Kıbrısda izin olayı nasıl ustam ızın almak mumkunmudur.?
Adı ve Soyadı MUSTAFA YASİN BAYRAM Kuvveti Kara Kuvvetleri Komutanlığı Sınıfı PİYADE Statüsü Kısa Dönem Er Branşı - Gideceği Sınıf Okulu / Eğitim Merkezi 1'inci P. Eğt. Tug. K.lığı MANİSA
o nette yazılı bilgiler uzun dönem için. ben kısa dönemleri gittiği il içinde dağıtılıyor olarak biliyorum. Kıbrıs'a kısa dönem zor gider. uzun dönemlerden giden olur biz kalırız ya da manisa içinde dağıtılırız.
Yıkanırsın ya dert etme Şampuan ve sabununu ayarla.
İzin olayına gelirsek zaten 22 gün felan yapacaksınız acemi birliği. çarşı yok o yüzden. Bizde çıkamadık. Adı üstünde acemi olunduğu için çarşı yasak. Karşıdan karşıya geçemezsiniz mazallah Şaka bir yana acemiliğiniz az olacak. Biraz yanaşık düzen dediğimiz rahat, hazır ol, tüfekli tüfeksiz hareketler ile 2 hafta geçer. Son hafta da yürüyüş yemin törenine hazılrık felan geçer acemilik. Yemin törenine kesinlikle katılın arkadaşlar. Yürüyemem felan bahane bulup katılmamazlık etmeyin. O kadar kişinin önünde tören alanında yemin felan Manisada harika oluyor. Duygulu anlar yaşanıyor
@Legolas
Aksine dostum manisa 1.piyadeye gidenlerin %95 i Kıbrıs yolcusu. Bizim %96 mız 331.kd lerde oldugu gibi kıbrısa gönerildi. 14.zırhlı tugay 22.topçu alayı ve 39. tümen e dağılıyor.
- bu yazı kısa dönemler için yazılmıştır-
buraya düştüyseniz, ilk yapacağınız şey, hatta şu anda başlayın buna, kıbrıs'a düşmek için dua etmek olsun.
buraya düşenlerin %80-85 kadarı burada 28 günlük acemiliğinden sonra kıbrıs'a yollanır, orada nispeten rahat bir askerlik yaparlar. kesin sayı vereyim; 325. k.d. toplamı 1850, kıbrıs'a gönderilen 1500, manisa'da kalan 350; 327. k.d. toplam 1100, kıbrıs'a gönderilen 900, manisa'da kalan bahtsız sayısı 200.
neyse, kalan %15'lik dilime giren bahtsızlar için malesef şu bkz geliyor: (bkz: eğitim çavuşu/@dmxx)
şimdi bölük bölük hangisi iyidir kötüdür diye anlatamayacağım, hem uzun sürer, hem de birgün nasıl olsa bölük, tabur, alay, hatta tugay komutanı değişeceği için pek birşey ifade etmeyecektir. ama genel itibariyle nasıl bir yer olduğunu yazayım.
doğu ve batı kışla olmak üzere ikiye ayrılır. sizin gideceğiniz yer batı kışla. alayda toplam üç tabur var: 1. ve 2. taburlar batı, avcı taburu ise doğu kışla'dadır. avcı taburu'nun sadece adı "avcı"dır, diğerlerinden mantık olarak farkı yoktur.
acemilik
acemilik aşağı yukarı bütün bölükerde aynıdır. kısa dönem giden bir aceminin pek de zorlanacağını söyleyemeyiz. sadece hava koşulları, yeni uyku düzeni ve yemeklere alışma konularında sıkınıtlar yaşayabilirsiniz. banyo olayı ise bölükten bölüğe değişkenlik gösterse de, genelde büyük sıkıntıdır. olur da yıkanma fırsatı bulursanız, 5 dakikanız var hemen keserler suyunuzu. su genelde sıcak da akmaz. ben acemiliğimde 1 kere 5 dakika soğuk suda yıkanmıştım mesela, kışın ortasında. sabahları ihtiyaç banyosu var derler, bu da değişkenlik gösterebilir, takip edin. temizlik için uykunuzdan feragat edin, gidin banyoyu açtırmaya çalışın. açmazlarsa komutanlarınıza şikayet edin.
tuvalet olayı ayrı bir derttir, çişinizi tutmayı öğrenmeniz gerekecek. bazen tuvalete gitmeye uzun süre fırsatınız olmayabilir. sağa sola işemek gayet sıradan bir hal alacak bir süre sonra, fazla endişelenmeyin. sıçmadan önce sabun varlığını kontrol edin. genelde olmaz çünkü. ha şunu da unutmadan söyleyeyim, bazı bölüklerin içinde tuvalet yok! gecenin bir yarısı kalkıp yandaki bölüğün tuvaletine gitmek aşırı koyacak. sabaha kadar tutmaya çalışacaksınız, fazla kasmayın bence. iki dakka gidip gelin ölmezsiniz. şişelerin içine işeyenleri de burada anmadan geçemeyeceğim.
yazın yemekleri bir nebze düzelttiler ama kışın günde 3 öğün havuca hazır olun. her yemekte mutlaka havuç olacak. etten garip kokular alacaksınız, normaldir. mutfakta çalışan arkadaşlarımdan biliyorum, yemekler çok hijyenik koşullarda yapılıyor. ve yiyecekler kalitesiz değil. yemeklerin kötü olması sadece pişirilme şekillerinden kaynaklanıyor. basınçlı kazanlarda yemeklerin tadı değişiyor. bazen malzemenin miktarını da ayarlayamıyorlar tabi. ama genelde yağlı ve kötü. bol bol tatlı var, tatlıları iyidir.
acemiyken pek nöbet olmaz. 3-4 kere koğuş veya bot nöbeti tutarsınız o kadar. gerçi biz çavuşken ceza olarak her gece nöbet tutturduğumuz acemiler vardı ama kısa dönemlerde pek rastlanan bir olay değildir.
eğitimler zor sayılmaz. uzun süre ayakta kalmak ve hava koşulları çok zorlayıcı olacak. bir de siyah bir defter var, birkaç 15-20 başlık altında, yığınla gereksiz şeyler ezberleyeceksiniz. bu da kolaydır kısa dönemler için. hergün spor yapacaksınız, kaçış yok. bu konuda çok zorlayabilirler.
itaat olayına hemen alışmaya çalışın. kimseyi küçümseyip isyankar olmayın. kimse birşey yapamaz, ama beladan kesinlikle uzak durun. kadrolu uzun dönemler mutlaka cinslik yapacaktır, "çocuktur" deyip geçin. çok rahatsız ederse manga veya takım komutanına şikayet edin.
sıra beklemek bu alayın en önemli olaylarından biridir. şunu unutmayın, kadrolu asker sıra beklemez. sıra kavgası yapmayın boşuna, böyle gelmiş böyle gider. tantana yaparsanız, kantinci kapatır kantini, sadece tanıdıkları gelince satış yapar. garip bir şekilde buna da yetkisi vardır kantincinin. hatta komutana gidip şikayet eder ve sizi de haksız çıkarabilir. kısacası, acemi sıra bekler. akşama kadar kuyruklara girip, hep eli boş dönebilirsiniz. alışın.
yapacağınız başka birşey ise çılgınlar gibi yürümek. tugay komutanı bu konuda çoook hassas. o yüzden isterseniz herşeyde sıçıp sıvayın, ama düzgün yürüyün. zaten düzgün yürüyemeyen yemin törenine katılmıyor. bu da ayrı bir bilgi. tören adımı atarken çok söveceksiniz, dizleri kırmadan bacağı kaldırmak, hele o botlarla imkansız gibi gelecek başta. uzun boylu olduğum için her türlü yürüyüşe katılan, tören bölüğünün önünde oradan oraya, kutlamalara, cenazelere vs. her bi bokta en önde yürütülen biri olarak imkansız olmadığını söyleyeyim, oluyor. sonuç olarak, özellikle haftasonları uzun saatler yürüyüşe hazır olun. biz kışın saatlerce soğukta, yağmur altında yürüdük, dikildik, heryerimiz dondu, soğuktan kulaklarımız yara bere içinde kaldı. yazın da sıcaktan kaynaklanan bir takım rahatsızlıklar yaşayacaksınız.
ilk gittiğinizde size internet, tv, kütüphane vs. sosyal imkanlarınız olduğunu söyleyecekler. lütfen saf olmayın. orası manisa, bir çoğuna göre bir sürgün yeri. internet ve kütüphane aynı yerde, hatta başına da adam dikerler, ama girmek yasaktır. kitaplar çalınır diye kütüphaneyi, bilgisayarlar bozulur diye interneti açmazlar. ben şahsen askerliğim boyunca, görevli haricinde içeri giren birini görmedim.
bir tane büyük, bir tane küçük er gazinosu var. genelde açık yakalayamazsınız buraları. açık olduğu sürelerde de sıra gelmez çoğu zaman. 15 dakkadan uzun kalamazsınız, kovalarlar. hatta arada bir alay komutanı çıkar gelir, "ne işiniz var lan burda? eğitiminiz yok mu sizin? siktirin gidin!" der ve koca gazinodaki yüzlerce askerin 1 saniyede nasıl ortadan kaybolduğuna şaşırırsınız.
gazinolarda televizyon yoktur. masa, sandalye de olmaz çoğu zaman ya, neyse. tv sacece varsa eğitim alanlarında, anfilerin içinde varsa vardır. onu da acemiler pek izleyemez zaten. gazete de hemen tükendiği için kısa sürede dünyayla bağlantınız kesilecek. aslında fena olmuyor be.
komutanlık saati'ne de değinmek gerekiyor sanırım. cumartesi hariç, her akşam 19:30-20:30 arası bu saçmalığa katılmak zorundasınız. bütün askerler yemekhanelere doluşur, açarlar tv'de kurtuluş filminin ilk cd'sini, formalite icabı tabi ki. değilse 28 gün boyunca sadece 1. cdnin ilk 45 dakikasını izletmenin hiç bir mantığı olamaz değil mi? e askerliktesiniz, ne çabuk unuttunuz burada mantık olmadığını.
acemilik için daha fazla yazmaya gerek yok sanırım. ufak tefek sıkıntılar dışında genelde çok zor olduğu söylenemez. ama yine de buradan giden acemilerin hepsi şu maniyi söyler, sağa sola yazarlar:
manisa bir liman bense bir gemi bir daha gelirsem siksinler beni
sanırım bu güzel şiir de bazı şeyleri açıklamaya yetiyor. yine de bozmayın moralinizi, unutmayın, kısa dönemler için en güzel zamanlar acemiliktir. sorumluluk olmadığı için kimse birbirine düşmeyeceğinden problemler çok az olur. çok güzel arkadaşlıklar kurarsınız ki, bu da orayı çekilir kılan yegane şeydir.
ha bir de, eğitim çavuşlarını, "onlar da kısa dönem ya, ne farkı var bizden" gözüyle bakmayın. sözlerini dinlememezlik etmeyin. hem kendinizi, hem de onları zor durumda bırakmayın. sizden 4 ay önce oraya gelmiş olsalar da onlar sizin komutanınız, bunu unutmayın.
(kıbrıs'a gidecek olanların, yazının devamını okumasına gerek yoktur)
usta birliği
%15'lik dilime giren bahtsızlardan mısınız? o zaman şu bkz sizin için tekrar gelsin: (bkz: eğitim çavuşu/@dmxx) (bunu okuyun sonra gelin bu yazıyı okumaya devam edin)
bu bkz haricinde alaya ait birkaç not ekleyeyim;
tabi herkes eğitim çavuşu olacak diye bir kaide yok. çeşitli hizmetler için mutlaka alım yapacaklar. manisa'da kalıp çook rahat eden arkadaşlarıma dayanarak şunların rahat olduğunu söyleyebilirim:
revir: favorimdir. sağlıkçılar, sosyolog veya psikologlar vs. 5 kişi falan. nöbetleri genelde haftada 2-3 kere revirde televizyon karşısında yarı uyuklayarak sabahlamaktır (allahım nöbete bak!) ertesi gün de izinli olurlar, hobaaa! mutfak: gıda mühendisi ve veteriner. birer kişi. nöbet tutmazlar genelde, asker kıtlığı varsa, sadece koğuş veya değiştirici onbaşı olurlar. ama silahlı nöbet yok, ki bu da bir nimettir. hizmet birliği: inşaat, makine vs. mühendisler, kazancılar, peyzajcılar gibi, sayıları duruma göre değişir. kat'iyen nöbet yok. merkez komutanlık: yani inzibatlar, bunlar da çok rahattırlar, çarşıda dolanır dururlar. dijitürkten izledikleri maçları anlatırdı bu arkadaşlar bize, biz de sinirden kendimizi sikerdik. müze: buraya da aslında tarihçi falan almaları lazım, ama çeşitli etkenlerden dolayı bu değişmektedir. 323 ve 325'lerde uluslararası ilişkiler mezunu aldılar, örnek. 2-3 kişi alınır. öğretmenler: yine ihtiyaca göre, orduevlerinde asker çocuklarına öğretmenlik yapacak olanlar ayrılır.
acemiliğin bitmesine yakın buralara girmek için seçmeler yapılır. adınızı falan yazdırabilirsiniz ama tahmin ettiğiniz sebeplerden dolayı yine belli kişiler gidecektir bu yerlere, hiç boşuna heyecanlanmayın. bilhassa, inzibatlar için o tahmin ettiğiniz etmenlerin etki oranı %100'dür, buraya başka türlü alım yapılmaz. şansınıza küsün. ya da varsa sağlam tanıdıklarınız, sarılın telefonlara.
alayın doğu ve batı kışla olmak üzere, 2 kışlaya, 3 tabura bölündüğünü söylemiştik. doğu kışlaya düşerseniz, yine nispeten biraz şanslı olduğunuz söylenebilir. doğuya düşen arkadaşlarla konuştuğumuzda bunu anlayabiliyorduk. banyo ve çarşı konularında özellikle bize göre rahattılar. ama yaptıkları işler aynı tabi ki.
en kötüsü 1. tabur, yani 1-6. bölükler. diğer taburlara göre daha sıkıdır. eğitimler daha sert geçer, eğitim çavuşlarını canlarından bezdirirler. son zamanlarda 2. tabur da yaklaşsa da, yine de 1. tabur en sertidir. 1. ve 2. bölüklerin tuvaleti ve banyosu yoktur. 1. bölük 4. bölüğünkini, 2. bölük 3. bölüğünkini kullanır. tam bir rezalettir. bu bölüklere düşerseniz banyoyu biraz daha unutabilirsiniz. sadece şu notu ekleyeyim, şu anda ikinci bölüğün başında geçici olarak bulunan teğmen, alayda askerler tarafından en çok sevilen ve en hayranlık duyulan insandır.
ah, unutuyordum az daha, 5. bölük askerleri, çapraz nöbet dediğimiz silahla dışarıda nöbet tutmaz. sadece koğuş nöbeti tutarlar. çerez yani. çok özenirdik bu adamlara. hele 4-6 hatta 8 saat nöbet tuttuğumuz, soğuktan kıçımızın buz tuttuğu, yağmurdan donumuza kada ıslandığımız günlerde...
daha fazla ayrıntıya gerek yok sanırım. eğitim çavuşu ile ilgili yazımla birleştirince zaten dünya kadar yazmış oldum. ne şekilde yaparsanız yapın, askerlikte zaman hiç geçmiyor gibi gelir, ama dönünce anlarsınız ki aslında hayvan gibi de hızlı geçiyor zaman. bak ben geleli 3 ay oldu, 1 ay sonra 327.ler bitiriyor askerliği. zaman akıp gidiyor. ne kadar zorlanırsanız zorlanın, bir şekilde bitiyor askerlik. özgürlüğün kıymetini anlıyorsunuz. aklınızı kaybetmemeye çalışın.
hepinize hayırlı tezkereler.
Ekşi'den alıntıdır
quote:
Orijinalden alıntı: Legolas
Adı ve Soyadı MUSTAFA YASİN BAYRAM Kuvveti Kara Kuvvetleri Komutanlığı Sınıfı PİYADE Statüsü Kısa Dönem Er Branşı - Gideceği Sınıf Okulu / Eğitim Merkezi 1'inci P. Eğt. Tug. K.lığı MANİSA
o nette yazılı bilgiler uzun dönem için. ben kısa dönemleri gittiği il içinde dağıtılıyor olarak biliyorum. Kıbrıs'a kısa dönem zor gider. uzun dönemlerden giden olur biz kalırız ya da manisa içinde dağıtılırız.
ben de öyle biliyorum. ki bugün cok saglam birisinden daha bu bilgiyi dogruladım.
Vayy müzesi de varmış... Ben sanat tarihçiyim ya beni keşke oraya alsalar...
Geçen dönem aile yakınımız orada yaptı askerliğini ve müze görevlisiydi ...
Hiç tavsiye etmiyorum ondan aldığım bilgilere göre tabikii..
Askerliğimin çıktığı yeri söyleyince gözleri doldu anıları geldi aklına sanırım
quote:
Orijinalden alıntı: theBC
quote:
Orijinalden alıntı: Legolas
ben de öyle biliyorum. ki bugün cok saglam birisinden daha bu bilgiyi dogruladım.
teslim olduğumuzda anlarız artık az kaldı.eğer kıbrıs durumu varsa ilk gün söylüyorlarmış zaten.
Toplamda forumdan 15 kişi gözüküyoruz sınıflndırma ekranında. nasıl edelim haberleşelim ? cep telefon olmadığı için orda haberleşmesi ilk başta zor olacak forum ekibi olarak? ben 12 si 6-7 gibi manisadayım.zor buldum otobüs gibi bişey oldu istanbuldan. birazda acele ile aldım yer bulamam diye tabi.. şimdi kim nasıl gelir, ne yapar, çoğunluk manisa garajda olacak gibi. tabiki saatler değişecek? ortak hareket etmek isteyen olursa, saatlerde uyarsa haberleşelim?
quote:
Orijinalden alıntı: nighthood
Toplamda forumdan 15 kişi gözüküyoruz sınıflndırma ekranında. nasıl edelim haberleşelim ? cep telefon olmadığı için orda haberleşmesi ilk başta zor olacak forum ekibi olarak? ben 12 si 6-7 gibi manisadayım.zor buldum otobüs gibi bişey oldu istanbuldan. birazda acele ile aldım yer bulamam diye tabi.. şimdi kim nasıl gelir, ne yapar, çoğunluk manisa garajda olacak gibi. tabiki saatler değişecek? ortak hareket etmek isteyen olursa, saatlerde uyarsa haberleşelim?
ben 8 gibi inş manisada olacam metro seyahat ile gelicem.
ben 13:30 gibi çıkacam evden, 14:30 gibi orda olurum. gidince görüşürüz artık orda
İyi akşamlar 11 Ağustos Çarşamba Akşam 22:30 İzmir Turizm Otobüsü ile Ankarada Devremle beraber yola cıkıyorum orda perşembe günü sabah saatlerin de manisa da pinekliyor olacağım beklerim sizleride kesin gelin haa :D
Arkadaşlar, öncelikle hepinizin kurası Hayırlı olsun. Allah'ım Hayırlı tezkereler nasip eylesin. Ben 352. kd. olarak manisa il Jandarmada yaptım askerliği. Bizim hemen yan tarafımızda doğu kışlanın eğitim alanı vardı. Yani piyadelerin. onların koğuşlarıyla eğitim alanlarının arası bayağı bi uzaktı. 2 veya 3 km yol yürüyüp eğitim alanına gelirlerdi. Biz sabahleyin kalkıp üstümüzü giyerken onlar çoktan eğitim sahasına hazır kıta gelmiş olurlardı. nüfusları yaklaşık 5000 kişi kadardı. Biz bazan onların eğitimlerini seyreder ve içimizden "oğlum çok şanslıymışım ha. Şimdi orda da olabilirdik"diye geçirirdik. Onlar da bize bakarak, bizim yerimizde olmayı içlerinden geçiriyorlardı muhtemelen. Ha şunu da söyleyeyim; büyük çoğunluk Kıbrıs'a gidiyor. Bi de Manisanın izmire bakan tarafında batı kışla var oradan da gidilecek yerlerin çoğunluğu kıbrıs. aklıma gelenler bunlar. sormak istediğiniz bişii olursa(manisayla ilgili) ben buralardayım. Kafanıza takmayın. Emin olun zamanı durduramayacaksınız.
quote:
saat 1 de teslim olalım ne dersiniz?
Vallahi kardeşim müzeden de şikayet varsa eğer gerisini düşünemiyorum...
Hayırlısı ve kolaylısı tüm arkadaşlarıma...
quote:
arkadaşlar aşağı yukarı aynı saatlerde terminalde olacağız gibi duruyor. ben 7 civarı manisa terminalinde olacağım bir terslik olmazsa. haberleşelim bir şeyler yapalım. öğleden sonra 1-2 civarı da gider teslim oluruz rahat rahat. teslim vaktine kadar boş ve sıkıcı bir bekleyiş olmasın tek başımıza.
Bende Kısa dönem, Topçu olarak gidiyorum. Ailemle çarşamba gecesi çıkıcaz İstanbul'dan. Öğlene doğru orda olup, erkenden teslim olmak istiyorum.
dağıtım izni varmı acaba?
Perşembe saat 8.00 Bursa-Manisa Kamil Kaç'la gidiyorum. Adı ve Soyadı ERDEM YILDIZ Kuvveti Kara Kuvvetleri Komutanlığı Sınıfı PİYADE Statüsü Kısa Dönem Er Branşı - Gideceği Sınıf Okulu /Eğitim Merkezi 1'inci P. Eğt. Tug. K.lığı MANİSA
Herkese iyi bi 28 gun geçirmesini diliyorum. Umarım sıkıntısız bir 28 gun geçiririz...