ARKADAŞLAR ANAKARTIM ASUS M2AVM 4 SLOTLU 8GB DESTEKLİ ELİMDE 4GB KİNGSTON VARDI 4 SLOTUDA DOLUYDU SONRA 4GB'I VERİP 3X2GB KİNGSTON 800 MHZ RAM ALDIM MONTAJI YAPTIM ANCAK NE VİSTA KURAMADIM SONRA RAMİN İKİSİNİ ÇIKARTIP VİSTA KURABİLDİM. SONRA RAMLERİ TEKRAR TAKTIM AÇILDI ANCAK KİLİT ATMAYA BAŞLADI SONRA REMLERİ TEKER TEKER ÇIKARTIP TAKTIM AMA HİÇBİRİSİ ARIZA VERMEDİ. ŞİMDİ 4 GB OLARAK ÇALIŞIYORUM. ACABA NEDEN BÖYLE BİR SORUNLA KARŞILAŞMIŞ OLABİLİRİM.
Max 8 gb. olduguna emin misin?
4 Slot, 2 adet dual ddr için var. Sen 2 tanesini (2+2) takıp dual ddr yapıyorsun, ardından tek ram i takıp dual+single gibi bir durum yaratıyorsun. Sorun bundan kaynaklanıyor. Mutlaka 6gb ram istiyorsan --ki bence profosyonel yazılımlar kullanmıyorsan hiçbir gereği yok-- 2+2+1+1 kullanman gerekli. yani dual+dual
volkanaksoy, arkadaşım iyi güzel ram slotlarına 6 GB ramlari takabilirsin; ana çalışır mı, ya da 6 GB lik perfonmas alırmısın? açıkçası tartşışılır. Anakartın desteklemesi mümkün değil? yeni çıkan Anakartlar maksimum 4 GB. 4 GB'den sonarıs çalışmaz ramlarin veri frekansı çakışır çalışmaz birde şuana kadap 4 GB'den daha yüksek Ram takanı görmedim en kıral bilgisayarda da GB ram takmışlar. Böyle bir sorun yaşaman doğaldır.
quote:
Orjinalden alıntı: Kasap1988
volkanaksoy, arkadaşım iyi güzel ram slotlarına 6 GB ramlari takabilirsin; ana çalışır mı, ya da 6 GB lik perfonmas alırmısın? açıkçası tartşışılır. Anakartın desteklemesi mümkün değil? yeni çıkan Anakartlar maksimum 4 GB. 4 GB'den sonarıs çalışmaz ramlarin veri frekansı çakışır çalışmaz birde şuana kadap 4 GB'den daha yüksek Ram takanı görmedim en kıral bilgisayarda da GB ram takmışlar. Böyle bir sorun yaşaman doğaldır.
Bahsettiğin olay 2-3 yıl önceydi. Şimdilerde 50$ lık anakartlar bile 8gb ram destekliyor. Benim anakartı araştır 4 slot max 16gb ram desteği var ve oldukçada uygun fiyatlıdır. İşyerinde kullandığım bilgisayarda da Çfit Xeon işlemci ve 16gb RAM var. Yani çok ram sorun demek değil. Ne yaptığını biliyorsan
"clarion" a katılıyorum. Vista bile minimum 2 Gb ram isterken sen "en kral makinada bile 4 Gb den fazla ram görmedim" diyorsun. Makina görmemişsin o zaman sen :)
Neyse; konuya dönersek, bazı anakartlar dual olarak eşit miktarda ram severler. Ram kanallarındaki orantısız ram, kararsızlığa yol açar bu tip nazlı anakartlarda. Bir de 6Gb ram i nerede kullanacaksın çok merak ediyorum :) Ramlere yüklenen ağır uygulamaları birlikte kullanacaksan sorun yok kullan. Ama normal (en baba oyun dahil) uygulamalarda 4-8 Gb arası ram ile bir fark alamazsın. Bir hatırlatma bu arada... Dünya genelinde OC ile uğraşan ve en hızlı bilgisayara sahip olma yarışlarında bile 2Gb ram kullanılır genelde. Ne yaptığın önemlidir aletle...
Gelelim 6 Gb ram ile vista kuramamana... Anakartını bilmiyorum ama Nvidia çipsetli ise kesinlikle SP1 entegre edilmemiş bir Vista 64B kuramazsın. Mavi ekranla karşılaşırsın. 2 Gb ile kurup, SP1 e yükseltip, kalan ramlerini takarsın. Bu sorunu bazı Nvidia çipsetli olmayan anakartlarda da gözlemledim. Zaten şöyle de bir durum var; Her ne kadar Vista 64Bit; 4 Gb yukarısını destekliyor denildi ise de Vista çıktığında, SP1 den sonra tam desteklemeye başladı. İlk çıkan sürüm bu konuda sorunlu idi.