Şimdi Ara

Anakarta elektrik geliyor,PSU sağlam,kasa çalışmıyor,fanlar bir tur dönmeden duruyor yardım!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
11.790
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Dün akşam 21-22 sularında elime bir kasa geldi format atılacak diye. Kasa aşırı tozluydu. Elektrikli süpürge ile kapağını açarak temizledim.(Temizlemeden önce kasa çalışıyordu denedim.) Temizledikten sonra taktım kablolarını normal bir şekilde çalışmaya başladı 10 sn sonra durdu ekran bağlı değildi o sırada görüntü geldi mi gelmedi mi tam olarak bilmiyorum ama 10 sn işlemci fanı,psu,hdd,cd-rom vs. normal çalıştı.Daha sonra kendini otomatik kapattı.Daha sonrasında power düğmesine bastımda saniye bile sürmeyen 1 tur işlemci fanı ile psu fanı dönüp durdu ve açılma olmadı. Bana geldiğinde 24 pin ATX + 4 pin CPU kablosu takılıydı. 20+4 çalıştırmayı denedim olmadı. Biraz önce uzay kasa şeklinde açtım hiç birşey bağlı değildi sadece psu ve anakart arasında iletişim vardı 20+4 pinde çalıştı psu ama 24+4 de çalışmadı.20+4 deyken parçalarını taktım takınca tekrar çalışmadı. Dün geceden beri bayağı araştırdım. Kısa devre problemi gibi geliyor ama nerede olduğunu çözemiyorum bir yardımcı olurmusunuz?

Aşağıda denediklerim yazıyor.

1) PSU ' dan şüphelendim, PSU çıkardım başka makinede denedim çalıştı.
    2) Başka PSU ' yu bu makinede denedim yine çalışmadı.
    3) Anakarta bağlı hiç birşey bırakmadım sadece PSU yu bağladım yine çalışmadı.
    4) Uzay kasa şeklinde bütün parçaları dışarda çalıştırdım yine çalışmadı.
    5) Üzerinde hiç birşey yokken ( psu ve anakart bağlı sadece ) 20 atx ve 4 işlemci pini takılı halde PSU çalıştı,ancak kapatık parçaları bağlayınca yine çalışmadı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ketenburak -- 15 Mart 2011; 12:07:22 >

• Bir çözüm yok mu..

Yukarı
  • Anakart + Cpu şeklinde çalışıyorsa diğer parçaları tek tek üstüne ekleyerek dene mesela anakart + cpu + ram sonra anakart + cpu + hdd gibi bu şekilde hangisinin sorun çıkarttığını bulabilirsin ama anladığım kadarıyla anakarttada problem var.
  • CPU ' yla çalışmıyor. Anakarta hiç birşey bağlı değilken cpu da bağlı değilken psu 20+4 pin şeklinde çalışıyor. ama bana geldiğinde 24+4 pinde çalışıyordu.
  • Evet, kısa devre problemleri bu tür sorunlara gebe olmaktadır. Bu sorunun tam anlamı ile bir çözümü yoktur. Tüm bileşenleri teker teker denemek en efektik yoldur. Öncelikli olarak tüm bileşenler bağlı konumda olsun, sadece HDD'nin kablosunu çıkartın ve deneyin. Sorun devam ederse bağlayıp, RAM'ler tek modül ise teker teker deneyin. RAM'leri takmasınız dahi sistem normal şartlarda POST iletisi ve uyarısı vermelidir.

Daha sonra işlemci ve anakartı yine çevreden bulduğunuz uygun bileşenler ile deneyebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 15 Mart 2011; 12:38:59 >
  • şuan anakart 20 pinlik atx kablosuyla psu ya bağlı. psu dan gelen 4pinlik işlemci kablosunu takmadığım takdirde çalışıyor ama işlemci güç kablosunu takınca çalışmıyor
  • işlemciyi söküp işlemciyi ve söketini inceleyin...
    pinlerde yamukluk, birbirine temas, kısadevre arayın...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sorun anakartta yada işlemcide hocam işlemciyi ve anakartı farklı bir sistem üzerinde deneyin daha sonra sorunu zaten bulmuş olucaksınız. Muhtemelen siz tozları alırken aradan bir parçayıda alıp götürdünüz.
  • işlemcinin güç kaynağı kablosu takılı değilken anakart çalışıyor yani işlemcinin fanı ve psu çalışyor anakarta güç geliyor. sorun işlemcide gibi ama bilmiyorum deniyorum halen
  • işlemciye overclock yapılmış olabilir...
    biosa girip overclocku iptal edin...
    son overclock ayarını kaldıramıyor olabilir....
  • dostum sorununu anladım. 12 volt yani işlemci ve ekran kartını destekleyen 4 pinli 12 volt kablosunu çıkarınca çalışıyor demişsin. sanırım anakart dandik ti ve kısa devre oldu artık çalışmıyor. anakart malesef bozulmuş ve işinin ehli bir anakart tamircisi bulabilirsen belki tamir ettirebilirsin. başıma geldi bu sorun daha önce özellike msi g31 m2 kartlarda bu sorun çok oluyor. elime 3 adet bu anakarttan geldi ve hepsi aynı sorundan bozulmuştu. işlemcinin yanındaki mosfetleri degiştiriginde makine çalışacak fakat görüntü gelmeyecek onun çözümüde güney çipini degiştirmek. ama bununla kimse ugraşmaz çünkü boardun ikinci eli zaten 50-60 lira. umarım kartı tamir ettirebilirsin aksi halde yeni bir kart almak zorunda kalabilirsin.
  • Bios pilini çıkarın yada pilin yanındaki jumper değiştirip biosu tamamen resetleyin power kaplosu psu ya takılı omasın
    yoksa resetlemiyor. yeniden deneyin çalışmıyorsa anakart bozulmuştur genelde cpu lara pek birşey olamaz
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.