji olmadan, neden pikniğe gitmek için can atıyor ?
-
çünkü öğrenciye hazır elektrik devresi yada tesisatı vermiyoruz, ona bunları yaptırıyoruz. yıllar önce sakarya'da öğrencisi elektrik akımına kapılıp, çarpıldığı için elektrik öğretmenleri hapse atıldı. sen benim açığımı bulduğunu sanıyorsun ama elimizdeki öğrenci kalitesiyle, eskisi gibi 220/380 voltta iş yaptıramıyoruz. ama yanımda çırak olarak çalıştırdığımda, işim daha kolaydır. çünkü gerekli ekipmanları verdiğim sürece ve iş güvenliğine dikkat ediyorsam, fazla sorun yaşamam.
maliyet hesabı senin düşündüğün kadar ucuz değil. işin içine birçok kalem girdiği için maliyet daha fazla artıyor. 1,5 ve 2,5'luk kabloları işlemek kolay ama daha yüksek kesitli kablolarla hiç çalıştın mı? onları kesmek ve bağlamak o kadar kolay değil. kaynak kablosunu bir dirsek borusundan geçirmeye çalışmanı yada 90 derece açı oluşturacak kadar sabitlemeni öneririm.
yüksek akımda iken kısa devre olursa, sigorta atıncaya kadar oluşacak ark, kaynak yaparken ortaya çıkana eş değer olacaktır. aynı şey mekanik anahtarlar içinde geçerlidir. her açıp kapadığında, aynı ark oluşacak.
bu yüzden düşük gerilim kullanmak istiyorsan, şofbeni, elektrikli fırını ve beyaz eşyaları hayatından çıkartmak zorundasın. bu da pikniğe gitmeye benzemez. düşük gerilim kullanmanın avantajlarını istediğin kadar say ama pratiğe dökmenin yolları yok.
-
Alıntı
metni:sen benim açığımı bulduğunu sanıyorsun Öğrencilere yüksek gerilim teslim edin diyen olmadı. Hem düşük gerilimi güvenlik için kullanıp hem de yüksek gerilim tehlikesizdir demene hayret ettik.... Öğrencileri tedbirsiz de bulsan, işin içinden kişilerdir, uzman olma yolundalar. Peki ya hiç işle alakası olmayanlar ? Onlar için çok daha tehlike yok mu ? İşte bunu dedik...
Alıntı
metni:yüksek kesitli kablolarla hiç çalıştın mı? İyi de sana hemen sök tesisatı mı dedik ? Ayarlanır yapılır. Gerilim düşümünü yapman gereken yerlerde yaparsın. Mühim olan prizler vb. Köşe yapmazsın tesisatında olur biter. Her işin kolayı bulunur, üretilir... Ama bunlar işin detayları. Mühim olan karar vermek. Konuşmamız sadece tehklike üzerine. Gerilimi düşürmek konuşulmalı.
Alıntı
metni:düşük gerilim kullanmak istiyorsan, şofbeni, elektrikli fırını ve beyaz eşyaları hayatından çıkartmak zorundasın. what ??? Neden ki ? 12Volt ile kampta her işini görenler ne oldu da evde çaktılar ? 12 Volt termosifon bile var ? Rezistans için birim yüzeyden çıkan ısı önemlidir, akım ayarlanır. Yüksek de olsa sonuç alınır. Buzdolabı için 12Volt kompresör olduğunu zaten söyledik, daha neyine düşük gerilim yetmesin ? 5Volt zaten kart mantık kısmı, değil mi ?
-
konu çok dağılıyor. ben, mühendis projeyi yönetmeliklere uygun hesaplayıp, hazırladıysa, malzemeler standartlara ve projeye uygun seçildiyse, elektrikçi tesisatı projeye uygun şekilde dikkatlice çektiyse, tesisatı kullanan kişi bir prize kırk tane cihaz bağlamamışsa, elektrik güvenlidir. çocuklara gelirsek, bir zahmet çocuk korumalı piriz ve uzatma kullansınlar. biz bu tür prizlerin olmadığı zamanlardan sağ salim altılattık. bunları tekrar etmeyeceğim. insanlar işini yapmadığı ve dikkatli olmadığı zaman, tehlikeli olan tek şey elektrik değil. bu konuda daha fazla söyleyebileceğim bir şey yok.
-
Alıntı
metni:ben, mühendis projeyi yönetmeliklere uygun hesaplayıp, hazırladıysa, malzemeler standartlara ve projeye uygun seçildiyse, elektrikçi tesisatı projeye uygun şekilde dikkatlice çektiyse, tesisatı kullanan kişi bir prize kırk tane cihaz bağlamamışsa, elektrik güvenlidir. Dergul konuyu da sen dağıtıyorsun. Çelişkilerle konuştun. Elektrik her zaman tehlikelidir. Asla güvenli değildir!!! Uzatma kablosu ezilmiştir açılan bir kısmından insanı çarpabilir,n herhangi bir cihaz çarpabilir, olabilir de olabilir...
Alıntı
metni:çocuklara gelirsek, bir zahmet çocuk korumalı piriz ve uzatma kullansınlar. Çocuk korumalı prize sonuçta fiş takılmıyor mu ? İşte aynısını yapmak isteyen çocuğa ne yapsın basit korumalar ?
Alıntı
metni:sağ salim altılattık. Ya atlatamayanlar ? Fire mi verelim ?
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X