Şimdi Ara

4-20mA i pic ile okuma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
3.619
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar pic ile bu 4-20mA veren sensörler, transmitteri veya flowmetrelerden gelen 4-20 mA nasıl okuyabilirim.boyle bir uygulama yapan veya bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.

• opamp kullanarak akımı gerilime dönüştürecek bir yapı kurup ADC barındıran bir PIC ile ölçebilirsin...
  • evet arkadaşlar fikirlerinizi bekliyorum.bu konuda bilgisi olan arkadaş yok mu ?
    bunu plc den kurtulmak için yada plc ye bir alternatif olsun diye yapmak istiyorum.
    plc ile uğraşan arkadaşlar bilirler ki bu olay plc de anolog input kartı ile kolaylıkla yapılma işte bu analog bilgiyi pic ile okumak istiyorum.transmitterim den 2 uç çıkmakta ve 04-20mA vermekte ...
  • dalgamı geçiyosun arkadaşım. yazdığımı görmüyo musun? yoksa devreyi çizip bir de üstüne pic programını da mı yazmamı bekliyorsun yoksa?
  • pic adc girişi max 5000mV olduğu için sensör çıkışını 5000/20=250ohm luk bir direnç ile sonlandırabilirsin. bu sayede 20mA da 5000mV 4mA da ise 1000mV çıkışın olur. Eğer 4mA de 1000mV elde etmek istermiyorsan 250ohmluk direnç ile pic arasına opamplı br devre ilave etmen gerekiyor.
  • psiko arkadaşım dün baktığımda soruma cevap veren yoktu bende fikirlerinizi bekliyorum şeklinde ki yazıyı yazıp gönder dedim ama ben yazıyı yazıp gönderinceye kadar sen cevap yazmışın .mesajların saatlerindende birbirbirine yakın oldulklarını görülüyor.
    cevaplayan iki arkadaşa teşekkürler. rafet32 arkadaşım sensörüm sahada ve sahadaki 24 voltluk bir kaynaktan besleniyor.çıkışı iki telli.direnc ile nasıl sonlandırıyorum şöylemi sensörden gelen ucun birini(+'yı) direncin bir ucuna diğer ucu(-'yi) direncin diğer ucuna ve eksiyi picli yani ölçüm yapacak olan devremin - ile birleştirmeliyim ve direncice gelen + uc tarafından voltaj bilgisini alıp pic in analog uclarından birine girmeliyim.bu şekildemidir.
  • (-) ucunu toprağa (+) ucunu dirence bağla. tabiki direncin diğer ucunu da toprağa bağla. bu arada (+) ucu bağladığın nokta ile PIC arasın bir buffer koy ki PIC'in çekeceği akım hatalı ölçüm yapmana neden olmasın...
  • çok teşekkürler.
    analog girişi olan pic olarak 877 kullanmak istiyorum.bunda da buffer kullanmaya gerek varmı.
    buffer yani tampon oluyor demi nasıl birşeydir açıkcası bilmiyorum.
    tekrardan cevap yazan psiko ve rafet32 arkadaşlara teşekkürler.çalışmalarınızda başarılar.
  • evet buffer kullanman gerekir. buffer kullanmazsan sensörün gönderdiği akımın bir bölümü direnç üzerinden geçerken bir bölümünü PIC çekecektir. onun için direnç üzerindeki gerilimden yola çıkarak sensörün verdiği akımı hesaplarsan hata yaparsın çünkü akımın tamamı direnç üzerinden akmaz.

bu sebeple buffer kullanmalısın. buffer girişindeki gerilimi direk çıkışa aktarır ve girişinden akım çekmez. böylece bütün akım direnç üzerinden akmış olur.
  • Yukarıda arkadaşların bahsettiği BUFFER opamplı bir ara devre ise olabilir Kazanç ayarlama ve 4mA yı sıfır olarak okumak için. Ama kastedilen CD4050 gibi birşeyse işine yaramaz aksine 4050 digital çıkışlı buffer olduğu için pic ile ya 0 okursun yada 1.

Ayrıca PIC in analog girişi yüksek empedansa sahip olduğu için değişim miktarı ihmal edilecek seviyede olacaktır. Ayrıca böyle olsa bile bu bu parallelik durumu her koşulda sabit kalacağı için hata sayılmaz. Sonuçta okuduğun datayı bir şekilde skalalandırma yapman gerekecek.
  • buffer olarak negatif birim geribeslemeli bir opamp kullanabilirsin ama çıkış geriliminin maksimum ve minimum değerlerini iyi belirlemek gerekir.
  • teşekkürler bu bilgiler ışığında devreyi gerçekleştireceğim.sonuçları burada yazarım.iyi çalışmalar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.