Bu benim kendi öngörümdür. Son 5 senedir ön plana çıkan 4-3-3 ekolü artık büyük takımlar için sönmek üzere. Özellikle Barcelona için. Takımlar geçen sene veya 2 sene önce araya kaçan adamları tutarken zorlanırken artık bu ekolü yalayıp yutmuş durumda. Yani bu sistemin en iyi özelliği rakibin konsantrasyonunu minimuma indirip araya adam kaçırmak ama modern futboldaki defanslar hızlı ve kolay kolay yemiyor. Bunu sadece 1-2 maça dayanarak söylemiyorum Barcelona bu sene geçen seneye oranla çok çok zorlandı. Ben bu yüzden futbolda artık 4-2-3-1 ya da eskisi gibi 4-4-2 sisteminin egemen olacağına inanıyorum. Barcelona da radikal bir değişiklik yapıp hazır Xavi de yaşlanmışken Fabregas Iniesta gibi adamları kullanarak dinamik İngiliz tarzı futbola dönmeli. Tekrardan söylüyorum bu benim şahsi görüşümdür.
quote:
Orijinalden alıntı: o3
Barça 4-3-3 oynamıyor ki artık.
Adamlar pasın o kadar suyunu çıkardılar ki artık defansa gerek duymuyorlar.
3lü defans yaptı bu sene genelde barça.
Yapmadığı zaman bile dani alves sağ bek mi açık mı sizce ? ------ Gene klasik 4-3-3'te ileri 3lü de 2 kanat-forvet birde asıl forvet-santrofor olur ama barçada böyle birşey yok 3 tane kısa boylu kanat oyuncusu durmadan yer değişiyorlar yani hep aynı yerde duran oyuncu sayısı az.
Chelsea,real madrid,milan gibi birçok takım iyi kötü 4-3-3 benzeri oynuyorlar gene başka takımlarda var bu sebeple 4-3-3 kolay kolay bitmez. 4-3-3 olmaz 4-2-3-1 olur yada 4-5-1 olur günümüz futbolunda 2 forvet 2 kanat oynatmak 4-4-2 oynatmak çok zor. Anca Man.Utd gibi yıllardan beri 4-4-2 yapıcan, Bayern gibi olucan falan sistem işleyecek tıkır tıkır ki yapasın. Yoksa 4-4-2'de ortasaha zayıf kalıyor.
E kanada robben-ribery-messi-ronaldo-nani tipi adamları koysan defansa yardımları yok. 2 tane hantal forvet gene benzema-higuain , olic-gomez , rooney-berbatov oynatmak da çok işine gelmiyor takımların
4-4-2 zor bi olasılık tabi. Ama mesela Milan gibi 4-3-1-2, Madrid gibi 4-2-3-1 ya da Chelsea gibi 4-2-3-1 tarzı 4-3-3 (Lampard 10 numara tarzında) bi sistem ile olabilir. Yani anlatmak istediğim; 4-3-3 sistemi asıl olarak pasa dayanıyor. Ve dünya üzerinde pasa dayalı 4-3-3 sistemi artık tükenmiş durumda.
4-3-3 ekolü varmıydı aslında? Barça dışında bu sistemi çok zorlayan takım yok dünyada. Genelde 4-3-2-1 veya 4-2-3-1 sistemi mevcut. Barça gibi net 4-3-3 oynayan takım pek olmadı zaten. Hollanda'lılar oynuyor genelde 4-3-3'ü de onlar da 70'lerin başından beri oynuyor bu sistemi.
Barça sırf başarıya ulaştı diye de ekol filan olmadı bence. Zaten 2009'da Şampiyonlar Ligi yarı finalinde Chealse'yi elerken, geçen sene de Real'i elerken hakemlerden baya bir yardım almışlardı.
Ayrıca dediğin gibi sistemin asıl odağı 90 dakika pas yapıp rakibin gediğini aramasıydı. Bu hem oyunu sıkıcı hale getiriyor hem de oyundaki opsiyonlarınızı azaltıp belli yetenekleri de köreltiyor.
4-4-2'nin istisnalar haricinde artık çokta kullanılacağını sanmıyorum. Futbolda ekol olan sistem zaten şu anda tek forvetli, orta saha da iki tarafıda oynayabilen 2 oyuncuyla domine edebilme ve yüksek fizik gücünü kullanabilmedir.
Genelde de 4-2-3-1 sistemiyle gidiliyor ki bu oyun düzeni uzun bir süre daha bozulmaz. Çünkü eskisi gibi usta oyuncular çok olmadığından bu fiziki gücü kullanan sistemler revaçta olacaktır. İleri jenerasyonda usta oyuncuların sayısı artacak olursa 4-4-2 veya 3-4-3 hatta 3-5-2 bile futbolda tekrar revaçta olabilir ancak günümüz koşullarında şu anki düzen zor bozulur.
quote:
Orijinalden alıntı: marophat
4-3-3 ekolü varmıydı aslında? Barça dışında bu sistemi çok zorlayan takım yok dünyada. Genelde 4-3-2-1 veya 4-2-3-1 sistemi mevcut. Barça gibi net 4-3-3 oynayan takım pek olmadı zaten. Hollanda'lılar oynuyor genelde 4-3-3'ü de onlar da 70'lerin başından beri oynuyor bu sistemi.
Barça sırf başarıya ulaştı diye de ekol filan olmadı bence. Zaten 2009'da Şampiyonlar Ligi yarı finalinde Chealse'yi elerken, geçen sene de Real'i elerken hakemlerden baya bir yardım almışlardı.
Ayrıca dediğin gibi sistemin asıl odağı 90 dakika pas yapıp rakibin gediğini aramasıydı. Bu hem oyunu sıkıcı hale getiriyor hem de oyundaki opsiyonlarınızı azaltıp belli yetenekleri de köreltiyor.
4-4-2'nin istisnalar haricinde artık çokta kullanılacağını sanmıyorum. Futbolda ekol olan sistem zaten şu anda tek forvetli, orta saha da iki tarafıda oynayabilen 2 oyuncuyla domine edebilme ve yüksek fizik gücünü kullanabilmedir.
Genelde de 4-2-3-1 sistemiyle gidiliyor ki bu oyun düzeni uzun bir süre daha bozulmaz. Çünkü eskisi gibi usta oyuncular çok olmadığından bu fiziki gücü kullanan sistemler revaçta olacaktır. İleri jenerasyonda usta oyuncuların sayısı artacak olursa 4-4-2 veya 3-4-3 hatta 3-5-2 bile futbolda tekrar revaçta olabilir ancak günümüz koşullarında şu anki düzen zor bozulur.
Şahsen Gareth Bale Daniel Alves Türkiye'den de örnek vermek gerekirse Gökhan Gönül Eboue tarzı oyuncularla bir 3-5-2 denenebilir hocam.
quote:
Orijinalden alıntı: Cris Şahsen Gareth Bale Daniel Alves Türkiye'den de örnek vermek gerekirse Gökhan Gönül Eboue tarzı oyuncularla bir 3-5-2 denenebilir hocam.
Gareth Bale'i bana ver sistemsiz oynayayım
Barcelonanın aptallığından başka bir şey değil. Dün Chelsea maçında herşeyi denediler ama savunmayı aşamadılar.
Yapmaları gereken tek şey topu Chelsea'ye verip onların oynamasını sağlamalıydılar.
Böylece Chelsea takımı ileri çıkacaktı, savunmasını ileri taşıyacaktı ve savunma konsantrasyonları dağılacaktı.
5-10 dakika Chelsea hücum yapacaktı ve sonra Barça topu tekrar alıp savunma konsantrasyonu kaybolmuş takıma karşı daha boş alan bulacaktı. Chelsea takımı çıkarken top kaybı yapıp Messi-Alexis-Cuenca gibi hızlı adamlarla gol bulabilirdi.
Topun sürekli kalması avantajdır ama bu tür durumlarda dezavantaj oluyor. Bazen rakibin oynamasına izin vermek lazım.
4-4-2 zor bir sistem, hele ki forvetler savunmaya yardım etmiyorlarsa.. 4lü orta sahadan hem hücum etmesini isteyip hem de savunmada iyi pozisyon almalarını beklemek zor ve oldukça yorucu oluyor. 2 tane canavar gibi iki yönlü orta saha oyuncusu ve kanat oyuncusu bulmak da zor iş.
Bence 4-2-3-1 veya 10 numaralar için 4-3-1-2 taktiği devam eder.