Şimdi Ara

30m2 salona kaç metre petek?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
4.915
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar selamlar. 30m2 salonumuz mevcut evimizde. 2 adet 110x50 cm petek var. Oda termostatı kulanıyoruz ve salonda sıcaklığın 1 derece yükselmesi 35-40 dakikayı buluyor. Haliyle gaz tüketimi fazla oluyor. Salon için bu ebatlar yeterli değil sanırım. 1 tane peteği 130x60 ile değiştirsem sürede fark eder mi? 2 sini değiştiremiyorum 1 tanesinin bulunduğu yer müsait değil.

• Kabaca 10 M2 için 1 metre radyatör.
    Yani en az 3 metre petek olmalı toplamda.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cloud Nine kullanıcısına yanıt
    Hocam sizde olmasaniz cevap verecek kimse yok tesekkurler. Bir de hocam 50x110 unun yerine 90x110 alayim diyorum ebat olarak direk otursun diye. Ve baktigimda 90x110 baya isi veriyor. Yukarida yazmistim salon 30m2 ve iki adet 50x110 petek var. Bir petegi 90x110 yaptigimda salon daha cabuk isinir mi? Yada bu 90x110 petegin dezavantaji vs var mi? Ya da 60x130 yapsam yine de etki eder sanirim?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gokbiloz -- 19 Şubat 2020; 0:55:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DD Plus alın muhakkak.
    25 mm Hatveli.
    60x140 güzel olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cloud Nine -- 19 Şubat 2020; 8:55:58 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cloud Nine kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler bilgilendirme için.

• Ya benim ev 140m2 14 metre petek mi olması lazım. Biraz fazla değil mi?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Sorunuza istinaden bir hesap yapmıştım ama yüksek petek metrajı çıkınca yazmadım açıkçası. Tecrübeli kişilerin tavsiyesini almanız daha doğru olur, aşağıdaki hesap kağıt üzerinde. Doğru değerler sizin yalıtımınıza veya konumunuza göre değişebilir.

Yoğuşmalı kombilerde en mantıklı işletme sıcaklığı 55 gidiş - 45 dönüş olarak düşündüğümden petek verilerinde bu çalışmada verdiği kalorileri dikkate aldım.

DD plus olmayan normal bir PKKP 1000/600 radyatör 20 derece oda sıcaklığında 55/45 işletmede 780 kcal veriyor. DD Plus bu koşullarda %15 daha verimli olsa 897 kcal yapar.

İstanbul için ısı kaybı 45 kcal/m3 ise 30 m2 oda x 2.7 tavan yüksekliğinde 30 x 2.7 x 45 = 3645 kcal gerekir. 3645 / 897 = yaklaşık 4 metre dd plus 22 tip yada koyacağınız yerlerin durumuna göre 3645 kcal değerini karşılayacak petek/petekler gerekiyor.

Kombinizi 75 derece gidiş - 65 derece dönüş işletmesinde kullanıcaksanız aynı özelliklerde dd plus 1 metrede 1546 kcal veriyor. Bu durumda 2.3 metre işinizi görür ama sarfiyatı düşürme amacıyla düşündüğünüzden istediğinizi elde edebilir misiniz bilemiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oldies but goldies -- 20 Şubat 2020; 3:34:36 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Salonda Kombi?
    14 yıl önce açıldı
    70m2 daire için kombi önerisi
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Size kabaca 3 m petek lazım ister petek boyunu ister petek yüksekliğini arttırrarak bunu yapabilirsiniz, birde pkkp yerine pkkpkp denilen peteklerden koyarak da sorununuzu çözebilirsiniz.
  • Oldies but goldies kullanıcısına yanıt
    Hocam açıklamanız için teşekkürler. Donanımhaber uyarı vermediği için cevabınızı geç gördüm kusura bakmayın. Salonda kullanılan petek boyu kısa.. Bende bu hesaplamaları yaptığımda normalde salona 50*110 petekten 2.80 metre koyulması gerektiğini hesapladım. Bizde ise 2.20 metre var. Oda termostatı kullanıyorum ve bu yüzden salon geç ısındığı için sarfiyat artıyor. Yaklaşık 35-40 dakika sürüyor 20,5 den 21,5 e çıkması. Güncel olarak yapmayı planladığım 900*1100 bir tane tip 22 alıp onu bir tane 50*1100 ile değiştirmek. Bunun salonun daha kolay ısınması yardımcı olacağını düşünüyorum sizce de öyle olur mu? 50*1100 ün ısıl gücü 1347, 90*1100 ün 2161. İkisinin ortalaması 1754 kcal. 3775/1754 = 2,15 metre çıkıyor. Oda zaten salonda kullanılması gereken metreye eş değer. Bu peteği bağlatıp süreyi 25-28 dakikaya düşürsem sarfiyattan bir hayli kar ederim diye düşünüyorum. Sizce?

• kir-pi K kullanıcısına yanıt
    Hocam cevabınız için teşekkürler. Şimdi arkadaştan alıntı yaparak bir cevap yazdım. Sizde bir bakıp görüşünüzü paylaşırsanız sevinirim.
  • Estağfurullah. Önemli olan sıkıntınızı çözebilmeniz.

Yaklaşık %40 kapasite artışı olacak elbette fayda sağlayacaktır. Peteklerin verdiği kalori ile ısıtma süresi doğrusal ise ısıtma süresi hesaplama yaptığınız gibi düşecektir. Peteğin verdiği kalori ile ısıtma süresi doğrusal hesaplanmıyorsa dahi süre kısalır. Bu hesaplamanın tam olarak nasıl yapıldığını bilmiyorum.

Eğer aynı boyutlarda çok fiyat farkı yoksa bence dd plus seçin. Yer ile ilgili sıkıntı var ise sn. kir-pi'nin de dediği gibi pkkpkp seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oldies but goldies -- 21 Şubat 2020; 20:3:37 >
  • Bu verdiğiniz değerler sanırım 70/60 işletmedir çünkü 50/40 işletmede (yoğuşmalı kombi için) bu değerler yaklaşık 60 lık standart pkkp petek için matreye 900-1000 watt civarıdır. Petek büyüyünce ortamın ısınma süresi azalır bu doğru. Ancak her zaman tasarruf yaptırmayabilir, çünkü kombi o duruma göre alev boyutunu ayarlayacak, yani yanma süresinin uzun olması her zaman fazla gaz yakılması anlamına gelmez, nasıl 90 ile giderken 120 ile gitmeye göre aynı yolu daha uzun sürede almamıza rağmen daha az yakıt yakıyorsak kombiler de min modulasyonda uzun süre yandığında max modulasyonda daha kısa süre yaktığından daha az yakabilir. Diğer odalarda termostatik vana yok ise o odalardaki peteklere termostatik vana koymanızı tavsiye ederim. Bu sayede diğer odaların da gereksiz ısınmasının önüne geçmiş olursunuz ve tasarrufa katkıda bulunur.
  • Hocam en büyütemiyorsan direk müsait ise 90 lık seri yapın. Normalde 3 metre 60 lık lazım odanız için. 90 lık yaparsanız 110 cm lik 2 tane yeterli olur.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.