Şimdi Ara

4670K COSTA RİCA VE 4670K MALAYSIA TEST KARŞILAŞTIRMA

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
1
Favori
4.807
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • elimde iki işlemci varken detaylı bi test yapayım dedim anakartım asrock z87 killer işlemcilerden biri costa rica digeri malesya kullandıgım

termal macun ARCTIX MX4 sogutucu CORSAİR H100İ fan hızları 1650 rpm (balance) ilk olararak costarica yı test ettim.

i5 4670 k birinci işlemci costa rica beahc kodu3348b245 işlemci 4,4 ghz 1,290 volt corsair h 100 i ile prime 95 p95v28.4 ile yarım saat teste

başarıyla tamaladı 4,5 ghz yi 1,300 wolt ile 30 dakika test ettim onda sorun yok bu degerler voltaj olarak biraz fazla gibi geldi bana ve aidata ile test yaptıgımda voltaj degerlerleri indirdim sonuş 1,260 v stabil.

i5 4670 k ikinci işlemci malesya beach kodu L325C673 işlemci 4,0ghz 1,184 vort stabil 30 dakikalık testi basarı ile tamamladı 4,2ghz 1,240 30 dakikalık testi tamamladı 4.4 ghz 1,250= 1,260=1,270=1,280=1,290=1,300 denemelerde malesef testi gecemedi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Supervisor_ -- 2 Mayıs 2014; 19:13:57 >

• Costa rica önceki CPUlarda olduğu gibi şimdi de lider yani..

Ellerine sağlık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ironpumper -- 2 Mayıs 2014; 17:54:02 >
  • Tamamen şans işi.
    Arkadaşımda bir ara malezya 3770K vardı 5 ghz görüyordu.Bende costa rica 3570K vardı 4.5 için bile 1.408v istiyordu ve stabil değildi.
    Şuan Costa Rica 4770K kullanıyorum.4.7 İÇİN 1.31v ile bench alabiliyorum.
  • haklısınız hocam ama tabiki şans işi ama elimde iki tane oldugu için bi tet yapayım dedim yanlız 3770k ile buları karıştırmayalım hasweller daha sıkıntılı o.c konusunda
  • Valla 4.4 için ben 1.250 verdim Ekimden beri Pc 1kez bile mavi ekran vermedi yani gayet stabil.Seninkiler bayağı fazla voltaj istemiş.Yalnız benimki malezyamı costa rica mı eve gidince öğrenebilirim.
  • hocam prime 95 hangi versiyonu ile test yaptınız 28,4 degilse birde bununla test yap bakalım.
  • Güzel inceleme eline sağlık.
    İşlemcide oc önce şans işi sonra anakart işi sonrası ise malezya veya costaricası gelir.
    Anakartın stabil voltaj vermesi çok önemli.
    Bazı anakartlar fazladan voltaj verebiliyor ne kadar el ile voltaj ayarlasanızda.
    Takoz olur costra rica olur hiçbir işe yaramaz.
  • Supervisor_ kullanıcısına yanıt
    O versiyonla işlemcimi yakmak istiyorsun.Tamamen saçmalık AİDA en iyisi..Çoğu kişide bunu öneriyor zaten
  • sonuç orrtada hocam yanacak olsa yanardı degilmi
  • OCCT öneririm stabilite testi için.
  • Testler için eline sağlık Kod adları farklı olsada Cpu Oc şans işi esasında. 2 Cpu arasında çok ciddi fark olabiliyor bazen. Bu arada kısa bir bilgi verelim her cpu nun güç tüketimi farklı olduğu gibi performansıda farklıdır aslında. Sadece arada çok fark gözlemlenmediği için aynı seri cpu lar eş performansta nitelendirilir.

Bu arada anakart harika . AsRock bu işi biliyor. Umarım ülkemizde daha aktif hale gelirler.
  • evet haklısının kardeşim tamamem şans işi elimden cok işlemci geçti ama inan hiç test etmedim belkide içinde ne cevahirler vardı
  • quote:

Orijinalden alıntı: DH | equ*

Valla 4.4 için ben 1.250 verdim Ekimden beri Pc 1kez bile mavi ekran vermedi yani gayet stabil.Seninkiler bayağı fazla voltaj istemiş.Yalnız benimki malezyamı costa rica mı eve gidince öğrenebilirim.

hocam adidata testinide ekledim 1,260 v 4,4ghz stabil ama ben aidatada ya güvenmiyorum
  • Aida cpu yu hırpalamıyor, stabilite sağlıyor ama kullanım %100 görünse de aslında renderdaki %100 kullanımdan daha düşük kullanım var yani daha az güç tüketiyor. Render da sıkıntı çıkarmayan pc oyunda hiç çıkarmaz.
  • Prime95 gerçekten çok abartılacak derecede zorluyor işlemciyi, zaten kullanırkende işlemciyi bu kadar zorlayacak bir iş yapılmayacağınada göre,
    AIDA64 gayet yeterli bir stabilite testidir.

Konuya gelecek olursak Costa Rica üretimi yine önde gibi ancak bu şansmı yoksa şehir efsanesi gerçekmi? Bunun cevabını sadece iki işlemcinin testi ile vermek zor. İmkan olsa 10 tane costa rica 10 tane malezya test edilip oranlama yapılsa daha gerçekçi bir sonuç ortaya çıkacaktır.
  • evet kardeşim halkısın ama işte 10 ondan 10 tane ondan bi dünya para yapıyor ah intelin fabrikasında felan çalıssak kendmize özel bi işlemci yaptırırdık
  • quote:

Orijinalden alıntı: Supervisor_

evet kardeşim halkısın ama işte 10 ondan 10 tane ondan bi dünya para yapıyor ah intelin fabrikasında felan çalıssak kendmize özel bi işlemci yaptırırdık

Valla o kadar kolaymı o işler bilmiyorum abi.
  • Tamamen şans işi
  • ozaman bez şanlımıyım yoksa şanssızmıyım
  • 4770k overclock bölümünde epey yazmıştım, konuyu görüncede bu paylaşımlarını genel olarak toparlamak istedim.

Öncelikle haswell serisi öncesindeki işlemcilerde olan üretim yeri ve oc kapasitesinin önemi bu seride bulunmuyor.Bunu neden söylüyorum haswell işlemcileri alırkende satarkende üretim yerinin bir öneminin olmadığını kullanacaklar bilsinler diye.İşlemciyi kaliteli yapan verimli olması yani az voltaj-güç tüketimi ile yüksek hıza çıkabilmesi yoksa üretim yeri bunların yanında çok basit kalıyor.Mesela mevzumuz 3770k olsaydı kesinlikle costa rica derdim çünkü kendimde çok 3770k denedim ve en iyisini costada buldum.Haswellde ise işin içinde başka olaylar var şimdi onları aktarmak istiyorum.

Bildiğiniz gibi haswell serisinde voltaj regülatörleri anakarttan alınarak işlemci içerisine entegre edildi ve buda haliyle potansiyel ısınma demek.Bu vrmlar aslında ne kadar verimli ve kaliteliyse işte o zaman işlemcimiz golden sample ödülüne adaydır.Forumlarda gördüğüm değerleri karşılaştırırsam ortaya çıkan tabloda 4770k-4670k için(4670k hyper threadıng olmamasından dolayı 4770k dan yaklaşık 10 c daha serin çalışır) ortalama overclock hızı 4.4-4.5 ghz aralığında değişirken 4.6 ve sonrası için çok az sayıda işlemci stabil çalışmayı başarıyor.Voltaj açısından verimli olsalarda yinede 4.7 ghz seviyesinde aşırı bir sıcaklıkla karşılaşabiliyoruz.Buna neden olan iki faktör var birini söyledim entegre vrm(üzerlerinde herhangi bir ısı transferini sağlayacak materyal bulunmuyor en azından vrmlarada macun sürebilirlerdi) diğeri isede ıhsyi işlemci pcbsi üzerine yapıştırırken kullandıkları malzemeyi kalın sürmeleri.Bu ikisi olduğu sürece eldeki işlemci nasıl düşük sıcaklıkta çalışabilir değil mi?

Bu nedenle işlemciyi ikinci el alıyorsanız çıktığı değeri satıcıdan bilebilir ve ona göre alabilirsiniz 4.5 ghzde bile stabilse o işlemci bence bu seri için iyi değerdir.Sıfır aldığınızda ise şansınıza güvenmekten başka çareniz bulunmuyor.

Gelelim asıl mevzuya;

Haswell serisi için prime95 in stabilite amaçlı kullanılmamasını defalarca yazmıştım yine yazayım bu seri için en kaliteli radyatörlerle+en kral bloklarla bile soğutsanız test için prime95 i hiç kullanmayın çünkü başarılı olmanız çok düşük bir ihtimaldir.Prime95 ise bu seri hariç tabi ki kullanın bende 3770k varken epey vaktimi almıştır prime95 ama bu seri için aynısını söylemek zor.Bu seri için iki alternatif var birisi en güncel sürüm aıda64 stabilite testi diğeri ise intel extreme tunıng utılıty bu ikisinden 2 şer saat stabil kalsa %99 işlemciniz stabil demektir.Aıda64 özellikle son sürümünde benim favorim oldu diyebilirim çok iyi kastırıyor işlemci+bellek ikilisini ve günlük kullanımda göreceğiniz değerlerden yaklaşık 20 c kadar daha fazla sıcaklıklara ulaşabiliyorsunuz.Intelin kendi testi ise aıda64 den daha az kastırıyor ama nedense birçok forumda bunu 7-8 saat test edenler var bu yüzden önermek istedim ama ben genelde aıda64 ün stress testini kullanıyorum.

Şu an kullandığım 4770kyı bazen 4500 mhzde bazende 4600 mhzde kullandım her iki hızdada sorunsuz ama aradaki voltaj farkına değmeyecek bir performans farkı olmadığı için 4500 mhzde karar kıldım ve cache dediğimiz kuzey köprüsü hızına oc yaparak bu farkıda kapatmış oldum.Yaklaşık 300 mhzlik nb artışı işlemciye 100 mhz oc yapmış gibi bir performans artışı demek.Ancak ısınmaya voltaj mı yoksa hız mı etki ediyor diye düşündüm ve bu konuyu görünce 4.5 ghzdeki voltajı stabil değerinden yaklaşık 0.03 v artırarak tekrar denedim ve şu değerleri elde ettim;

4670K COSTA RİCA VE 4670K MALAYSIA TEST KARŞILAŞTIRMA 4670K COSTA RİCA VE 4670K MALAYSIA TEST KARŞILAŞTIRMA 4670K COSTA RİCA VE 4670K MALAYSIA TEST KARŞILAŞTIRMA

Görüldüğü gibi aıda64 testi işlemciyi aynı zamanda bellekleri iyi terletiyor ama prime95 gibi astronomik sıcaklıklara ulaştırmıyor gayet ideal.Bana bu hız için 1.30 v yetsede ben voltajı 1.33 v çektim ve tam yükte bu değer 1.36 v a kadar çıkmış bu sürede sıcaklık ise 1.30 v a göre yaklaşık 4 c kadar artış gösteriyor bu sonuca önceki değerlerimle karşılaştırarak ulaştım demek ki bu seride asıl sorun voltajda değil artan hızın getirdiği güç tüketiminde.Eğer ki ne kadar voltaj verirseniz verin yine stabil değilse bu sefer ınput voltajı yani işlemci vrmlarına ulaşan ilk voltajı 1.95-2 v seviyesine alın bu işlemci için gereken voltajı düşürecektir ve daha stabil olmasını sağlayacaktır.

Haswell işlemcilerde güç olayı ise psulardakine çok benziyor yani psu şebekeden elektriği ne kadar az çekerse o kadar verimli ya bu seride aynen böyle, ss lerde cpu package powerı max 88 w olarak görüyorsunuz değil mi aslında bu işlemcinin tükettiği güç ama birde Power Out ve Power Input değerleri var asıl işlemciye giren güç bunlar işte, çekilen gücün yaklaşık 40 w ı doğrudan işlemci içinde kalıyor buda haliyle ısınmasına neden oluyor.İşte haswellerin genel sıkıntısıda bu noktadan sonra başlıyor ve oc kapasitesini sınırlıyor.

Konu sahibi arkadaşımızın işlemcisine gelirsek;

Hocam costa batchli işlemcinizin hızına göre voltajı normal seviyede ayrıca anakartınızda artık hangi isimde bilemiyorum ama ınput voltajı 1.90-1.95 v seviyesine alıp voltajı 1.24-1.25 v seviyesine düşürebilirsiniz baktınız stabil değil o zaman eski haline alıp işlemci voltajını yine 1.28 v seviyesinde bırakın 1.29 v 4.4 ghz için aslında fazla bu hız için maksimum 1.26-1.27 v yeterlidir tabi prime95 göre voltajı ayarlarsanız 1.30 v kadarda çıkarsınız ama aıdadaki stabil değerlerden 0.1 v daha fazla voltajı ayarlayın yeterlidir.

Malay kodlu içinse yine ınput voltajını artırın(1.90-1.95 v arası yeterlidir) ve 4.4 ghz için yine cpu voltajı 1.25-1.26 v sınırında muhtemelen stabil olacaktır.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.