Müşteri temsilcisinin ısrarı ve eksik bilgilendirmeleri mağduru olarak ferdi kaza sigortası yaptırdım. Israrla poliçenin tam metnini yazılı olarak istedim. Sitelerindeki metinleri örnek gösterip farklı bir şey yok dediler ve bana gelen ve ısrarla gizlenen poliçeden örnekler.
Aşağıdakileri kapsamıyor :) * Suda boğulmalar, sigortanın şumulüne giren bir kaza neticesinde vuku bulmadığı takdirde sigortadan hariçtir. * Motosiklet ve takma motorlu bisiklet kullanmak ve bunlara binmek, * Basketbol ve futbol, * Deprem, sel, yanardağ püskürmesi ve yer kayması.
Daha birçok sınırlayıcı madde var belirtmediğim. İşin özeti ferdi kaza sigortası yaptıracaklar iki kez düşünsün. poliçe örneklerini ısırarla isteyin. İncelemek isteyene benimkini gönderebilirim. Herkese sağlıklı günler dilerim.
ACE Europe Ferdi Kaza Sigortası Poliçesi de ekledim. Sigorta yaptıracaklar geçerli olmadığı durumları ve poliçe kapsamına alınmak için gerekli şartları iyice incelesin.
Bazı arkadaşlar bunun araç sigortası ile ne alakası var diye. Arkadaşlar konuyu açacak tam yeri bulamadığımdan buraya açmak istedim. Benzer şekilde poliçeleri ve metinleri paylaşabileceğimizi düşünüyorum. Kasko ve sigorta poliçelerinde de benzer maddeler ve kısıtlamalar mevcut. Bir çoğumuz bundan bi haberiz. Ancak başımıza geliyor ve öğreniyoruz.
quote:
* Suda boğulmalar, sigortanın şumulüne giren bir kaza neticesinde vuku bulmadığı takdirde sigortadan hariçtir. * Motosiklet ve takma motorlu bisiklet kullanmak ve bunlara binmek, * Basketbol ve futbol, * Deprem, sel, yanardağ püskürmesi ve yer kayması.
Ferdi Kaza Sigortası Genel Şartlarını yazmışlar. Türkiye'deki bütün sigorta şirketlerinin sattıkları Ferdi Kaza Sigorta ürünlerinde standart maddelerdir. Bu maddeleri yazmadan ferdi kaza poliçesi düzenlenemez.
Ferdi kaza sigortası; sizin kusurunuz olmadan başınıza bir şey gelirse tazminat vermeyi kabul eden bir sigorta çeşididir. Buradaki yegane husus; kaza sebebinin sizden kaynaklanmaması ve tehlikeli durumlara girmemenizdir.
Ama belli şartları vardır; elektrikçi değilseniz evinizde elektrik tamiri yapmanızı kabul etmez, motosiklet, paraşüt, yelkenkanat gibi tehlikeli araçları kullanmanızı kabul etmez, yasaklı bölgelere (sınır çizgisi, inşaat alanı, yüzmenin yasak olduğu sahiller gibi) girmenizi kabul etmez, suç unsuru oluşturan (hırsızlık, cinayet, yasadışı toplantı, yürüyüş, gösteri gibi) teşebbüslerde bulunduğunuzda başınıza gelen olayları kabul etmez...
Ayrıca iyi bir poliçedir, herkese öneririm. Ben 300 Bin TL limitli yapıyorum her sene. Trafik kazasında, sizin suçunuz yokken başınıza gelebilecek diğer kazalarda (elektrik çarpması, bir şeyin üstünüze düşmesi, sizin bir yerden düşmeniz, başkasının saldırısına uğramanız, suçunuzun olmadığı bir yangında başınıza bir şey gelmesi gibi) tazminatınızı kesinlikle öder. Tedavi masraflarınızı da ödemek zorundadır.
Haricinde başka bir husus daha; çok kimse sadece ölüm halinde tazminat ödendiğini düşünür, bu yanlış. Mesela ayda 10 TL verdiniz ve 100 Bin TL'lik ferdi kaza sigortası aldınız. Göz kaybında 100 Bin TL, iki uzvun (kol veya bacak) kaybında 100 Bin TL, kaburga kemiği kırığında 10 Bin TL ödenir. Parmaklarınız, dizleriniz, elleriniz ve hatta saçlarınız bile bir tazminata esas oluşturur. Kaza sebebiyle işe gidemediğiniz zamanlardaki maaşınızı bile alabilirsiniz.