Şimdi Ara

6 ileri tam otomatikler neden çok yakıyor? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
4.206
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: V.K.

quote:

Orijinalden alıntı: Karbon 12

Bunun sebebi sanıyorum tork konvertörünün zaten kısmi bir CVT şanzıman olması, yani kuplajın sürekli değişken oranlarda çalışmasıdır. Öyle ki D'de duruyorken 1. vites balataları kavramadadır, bu durumda harekette %0 aktarım varken 70 km/h gibi bir hızda %98, bunun üzerindeki sabit hızlarda da konvertör mekanik yolla kilitlendiğinde %100 hareket aktarımı vardır.

Bu haliyle otm.lerde vites sayısı kullanım açısından pek kritik olmasa gerek, ancak değişim sırasında dişlilerin karşıladığı torklar vites sayısıla beraber azalır. Bu da daha küçük mekanik parçalar kullanılmasına, daha küçük enli (ama boyu da biraz daha fazla) şanzıman kutularının yapılabilmesine imkan verir.

Performanslı kullanımda ekonomik avantaj hissedilebilir diye düşünüyorum.

Peki ama BMW nin kullandığı otomatik vites pek tüketimi arttırmıyor üstelik performansıda pek törpülemiyor gibi.Bunun sebebi 8 ileri olmasından kaynaklanmıyor mu sizce de?

hocam birde, bmw nin 8 ilerisinde ve mercedesin 7gtronic plus ında, tork konvertörü küçültüldü. 8 ileri 1.vites dişlisi büyüdüğü için ve yokuş kalkış desteği olduğu için sorun yaşanmıyor. Ve az yakıyor diye düşünüyorum. (uzman değlim)

• Hidrolik sistem, kuru kavramaya göre her zaman daha yüksek yakıt tüketimine neden olur...
  • Güzel konu olmuş. :)
  • güç/devir eğrisinin eğimi oldukça düşük olan, başka bir değişle maksimum torkunu düşük devirlerde veren turbo dizel motorlarda 4 yerine 5-6-7-8 olmasının gündelik kullanımda ne performans ne tüketim açısından pek bir şey fark edeceğini sanmıyorum.

esas hissedilir fark atmosferik benzinli motorlarda olur bana göre.
  • tork konvektörlü sistem olmasıdır
    tork nedir?
    şöyle özetleyeyim
    10. kattan aşağı düşen pinpon topu sana bi zarar vermez ama 5 kattan düşen bir demir bilye epeyce zarar verebilir
    bu sistemde öyle bir güç elde edebilmek için ekstra enerji lazım buda yakıt demektir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mtnkrsln -- 16 Nisan 2012; 0:31:38 >
  • quote:

quote:

Bu haliyle otm.lerde vites sayısı kullanım açısından pek kritik olmasa gerek, ancak değişim sırasında dişlilerin karşıladığı torklar vites sayısının artmasıyla beraber azalır. Bu da daha küçük mekanik parçalar kullanılmasına, daha küçük enli (ama boyu da biraz daha fazla) şanzıman kutularının yapılabilmesine imkan verir.

Performanslı kullanımda ekonomik avantaj hissedilebilir diye düşünüyorum.

Peki ama BMW nin kullandığı otomatik vites pek tüketimi arttırmıyor üstelik performansıda pek törpülemiyor gibi.Bunun sebebi 8 ileri olmasından kaynaklanmıyor mu sizce de?

Geniş devir bandı olan bir motorda tabii, faydası olur. Düz şanzımanla otm.lerin aynı veya yakın ekonomiyi sağlaması pek yeni bir şey değil. Büyük motorlu Amerikan arabalarında 70'lerden beri bazı motor-şanzıman-difreransiyel kombinasyonlarında bu vardı. Hepsi de üç veya dört vitesli olurdu. Ne var ki bunlar dar devir aralıkları olan motorlardı. Genişlik hacimdeydi.

Tabii tork konvertörlerinin de bir tork-vermliliği/devir grafikleri var. Bu verimlilik eğrisi, eğer motorun tork eğrisine özel tasarlanabilirlerse harika oluyor. Bu tasarım da kolay olmadığı için dar devir aralığında işini gören motorlar avantajlıydı. Konvertör -bize söylenmeyen- popüler bir motor için tasarlanıp diğerlerine son dişli oranlarının yarsımıyla uyarlanıyordu bence. Otm.lerin eskiden beri bazı arabalarda harika bazılarındaysa çekimez olmasını buna bağlama eğilimndeyim. Avrupa'da geniş devir bandıyla durum daha da beter oluyordu.

Yani geniş devir bandı olan motorlar yüksek vites sayısından daha çok istifade edebilecek, önceden de yazdığım gibi sabit hızlarda değilse de perormanslı kullanımda nispeten daha ekonomik olacaklardır diye düşünüyorum.

Ama sabit hız ekonomisinde kritik değil. 70'lerden beri konvertör sabit hızda kilitleniyor zaten. Tek kayıp motordakine ek bir hidrolik (yağ) pompası.

Performans da... Tork konvertörü tork yok edicisi değil, dönüştürüyor. Eskiden beri yokuş yukarı kalkışlarda konvertörlü şanzıamanlar bazen daha iyi değerler elde edebiliyorlardı. Ama performansa yönelik daha sert tasarlanmış konvertör ve daha çok vitesin genel performansa pek tabii katkısı büyük olur diye düşünüyorum.
    Konvertörlerin verim avantajları (dönüştürmeleri) programlanabilir, CVT'den mekaroniklere yaklaşan bir skalada tercihler sunabilir.

quote:

Orijinalden alıntı: oquzdag

hocam birde, bmw nin 8 ilerisinde ve mercedesin 7gtronic plus ında, tork konvertörü küçültüldü. 8 ileri 1.vites dişlisi büyüdüğü için ve yokuş kalkış desteği olduğu için sorun yaşanmıyor. Ve az yakıyor diye düşünüyorum. (uzman değlim)

Bilgilendirme için teşekkür ederim. Ben de çok yakından model model takip etmiyorum. 2005 gibi, Mercedes'in 7 ileri şanzımanını kesit halinde bir fuarda görmüştüm. Genel kovan çapı alıştıklarımıza göre ufaktı. Dişli çapları da ufaktı ( ama tabii her değişimde karşılanan tork -vites sayısı arttığı için- azalıyor) sıradan bir otm. şanzıamandan arka arkaya konmuş iki tane gibiydi. Arkadan itişli bir arabada uzunluğu şaft tüneline vererek bu mümkün oluyordu. Şimdi 7-8 sene sonra önden çekişlilerde de 7-8 vites yaptılarsa bu konstrüksiyon açısından bir yeniliktir. Önden çekişlilerde aktarım bazen zincirle gerçekleşiyor, mekanik açıdan başka çeşit zayıf noktalar olabilir. Bazen kasıtlı şekilde sistem performansı düşük tutuluyor. "Performansın ölmesi" bazen sadece bundan dolayı. Yani konvertörün tabiatından değil, seçilen konvertörün veya dişlilerin mukavemetinden dolayı. Bu şanzımanlarda asıl başarı bence, 2 veya 3 vites atlayarak değişim yapabilmeleri. Eskiden bunu hepsi yapmıyordu.

* * *

Bu arada SAE dergisinde görmüştüm. ZF 9 ileri bir şanzıman geliştiriyor. Bir Amerikan firması da konvertörlere entegre "start-stop" teknolojisi geliştiriyor, tasarım çok önceden ellerinde hazırmış ama yakıt fiyatları pazarı yeni oluşturmuş.

• quote:

xxx

Bilgilendirmeleriniz için teşekkür ediyorum.Çok zamanınızı almayacaksam ufak bir sorum daha olsun

Şu ana kadar kullandığım tork konvertörlü araçlarda ( belki hepsinde yoktur ) , şanzımanın belirli oranları gibi birde belirsiz oranları var.Yani daha net söylemek gerekirse;gaza basarak hızlandığımda 3. viteste 3000 d/d da 80'e ulaşında 4. vitese atıp 2000 d/d'ya inip 80 den hızlanmaya da devam ediyor.Fakat gaza çok daha hafif basarak hızlanmak istediğimde, devir daha düşük kalarak ( 2200-2250 d/d'da 70 gibi) 80'e ulaştığında sadece 250 devir azalarak 2000 d/d de 80 ile gitmeye devam ediyorum.Yani vites değiştirmiş gibi motorda 1000-1500 devirlik bir oynamadansa kademe kademe çok daha ufak farklarla hızlanabiliyor.Bunun sebebi sizinde bahsettiğiniz gibi tork konvertörünün kısmi bir CVT olmasımı,yoksa tamamen alakasız bir olay mı?

• quote:

quote:

xxx

Bilgilendirmeleriniz için teşekkür ediyorum.Çok zamanınızı almayacaksam ufak bir sorum daha olsun

Şu ana kadar kullandığım tork konvertörlü araçlarda ( belki hepsinde yoktur ) , şanzımanın belirli oranları gibi birde belirsiz oranları var.Yani daha net söylemek gerekirse;gaza basarak hızlandığımda 3. viteste 3000 d/d da 80'e ulaşında 4. vitese atıp 2000 d/d'ya inip 80 den hızlanmaya da devam ediyor.Fakat gaza çok daha hafif basarak hızlanmak istediğimde, devir daha düşük kalarak ( 2200-2250 d/d'da 70 gibi) 80'e ulaştığında sadece 250 devir azalarak 2000 d/d de 80 ile gitmeye devam ediyorum.Yani vites değiştirmiş gibi motorda 1000-1500 devirlik bir oynamadansa kademe kademe çok daha ufak farklarla hızlanabiliyor.Bunun sebebi sizinde bahsettiğiniz gibi tork konvertörünün kısmi bir CVT olmasımı,yoksa tamamen alakasız bir olay mı?

rica ederim.

Çok doğru. Güzel planlanmış bir şanzıman. Konvertör 1 vites aralığına yakın bir esneklik tanıyor.

Şu da olabilir. Devri sabit tutarsınız, araba hızlanmaya devam eder. Yine yokuştaki parklarda düz vitesle yapılamayacak şekilde devri fazla yükseltmeden santimlerle yaklaşabilirsiniz. Bu da konvertör sayesinde.

• quote:

quote:

quote:

xxx

rica ederim.

Çok doğru. Güzel planlanmış bir şanzıman. Konvertör 1 vites aralığına yakın bir esneklik tanıyor.

Şu da olabilir. Devri sabit tutarsınız, araba hızlanmaya devam eder. Yine yokuştaki parklarda düz vitesle yapılamayacak şekilde devri fazla yükseltmeden santimlerle yaklaşabilirsiniz. Bu da konvertör sayesinde.

Tekrar teşekkür ederim,

Yıllardır merak ettiğim bir konuyu anlamış oldum sayenizde.

• Cevap veren arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Hatta cevaplar neticesinde konu daha da detaylandırılmış oldu. :)
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.