Şimdi Ara

4G - LTE - TÜRKİYE - KAÇ MHZ ? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
109
Cevap
3
Favori
13.437
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Tek sıkıntı çıkışların yetersiz olması değil. Çıkışların yetersiz olması erişim süresi ve hızını bir miktar düşürür, ama bu da sürekli olarak olan bir şey değil. Çok yoğun olan günler olur, bunlarda kapasite baya kullanılır, ama hergün olsa zaten ekstra bağlantılar ile çıkış kapasitesi arttırılır. Böyle durumlarda trafiği yönlendirerek kontrol etmeye çalışıyorlardır zaten. Facebook vs. birçok site zaten Akamai üstünden Türkiye üzerindeki CDN sunucularından hizmet veriyor. Hani çıkışlar çok ciddi sorun değil. Sorun altyapının saçma sapan işletilmesi.

Türkiye'de sıkıntı tekelleşme ile ilgili genel bir problemin olması. Türk Telekom tekel ve tüm operatörler ile arabağlantısı var ve bundan ücret alıyor. Çoğu sağlayıcıyı da TT birbirine bağlıyor. Kapasite arttıkça ücret artıyor, bundan da her operatör TT'ye fazla para bayılmak istemiyor. Yurtdışında ise IX denen İnternet değişim noktaları var. Bu noktalarda servis sağlayıcılar anlaşarak kendileri arasındaki trafiği çok ucuza sağlıyor. Ucuz olduğu için kapasite yüksek oluyor, iyi yönetildiğinde de düşük gecikme ve yüksek hız sağlanabiliyor. Ama Türkiye'de bu yapı yok, en yakın komşumuzda bile Bix.bg var hem Turk Telekom hem SuperOnline üye mesela; ama gelgelelim Turk Telekom ülke içindeki TNAP gibi değişim noktası oluşumlarına yaklaşmıyor. Çünkü elde ettiği gelir azalacak, sağlayıcılar TT yerine o değişim noktasını kullanacak bağlantı için.

Ha bu servis sağlayıcıların da TT ile arabağlantıları öyle her şehirde falan yok, belli yerlerde var; oraya kadar trafik uzun uzun taşınmak zorunda. Mesela Hakkari'deki bir alternatif operatör kullanıcısının trafiği Ankara'dan İstanbul'a TT oradan da Hakkari'ye taşınabiliyor; halbuki direk Ankara'dan Hakkari'ye rota daha kısa.

Aşağıdaki görsel İstanbul'daki bir sunucuya Hakkari'de Turkcell 3G üzerinden bağlantımı gösteriyor. Ben ilgili içeriğe ulaştığımda içerik İstanbul'daki sunucudan yola çıkıyor ve Pantel üzerinden Almanya Frankfurt Am Maine'e gidiyor, oradan da tekrar Türkiye'ye gelerek SuperOnline şebekesine geçiyor, oradan da Hakkari'de beni bulup bana geliyor. Site İstanbul'da, ben Hakkari'de; ikimiz de aynı ülkede. Ama trafiğim Almanya üzerinden dolaşarak geliyor. Hani o yetersiz dediğiniz yurtdışı çıkışları yurtiçinde halledilecek bir iş için bile kullanılıyor. Turkcell ile SuperOnline'ın bağlantısı var mı? Eskiden vardı, şimdi de olmalı. Ama trafik bu bağlantı üzerinden değil, yurtdışı üzerinden dolaşarak ulaşıyor bir adrese.

Özetle olay tek kapasite ya da altyapı yetersizliği değil, altyapının düzgün işletilmemesi. TT'nin ülke içi IX oluşumlarına yanaşmayarak İnternet'i kontrol etme ve ücretlendirme çabası...
     4G - LTE - TÜRKİYE - KAÇ MHZ ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sis651 -- 5 Mayıs 2015; 19:07:15 >

• detaylı bilgiler için çok teşekkürler.

İşin özünde "serbest piyasa"nın sağlanamaması ve devlet tekeli olan telekom'un şu an özel sektör tekeli haline gelmesi var. (siyasi sebeplere girmeyelim)

Telekom satılıp arkasından diğer büyük altyapılar için olanak tanınsaydı rekabetle herşey ucuzlar, kalite artardı (iktisat 1. sınıf ilk dönem) ancak maalesef durumumuz ortada

hiçbir siyasi partinin de ben burada rekabet getireceğim dediğini duymadım (seçimlere katılan en küçük parti hariç. Onu da siz bulun)
  • İş internete gelince Türk Telekom'dan çektiğimiz kadar başka bir şeyden çekmedik zaten. Yıllarca sömürdüler hala sömürüyorlar.
  • Yıllarca da sömürecekler. :D
  • 4g yı yada dıger g leri en dusuk frekanstan en genıs kapsama alanıyla vermelerı gerekır...koye daga bayıra cekım gelsin...millet turk telekomdan kurtulsun!!!
  • quote:

Orijinalden alıntı: bilade

quote:

Orijinalden alıntı: kill1033

Bunun sebebi 4G ile alakalı değil. Ülke çıkışları yetersiz kalıyor.

yani neticede ekranda 4 yazsa da bir verim beklemeyin

hızdan(ve kotalardan)yana bir umudumuz yok zaten

önemli olan 3g(2100mhz) deki yoğunluk azalsın ve kapsama alanı geniş olsun(3g ye göre)
  • cumhurfatih C kullanıcısına yanıt
    Zaten 4G 800 MHZ gibi düşük bir frekanstan verilecek. TurkTelekom İnternet için daha avantajlı olmaya devam edecek, çünkü AKK'si en yüksek sınırsız paketler DSL ve fiberde var.
    4G'nin kırsal kesime gelmesi zaman alacak, çünkü yatırımın karşılığını daha çabuk veren bölgeler şehirler ve bundan önce şehirler kapanır.
    Bulunduğum yer mesela birkaç bin nüfuslu bir belde merkezi ve buradaki Vodafone istasyonu daha yatırım bedelini karşılayamamış, bu yüzden ölü yatırım olarak görülüyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 4gli telefon alırken 4g uyumlu olması yeterli mı ? Yoksa frekansta mı uyumlu olmalı ?mesela HTC ,huawei gibi telefonların teknik özelliklerine bakıyorum 4g 2100-1900-1800 yazıyor yani 800den yayın yapan bir operatörde bu cihaz çalışmayacak mı?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 4g dünyada çok yaygın. Telefonunuz da çok çok eski değilse destekler.
  • 4G telefonlar daha da yüksek bir hız vaadetse de, bu hıza ulaşmak her zaman mümkün olmayabiliyor. "4G" adını taşıyan çok sayıda teknoloji mevcut ve bu nedenle terim, neredeyse anlamını yitiriyor. 4G teknolojileri arasında HSPA+ 21/42, WiMAX ve LTE bulunuyor. Bazılarına göre sadece LTE gerçek 4G iken, bazılarına göre hiçbiri yeterince hızlı bir bağlantı sunmuyor.

4G, özellikle video seyredenler, cep telefonu ile laptop'unu internete bağlayanlar için büyük bir fark oluşturabiliyor. 4G, genellikle büyük miktarlarda veri transferi yapıldığında önemli bir avantaj sağlıyor. Ancak burada da hizmet sağlayıcısının kotaları devreye giriyor. Bu konuya dikkat etmek gerekiyor, zira 4G'nin sunduğu yüksek hız ile kotanızı çabucak tüketebiliyorsunuz.
  • sevimlican S kullanıcısına yanıt
    Ben de dediğinizi merak ediyorum. Yurt dışından alınan telefonların frekansları farklı oluyor. Bu frekanslar nasıl bir öneme sahip? LG G2 D800 AT&T telefonumun frekansları şöyle:

GSM 850/900/1800/1900, UMTS 850/1900/2100, LTE 850/1900/700/AWS*

Şu anda kullandığım Avea'nın frekansları ise şöyle:

GSM/GPRS/EDGE 850 MHz/900 MHz/ 1800 MHz/ 1900 MHz
    HSDPA/WCDMA 2100 MHz

Bu frekansların birebir uyuşmaması nasıl bir sıkıntı yaratır şu anda ve ülkemize gelecek olan 4G'de?

Ekleme: Bir de 4G LTE bandları var farklı farklı. Bunlar ne işe yarıyor acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Black_Wolf14 -- 1 Temmuz 2015; 3:28:55 >
  • Black_Wolf14 B kullanıcısına yanıt
    https://forum.donanimhaber.com/showTopic.asp?m=106507160&p=1#106507160

• Şaka gibi konu :)

Yarın bende açayım 5G - Türkiye -kac mhz

• quote:

Orijinalden alıntı: justreal

Şaka gibi konu :)

Yarın bende açayım 5G - Türkiye -kac mhz

Aslinda pek saka olmayan bir konu ve insanlara yardim edwbiliyor. Ornwgin ben au an bd deyim ve alacagim telefonum iki modeli var 110 ve 1103 diye. Aimdi hangisini hangi araliktaki lte ye gore alacagimi su yukatidaki arkadasim benim avea da frekansim bu demeainden kararlastirdim. Bnce genis cerceveden bakmalisin olaya..

• Hort !

Yanlış bilgi değilse 800-900-1800-2100 bandının herhangi birini kullanabilecek...
  • quote:

Orijinalden alıntı: xtatic

Hort !

Yanlış bilgi değilse 800-900-1800-2100 bandının herhangi birini kullanabilecek...

Bide 2600 var

• bildiğim kadarı ile her bölgede farklı frekans tipleri kullanılıyor, şöyleki kullandığım telefon avrupa kıtası için farklı amerika için farklı ve avusturya için farklı 4g frekansı ile çalışıyor yani avrupada satılanlar 800 1800 ve 2600 ile uyumlu diğer kıtalarda başka frekanslarla çalışıyor yani alacağınız telefon avrupa bölgesi için uyumlu olması gerekiyor bir çok bölgede farklı frekans tipleri kullanılabiliyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Siyah.

İş internete gelince Türk Telekom'dan çektiğimiz kadar başka bir şeyden çekmedik zaten. Yıllarca sömürdüler hala sömürüyorlar.

Turk Telekom kullanmak istemiyorsanız ÇiFT YöNLü uydu internet var.

Türkiye piyasasında çanak antenLe internet hizmeti veren şirketler var.

http://kasat.com.tr/
    http://uzaynet.com.tr/
    http://www.superuydu.com/TR/
    http://go2sat.net/

Daha fazlası için google'a uydu internet yazın çıkıyor.

• serdarski S kullanıcısına yanıt
    Uydu İnternet olayında da yüksek ping mevzu vardı, aşılmadıkça bu da hızlı bir bağlantı hissi vermez. Eskiden Meb uzaktaki okullara kurdurmuş bir sistem. Sadece İnternet var işareti vardı, biz bir şey kullanamıyorduk diyorlardı; bunun gibi de değildir herhalde.
  • O dediğin ping olayı ne zamandı? Hangi şirketten abonelik alınmıştı?
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.