Şimdi Ara

AB’den Apple’a büyük baskı: iOS’ta köklü değişiklik istendi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
967
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • AB’den Apple’a büyük baskı: iOS’ta köklü değişiklik istendi
    Avrupa Birliği (AB), Dijital Piyasalar Yasası (DMA) kapsamında Apple’ın iPhone ekosistemini üçüncü taraf cihazlara daha açık hale getirmesi için zorunlu düzenlemeler getirdi. Avrupa, DMA kapsamında iki bağlayıcı karar aldığını duyurdu. İlk karar, üçüncü taraf cihazların iPhone’un temel işlevlerine daha kolay erişmesini sağlarken, ikinci karar Apple’ın birlikte çalışabilirlik konusunda daha şeffaf olmasını ve geliştiricilere teknik belgeler ile süreçlere dair daha net bir zaman çizelgesi sunmasını zorunlu kılıyor. Kısa süre önce açıklanan kararlarla birlikte Apple, iOS işletim sisteminin bazı kilit özelliklerini rakiplerine açmak zorunda kalacak.

AB Komisyonu’nun yaptığı açıklamaya göre Apple, üçüncü taraf cihazların iOS bildirim sistemine tam erişim sağlamasına izin vermek zorunda. Bu, Apple Watch’un sahip olduğu ayrıcalıkların diğer akıllı saatlere de tanınacağı anlamına geliyor. Ayrıca, üçüncü taraf üreticiler artık Apple’ın AirDrop ve AirPlay sistemlerine benzer özellikler geliştirebilecek.

AB, iOS’ta köklü değişim istedi

Bu düzenlemelerle birlikte Apple, AirPods gibi kendi ekosistemine özel avantajlar sağlayan özelliklerini de paylaşmak zorunda kalacak. Örneğin, Bluetooth kulaklık üreticileri, AirPods’a özgü olan otomatik eşleşme ve ses geçişi gibi sistemlere erişebilecek. Ek olarak, iPhone’un Wi-Fi ağ bilgilerine erişim, yüksek bant genişlikli eşler arası (P2P) Wi-Fi bağlantıları ve NFC çipi üzerinden ödeme kartı verileri gibi özelliklerin de üçüncü taraf cihazlarla paylaşılması gerekecek.

AB, Apple’ın sadece belirli özellikleri açmasını değil, aynı zamanda gelecekte sunacağı tüm birinci parti entegrasyonları da üçüncü taraf şirketlere eş zamanlı olarak sunmasını istiyor. Yani, Apple kendi platformuna yeni bir özellik eklediğinde, bunun üçüncü taraf geliştiricilere de ücretsiz olarak sunulması gerekecek. Apple, bu API’leri kendi kullanıcılarına sunduğu an itibarıyla rakip şirketlere de açmak zorunda kalacak.

Apple ile işbirliği içinde AB, entegrasyon süreci için bir zaman çizelgesi de oluşturdu. Buna göre:

• iOS bildirimlerine üçüncü taraf erişimi 2025 sonuna kadar beta sürecine girecek, tam sürüm ise 2026’da yayınlanacak.

• AirDrop ve AirPlay’e alternatif özelliklerin geliştirilmesi 2026’nın sonunda tamamlanacak.

• Otomatik eşleşme, arka planda çalışma gibi entegrasyonlar iOS 19 ile başlayacak, iOS 20 ile tamamen uygulanmış olacak.

“Bürokraside boğuluyoruz”

Apple sözcüsü Marni Goldberg yaptığı açıklamada, “Bugün alınan kararlar bizi bürokrasiye boğuyor, Apple'ın Avrupa'daki kullanıcılar için inovasyon yapma kabiliyetini yavaşlatıyor ve bizi yeni özelliklerimizi aynı kurallara göre oynamak zorunda olmayan şirketlere ücretsiz olarak vermeye zorluyor. Bu hem ürünlerimiz hem de Avrupalı kullanıcılarımız için kötü bir durum. Kullanıcılarımız adına endişelerimizi anlamalarına yardımcı olmak için Avrupa Komisyonu ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Kaynak:https://9to5mac.com/2025/03/19/eu-order-apple-interoperability/
    Kaynak:https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_25_816

• Apple zorlamalar, diretmelerle dünyanın en değerli teknoloji şirketi oluyor. Benim mağazamdan alacaksın, uygulama yazacaksan benim makinemle yazacaksın, mağazamı kullanıyorsan %30 komisyon ödeyeceksin, benim aksesuarlarımı kullanacaksın, 3rd party aksesuar kullanacaksan lisanslı ürün alacaksın, Apple Watch kullanacaksan benim telefonumu kullanacaksın... Oldu paşam. AB komisyonu güzel tokatlıyor, çok da iyi yapıyor. Tüketici de biraz bilinçli olsa keşke de tepkisini ortaya koysa. Bu yaptırımların hepsi tüketici yararına olan şeyler... Ama diğer taraftan Apple kullanıcısı yapamadıklarıyla, Apple'ın uyguladığı sınırlama ve zorlamalarıyla her zaman halinden memnun.
  • İyi ki AB'nin böyle yaptırımları var da bizi kurumsal tekelcilikten koruyor yoksa bu şirketlerin WY'ye dönüşmesi çok da uzak değil..

AB’den Apple’a büyük baskı: iOS’ta köklü değişiklik istendi

• Kullanıcılar için iyi fanboylar için üzücü bir haber. özellikle aksesuar kısıtlamaları açısından. Herkes telefonunuzu aldı diye sizin leş pil ömürlü saatinize mahkum kalmak zorunda değil.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • AB tüketici lehine gösteren ancak kendi işleri için olan şeyleri pazarlamakta daha iyi.

Ha talepleri ister istemez açık kapı bırakıyor olacaktır. Belki jailbreak tekrardan gelirde zilyon tane tweak ile pil ömrünün canına okurum

Her yine de Apple ne kadar çakal olsada bazı yasak ve kuralların kullanıcı dostluğundan ziyade dikte etmeye yönelik bir tutumu var gibi geliyor. Yine de Apple ın yaptığı en iyi iş entegrasyon ve senkronizasyon olduğundan dolayı bir miktar olumsuz etkisi olacaktır

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Apple zorlamalar, diretmelerle dünyanın en değerli teknoloji şirketi oluyor. Benim mağazamdan alacaksın, uygulama yazacaksan benim makinemle yazacaksın, mağazamı kullanıyorsan %30 komisyon ödeyeceksin, benim aksesuarlarımı kullanacaksın, 3rd party aksesuar kullanacaksan lisanslı ürün alacaksın, Apple Watch kullanacaksan benim telefonumu kullanacaksın... Oldu paşam. AB komisyonu güzel tokatlıyor, çok da iyi yapıyor. Tüketici de biraz bilinçli olsa keşke de tepkisini ortaya koysa. Bu yaptırımların hepsi tüketici yararına olan şeyler... Ama diğer taraftan Apple kullanıcısı yapamadıklarıyla, Apple'ın uyguladığı sınırlama ve zorlamalarıyla her zaman halinden memnun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 20 Mart 2025; 15:02:16 >
  • AB vs ABD
    Yiyin birbirinizi

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Sonunda Android veya diğer işletim sistemlerini yüklenebilmesini isteyecekler. Çok saçma taleplere doğru gidiyor.

Apple alanların zaten bu tarz talepleri yok. Boşa çalıp boşa oynuyorlar. İyi ki iOS var da Android'e muhtaç kalmadık diyecekleri halde.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • AB’de iyice abarttı en son Apple diyecek tüm Avrupada kepenk indiriyorum yetti gayrı. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MBK3334 VAUVJ -- 20 Mart 2025; 21:30:40 >
  • CWaRRioR kullanıcısına yanıt

Memnundan öte daha fazla kısıtlama ve zorlama için yalvarıyor bazıları adeta, anlamak güç cidden. Sanki takım tutuyorlar.

• Apple'a geri dönmeme sebeplerimden birisi iOS'un kapalı kutu gibi yapısıydı. Birilerinin bunu tüketici lehinde kırması güzel gelişme. Her şeyi tek kapalı bünyede toplamaya çalışmak sakat bir tutum. Hareket alanını ve gelişimi sınırlıyor. Tek tipleştiriyor. Standartlaşma iyi hoş ama bu kadar kapalı kutu olmanın günümüzde yeri yok.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Olması gereken şeyler umarım bir gün bize de gelir bu uygulamalar.

• Diğer firmalar ile paylaştığında güvenlik sorunu çıkma ihtimali çok yüksek gibi geldi. Ama ben android saat kullanıp iPhone kullanmak istiyorum desem çözüm yok şimdilik.

• Olması gerekenleri istemişler. Apple’ın yaptıkları tam anlamıyla kurnazlık. Özellikle saat kısmında insanları kendi donanımlarını kullanmak zorunda bırakıyor.

• Bu tarz "yola getirme, burun sürtme" kapsamlı AB zorlamaları darısı Microsoft'un başına.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bürokrasi diyerek laf çarpıtmaya gerek yok, AB’nin talep ettikleri tüketici lehine şeyler.

• Su AB apple'ı dove dove adam ediyor ya yavas yavas cok hosuma gidiyor. Keske bunu aynı serlikte Microsoft'a da yapsa.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.