merhaba herkese. 2-3 gundur cpu sicakligini dusurmek icin yuzlerce videoya,yerli yabanci forumlara baktim ama net bir gorus yok. herkes farkli sekillerde yapmis. sistem 5600x, b550 tomahawk, 6700xt, sunbeam cooler. anladigim kadariyla yazayim, cpu isisini dusurmek icin biostan yapilabilen islemler pbo kapatma, cpb kapatma, eco mode, voltaj dusurme, mhz sabitleme.. kafamda net oturmayan ise bunlarin hangisini veya hangilerini yapmali? veya mesela pboyu kapattim beni tatmin etmedi cpb yi de kapatayim, yetmedi voltaj da dusureyim seklinde mi yapmaliyim? ya da voltaji kademeli dusururken pbo cpb vs auto mu olmali? ayni sekilde eco mode icin diger ozellikler acik/kapali/auto da mi kalmali? ozet olarak soyle sorayim. ben isiyi dusurmek istiyorsam once biosu default yapip, xmp yi acip (genelde boyle yapiliyor sanirim) ardindan hangi degerleri on/off/auto yapayim ve ardindan hangi yolda ilerleyim voltaj dusurme, pbo, eco vs? |
5600x uvolt
-
-
Kendi soğutucusunu mu kullanıyorsunuz
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Stok fanla mı kullanılıyor işlemci. Veya kule tipi hava soğutma ile mi ? Ben am4 sokette 3000-5000 serisi işlemci kullanırken voltaj düşürme yapıyordum manuel , başka hiç bir şeye dokunmuyordum.
1.475v tan voltajı 1.270v civarına aldığımda ısılar normalde masaüstünde bile 68 - 70 ler dey ken 47 - 50 derecelere inmiş oluyordu aynı şekilde yükte de 20 - 25 düşüyordu.
Frekans hızı 4.6 - 4.7 den daha aşağı düşmüyordu sıkntı oluşmuyordu. Eco mode da açılabilir , ama ben bunu yaptım da istedim seviye ye düşüyordu ısılar kule tipi soğutucu ile. Ama stok fan falansa kullanılan soğutucu, onla yine çok randıman olmasa da voltaj düşürmede bir nebze düşer ısılar yine.
Biosu fabrika ayarına getirseniz de zaten yine ilk baştaki voltaj ayarlarına alacak yani bir şey fark etmez. Isılar özellikle stok fansa soğutucu yine yüksekte gezer ısılar. Xmp açmak kapamak ramle ilgili olduğundan, işlemci ısısında değişiklik düşme olmaz zaten.
-
sunbeam cpu cooler kule tipi eskilerden @Erhan1982DZC
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antisocial77 -- 1 Mart 2024; 14:51:48 > -
biraz daha arastirimca en fazla uygulanan yontemlerden birinin curve optimization oldugunu gordum. cekirdek kalitesine gore - voltaj degeri vermek sanirim. ama iste kafamda net olmayan sey, yapilacak islemin onceligi. daha az faydali islemi daha once yapmayim istiyorum ya da oyle bir siralama da olmayabilir tabi.
benim ornegimden gidersek co'yu yaptim diyelim bir miktar isi dususu oldu ama tatmin etmedi. sonraki adim olarak mesela voltaji mi dusureyim, cpb yi mi kapatayim, cpu ratio'yu mu sabitleyim vb.
-
İyi bir kule tipi soğutucu lazım başka ayara gerek yok
hocam aslinda ben ogrenmeye calisiyorum. 3-5 bin tl verip sivi sogutma almak isin baska tarafi. amacim bilgi edinmek.
-
Bahsettiklerinde sıralı bir durum yok, hepsi farklı mantıklarda çalışıyor ama bahsettiğin gibi performans konusunda en iyisi curve optimizer. Ancak onun da kendi sorunları var, iyi bir sonuç için her çekirdek özelinde bir değer bulman gerekiyor ve genelde boştayken hata verdiği için sonuçları test etmek oldukça zor oluyor.
Ben kendi adıma ryzenmaster ile voltaj ayarlaması yapmıştım, başka şeye gerek kalmamıştı. Ancak sonra 120 mm sıvı soğutucu takınca ona da gerek kalmadı.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
PBO limitlerini biraz dusuk tutup ustune curve optimizer ile stabil olarak yakalayabileceginiz en dusuk degerle en optimum sekilde performans/isi degerlerini elde edersin hocam
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X