Şimdi Ara

Acaba Neden?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
26
Cevap
0
Favori
8.891
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Düşünürken aklıma geliverdi.Acaba bizim saçlarımız, tırnaklarımız, erkeklerin sakalları veya belli yerledeki tüylerimiz neden sürekli uzuyorlar?Bunun bilimsel bir izahı var mı?Bir de merak ettiğim ikinci bir husus ise hayvanların da böyle bir mekanizmaya sahip olup olmadıkları.Yani bir aslanın yelesi sürekli uzar mı?Ya da bir kedinin tırnakları...Ayrıca ayıların kürkleri veya maymunların tüyleri...?Google'da araştımaya kalktım ancak dallı budaklı bilgilerden kendimi sıyıramadım.Bilimsel açıdan aydınlatmak isteyen veya yorum dahil etmek isteyen olursa çok memnun olacam ha.

• tırnak ve saçlar ölü hücreler ile beslenir ...

ama neden sorusuna vereceğim cevap malumumuz ...

diğer canlılarınki neden uzamıyor dersen ...

yelesi yerlerde sürünen bir arslan, patileri tırnakları yüzünden koşmaya engel hal almış bir çita vs ...

birer kusurlu canlılar olurdu...

demekki bir Tasarım Sahibi var ki hercanlıya kendi ihtiyaçlarına göre imkan ve kaabiliyet veriyor diyerek çıkıyorum işin içinden

ve

diğer arkadaşların da cevabını bekliyorum

ayrıca:

saç uzarken neden kirpik ve kaş uzamaz diye de soru ekliyorum ...

ha birileri kirpikleri uzayanlar kaşları uzayanlar yaşama şansları düşük olduğu için elendi demesinler ....
  • trackfind500, bu tam bilim-teknik ya da focus'un arka sayfa sorularına benzer bir soru. oraya email atarsan, tasarım sahiplerini(sauron), yüzük koruyucularını(frodo) vs. araya katmadan kesin cevaplarlar, işin doğrusu ben de merak ettim bunun cevabını...
  • Saç insanın kafasını sıcak tutar. Saç olmasaydı kafadan önemli miktarda ısı kaybederdik. Yani daha uzun saç daha iyi yalıtım görevi görür. Malum keller soğuk havada boşuna şapka takmıyorlar.
    Kirpik ve kaşın uzamasının ise bariz bir avantajı yok. O yüzden uzamamışlardır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: evrimci

Saç insanın kafasını sıcak tutar. Saç olmasaydı kafadan önemli miktarda ısı kaybederdik. Yani daha uzun saç daha iyi yalıtım görevi görür. Malum keller soğuk havada boşuna şapka takmıyorlar.
    Kirpik ve kaşın uzamasının ise bariz bir avantajı yok. O yüzden uzamamışlardır.

mesele o değil evrimci hocam;

madem kel kafa çabuk üşüyor o zaman saçlar mesela kirpik ve kaş gibi standart bir boyda kalsaydı ...

yani berbere gidilmese idi ...

konu bu ...

yanlış yerinden yakaladın galiba
  • İlginç bir cevap olmuş seninkisi @Deep.Bu konuda düşünüldüğünde aklıma ilginç sorular geliyor.Şimdi saçlar, tırnaklar, sakallar, tüyler sürekli uzuyorlar.Acaba bunların uzamasının insana bir avantajı veya dejavantajı var mı?İnsan akıl sahibi bir canlı olarak sorumluluk sahibidir.Tırnaklar uzadığında çirkin bir görüntü oluştururlar.Üstelik tırnaklardaki fazla uzama mikroplara davetiye çıkarır.Ya saçlara ve sakallara ne demeli?Bu sefer de olumsuz bir yanı var mı saçın veya sakalın?Çok uzasa ve insanın göbek aşağısına kadar inse çirkin görünür mü?Ya da yürürken ayaklarına mı dolaşırlar insanın?Belki de kazara uçurumdan düşen bir insan uzun saçını ya da sakalını son anda bir kayaya dolar da hayatını kurtarır kim bilir?Koltuk altındaki ve mahrem bölgelerdeki kıllara ne demeli?Bu bir avantaj mı yoksa dejavantaj mı?Fazla uzadığında kaşıntı yapabiliyor, ter ile birleşince havasız ortama neden olup mantar oluşumuna yol açabiliyor.Ancak idareli bir uzunluk fayda sağlıyor.Sanki tüm bunlar insanın sorumluluk sahibi olması gerektiğini hatırlatır gibi.İnsan kendine bakmakla yükümlü gibi.

Ancak yukarıdaki yorumlarım sadece benim iç dünyamı yansıtan subjektif bilgilerden ibaret.Pekala gerçek anlamda bunların ne anlama geldiğinin izahı nedir merak ediyorum.Bilim duygulardan arınmış bir şekilde analiz yaptığında tüm bunlar ne anlama geliyor merak ediyorum.@Deep yanlış anlama senin yorumun bir yorum olarak değerlendirildiğinde oldukça hoşuma gitti.Düşündürücü de buldum.Ancak duygusuz ve nesnel olan bilimin objektif analizlerinin ne olduğu da beni meraklandırıyor doğrusu.Belki şu an, günümüzde bilimsel anlamda kesin bir cevabı yoktur bunların bilemem ama eğer bir cevabı varsa da öğrenmek ve yorumlamak isterim.

• Saçlar tırnaklar sakallar v.s., keratin denen maddeden yapılmıştır. saç, sakal kirpik gibi kıl dediğimiz olgular diplerinde bulunan kıl hücresi tarafından beslenirler. her kılın uzama ömrü vardır, uzama ömrü dolan kıl dökülür. Bu noktada kılın uzunluğunu belirleyen unsur o kılın uzama ömrüdür. Bu saç için de geçerli, kaş için de, sakal için de. mesela kaşlarımızı ele alalım, kaşın ömrü saça göre çok daha kısadır. aşağı yukarı 1cm olunca dökülürler. her bir kıl aynı anda dökülmediği için biz hep kaşlarımızın uzunluğu sabitmiş gibi görürüz. Bu saçlar için de geçerli, saçların ömrü daha uzundur. (kişiden kişiye değişir). Bir insan saçlarını hiç kesmese, saç ömrüne bağlı olarak beli bir uzunlukta sabitlenir yanı saçların hepsi aynı anda dökülmediği için biz saçlarımızın uzunluğu sabitmiş gibi algılarız. Oysa ömrünü tammalayan saç dökülür. Günde ortalama 100 tane kadar saç ömrünü tamamlar ve dökülür. Oysa biz saçlarımızın limit uzunluğa gelmesini beklemeden keseriz bu yüzden saçı hep uzuyormuş gibi algılarız. Saçlarımız kısa olsun uzun olsun günde ortalama 100 tane saç dökülür, oysa kısayken göze batmaz, uzun saç döküldüğünde daha kolay farkedilir.
    Tırnak gibi olguların ise belirli bir ömrü yoktur ve sürekli uzarlar. Hayvanların Tırnakları vahşi ortamda daha çok aşınmaya maruz kaldığı için fazla uzamazlar. Oysa insan yaşam tarzından dolayı tırnakları fazla yıpranmaz. teknolojinin getirdiği sonuca yine teknoloji ile çare bulunmuş ve tırnak makası icad edilmiştir. Süs köpeklerinin de tırnakları çok uzar ve çirkin bir hal alır. Bu yüzden sahipleri onların tırnaklarını sürekli kestirirler.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    bu nedir çözümü yok mu ?
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • bir soru da ben ekliym erkeklerde sakal,bıyık niye çıkar da kadınlarda çıkmaz?

cevap tabii ki: erkek oldukları için!

ama bakalım "duygusuz ve nesnel olan bilimin objektif analizleri" nelermiş??
  • quote:

Orjinalden alıntı: Lacrima

trackfind500, bu tam bilim-teknik ya da focus'un arka sayfa sorularına benzer bir soru. oraya email atarsan, tasarım sahiplerini(sauron), yüzük koruyucularını(frodo) vs. araya katmadan kesin cevaplarlar, işin doğrusu ben de merak ettim bunun cevabını...

Tamam ben bu soruyu bir de yakın arkadaşım Gandalf'a sorayım.

Bilim teknikte sıkça sorulan sorulara göz atacam birazdan bakalım bulabilecek miyim bir şeyler.

• quote:

@Deep yanlış anlama senin yorumun bir yorum olarak değerlendirildiğinde oldukça hoşuma gitti.Düşündürücü de buldum.Ancak duygusuz ve nesnel olan bilimin objektif analizlerinin ne olduğu da beni meraklandırıyor doğrusu.

yok yanlış anlamıyorum ama doğrusu ben de merak ediyorum ...

aynı şekilde kaş ve kirpiklerin neden uzamadığını
  • Ha bu arada buldum bir şeyler aşağıdaki bağlantıda.Soru sorulmuş ve cevabı verilmiş.

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=2&soru_id=1102

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=2&soru_id=391

Yalnız tüm bu açıklamalar biraz yetersiz gibi geliyor bana.Yetersiz gelme nedeni aslında bilimin günümüzde bunlara tam anlamıyla yanıt bulamamış olması olabilir.Tübitak'ın yorumlarında bilimsel bir gerçekliği aktarmaktan ziyade akıl yürütmeye dayalı bir durum var daha çok.

@Kao senin dediğinle benzer açıklamalar var bilim teknik sitesinde.Ancak saçlarımızın belli bir noktaya kadar uzayıp dökülmesi söz konusu ise bu saçlarımızın sürekli uzamadığı anlamına gelir mi?Demem o ki sen şu ana kadar berbere kaç torba saç bırakmışsındır?Yani uzuyor kestiriyoruz.Tekrar uzuyor, tekrar kesitiryoruz bu döngü devam ediyor.Aslında uzamadan kastım bu benim.Bilim teknik sitesinde eski insanların tırnaklarını sıklıkla avları parçalamakta kullandıkları belirtilmiş ama tırnakların şu ana kadar genler yoluyla bizlere nasıl miras kaldığı belirgin değil.Ayrıca süs köpeklerinden de bahsetmişsin haklı olabilirsin ancak ben yaklaşık on yıl boyunca kedi besledim.Benim tembel mi tembel bir kedim vardı.Evden neredeyse adımını dışarıya atmaz Garfield bozması bir hayvandı.Ancak tırnaklarında herhangi bir uzama görmedim.Sonra sürekli kafeslere mahkum edilen muhabbet kuşları veya papağanların pençelerinde de herhangi bir büyüme yok.İlginç doğrusu.

Bir de @Vese arkadaşın dediği gibi kadında (Anormalikler dışında) bıyığın ve sakalın olmaması da ilginç.Sanki erkek ile kadın arasında bir tür genetik ayrım yapılmış gibi.Neyse bu konudan pek adam olmaz sanırım.

• @trackfind500
    Bu arada kediyi unutmuşum, kediler, köpeklerden farklı bir alışkanlığa sahiptir ve sürekli bir yerleri tırmalarlar. kedi besleyenler kedilere pet shoplada satılan yapay kütük görünümünde eşyalar almak zorundadırlar ya da gazetelerin evcil hayvan köşelerinde tavsiye edildiği gibi kedilerini düzenli olarak dışarı çıkarmak zorundadırlar yoksa kedilerin eşyaları tırmalayarak lime lime etmeleri kaçınılmazdır.

berber meselesine gelince: saçlarımızı berberde bırakırız, berber onları süpürür atar. eğer saçlarımızı hiç kesmese idik günde 100 tane olmak üzere sağa sola dökülüp gidecekti. fakat bu dökülme işi bir anda olmadığı için biz kel kalmıyoruz.
  • Ayrıca senin verdiğin sitede saç ve kaş uzunlukları hakkında aynen şunarı söylüyor.

quote:

"Vücudumuzda çeşitli bölgelerde bulunan kılların boyları, genetik olarak programlanmıştır. "

Bunu deep impact'e sorarsan farklı yorumlayacaktır, ben farklı yorumlayacağım. En iyisi girmeyelim o konulara
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Ayrıca senin verdiğin sitede saç ve kaş uzunlukları hakkında aynen şunarı söylüyor.

quote:

"Vücudumuzda çeşitli bölgelerde bulunan kılların boyları, genetik olarak programlanmıştır. "

Bunu deep impact'e sorarsan farklı yorumlayacaktır, ben farklı yorumlayacağım. En iyisi girmeyelim o konulara

bak program diyor abi ...

gördün mü

• Peki kedinin niye "bıyıkları" vardır millet?
  • Biolojik saat diye birşey vardır kardeş forumda tıpçı arkadaşlar varsa bu konuyu iyi açıklarlar. Benim kabaca bildiğim insan beyninde hormonların ve sair tüm teferrüatın biolojik ritmle işleyen dakik hatta negatif feed back denen tarzda o anki duruma göre dahi ayarlanmış hassas saatleri vardır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: was

Peki kedinin niye "bıyıkları" vardır millet?

@Kao oradaki cümle benim de dikkatimi çekti gerçekten yorumlara açık bir cümle gibi görünüyor.

@Was iyi de kedilerde hem erkekte hem de dişide bıyık var.Nasıl olacak şimdi?Onların bıyığı fare sürmek içinse acaba biz erkeklerin bıyıkları da bu şekilde bir işe yarıyor olmasın? Belki biz şu ana kadar fark etmemiş olabiliriz ancak bıyıklı erkeklerin bıyıksızlara veya kadınlara oranla oranla daha çabuk iş bulduklarını söylemek bilimsel olur mu bilmem.

• Trackfind bence çok güzel bir ayrıntıyı yakalamışsın. Herkes merak eder neden uzadığını ama bunların uzayıp insanı zahmete sokması insana sorumluluk yüklemiyor mu? Fikrin çok hoşuma gitti.

Tırnaklar ve saçların uzaması durmuyor. Ve uzunlukları hiçbir fayda sağlamıyor. Ha belki Rapunzel gibi bir kız vardır, kuleden saçlarını aşağı sarkıtır, o zaman işe yarar. Rekorlarla ilgili bir programda tırnak delisi bir kadını göstermişlerdi. Kadının acayip uzun tırnakları vardı, hiç kesmediğinden. Demekki uzaması makul bir noktada durmuyor.

Acaba Neden?

Resimdeki adam da guinness rekorlar kitabına girmiş. Tırnaklarını 48 yıl kesmemiş ve her parmağa göre ortalama uzunluğu 140 cm.

• quote:

Orjinalden alıntı: trackfind500

quote:

Orjinalden alıntı: was

Peki kedinin niye "bıyıkları" vardır millet?

@Kao oradaki cümle benim de dikkatimi çekti gerçekten yorumlara açık bir cümle gibi görünüyor.

@Was iyi de kedilerde hem erkekte hem de dişide bıyık var.Nasıl olacak şimdi?Onların bıyığı fare sürmek içinse acaba biz erkeklerin bıyıkları da bu şekilde bir işe yarıyor olmasın? Belki biz şu ana kadar fark etmemiş olabiliriz ancak bıyıklı erkeklerin bıyıksızlara veya kadınlara oranla oranla daha çabuk iş bulduklarını söylemek bilimsel olur mu bilmem.

Hoş yaklaşım Özellikle son 4 yıldır sakalı uzun bıyığı pala insanlar daha çok iş buluyor.

Bu arada kedinin bıyıkları, hayvanın dengesini sağlamasında ve etrafındaki titreşimleri-hareketleri algılamasında önemlidir.

• quote:

Orjinalden alıntı: selsan

Trackfind bence çok güzel bir ayrıntıyı yakalamışsın. Herkes merak eder neden uzadığını ama bunların uzayıp insanı zahmete sokması insana sorumluluk yüklemiyor mu? Fikrin çok hoşuma gitti.

Tırnaklar ve saçların uzaması durmuyor. Ve uzunlukları hiçbir fayda sağlamıyor. Ha belki Rapunzel gibi bir kız vardır, kuleden saçlarını aşağı sarkıtır, o zaman işe yarar. Rekorlarla ilgili bir programda tırnak delisi bir kadını göstermişlerdi. Kadının acayip uzun tırnakları vardı, hiç kesmediğinden. Demekki uzaması makul bir noktada durmuyor.

Acaba Neden?

Resimdeki adam da guinness rekorlar kitabına girmiş. Tırnaklarını 48 yıl kesmemiş ve her parmağa göre ortalama uzunluğu 140 cm.

Demekki -tırnak- normal insanlarla ruh hastalarını ayırmada da önemli bi rol oynuyomuş

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.