Şimdi Ara

|3D Printer| Hakkında Açık Paylaşım Konusu Güncelleme: 11.06.2021 (329. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6.933
Cevap
186
Favori
292.618
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
16 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 327328329330331
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

bütçe 15bin civarıysa voron 2.4. Toplamakla uğraşmam derseniz hazır satanlar var 1-2bin farkla

10binde prusa mk3s

6-7binde prusa mini

3-4binde cr6se

2bin ender 3 v2

prusa mini aşağısında sorunlar artmaya başlıyor. Ama kafam ağrımasın derseniz bişey olursa direk üreticiyle görüşmek isterim derseniz vorondan vazgeçin

• Merhaba arkadaşlar. ABS baskılarım için saf aseton alıcam. Marka öneriniz var mı

• BLtouch aldım ve sorunsuz şekilde bağladım (Ender 3 v2). Ancak hem kullanım esnasında hem de yaşanan sorunlar nedeniyle yaptığım aramalarda esasen BLtouvh ın kalibre etme işlemini tam anlamıyla yapmadığına şahit oldum ya da ben yanlış bir şey yapıyorum. Ancak creality'nin kendi sitesindeki montaj videosunun sonunda bile BLtouch işlem sonunda yukarıda kalırsa Z*ofset i bir miktar aşağıya çekin şeklinde uyarı yapmış. Yani BLtouch her seferinde doğru yeri tespit edemez demeye geliyor bu ifade. Ayrıca hakikaten denemelerde de bu olayın doğru olduğunu görüyorum. Yani eğer ilk başlama anında nozzle yukarıda kalmışsa TUNE sekmesinden Z-ofset i ayarlamak gerekiyor. Ancak bunu yaparken hızlı olmaz ve dikkat etmezseniz akan filament kafaya ya da başka yerlere yapışarak baskıyı bozuyor.

Diğer taraftan Z-ofset esasen her seferinde tekrar ayarlanabiliyor ama bu işi ben her seferinde yaptıktan sonra BLtouch a ne gerek kalıyor onu anlamak mümkün değil tabii.

Tabii şu faydası var ki özellikle tablası eğri olanlar için başta yapılacak bu ayar baskının düzgün çıkmasını sağlayabiliyor. İyi de örneğin benim yazıcım henüz yeni ve tablada da bir eğriliğim yok. Bu durumda gerçekten BLTouch'a ihtiyaç var mı merak ediyorum.

Kullananlar bu konudaki deneyimlerini paylaşırlarsa bir çok kişinin de işine yarayacağından eminim.

• promete4747 P kullanıcısına yanıt

Z offset i cok yanlis anlamissiniz. Printer sizin manuel olarak taktiginiz Bl touch in ucu ile nozzle ucu arasindaki mesafeyi bilemez. Z offset denilen deger tam bu iki uc arasindaki mesafedir ve sadece 1 kere ayarlanir.(bltouch i kipirdatmaz yada nozzle degisikligi yapmadiginiz surece) Yalniz Z offset i ayarladiktan sonra onu hafizaya kaydetmeyi unutmayin yoksa her printer acip kapadiginizda o deger sifirlanir.

Tablada gozle gorulur bir egrilik varsa zaten Bl touch onu telafi etmeyebilir cunku bu sisteminde bir siniri var. Burda bahs ettigimiz rakamlar cok kucuk mesela. 0.4mm gibi ki bu bile cok ama cok buyuk bir rakam first layer icin konusursak. Bl touch bu gibi puruzleri bozukluklari telafi eder ki tablaniz cam bile olsa dumduz olma ihtimali yok sizin gozunuze duz gozukuyordur :)

• quote:

Orijinalden alıntı: orhanyor

Z offset i cok yanlis anlamissiniz. Printer sizin manuel olarak taktiginiz Bl touch in ucu ile nozzle ucu arasindaki mesafeyi bilemez. Z offset denilen deger tam bu iki uc arasindaki mesafedir ve sadece 1 kere ayarlanir.(bltouch i kipirdatmaz yada nozzle degisikligi yapmadiginiz surece) Yalniz Z offset i ayarladiktan sonra onu hafizaya kaydetmeyi unutmayin yoksa her printer acip kapadiginizda o deger sifirlanir.

Tablada gozle gorulur bir egrilik varsa zaten Bl touch onu telafi etmeyebilir cunku bu sisteminde bir siniri var. Burda bahs ettigimiz rakamlar cok kucuk mesela. 0.4mm gibi ki bu bile cok ama cok buyuk bir rakam first layer icin konusursak. Bl touch bu gibi puruzleri bozukluklari telafi eder ki tablaniz cam bile olsa dumduz olma ihtimali yok sizin gozunuze duz gozukuyordur :)

Üstadım merhaba,

Bilgi için teşekkürler bunu bilmiyordum. Ancak bir kaç deneme sonrası Z-ofset değerini kaydetmiş olmama rağmen başlangıçta nozzle'ın kesinlikle yukarıda kaldığını görüyorum ve bu sorunu da z-ofsetle oynamak haricinde bir çözümünü bulamadım. Filament akışı başlıyor ve bakıyorum tablaya yapışmıyor çünkü nozzle yukarda. Benim örneğin şu an Z-ofset değerim -1,60 da ama dediğim gibi kafayı bu durumdayken biraz aşağı indirmezsem baskı düzgün olmuyor. Ayrıca Bltouch'In bağlı olduğu yer oldukça sağlam ve elimle zorlamadığım müddetçe de yerinden oynamıyor.

Baskıya başlamadan önce autohome yapıyor ve hemen arkasından move seçeneğinden Z eksen ayarına gelip o değeri "0" yapıyorum. SOnra dönüp nozzle ın mesafesine bakıyorum ve z-ofset ayarı ile oynayarak kağıt testi yapıyor ve hemen arkasından baskıya geçiyorum. Mesela bu yaptığımda yanlış bir şey var mı sizce?

Tablayı baskı aldığınız sıcaklığa getirin.
    Home yapın
    Kağıtla Z ofset ayarlayın.
    Store settings yapın.
    Bed level yapın
    Store settings yapın.
    Dilimleyicide başlangıç gcode'a G28'den sonra M420 S1 ekleyin

Yine olmuyorsa Z ofset düzgün olmamıştır veya yazılım sorunludur

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: saasc

Home yapın
    Store settings yapın.
    Bed level yapın
    Store settings yapın.

Bilgi için teşekkürler hemen deneyeceğim. Bu arada M420 S1 ne anlama geliyor bilgi verebilir misiniz acaba? Ben G28 den sonra tavsiye üzerine

G29 ; BLTOUCH

Kodunu eklemiştim. M420 S1 kodunu Araştırdım ama çok anladığımı söyleyemeyeceğim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi promete4747 -- 24 Ağustos 2021; 15:59:21 >
    G29 yerine M420 S1 yazarsanız her baskı öncesi ölçüm yapmaz. Hafızadan çeker ölçüleri

• quote:

G29 yerine M420 S1 yazarsanız her baskı öncesi ölçüm yapmaz. Hafızadan çeker ölçüleri

Değişikliği yaptım. Bu arada BLTouch'ı dediğiniz şekilde daha verimli kullanmak için , daha önce yaptığımız tabla ayarlarında kullanılan "tabla ayar tekerlekleri" ni bir şekilde sabitlemek daha mantıklı değil midir? Böylece kaydettiğimiz ayarlar daha stabil kalmaz mı?

Neden derseniz; nereden bakarsanız bakın tablaya yanlışlıkla da olsa basınç uygulamak söz konusu olduğu gibi ayrıca ısı farklılıklarından dolayı da yaylar gevşeyip sıkılaşabiliyor. BU da BLtouch'ın kaydettiğimiz ayarlarını bozmaz mı?

Makine illaki bir şekilde yerinden oynayacak illa ki bir şekilde tabla kalibrasyonu bozulacak. O zamanda yaylar gerekli olacak. Haftada bir ölçümü yaptırıp kaydetmenizi tavsiye ederim ben.

• quote:

Makine illaki bir şekilde yerinden oynayacak illa ki bir şekilde tabla kalibrasyonu bozulacak. O zamanda yaylar gerekli olacak. Haftada bir ölçümü yaptırıp kaydetmenizi tavsiye ederim ben.

Kesinlikle çok mantıklı. Bunlar çok kıymetli bilgiler teşekkür ediyorum.|3D Printer| Hakkında Açık Paylaşım Konusu Güncelleme: 11.06.2021 

• İlk defa başıma gelen bir konuda da bir sorum var. Kullandığım filament bir şekilde dolanmış. Sürekli olarak bir alt katmandaki filamente dolanıyor ve makaradan çıkmakta zorlanıyor. İşin kötü tarafı makara daha yeni sayılır ve tamamını açıp yeniden sarmak da oldukça zor görünüyor. Bunu kolay şekilde çözmenin bir yöntemi var mı acaba?

Dolaşıklığı takip edin illaki bir yerde tıkanacaktır. Bir daha sefere aklınızda olsun kesinlikle serbest bırakmayın ucu

olay basta cok karisik geliyordu banada ama prusayi aldiktan sonra tum olayin mantigini cozmek cok daha kolay oldu. oradaki yontem bl touch icinde gecerli/uygulanabilir.

oncelikle kagit methodu cok dandik ve herkeste farkli bir olcum cikmasi %100 o yuzden guvenilir bir yontem degil.

-1,60 ta iken kafayi indirmezsem yapismiyor demissiniz tamda o noktada canli bir sekilde z offseti ayarlayacaksiniz. yani print sirasinda nozzle yataga duzgun cizgi cektiginde o degeri hafizaya kaydedeceksin. asagida ornekteki karelerin cizgileri arasinda aralik olmadan kabarma yapmadan kaymak gibi bir goruntuleri olana dek z offset ile print sirasinda cok ince ayar cekerek en ideal degeri bulmaniz gerek.

bu islem icin ozel printler var bunlara ornek olarak su olabilir

|3D Printer| Hakkında Açık Paylaşım Konusu Güncelleme: 11.06.2021
    |3D Printer| Hakkında Açık Paylaşım Konusu Güncelleme: 11.06.2021www.thingiverse.com
    Ender 3 25 Point Mesh Leveling First Layer Test by johnrbussard
    https://www.thingiverse.com/thing:4284037

first layer gercekten cok hassastir benim deger -1.450 de iken cop gibi bir ilk katman atarken bu degeri sadece -1.380 e cektigimda mukemmel oluyor bunu aradaki farki kagit yontemi ile ayarlamaya imkan dahi yok.

benim printerimde yatak sabit oldugu icin degerler degismiyor ama ender3 gibi altinda yay olan yatagin ayari printten printe degisebilir imkan varsa onu sabitleyecek o yaylari iptal edecek bir sistem gecis yapin yada cok sert yaylar takin.

G29u da asla baslangic kodundan cikarmayin olcum yapmadan yatagi nasil ayarlayacak o halde bl touch a da gerek kalmiyor :)

baslangic kodu G28 ardindan G29 ile devam eder. Bl touch G29 dan olctugu guncel verileri kullanip print sirasinda uygular ve bunu her printten once yapmak gerek.

• quote:

Home yapın
    Store settings yapın.
    Bed level yapın
    Store settings yapın.

BUnu denedim ve yöntemi öğrendim. Bu arada Home yaptıktan sonra önce Move Z = 0 yapmak gerekmiyor mu?

Ve bir de

G29; M420 S1

eklendiği vakit değerleri buradan okur demiştiniz. Peki bu durumda zaten değerleri okuyorsa tekrar print başladığından 9 noktadan neden tekrar bed level yapıyor. Bu boşa bir çalışma olmuyor mu teknik açıdan bakınca?

• quote:

Orijinalden alıntı: orhanyor

olay basta cok karisik geliyordu banada ama prusayi aldiktan sonra tum olayin mantigini cozmek cok daha kolay oldu. oradaki yontem bl touch icinde gecerli/uygulanabilir.

oncelikle kagit methodu cok dandik ve herkeste farkli bir olcum cikmasi %100 o yuzden guvenilir bir yontem degil.

-1,60 ta iken kafayi indirmezsem yapismiyor demissiniz tamda o noktada canli bir sekilde z offseti ayarlayacaksiniz. yani print sirasinda nozzle yataga duzgun cizgi cektiginde o degeri hafizaya kaydedeceksin. asagida ornekteki karelerin cizgileri arasinda aralik olmadan kabarma yapmadan kaymak gibi bir goruntuleri olana dek z offset ile print sirasinda cok ince ayar cekerek en ideal degeri bulmaniz gerek.

bu islem icin ozel printler var bunlara ornek olarak su olabilir

www.thingiverse.com
    Ender 3 25 Point Mesh Leveling First Layer Test by johnrbussard
    https://www.thingiverse.com/thing:4284037

first layer gercekten cok hassastir benim deger -1.450 de iken cop gibi bir ilk katman atarken bu degeri sadece -1.380 e cektigimda mukemmel oluyor bunu aradaki farki kagit yontemi ile ayarlamaya imkan dahi yok.

benim printerimde yatak sabit oldugu icin degerler degismiyor ama ender3 gibi altinda yay olan yatagin ayari printten printe degisebilir imkan varsa onu sabitleyecek o yaylari iptal edecek bir sistem gecis yapin yada cok sert yaylar takin.

G29u da asla baslangic kodundan cikarmayin olcum yapmadan yatagi nasil ayarlayacak o halde bl touch a da gerek kalmiyor :)

baslangic kodu G28 ardindan G29 ile devam eder. Bl touch G29 dan olctugu guncel verileri kullanip print sirasinda uygular ve bunu her printten once yapmak gerek.

Bu thingverse testi çok güzelmiş. Ben ayrıca birde

https://www.youtube.com/watch?v=_EfWVUJjBdA

Bu videodaki test yöntemini de kullanıyorum. Kafa ilerlerken parmağı ile yapışmayı kontrol ederek ilerliyor.

Sizin de dediğiniz gibi z-ofset gerçekten çok ince bir ayar. Biraz önce yukarıdaki testi denerken daha ilk başta Z-ofset değerim -1,50 iken ayarlaya yaralaya -1,70 e kadar düşürdüm ve tam dediğiniz gibi stabil bir baskıya başladı.

Eh bende sizlerin sayesinde epey yol kat ettim ve gerçekten çok şey öğreniyorum.

Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi promete4747 -- 25 Ağustos 2021; 12:2:34 >

• orhanyor kullanıcısına yanıt

makine yerinden oynamadığı yada tablanın bir şekilde eğriliği bozulmadığı müddetçe tekrar tekrar ölçüm yapmasına gerek yok.

Makineye bir kereye mahsus olmak üzere 1-2 yorum üstte yazdığım gibi yatağın eğriliğini tanıttıktan sonra m420 s1 yazarak tablanın eğriliğini hatırla ona göre yaz diyoruz. g29 bunu ölçerek tablanın eğriliği bu diyor. m420 s1 ise tablanın eğriliğini önceden ölçmüştüm, getirdim sana tekrar ölçmene gerek yok diyor

g28den sonra M420 S1 olacak. G29'u başlangıç gcode'dan çıkaracaksınız. Hali hazırda G29'lu başlangıç gcode varsa elinizde G29 yerine M420 S1 yazmanız gerek.

Şunu da belirtmeden geçmeyeyim. G29 orhanyor'un dediği gibi ideali ama mesela yarım saatlik bir baskı için 5-10dk ölçüm almasını beklemek vakit kaybı. Olurda 2-3 saatten yüksek baskı yapacaksanız g29lu yapmak en ideali ama işte vakit kaybı biraz

• saasc S kullanıcısına yanıt
    İşte tamda bu noktada creality lerin yaylı yatak sistemi işi bozuyor yatak sabit olsa o dediğiniz işlem uygulanabilir

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Ayarın ne kadar ince olduğunu göstermek maksadıyla printerin ayarını basım sırasında bilerek bozdum ön taraftaki kabarmış kısmın ayarı z offset -1.075mm arkaya doğru düzeldiğinde ayar -1.060mm yani 0.015 mm daha yüksek. En dandik A4 kağıdın kalınlığı bile 0.125mm

|3D Printer| Hakkında Açık Paylaşım Konusu Güncelleme: 11.06.2021

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanyor -- 25 Ağustos 2021; 16:56:39 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 327328329330331
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.