Şimdi Ara

5v fanı 12v ta çalıştırdım çok acil yardım lazım anlayan biri bakabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
8.495
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Zalman ns2000 notebook soğutucumu 5v telefon usb şarj adaptörlerinden alıp prize takarak kullanıyordum.Ama şimdi havalar ısınınca sanki yetersiz gibi gelmeye başladı insanoğlu işte doyumsuz gideyim kademeli adaptör alayım dedim 12v a kadar kademeli adaptor alıp cihazın adaptor takma kısmına taktım.12v a ayarladım cihaz daha hızlı dönüyor gibiydi ama içime sinmedi bozulur vs. diye yaklaşık 30 dakika oyle çalıştıktan sonra 12v luk adaptoru geri çıkardım.Ve usb bölümünden yine telefon usb şarj adaptorune takarak kullanmaya devam ettim.

Şimdi ASIL SORUM cihazın kutusunda 5v ta çalıştığı yazıyor ben de 5v adaptorle USB adaptorle prizde çalıştırıyordum , doyumsuzluk yapıp 12v adaptor aldım ve 12v ta yarım saat çalıştırdım.Şimdi 5v Usb adaptore geri döndüm fakat sanki fan öncesinden daha yavaş çalışıyormuş gibi geldi psikolojik mi acaba ? nerdeyse garantiye yollayacaktım.12v çalıştırdıgım için bir zarar gelmiş olabilir mi? zarar gelseydi fan hiç mi çalışmazdı? zarar geldiğinde daha yavaş dönme gibi bir sorun verebilir mi? soğutucunun kafası karıştı gibi çünkü sanki 12v adaptor kullandıktan sonra 5v luğa dönünce , 5v tan önceden aldığım verimden daha az verim alıyormuşum gibi geldi.Aletin içinde statik elekrik felan mı bişey mi kaldı acaba?

bilen biri yardımcı olursa acayip sevinirim.

Saygılar

• Hocam yeni ns2000 aldım , çok iyi soğutmuyor bende. resimdeki hatayı veriyor. Ayrıca 2 tane usb çıkışı var hangisini laptoba takmam lazım? 2 sinide takıyorum ama üzerindeki 3 tane usb portu kesinlikle çalışmıyor. Hatayı sizde de verdi mi?

• American Psycho kullanıcısına yanıt
    Fanın aşırı hızlı dönmesinin tek zararı aşınması dolayısıyla ömrünün kısalmasıdır. Büyük ihtimalle bir şey olmamıştır, eskisine nazaran yavaş dönmesi de imkansız. Adaptörde 12 volttan daha düşük değer yok mu (7-8-9 gibi)? Yoksa adaptörden 12v verip fan ayarını kısmayı deneyin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Faustus

Fanın aşırı hızlı dönmesinin tek zararı aşınması dolayısıyla ömrünün kısalmasıdır. Büyük ihtimalle bir şey olmamıştır, eskisine nazaran yavaş dönmesi de imkansız. Adaptörde 12 volttan daha düşük değer yok mu (7-8-9 gibi)? Yoksa adaptörden 12v verip fan ayarını kısmayı deneyin.

Bu cevabı bekliyordum işte çok teşekkür ederim hocam , gerek kalmadı kullanmıyorum 12v adaptörü zaten adaptör 10 dakika içinde alev gibi oluyor 5v luk telefon adaptorunde boyle birşey olmuyor , bu sıcaklarda nolur nolmaz patlar felan kullanmaktan vazgeçtim.Dediğiniz gibi muhtemelen bir zarar gelmedi alete bana psikolojik olarak öyle geldi.Havalardan dolayı olabilir çünkü 12v lugu denediğim gün hava baya ısınmıştı üflediğini hissedemiyordum doğru düzgün.Şimdi ise havalar daha ısındığı için elimi koyduğumda üflediğini hiç hissetmiyorum , dolayısıyla o gün olan da muhtemelen havayla ilgiliydi , 1 gün önce daha çok üfleyen alet 12v luğu deneyip 5v luğa döndükten sonra daha az üflüyormuş gibi gelmişti muhtemelen hava o gün baya sıcaktı o yüzden. Cevabınız için tekrar teşekkür ederim . Saygılar...

• quote:

Orijinalden alıntı: Batdal Gazi

Hocam yeni ns2000 aldım , çok iyi soğutmuyor bende. resimdeki hatayı veriyor. Ayrıca 2 tane usb çıkışı var hangisini laptoba takmam lazım? 2 sinide takıyorum ama üzerindeki 3 tane usb portu kesinlikle çalışmıyor. Hatayı sizde de verdi mi?

Hocam alet iyi soğutuyor normalde ama havalar çok ısındığından hiç üflemiyormuş gibi geliyordur. Ben aleti bahar aylarında da kullandım iyi üflüyordu açıkçası ama şimdi üflediğini bile hissetmiyorum. Aldığınız ürün gayet iyi bir ürün. Laptopa usb olarak değil de 5v luk telefon usb şarj adaptorlerinden alıp onla prize bağlamanızı öneriyorum çünkü zaten alet zar zor sogutuyor bir de laptopun usb bölümünden güç çekip laptopu daha çok ısıtmanın anlamı yok yani bir işe yaramaz.O yüzden 5v luk telefon usb adaptorlerinden alıp usb yi ona takıp prize bağlamanızı öneriyorum.Hem laptopun usb sinden sürekli enerji çekilmesi , ileride anakarta zarar verebilir.

Bahsettiğim adaptör neredeyse her telefoncuda satılıyor ben 5 tl ye almıştım.Buyrun resmi ;

5v fanı 12v ta çalıştırdım çok acil yardım lazım anlayan biri bakabilir mi?

USB adaptör de 5v verecektir, bilgisayar içindeki fanların 12 voltta tam hız döndüğünü ve voltajı azalttıkça yavaşladığını düşünürseniz 5v kocaman bir fan için yetersiz. USB güç girişli olarak tasarlandığı için böyle maalesef. Ayarlı adaptörler çok kalitesiz oluyor. Kıyıda köşede eski adaptörünüz yok mu? Modem adaptörleri 12v mesela, 10 sene hiç kapatmadan çalıştırdığımı bilirim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bende benzer bir durum çok dandik bir vantilatörde olmuştu. 12 voltta motorun fırçaları daha fazla sürtünüp daha fazla kıvılcım çıkardığı için fırça olarak görev yapan parça erimişti, dönüşü aşırı yavaşlamıştı bir daha. Ancak bu soğutuculardaki fanlar fırçasız fan, bununla ilgili kolay kolay bir sorun olmaması lazım. Hani fandaki bobinler çok ısınıp izolasyonlar eriyecek teller yapışacak falan ama öyle bir şey olacak olsa şimdiye kadar olurdu.

12v ile çalıştırmada sıkıntı fan kontrolcüsünde çıkabilir. Buradaki devrede kullanılan güçsüz bir transistör ısıdan bozularak sorun çıkarabilir ama şimdiye kadar sorun çıkmamışsa sağlam alet demek ki. Bazı kontrolcülerde voltaj yükseltildiğinde ya da fan sayısı arttırıldığında böyle şeyler olduğunu okumuştum.

Yine de sürekli 12 voltta tutmayın derim, daha düşük seviyelerde çalıştırın ki uzun vadede ömrünü etkileyebilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Faustus

USB adaptör de 5v verecektir, bilgisayar içindeki fanların 12 voltta tam hız döndüğünü ve voltajı azalttıkça yavaşladığını düşünürseniz 5v kocaman bir fan için yetersiz. USB güç girişli olarak tasarlandığı için böyle maalesef. Ayarlı adaptörler çok kalitesiz oluyor. Kıyıda köşede eski adaptörünüz yok mu? Modem adaptörleri 12v mesela, 10 sene hiç kapatmadan çalıştırdığımı bilirim.

Hocam kıyıda köşede malesef 12v luk modem adaptörü yok içeride var ona da modem takılı internetten sipariş edebileceğim bir site var mı? ve önerir misiniz zarar felan verir mi alete 12 voltu geçtim şöyle 9 volt felan bulsam işimi görecek ama bulamıyorum ,evdeki o aşamalı adaptörü de kullanmak istemiyorum hiç güven vermiyor 10 dakikada alev gibi olmuştu en son kullandığımda adaptör , elimi yaktı yaktı yani 2-3 saniye üstünde tutunca elimi.

• quote:

Orijinalden alıntı: sis651

Bende benzer bir durum çok dandik bir vantilatörde olmuştu. 12 voltta motorun fırçaları daha fazla sürtünüp daha fazla kıvılcım çıkardığı için fırça olarak görev yapan parça erimişti, dönüşü aşırı yavaşlamıştı bir daha. Ancak bu soğutuculardaki fanlar fırçasız fan, bununla ilgili kolay kolay bir sorun olmaması lazım. Hani fandaki bobinler çok ısınıp izolasyonlar eriyecek teller yapışacak falan ama öyle bir şey olacak olsa şimdiye kadar olurdu.

12v ile çalıştırmada sıkıntı fan kontrolcüsünde çıkabilir. Buradaki devrede kullanılan güçsüz bir transistör ısıdan bozularak sorun çıkarabilir ama şimdiye kadar sorun çıkmamışsa sağlam alet demek ki. Bazı kontrolcülerde voltaj yükseltildiğinde ya da fan sayısı arttırıldığında böyle şeyler olduğunu okumuştum.

Yine de sürekli 12 voltta tutmayın derim, daha düşük seviyelerde çalıştırın ki uzun vadede ömrünü etkileyebilir.

Cevap için teşekkürler geç geri dönüş için kusura bakmayın , zaten sadece 30 dakika 12 voltta çalıştırdım hocam , umarım bişey olmamıştır şuan 5v usb gücü alarak dönüyor fan ama acayip yetersiz geliyor havalar çok ısındı ayıptır söylemesi 140 lira para verdim fana ama işimi görmüyor bu sıcak günlerde çok mu zor firmaların şöyle prizden gücü alan fan yapması doğru düzgün.

• Ben cpu fanina 12 v lik fana 25 v filan verdim 20 saniye aradan sonra kıvılcım ve yanık kokusu gordukten sonra bidaha çalışmadı. ..bazi cpu fanlarinda belli voltajdan sonra kendisi akımı kesiyor olmaliki mesela birkaçına 16 18 verdim kendi kesiyordu voltaji düşürünce tekrar çalışıyordu. .. ama pek sağlıklı olabileceğini sanmıyorum hocam şimdi şöyle birşey var bir yerden kazanc saglarken diyer yerden kaybedersin bu boyledir mesela fan hizli sogutur ama ömrü kisalir sogutmadan kazanc saglarken omurden yer bence oyle yapmak yerine 12 v luk bir sogutucu veya motor takmaniz daha mantikli olabilir.gerisi size kalmis :)

Edit: hocam bazi fanlara fazla voltaj verdiğimde tekrar eski haline getirdiginde eskisi gibi çalışmıyordu rolantide çalışıyordu yani sadece dönmüyor demesinler diye dönüyor gibiydi..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Scarlottis -- 2 Temmuz 2016; 19:50:23 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Saolun hocam cevabınız için fanı garantiyr mi versem napsam acaba ben de şimdi şüphe etmeye başladım eskisine göre düşük döndüğüne dair

Şüphe ile psikolojik şeylerle pek ölçülemez böyle bir şey. Bir süre daha kullanmaya devam edin. Başka bir sıkıntı falan daha çıkarsa verirsiniz. Bu halde verseniz de servis bakacak çalışıyor, geri gönderecek; hatta değiştirildi falan diye not düşerek de gönderebilir; aynı ürünü kullanırsınız yine.

Sıcak havalarda soğutma performansının düşmesi normal. Ne kadar hızlı dönse de cihazın içine 25 derecede hava üflemek ile 35 derecede üflemek arasında fark var.
  • quote:

Şüphe ile psikolojik şeylerle pek ölçülemez böyle bir şey. Bir süre daha kullanmaya devam edin. Başka bir sıkıntı falan daha çıkarsa verirsiniz. Bu halde verseniz de servis bakacak çalışıyor, geri gönderecek; hatta değiştirildi falan diye not düşerek de gönderebilir; aynı ürünü kullanırsınız yine.

Sıcak havalarda soğutma performansının düşmesi normal. Ne kadar hızlı dönse de cihazın içine 25 derecede hava üflemek ile 35 derecede üflemek arasında fark var.

Çok haklısınız , havalar da epey ısındı mümkün olduğunca klimalı odada kullanmaya çalışıyorum laptopu odaya geçince notebook soğutucuyla kullanıyorum , almadan önce de baya araştırmıştım ama türkiyede prize takılan notebook soğutucu satan yer yok ... Belki bu bunun zamanı dolana kadar piyasaya girmiş olur o prize takılabilen notebook soğutuculardan onlardan alırım , şimdilik dediğiniz gibi hiç garanti işlerine bulaşmadan bunla devam .İlginiz ve alakanız için çok teşekkür ederim .Saygılarımla...

Dizüstü soğutucu pazarı aslında çok da hızlı ilerlemiyor. Hani şuan kullanılan çoğu model birkaç yıldır olan modeller. Yeni piyasaya çıkmış mucizevi şeyler pek yok. Ha yeni piyasaya giren garip markaların ürünleri vs. zaten şüpheyle yaklaşın.

Ayrıca bilgisayar ve dizüstü alış tercihleri vs. de zamanla daha soğuk cihazlara kayıyor gibi. Oyun oynamayacaklar mesela tamamen fansız ürünler bile alabiliyor. Bundan bu tür prize takılı bir cihaz için de çok heveslenmemeli. Biraz uğraşıp kendiniz bir şeyler yapabilirsiniz. Ufak ama oldukça kalın sunucu fanları oluyor, bunlarla çok güzel şeyler yapılabilir aslında; dehşet hava üflüyorlar. :)
  • quote:

Dizüstü soğutucu pazarı aslında çok da hızlı ilerlemiyor. Hani şuan kullanılan çoğu model birkaç yıldır olan modeller. Yeni piyasaya çıkmış mucizevi şeyler pek yok. Ha yeni piyasaya giren garip markaların ürünleri vs. zaten şüpheyle yaklaşın.

Ayrıca bilgisayar ve dizüstü alış tercihleri vs. de zamanla daha soğuk cihazlara kayıyor gibi. Oyun oynamayacaklar mesela tamamen fansız ürünler bile alabiliyor. Bundan bu tür prize takılı bir cihaz için de çok heveslenmemeli. Biraz uğraşıp kendiniz bir şeyler yapabilirsiniz. Ufak ama oldukça kalın sunucu fanları oluyor, bunlarla çok güzel şeyler yapılabilir aslında; dehşet hava üflüyorlar. :)

Zalmanın altında boşluk var 2 tane şu eczanede satılan mavi buz kalıplarından koysam kalınlığı yarım cm felan belki daha az , zaten 1 saatten fazla oyun oynamıyorum , laptopu 10-15 dakika kapatıp sonra tekrar açıyorum , o sırada da eriyen buz kalıplarını dolaba koyarım . En azından bu yaz aylarında soğutucunun altına onlardan koysam ondan çıkan soğuğu üflese işe yarar mı? Yalnız laptopun tam fanın üstüne denk gelen yerinde ızgara var , içeride de anakart görünüyor. O buz kalıpları erimeye başlayınca üstü damla damla olacak fan o damlaları çekip laptopa üfler mi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi American Psycho -- 3 Temmuz 2016; 5:33:42 >

Arkadaşın dizüstü kapanıp duruyordu. O da buz kalıbını koyup altına çalıştırdı, kapanmadan oynamıştı bir süre. Çok fazla damla vs. yapmazsa pek sıkıntı olmaz. Kolay kolay her damlayı da alıp atamaz zaten. Ancak çok da uygun bir çözüm olmaz hani.

Cihazınızın altındaki hava boşlukları vs. yetersiz ise biraz daha arttırmayı ya da direk fan altına biraz boşluk eklemek gibi bir şeyler de düşünebilirsiniz aslında. :)
  • quote:

Arkadaşın dizüstü kapanıp duruyordu. O da buz kalıbını koyup altına çalıştırdı, kapanmadan oynamıştı bir süre. Çok fazla damla vs. yapmazsa pek sıkıntı olmaz. Kolay kolay her damlayı da alıp atamaz zaten. Ancak çok da uygun bir çözüm olmaz hani.

Cihazınızın altındaki hava boşlukları vs. yetersiz ise biraz daha arttırmayı ya da direk fan altına biraz boşluk eklemek gibi bir şeyler de düşünebilirsiniz aslında. :)

Hocam evdeki modemin 12v adaptörünü denedim ama kablonun ucu soğutucunun girişinden daha kalın o yüzden uymadı , çoğu modemin de muhtemelen öyledir.Ben elektrikçiden aldığım kademeli 12v adaptör uymuştu çünkü çok girişliydi bütün girişler vardı adaptörün kablo ucunda.Başka bir çözüm buldum güç ayarlarından işlemci güç yönetiminde işlemcinin hızını %100 den %90 a düşürdüm oyunlarda performans kaybı yok ama sıcaklık baya farketti.

• Fani 5 v giris ile kullandiginizda islemci sicakliginiz kacti 12 v ile kullanip tekrar 5 v kullandiginizda kac dereceydi eger degerleri hatirliyorsaniz yani ayni rpm de donup donmedigini. Anlayabilirsiniz at sahibine kişner derler ya o yüzden kullanan sizsiniz aslinda o fanlardada rpm olcen bi sistem olmali yani bukadar zor birseymi neyse eğer içinize sinmiyorsa garantiye gonderin derim

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.