Merhabalar, fazla kumanda kullanımından dolayı elimdeki soundbarı (c450) değiştirmek istiyorum. Sadece optik girişi var, tv ile senkron değil (HDMI ARC). HDMI girişi olan soundbar bakarken aklım 5+1 surround sistemlere kaydı. Biraz araştırdım ve bütçemin çok üstüne çıktığını fark ettim. Giriş seviyesi ikinci el hazır sistemlere bakıyorum örn: DENON AVR 390, PİONEER VSX 321, SONY STR KG800 1-) Fakat kurulum için değer mi asla emin olamıyorum. Sebebi ise odamın merkezinde olmamam. Odanın sağında kaldığım için aldığım bu 5+1 sistem çektiğim çileye ve kablo karmaşasına değer mi? Surround'ı hisseder miyim yoksa sadece soundbarı değiştirip yerine yenisini koymalı mıyım? (gardrobun üstüne) Odamın aşağı yukarı şeması bu şekilde. Duvar delmek istemiyorum zaten hoparlörler yüksekte olacak. ![]() Amacım 4k TV'den film ve dizi izlemek. Sesi ise HDMI/ARC ile bağlayıp tv kumandasından yönetmek. İçerikleri mi box s'den Streamio uygulamasından alıyorum. 2-) Ekstra olarak önerdiğiniz ikinci el veya sıfır, 5+1 (kompakt olursa daha iyi olur) ses sistemleri var mıdır? Veya örnekta yazdığım ses sistemlerinde bu daha iyidir dediğiniz hangisidir? Bütçe 7-10 bin civarı, zorlarsam belki 12 13 yapabilirim (sadece avr değil hoparlör dahil set şeklinde) 3-) bazı ses sistemlerinde 1080p, 4k, 8k ayrımı var. bu benim için önemli midir? 4k tv ile kullanacağımdan dolayı 4k amfi gerekli midir? |
5+1 SURROUND SES SİSTEMİ KURULUM ve ŞEMA ÖNERİSİ (GİRİŞ SEVİYESİ)

-
-
Tv ile 300 cm’lik duvar arasında 15-20 cm’lik bir boşluk varsa küçük uydu hoparlörlü bir set alıp ön sağ ve sol hoparlörleri tv’nin yanlarına koyarak daha düzgün bir yerleşim sağlayabilirsiniz. Örnek hoparlör olarak Harman Kardon’un hkts 5, 9 yada 16 serisi gibi uydu tipli 5.1 setlere bakabilirsiniz.
En kötü tv’nin üst köşelerine koyup yine yatağın karşısına alabilirsiniz. Resimde çizdiğiniz yerleşim çok saçma olur.
Eğer bu tarz bir yerleşim ayarlayabilecekseniz o zaman böyle ucuz yollu bir sistem mantıklı olur.
Bunun dışında tek kumanda ile yönetim için en önemli nokta avr’de arc özelliğinin olması.
Bunun için de istediğiniz fiyat aralığında bulduğunuz alternatifleri Google’da aratıp teknik detaylarına bakarak arc olup olmadığını bulabilirsiniz
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Sizin kaynak cihaz olan mi box direkt tv’ye bağlı olacaksa o zaman AVR’nin 4K destekli olmasına gerek yok.
Sizin senaryoda AVR’nin arc destekli olması 5.1 ses almanıza ve tek kumanda ile yönetmenize yeterli olacaktır.
Cevabınız için teşekkür ederim.
Oda bu şekilde. Tv duvar montaj olduğu için hoparlör koyacak yer yok. Belki ayak kısmına uyacak bir hoparlör yuvası çizip tasarlayabilirim. Tv üstü de düz olmadığı için nasıl koyacağım emin olamadım
Fakat asıl sıkıntı arka hoparlörler. Duvarı matkapla delmek istemiyorum. 1 er çivi işimi görür mü? (Kolon değil tuğla) Sol ve sağ hoparlörler 1 metre arayla olacak, bu sağlıklı mıdır?
Amfi ve subwoofer ı da gardrop üstüne koyabilirim.
Konya’da LG LHB625 1000W buldum kutulu temiz bir şekilde, 7750 TL fiyat verdi. İndirim isteyeceğim. Bu sistem hakkında bilginiz var mı, verdiğim paraya değer mi?
Veya bu oda için bu kadar uğraş gereksiz, sadece soundbarını yenile der misiniz?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Açıkçası odanın şartları idealden çok uzak :))
Ama yine de bir sistem kurmanıza engel değil.
Bu arada 5-6 bin liraya alacağınız soundbar dediğiniz LG’den çok da iyi olmaz. Bu durumda mevcut soundbarı iade edebilirsiniz yada zamanı geçtiyse satabilirsiniz.
LG’yi satın alırsanız tv’nin altı hizasına gelecek şekilde duvara bir raf yapıp ön hoparlörleri o rafa koyabilirsiniz.
Duvarı delmeyeyim derseniz de tv’nin arkasına taşıma koluna bir sopa bağlanabilir. Ön hoparlörler de ince siyah kadın çorabına koyulup o sopaya bağlanabilir. Bunun için aklıma bir kaç fikir geldi ama çizim yapmak lazım. Daha geniş zamanda çizip atabilirim.
Arka hoparlörleri de duvara monte etmenize gerek yok. Sol arkayı masa üstüne koyarsınız.
Sağ arkayı da camın önündeki boşluğa birkaç kitap koyup onun üzerine koyabilirsiniz. Bu sayede duvarı delmemiş olursunuz.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
quote:
Orijinalden alıntı: turuncu55
Açıkçası odanın şartları idealden çok uzak :))
Ama yine de bir sistem kurmanıza engel değil.
Bu arada 5-6 bin liraya alacağınız soundbar dediğiniz LG’den çok da iyi olmaz. Bu durumda mevcut soundbarı iade edebilirsiniz yada zamanı geçtiyse satabilirsiniz.
LG’yi satın alırsanız tv’nin altı hizasına gelecek şekilde duvara bir raf yapıp ön hoparlörleri o rafa koyabilirsiniz.
Duvarı delmeyeyim derseniz de tv’nin arkasına taşıma koluna bir sopa bağlanabilir. Ön hoparlörler de ince siyah kadın çorabına koyulup o sopaya bağlanabilir. Bunun için aklıma bir kaç fikir geldi ama çizim yapmak lazım. Daha geniş zamanda çizip atabilirim.
Arka hoparlörleri de duvara monte etmenize gerek yok. Sol arkayı masa üstüne koyarsınız.
Sağ arkayı da camın önündeki boşluğa birkaç kitap koyup onun üzerine koyabilirsiniz. Bu sayede duvarı delmemiş olursunuz.
LG ses sitemini aldım. HDMİ/ARC ye baya bağlamaya çalıştım, tv deki tüm ayarları kurcaladım hepsini aktif hale getirmeme rağmen olmamıştı. Neyse iade edeyim bari derken mucizevi bir şekilde kendi kendine ARC'ye geçti :)
Şimdi Televizyona hoparlör yerleşimini şu anki sınırlı imkanlarımla az çok ne yapabilirsem deneyeceğim. Sonuç ne olur bilmiyorum ama inşallah bir yerde tıkanmam. İlk deneyimlerime kıyasla eski soundbarımdan birkaç gömlek üstte olduğunu kesin şekilde söyleyebilirim
-
quote:
Orijinalden alıntı: elendroyLG ses sitemini aldım. HDMİ/ARC ye baya bağlamaya çalıştım, tv deki tüm ayarları kurcaladım hepsini aktif hale getirmeme rağmen olmamıştı. Neyse iade edeyim bari derken mucizevi bir şekilde kendi kendine ARC'ye geçti :)
Şimdi Televizyona hoparlör yerleşimini şu anki sınırlı imkanlarımla az çok ne yapabilirsem deneyeceğim. Sonuç ne olur bilmiyorum ama inşallah bir yerde tıkanmam. İlk deneyimlerime kıyasla eski soundbarımdan birkaç gömlek üstte olduğunu kesin şekilde söyleyebilirim
Alıntıları GösterLG ses sitemini aldım. HDMİ/ARC ye baya bağlamaya çalıştım, tv deki tüm ayarları kurcaladım hepsini aktif hale getirmeme rağmen olmamıştı. Neyse iade edeyim bari derken mucizevi bir şekilde kendi kendine ARC'ye geçti :)
Şimdi Televizyona hoparlör yerleşimini şu anki sınırlı imkanlarımla az çok ne yapabilirsem deneyeceğim. Sonuç ne olur bilmiyorum ama inşallah bir yerde tıkanmam. İlk deneyimlerime kıyasla eski soundbarımdan birkaç gömlek üstte olduğunu kesin şekilde söyleyebilirim.
FR/FL 'i çift taraflı silikon bantla TV'ye yapıştırabilirim gibi hissediyorum. Center için altta yer yok, yukarı koyacağım
-
Yerleşimi bu şekilde yaptım, kabloları kanallamak kaldı sadece. çift taraflı silikon bant tam bir teknoloji harikası. Duvara da onla sabitledim şimdilik, düşene kadar dursun bakalım
amfi ve sub gardrop üstünde. Ama sanki kabloların boyu yetmeyecek gibi. Hoparlör kablolarına ek yapılıyor mu, herhangi bi sorun olur mu? Ne tür kablolar alınmalı?
-
Arkalar ve center çok yukarıda kalmış. Hoparlörlerin kulak hiazası yada 15-20 cm yukarıda olması lazım.
Ben size yarın bir çizim atacağım. Ona göre değişiklik yapabilirsiniz. Ayrıca sub gardırop üstünde olmaz ses tamamen bozulur.
Sub’ı tv’nin altında yere koymanız en ideal çözüm olur. Ana üniteyi de Sub’ın üstüne koyarsınız.
Bu arada hayırlı olsun :))
Bir de ön ve orta hoparlörlerin arka montaj deliklerini gösteren bir iki foto ekler misiniz?
Çok teşekkür ederim. TV’nin alt kısımda ortasında yer yoktu. Ondan dolayı yukarı koymak zorunda kaldım.
Bu şekilde dik olarak da yapıştırabilirim ama görüntüyü ve simetriyi bozuyor. Ondan dolayı çok yanaşmadım, yukarıya koydum. Denediğimde çok bir sorun yok gibi, kısa yolu seçtim biraz 😅 Biraz zaman geçsin eğer memnun kalmazsam Tv nin ayak için olan vidaları boşta. Ona göre bir sac tasarlayıp lazer kesime verip büktürebilirim. Makine mühendisiyim, metallere erişimim bolca var
Subwooferı yere koyarsam oda çok daralıyor, ondan dolayı yukarıda olmak zorunda. Bazen Tv nin altındaki o alanı kullanıyorum, ve robot süpürgemiz var onun giremeyeceği bir alan olur. Negatif bir yanını göremedim ya, o orda kalsın
Arkalar için, az daha aşağıya alırsam direkt kulağımın dibinde olacağını düşündüm ondan yukarıya çıkarttım. Ama zaten arkalardan öyle çok ses gelmiyormuş 5+1 sistemlerde. Sizin önerdiğiniz mesafe nedir? Ona göre aşağıya indirebilirim diye düşünüyorum (duvar kağıdı yırtılmazsa 😅)
Bir de kablolar yetişmiyor, bunlar sanırım 0.75 lik kablolar. Bu kablolara başka bir kablo kesip ek yapabilir miyim? Yoksa sıfırdan uzun kablo mu almalıyım? Koçtaş’a gideceğim birazdan bakacağım
-
-
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X